Ishod veze

Jedno od najčešćih ljubavnih horarnih pitanja jeste kakav će biti ishod veze – da li će biti krunisana brakom ili će, pak, neslavno završiti.

Horarna astrologija – primeri iz prakse
~ ljubavna pitanja ~

 

Pitač je ženska osoba. U vreme postavljanja pitanja bila je u nedoumici da li je veza u kojoj je duži vremenski period za nju dobra. Javile su joj se sumnje da ta veza na kraju možda neće imati neki priželjkivani ishod koji bi se ticao izgradnje zajedničke budućnosti, jer je na daljinu. Štaviše, pitač je počela da preispituje ne samo partnerove već i svoje motive ostajanja u vezi, sumnjajući da bi u skorije vreme moglo da dođe do njenog okončanja. Sve to je bio rezultat malog zahlađenja u odnosima. Stoga je rešila da postavi horarno pitanje o ishodu veze.

Analiza

Analizi pristupamo u skladu sa tematikom pitanja ljubavne prirode. Ascendent i Lunu dodeljujemo pitaču, dok ćemo Descendent dodeliti partneru. S obzirom da se pitanje ne tiče toga da li će pitač biti u vezi sa određenom osobom ili kada će generalno ući u nekakvu vezu, onda možemo da za sada ostavimo po strani Sunce i Veneru kao opšte kosignifikatore u ljubavnim pitanjima i da pažnju usmerimo na glavne planete.

ishod veze
Ishod veze? 12.03.2012, 16.41 , Beograd, Alkabitus kvadrantni sistem

Ascendent se nalazi u sumnjičavom znaku Device, u terminu Venere koja je prirodna vladarka ljubavi i ljubavnih pitanja. Vladar Ascendenta je Merkur koga vidimo u VII polju ali u osmom znaku. Merkur je tek napravio zaokret i krenuo retrogradno, što je, naravno, značajna aflikcija. Pozicija Merkura u ovom mračnom osmom znaku oslikava nezadovoljstvo pitača, strepnje i brige u vezi sa partnerstvom (VII kuća), te preispitivanje situacija iz prošlosti u cilju nalaženja adekvatnog odgovora na pitanje.

Istovremeno, na Ascendentu se našao Mars, vladar VIII kuće i znaka u kome je Merkur postavljen, čime se dodatno potvrđuje da je pitač pritisnuta lošim mislima, da pokušava da proanalizira i sistematizuje situaciju u kojoj se nalazi i da je brine mogućnost raskida (Mars je prirodni vladar sečenja i prekida). Njegova retrogradnost u dvostrukom znaku nam kazuje da se ovakvo stanje ne javlja prvi put.

U ovoj slici se Mars nameće i kao vladar III kuće putovanja, a inače i prirodno vlada promenama i putovanjima. On aplicira vladaru VII kuće Jupiteru koji predstavlja partnera. Zaista, pitač je nedugo po postavljenom pitanju išla na put da se vidi sa partnerom. Ono što je posebno interesantno u ovoj karti, to je kontraantiscija Merkura i Sunca u VII polju, ukazujući tako na postojanje još jednog muškarca.

Kontraantiscija je prirode opozicije i retko pokazatelj nečeg otvorenog i direktnog. Kao i antiscija, ona nas upućuje na nešto što je skriveno, tajno, zakulisno, ali za razliku od antiscije ima pretežno negativnu konotaciju. Kako je Sunce vladar XII kuće, nameće nam se zaključak da pitač ima u vidu još jednu mušku osobu sa kojom je u kontaktu, ali postoje prepreke da se realizuje nešto konkretnije. Kontrantiscija je pokazatelj da taj odnos nema budućnosti. Pošto je Merkur retrogradan to je jasan znak da se pitač odvraća od ideje da bude u nekom odnosu sa ovim drugim muškarcem.

Jupiter kao vladar partnera, nalazi se u znaku Bika na vrhu IX kuće. Pošto se IX kuća odnosi na inostranstvo, to je jasan pokazatelj i potvrda činjenice da partner pitača živi u inostranstvu. Zbog postavke u Venerinom znaku i u bliskoj konjunkciji sa njom, možemo da prosudimo da je reč o šarmantnoj i prijatnoj osobi. Ipak, pozicija u fiksnom znaku blizu vrha kadentnog polja će nam takođe reći i da je reč o osobi koja nije naročito preduzimljiva po pitanju razvoja veze i radije čeka razvoj situacije, odnosno da drugi pokrenu događaje. Tome ide u prilog i činjenica da ineferiorne, tj. brže planete najčešće budu pokretači događaja. Venera može predstavljati i drugu žensku osobu u blizini partnera, ali još uvek bez konkretizacije odnosa.

Jupiter i Merkur su u averziji – nalaze se u susednim znacima koji se ne vezuju nikakvim aspektom. Tamo gde vidimo averziju signifikatora, tu imamo neadekvatnu saradnju, razdvojenost ili nerazumevanje. U našem slučaju, averzija će biti pokazatelj dve stvari – fizičke udaljenosti od partnera i određene doze nerazumevanja, zbog čega je ovo pitanje i postavljeno.

Luna se nalazi u fiksnom znaku Škorpiona u kom ima pad, kadentna je, a poslednja planeta od koje se odvojila jeste Mars. Kako je Luna opšta pokazateljka situacije, ali i emotivnog stanja u kom se pitač nalazila, njena pozicija potvrđuje opis stvari koje je pitač izložila. Ono što nas zapravo zanima to je konačni ishod veze.

Većina relevantnih signifikatora je u fiksnim znacima, što sobom nosi potencijal trajnosti. Jedino je planeta pitača u kardinalnom, vatrenom znaku, govoreći nam da se pitač sve vreme preispituje u vezi odnosa u kom se nalazi. Jedan od pozitivnih pokazatelja bi bio i postavka više signifikatora u znacima u kojima Venera ima visoko dostojanstvo.

Moj zaključak bi bio da i pored preispitivanja pitača i krize kroz koju veza prolazi, ista neće biti prekinuta u skorije vreme i ima izvestan potencijal da nakon određenog vremena završi brakom. Pre svega, Luna trigonom aplicira Suncu koje je prirodni signifikator braka žene. Istovremeno, ako bi Veneru posmatrali kao opšteg signifikatora braka u bilo kojoj karti, vidimo da ona telesno aplicira vladaru partnera, Jupiteru koji je ujedno i vladar tačke braka i vladar kuće konačnog ishoda.

Obe aplikacije se dešavaju za nešto više od 1 jedinice vremena iz fiksnih znakova i van uglova, tako da bi za oko godinu i po dana od postavljanja pitanja moglo pitanje braka ili budućnosti veze da bude ponovo stavljeno na sto. Ipak, ovi pokazatelji nisu dovoljno jaki.

Veliku pretnju može predstavljati ugaoni Mars, koji u svom retrogradnom kretanju aplicira Jupiteru. On je prirodni vladar prekida i raskida. Venera će ući u egzaktnu konjunkciju sa Jupiterom i istovremeno će Mars partilnim trigonom aspektovati tu konjunkciju. Iako je trigon dobar aspekt, može da se primeti da su planete postavljene u međusobno neprijateljskim kućama (Jupiter ima izgon u Devici, a Venera pad, dok je Mars u izgonu u Biku) što u velikoj meri otežava saradnju. Mars bi mogao biti pokazatelj da bi u skladu sa pomenutim vremenskim jedinicama (oko 1.5) moglo ponovo doći krize i opasnosti od razlaza i to baš u vreme kada je potrebno napraviti neki konkretan korak ka budućnosti odnosa.

Povratne informacije — ishod veze

S obzirom da procenjene vremenske jedinice još uvek nisu prošle, ova priča nije u potpunosti zaključena. No, ono što je dobro, to je da veza nije okončana u vreme kada je pitač mislio da će se to desiti. Kriza je prevaziđena i veza je nastavljena svojim uobičajenim tokom. Ono što se takođe pokazalo kao istinito jeste prisustvo drugog muškarca u životu pitača. Ipak, do konkretizacije odnosa nije došlo jer je pitač odlučila da se u to ne upušta, što je u skladu sa retrogradnošću signifikatora pitača i kontraantiscije sa Suncem. Ostaje da protekne još malo više od godinu dana da bi videli da li će ishod veze rezultirati brakom što pitaču od srca želim, ili pak razlazom.

POVEZANE TEME:

Da li će se javiti?
Da li će se pomiriti?


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

17 komentara

 1. Ivana kaže:

  Svaka cast na odgovoru ! Vrlo jasno, precizno, razumljivo… sve naj, naj….

 2. Ivana kaže:

  Ma nema na cemu, to je bar ocigledno, ne preterujem uopste 🙂

 3. ivana kaže:

  doista super objasnjeno, da se moglo pratit svaki dio kojem je sve objasnjeno. Dobro bi bilo jos koji primjerak pokazat.

 4. Aleksandra kaže:

  Kako se u horarnoj karti vidi treca osoba? Da li muskarac ima jos nekoga pored pitaca ako je Ve signifikator zenske osobe tj samog pitaca, uz Mesec i vladara samog Ascedenta? Da li se ona , ta treca potencijalna osoba, krije u petom polju od sedmog, jedanaestom? Hvala.

  • Bojan Šojić kaže:

   Aleksandra,

   Treću osobu može predstavljati i neka planeta u VII polju i neki od triplicitetnih vladara VII kuće. Takođe, ukoliko je vladar VII kuće u separacionom aspektu i snažnoj uzajamnoj recepciji sa nekom planetom, to takođe može biti pokazatelj treće osobe. Naravno, sve zavisi od konteksta pitanja i okolnosti u vezi sa pitanjem. U nekim situacijama i sama Venera može predstavljati postojanje treće osobe, uglavnom u pitanjima u kojima je veza dvoje ljudi već započeta.

 5. Aleksandra kaže:

  Hvala, veza je u prekidu.

 6. ivana kaže:

  bojane na koji nacin racunas vremenski da se ispuni. Ja sam recimo gledala horar pisma koje mi je bitno, sad signifikator moj i signifikator pisma nemaju nikakav aspekt, ali zato je napravljen 120 sa mjesecom, sad me zanima po cemu gledas koliko dugo traje, jer sunce koji je bio signifikator pisma je bio 20 stupnja, a mjesec 21, pa sam racunala da ce doci za dan zbog tog sto je Mo u raku u 2, a So u Pi u 11, ali mozda je ipak rijeci o 1 sedmici? Sto mislis?

  • Bojan Šojić kaže:

   Ivana,

   To pitanje je vrlo kompleksno i na tu temu bi se moglo napisati mnogo teksta jer je to prosto najosetljiviji deo horarne astrologije. Ukratko, treba obratiti pažnju na brzinu planeta, na znake u kojima se nalaze (kardinalni, fiksni, promenljivi), na polja (uglovi, sledujuće, kadentne), na kvadrante karte (brzi, spori). Takođe, treba uvek imati na umu objektivne okolnosti u vezi samog pitanja, da li je legitimno očekivati da će se nešto ispuniti za 1 dan, 1 nedelju ili 1 mesec.
   U nekim pitanjima, posebno u nekim opštim pitanjima ili onima za koje se pouzdano zna da se neće ispuniti u skorije vreme, legitimno je za vremenske odrednice koristiti najmanje godine planeta, pa te vrednosti kombinovati kao broj nedelja ili meseci (ili čak možda i godina, zavisno od samog pitanja).

   Tako da, u vezi sa tvojim vremenskim odrednicama, da, mogla bi biti nedelja u pitanju

 7. ivana kaže:

  Ja imam sto pitanja 🙂 pa se nadam da mi mozes odgovorit, jer ja sam citala negdje kad se ucis onda citas svega i svasta. Zanima me : ako partner, na kojeg gledamo ima signfikatora u svom sjedistu ili egzalataciji, da taj partner zapravo ne mari za nas vise , vec samo za svoje potrebe? Jel to moguce, recimo da je nas partner ili osoba za koju smo zaigrani da bude predstavljen JU u raku, to bi bilo jel u svom sjedistu. Dali takav JU predstavlja samoljubac? Cak i da pravi 0 sa Mjesecom?

  • Bojan Šojić kaže:

   Pa može biti i ne mora da znači. U neku ruku, planeta u sedištu ili egzaltaciji ima puno vrlina i samodovoljna je, tako da ne pravi beskrajne kompromise, ali to ne treba posmatrati u nekom vrlo negativnom kontekstu. Ona će se ponašati u skladu sa svojim dobrim kvalitetom, dakle reč je o ok, ispravnoj osobi, a takva osoba nema potrebu da se menja zarad drugih jer nema šta da menja.

 8. ivana kaže:

  Citala sam tvoje horare pa me zanima sljedece. Kad ti gledas planetu kao ovde Merkur on se nalazi u 7 ali od asca u 8 kuci, mogu reci da doista ima smisla. Dali se to radi sa svakom planetom? Znaci ovde se Mjesec nalazi u 3 kuci, dali se od asca gleda da je u 4 kuci?

 9. zabrinuta kaže:

  dobro vece 🙂 pratim vas i pokusavam da naucim ali tesko 😀 da li vas mogu nesto pitati i da mi eto, koliko toliko objasnite kako i sto da trazim ? 🙂 zanima me da li cemo ja i covjek sa kojim se vidjam ozvaniciti tj u javnosti reci nasu vezu ? on je ozenjen ali u jako losem braku… 22:35h 16.06.2014 u baru

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje,

   Kartu ne mogu da Vam tumačim, ali Vam mogu dati neke smernice za tumačenje. Sebi dodelite vladara Ascendenta i Mesec, muškarcu za koga pitate vladara Descendenta. Obratite pažnju na bilo koju planetu u VII kući ili na planetu sa kojom vladar VII kuće ima recepciju, jer ta planeta može predstavljati suprugu. Obratite pažnju na pozicije signifikatora u kućama, da li izlaze na vrh neba ili su ispod horizonta, da li postoji aplikacija ka vladaru X kuće. Može biti različitih kombinacija, a nekada karta sama nametne igrače tako što ih istakne u odgovarajućim poljima.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 10. zabrinuta kaže:

  lilit i sjeverni cvor su mu u sedmoj kuci bika… e sad, znam tj citala sam da losi aspekti u ovoj kuci mogu da pokazu to a vladar bika je venera koja je posla u desetu kucu djevice… mjesec je u 3 kuci jarca a u 9 kiuci su ribei tu su mu sunce i merkur, stim sto su merkurovi aspekti u 9 kuci mjesec opozicija merkur, merkur kvadrat saturn i merkur sekstil venus… znam da se gleda ta neka osa 3/9 za razvod i drugi brak, ako nisam pobrkala… pokusavam se snaci ali nesto tesko… ovo je iz njegove karte