Helijački izlazak Marsa 2013.

Helijački izlazak Marsa se dešava svaki put kada Mars postaje vidljiv na nebu napuštajući konjunkciju sa Suncem. Tada je on vrlo moćan.

Duhovi Marsa se nastanjuju u visokom telu, kolerični su, nečistog izgleda, braon, crnomanjaste ili crvene boje, imaju rogove poput jelenskih i kandže poput Grifina, koji riču poput divljih bikova. Oni se kreću poput goruće vatre, a njihov znak su grom i munja oko kruga.

— Hajnrih Kornelije Agripa —

 

Mars je u sazvežđu Lava i vrlo je blizu Regulusa, jedne od 4 najistaknutije kraljevske fiksne zvezde. Juče je ušao u zodijački znak Device gde će ostati sve do 7. decembra 2013. godine. Međutim, neću da pišem sada o Marsu u Devici. Verovatno su na mnogim zidovima još juče osvanuli tekstovi o tome, pa ću ostaviti komentar neki drugi put. Ono što želim da pomenem jeste sama pozicija Marsa u odnosu na Sunce i njegova osvetljenost koja trenutno iznosi 93.7%.

Objekti na nebu koji su za astrologiju značajni jesu oni objekti koji emituju svetlost (zvezde) ili je reflektuju (planete), a vidljivi su golim okom. Što više svetlosti, to je objekat moćniji/značajniji, da tako kažem. Verovatno već možete da naslutite zbog čega su luminari, tj. Sunce i Luna, tako značajni i tako moćni u našim natalnim kartama, a za njima ne zaostaju mnogo ni fiksne zvezde prve magnitude.

Verovatno znate da je Luna mnogo moćnija i benefičnija kada je u rastu svetlosti nego kada je u opadanju. Isto tako, verovatno znate i koliku nesreću mogu doneti prenatalna pomračenja, posebno prenatalna pomračenja Sunca (nestanak svetlosti).

helijački izlazak marsa
Mars u sazvežđu Lava, blizu Regulusa (softver Stellarium)

Mars, kao i sve druge planete iza njega, najsvetliji je na nebu kada se nađe u dvema pozicijama – konjunkciji sa Suncem i opoziciji sa Suncem, pa bi u skladu s ranije rečenim mogao biti vrlo moćan u tim pozicijama. Ipak, to nije baš sasvim tačno. Kada je u konjunkciji sa Suncem on je spaljen (izuzev kada je kazimi) što predstavlja izvestan hendikep. Nije nam vidljiv jer je skriven Suncem. O tome sam ranije pisao, pa neću ponavljati.

S druge strane, opozicija sa Suncem nije dobra pozicija jer je Mars tada retrogradan (kao i ostale planete iza njega kada se nađu u istoj poziciji) i to takođe predstavlja problem. Sad se postavlja pitanje: gde je onda Mars moćan?

Mars je najmoćniji kada se odvoji od Sunca dovoljno da postane vidljiv, a to je kada se odvoji 15-17°. To se još naziva i helijački izlazak, i tada Mars postaje orijentalan od Sunca. Simbolički, to predstavlja novo rođenje planete, ona je pročišćena, mlada i puna snage i energije i takvog je stanja sve dok ne dosegne udaljenost oko 60° od Sunca. Pošto maksimum svetlosti Mars ima u konjunkciji sa Suncem, jasno vam je da odvajanjem od njega svetlost počinje da mu opada, a sa tim opada i njegova moć. Stoga se upravo pozicija Marsa između 15° i 60° udaljenosti od Sunca smatra vrlo moćnom.

Njegova slabija pozicija jeste kada je na pomenutoj udaljenosti od Sunca sa suprotne strane odnosno kada prilazi Suncu. Zbog čega? Zato što je tada okcidentalan, završava svoj životni ciklus spremajući se na novo pročišćenje i rađanje.

POVEZANE TEME:

O Marsu
Orijentalnost i okcidentalnost


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

  1. Anny kaže:

    Bojane, samo jedna zamolba, jel bi mogao ako te volja ubacit u rubriku Almanah helijački izlasci i zalasci planeta za 2018.godinu. Onako kako si uradio lani.
    Hvala i pozdrav od Anny

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *