Analiza natalnog i solarnih horoskopa

gedberi

Ovako izgleda sažeta analiza natalnog horoskopa i dva horoskopa solarnog povratka, iz pera engleskog astrologa iz XVII veka, Džona Gedberija. U pitanju su poglavlja od 38. do 43. njegove Doktrine o nativitetima.

 

Po ugledu na Lilijevu Hrišćansku astrologiju, Gedberi u 38. poglavlju svoje Doktrine o nativitetima prilaže sažetu analizu natalnog horoskopa, da bi potom u poglavljima 42 i 43 ukratko razmotrio najmarkantnije pokazatelje u dve solarne godine. Ovakva izlaganja u starim delima su od velikog značaja za sticanje boljeg uvida u astrološku praksu nekog astrologa. Posebno ona koja se tiču korišćenja prognostičkih tehnika, kao krune svake analize.

Naravno, ova izlaganja neće puno značiti ukoliko se ne poznaju elementarne stvari u vezi s tumačenjem određenih životnih segmenata u natalnom horoskopu. Pravila i tehnike koje koristi prilikom demontracije analize, Gedberi je detaljno obradio u ranijim poglavljima i na njih se ne osvrće ponovo. To će svakako biti predmet budućih prevoda, mada nećemo naći previše razlika u odnosu na ono što su prezentovali ostali astrolozi tog perioda, prvenstveno naš miljenik Lili.

Da tekst ne bi bio zatrpavan nevažnim podacima, u njega nisam uključio Gedberijevo izlaganje o izradi samog horoskopa. Tabele odnosno spekulume koje je priložio sam uključio, ali većinu njih zbog veličine neću umetnuti u tekst da ne bi remetile tok izlaganja. Možete da ih vidite samo klikom na linkove koje do njih budem postavio.

Obraćajte pažnju na napomene i obrazloženja koje sam pisao, posebno u vezi s nekim greškama koje je Gedberi napravio prilikom izrade solarnog horoskopa. Kao što sam mnogo puta podvlačio, u vreme kada su rađeni ovi horoskopi efemeride nisu bile dovoljno precizne, pa pozicije planeta i uglova malo odstupaju u odnosu na ono što dobijamo u modernom softveru. Razlike, srećom, nisu velike.

Ako objašnjenje nekih termina ne nađete u napomenama, konsultujte astropediju. Pa da pogledamo kako izgleda analiza natalnog horoskopa.

Analiza natalnog horoskopa

Godine Gospodnje 1627. dana 31. decembra u 14 časova 26 minuta posle podne[1] rođen je ovaj natus, blizu uglednog Univerziteta i grada Oksforda, gde je elevacija pola 51°41′.[2]
Kao što sam podučio u poglavlju o tačkama, Fortunu nalazim oduzimajući znake, stepene i minute Sunca od onih Lune, pa to dodajem na znake, stepene i minute Ascendenta.[3]

gedberi_natal
Originalna slika horoskopa
analiza natalnog horoskopa
Slika horoskopa izrađena u modernom softveru (klikni na sliku za uvećanje)

Rektifikacija ovog horoskopa

§ I Prema događajima

Ovaj horoskop je rektifikovan prema događajima, jer je to najtačniji i najsigurniji način od svih ostalih. Događaja je bilo mnogo, ali sam za primer izdvojio samo dva i to ona koja su u vezi sa Ascendentom.[4]
Kada je imao 19 godina, u avgustu, natus je imao goruću groznicu i mučninu.
Kada je imao 24 godine i 11 meseci, oženio se.
Ova dva značajna događaja su se desila kada je Ascendent napredovao (direkcijama) do opozicije sa Marsom i sekstila s Venerom.

Oblitička ascenzija Ascendenta = 238°39′
Longituda opozicije Marsa = 23°09′
Latituda Marsa = 1°27′
Rektascenzija Ascendenta = 231°08′
Ascenziona razlika prema elevaciji pola Ascendenta = 28°50′
Oblitička ascenzija opozicije Marsa = 257°58′
Tražena direkcija = 19°19′
Pretvoreno u vreme prema Naibodu = 19 godina 218 dana 16 časova
Direkcija pada u 1647. godinu, u sedmi dan meseca avgusta. Upravo su tad mučnina i groznica spopale natusa.[5]

Direkcija Venere se aktivirala sa 24 godine 288 dana i 12 časova, što je 15. dan oktobra 1652. godine[6], oko 10 dana nakon što se natus oženio.
Očigledno je da se ovaj horoskop podudara sa događajima, pa ću u sledećem koraku ispitati Trutinu Hermetis.

§ II Trutina Hermetis

U ovom horoskopu Luna je udaljena od istočnog ugla tri znaka 29 stepeni i 51 minut, što je blizu četiri znaka. U tabeli[7] prebivanja deteta u materici nalazim 4 znaka i pored 283. Ovaj broj mi kazuje da natus toliko dana proveo u materici majke. Potom u koloni meseci pod prostom godinom (jer je takva bila godina rođenja) i decembrom, mesecom u kom se rođenje desilo, nalazim 365 i oduzimam 283, a ostatak je 82. Ovaj dobijeni broj ponovo tražim u tabeli meseci i pod martom nalazim 90, što je za 8 više od mog broja. Stoga oduzimam 8 dana od kraja marta i nalazim da je datum začeća bio 23. mart 1627. kada je u podne Luna bila na 0°37′ Škorpiona. Kao što vidiš, to je manje od 10 stepeni udaljenosti od Ascendenta rođenja, a što potvrđuje da je dan začeća tačno pronađen.
Ali da bi našao sat začeća, moraš oduzeti sate i minute koji pripadaju mestu Sunca u desetoj kući u danu začeća, od sati i minuta pozicije Lune u vreme rođenja. Primera radi:

Sunce na začeću 13° Ovna, što odgovara 48 minuta.[8]
Luna na rođenju 11° Riba, što odgovara 17 sati i 29 minuta.
Razlika je 16 sati i 41 minut.
Stoga, pravi momenat začeća je 24. mart, 19 minuta pre 5 sati ujutru, a u to vreme je Luna bila blizu Ascendenta rođenja. Što nam kazuje da je vrlo mala razlika između rektifikacije prema Trutini Hermetis i prema događajima.

§ III Animodar Ptolemeja

U Origanovim efemeridama, 27. dana decembra, to jest 4 dana pre rođenja, nalazim mlađak na 15° Jarca. Ali, iako je Saturn vladar znaka, Mars ima više digniteta[9] na mestu na kom je, pa će biti vladar Animodara.
Mars je natalno u sedmoj kući na 23°09′ Bika i bliže je MC-u nego Ascendentu. Stoga treba uzeti da stepeni MC-a budu isti kao Marsa, a što je vrlo lako uraditi. I tako vidimo da je i ovaj način rektifikacije vrlo blizu istine.

Rektifikacije prema Animodaru i Trutini Hermesa se koriste u horoskopima dece, ali i odraslih ako nemamo dovoljno događaja za rektifikaciju. No, ako astrolog dobavi događaje od natusa, s većom sigurnošću će obaviti rektifikaciju horoskopa, jer su događaji poput čvorića na liniji natusovog života, koji mu se dešavaju u skladu s istinskom razmerom i merom vremena, saglasno uglovima direkcija koje predstavljaju udaljenost između signifikatora i promisora koji je aktivira.

Gedberi u nastavku određuje dostojanstva i debilitacije planeta, što je bila uobičajena praksa u to vreme. Vrlo se protivim ovakvom zbrajanju baba i žaba, odnosno određivanja snage planeta sabiranjem i oduzimanjem slučajnih i esencijalnih dostojanstava. To čini kako bi odredio Almutena geniture odnosno vladara horoskopa. Metod koji se inače najčešće koristi u praksi je Ibn Ezrin (besplatni softver Morinus računa prema tom modelu), ali se ne svode sve planete već samo hajlegične tačke.

Utvrđenja i debilitacije planeta

U poglavlju 11 i drugoj sekciji si podučen kako da raspoznaš esencijalna i slučajna dostojanstva i debilitacije planeta. u skladu s tim, napravio sam tabelu utvrđenja i debilitacija planeta u našem horoskopu.

DostojanstvabodoviDebilitacijebodovi (-)
SATURN
u recepciji sa Venerom
po sedištu
5spor2
egzaltacija4
triplicitet3
u XI kući4
nije spaljen5
orijentalan2
dekan1
direktan4
suma28suma2
JUPITER
u sedištu5
nije spaljen5
orijentalan2
u triplicitetu3
u II kući3
direktan4
brz2
suma24suma
MARS
u XI kući4u izgonu5
direktan4peregrin5
nije spaljen5spor2
u recepciji s Venerom4okcidentalan2
suma17suma14
SUNCE
u dekanu1
u III kući1
brzo2
suma4suma
VENERA
u triplicitetu3spaljena
u III kući1u konjunkciji s Južnim čvorom
direktna4
brza2
okcidentalna2
suma12suma9
MERKUR
u III kući1spaljen5
peregrin5
orijentalan2
retrogradan5
spor2
suma1suma19
LUNA
u IV kući4peregrina5
brza2
u rastu svetlosti2
nije spaljena5
suma13suma5

Kako izgleda, Saturn je Almuten ili vladar horoskopa jer ima najviše utvrđenja u odnosu na ostale planete. Jupiter je sledeći sa 24, dok su Sunce, Venera i Luna osrednje dobro postavljeni. Ali Merkur je vrlo slab u horoskopu.

Sažeto tumačenje dvanaest polja ovog horoskopa

§ I O prvoj kući

Ova kuća daje sud o izgledu ili karakteristikama, temperamentu i sklonostima natusa, kako je pokazano u šestom i dvanaestom poglavlju ove knjige. Najpre, o izgledu ili karakteristikama.

Otkrivamo ih prema Ascendentu i marsijalnim i saturnijanskim zvezdama blizu njega. A pošto je Škorpion kuća Marsa, natus je odista snažne i čvrste građe, srednjeg rasta, donekle korpulentan, punog širokog lica, tamnosmeđe kose koja je gusta i kovrdžava, prodornih očiju boje lešnika, kratkog i debelog vrata. Lice odaje samouverenost, donekle nečisto i tamnoputo. I ovo se sasvim podudara sa opisom Škorpiona i zvezdama blizu Ascendenta, skupa sa okcidentalnim Marsom u zemljanom znaku.

Što se tiče temperamenta, svedočanstva su sledeća, kao što sam podučio u poglavlju 12 i sekciji 5:

– znak na Ascendentu = hladan i vlažan
– vladar Ascendenta = topao i vlažan
– postavljen je u Biku = hladan i suv
– Luna je u Ribama = hladna i vlažna
– u prvoj četvrti = topla i vlažna
– Almuten horoskopa = hladan i suv
– postavljen u Vagi = topla i vlažna
– sezona je hladna i vlažna
– Merkur je u trigonu s Marsom iz Jarca = hladan i suv
– Venera je u trigonu s Marsom iz Jarca = hladna i suva
– Sunce je u trigonu s Marsom iz Jarca = hladno suvo.[10]

Na osnovu ovih svedočanstava možeš zaključiti da će natus biti melanholično-koleričan, i donekle flegmatičan. Ali moja procena je da koler prilično potiskuje njegovu melanholiju. Smatram da je to zbog Marsa koji ima dostojanstvo na Ascendentu i mnogo nasilnih zvezda tamo, i konjunkcije Marsa s Plejadama, što su sve slučajni argumenti koji dobro služe u otkrivanju temperamenta natusa. Ipak, pošto su svedočanstva hladnoće najveća, to će natus u neko vreme imati dobar udeo melanholije, da, više nego što bi želeo, kako sam ga čuo da često govori.

Treće, sklonosti ili ponašanje trebaju biti ispitani. Pošto nema planete postavljene na Ascendentu, moramo pogledati vladara Ascendenta, Merkura i Sunce (zbog konjunkcije s Merkurom), što sam podučio u poglavlju 12 i sekciji 6, trećem aforizmu[11]. Na osnovu njihovih pojedinačnih i mešanih signifikacija, natus bi bio grub i plahovito odlučan; opet, prilično otvorenih namera, dosta brz i spretan u sprovođenju odluka, a često zbog naglih i neproračunatih postupaka sebi nanese mnogo štete. Smelo završava ono što započne, ne mari da li će biti ozleđen, a vrlo je sklon osvetoljubivosti prema onima koji mu se zamere.

Tamo gde želi može biti prijatelj od poverenja i jednako neprijatelj ako mu se ukaže prilika (zaista, ko nije ako ima Marsa vladara Ascendenta i Saturna Almutena horoskopa?).
Namere i ponašanje natusa bi bili izrazito zli da nije trigona Lune prema Ascendentu i sekstila sa Suncem, Merkurom i Marsom, i trigona Marsa s Venerom uz recepciju, i Severnog čvora u kući Lune i egzaltaciji Jupitera u devetoj kući. Ova svedočanstva pokazuju snagu obrazovanja i čestitosti koji će prevagnuti nad jarošću prirodnih sklonosti. Takođe ga nagone da se druži i da mu to pričinjava zadovoljstvo.

Četvrto, život natusa ne može biti baš kratak, jer Ascendent nije ometen, niti je vladajuće svetlo oštećeno, niti je Luna pod lošim aspektima malefika niti u konjunkciji s njima u šestoj, osmoj ili dvanaestoj kući. Već podržava Ascendent trigonom sa ugla i ide u sekstil sa njegovim vladarom postavljenim u znaku njene egzaltacije[12]. Stoga, natus će živeti i nakon što prođu detinjstvo i mlade godine.

Peto, vidiš da je rođenje noću, a Luna ispod zemlje, te stoga ne može biti na afetičkom mestu i tako ne može biti Hajleg.[13] Sunce ne bi moglo da bude davaoc života da je na afetičkom mestu (a nije), jer je noćno rođenje. Stoga, u skladu s pravilima (poglavlje 12, sekcija 2), Ascendent će biti Hajleg ili davaoc života u ovom horoskopu. Ascendent ni na koji način nije oštećen, već prijateljski podržan Lunom, što potvrđuje da natus neće biti kratkog veka.

Šesto, Mars ima najviše dostojanstva na Ascendentu (koji je Hajleg), pa će prema poglavlju 12 i sekciji 3 biti Alkohoden ili davalac godina u ovom horoskopu. Ali pošto Mars nema esencijalnog dostojanstva i u konjunkciji je sa Plejadama i na uglu, ukazuje (prema doktrini Arapa) da naš natus može doživeti bar njegove srednje godine koje iznose 45.[14]

Sedmo, ranije smo našli da je Saturn Almuten horoskopa, pošto ima najviše dostojanstava u celoj shemi. Ali Jupiter ima udeo s njim jer ima približno isti broj argumenata snage kao on. Stoga će Jupiter i Saturn imati najveći udeo u sklonostima i temperamentu natusa, kao što sam izložio ranije.

Osmo, spaljen Merkur govori o osrednjem razumevanju, ali pošto je u sekstilu s Lunom koja je vladarka devete kuće, i trigonu s Marsom koji je vladar Ascendenta, natus će imati osrednje živu i ispitivačku maštu, posebno jer je Merkur u trećoj kući. A (u skladu s ranije iznetim 6. aforizmom u prethodnom poglavlju)[15] natus naginje zanatu i nauci na račun pozicije ispod zemlje, što je i natus sam potvrdio. Zato će spaljenost radije omesti njegov govor i pamćenje, nego na bilo koji način ugroziti njegovo razumevanje ili umanjiti snagu njegove mašte. I to pouzdano znam.

§ II O drugoj kući

U skladu s pravilima u poglavlju 13 i sekciji 2, natus bi trebao da poseduje osrednje bogatstvo. U skladu s drugim aforizmom u sekciji 4, ako je vladar druge u drugoj kući, to uvek najavljuje imućnost natusu. Prema priznanju samog natusa, nikad nije iskusio potpunu nemaštinu, niti je do sada imao obilje imetka. Razlog što se ovaj aforizam nije potvrdio je, pretpostavljam, sledeći: Saturn je superioran u odnosu na Jupitera[16] u horoskopu, egzaltiran je u odnosu na njega, te tako umanjuje njegove dobre signifikacije. Pored toga, sećam se pravila Johana Engela koji kaže onaj ko ima Saturna postavljenog u jedanaestoj kući, neće ostvariti nikakav ugled niti imetak dok ne navrši 30. godinu svog života.
Jupiter i Fortuna su u severnom delu horoskopa[17] što ukazuje da će vrhunac natusove sreće i blaženstva biti kasnije u životu. Tako vidiš istinitost izreke da izuzetak potvrđuje pravilo.

Jupiter i Fortuna u drugoj kući ukazuju da će napredovati na račun valjane očevine ili neke javne službe ili unapređenja. A pošto je Luna u kvadratu s Jupiterom koji je njen dispozitor i u vrlo slaboj recepciji s njom[18], što pokazuje da natus radije može napredovati kroz kontakte sa običnim ili prostim svetom, ili na račun zanata i nauke, jer je Luna takođe u sekstilu s Merkurom ispod zemlje.

Najverovatnije, delanjem u poznoj mladosti natus može najviše napredovati, ali u starijem dobu može napredovati na račun nekog nasledstva, službe ili unapređenja, i to ne baš zanemarljivo. Mnogo ću se začuditi ako pozicija Jupitera u Strelcu u drugoj kući ne donese realizaciju neke takve stvari.
Natus mi je priznao da je u mladosti (to jest između 25. i 30. godine) imao koristi od učenja zanata itd. i da se nada da će mnogo veći napredak ostvarivati iz dana u dan. A ja sam siguran da horoskop (u opštem smislu) ne obećava ništa manje.

§ III O trećoj kući

Tri planete u trećoj kući (Sunce, Merkur i Venera) ukazuju na različite naravi i privrženosti rođaka i srodnika natusu; i pokazuju da je natus naklonjen učenju, i kraćim putovanjima, ponekad zbog užitaka. Ali prisustvo Repa zmaja u trećoj kući pokazuje mnogo svađa i neslaganja između natusa i njegovih rođaka i srodnika. Jer moraš znati da Cauda Draconis infortunat domum ubi invenitur – Rep zmaja unesrećuje kuću u kojoj se nađe.
Natus je priznao da je imao mnogo neprijatnih nesuglasica sa braćom, sestrama i rođacima, i da su ga namerno obmanjivali i varali. I da je mnogo puta odlazio na kraća putovanja radi zadovoljstva, i da je, takođe, naklonjen učenju (što smo pretpostavili ranije).

U skladu s poglavljem 14 i sekcijom 3, tražimo informacije o stanju braće i sestara natusa. Vladar treće kuće Saturn je esencijalno utvrđen, ali tri planete u trećoj kući nisu naročito potentne, posebno Merkur koji je njihov opšti signifikator[19]. Tako (nalazeći neke dobre i neke loše označitelje) možemo zaključiti da će stanje i imetak natusove braće i sestara biti osrednji, to jest ni naročito izvrsni, ni naročito loši. Natus nam je i ovo potvrdio kao istinu.

§ IV O četvrtoj kući

Natus i njegov otac se mogu osrednje slagati, jer su vladar Ascendenta i Sunce (opšti signifikator očeva) u trigonu jedan s drugim, a Luna ide u sekstil s obe planete. I to je odista istina, da se, uopšteno posmatrajući, dovoljno dobro slažu. Upoređujući ovaj horoskop s pravilima za tumačenje imetka iz 15. poglavlja i 3. sekcije, ne nalazim mnogo nade da će natus imati koristi od očevog imetka. Jer četvrta kuća nije ojačana prisustvom bilo koje dobroćudne planete, niti su vladar Ascendenta i vladar četvrte kuće u recepciji ili dobrom aspektu.

Istina, Jupiter šalje sekstil prema vrhu četvrte kuće, ali Mars vladar treće od četvrte kuće[20] baca kvadrat tamo, što će reći da natus ima neko nasledstvo ali teško da će ga dobiti; ako i može, onda uz velike teškoće. Jer Mars kao vladar treće od četvrte ukazuje da će ga brat natusovog oca opstruirati i omesti, i naneti dosta štete i ocu; a ovaj kvadrat iz fiksnog znaka prema vrhu četvrte kuće je najzloćudniji od svih ostalih.

Natus je priznao da mu je na rođenju pripadao prihod od 80 funti[21] godišnje, čega je zbog prevare (preopširno je da bih ovde izlagao) njegov otac bio prinuđen da se odrekne – sve to dok je natus bio dete. Podlost je izveo očev brat, baš kao što je Mars, vladar treće od četvrte kuće nagoveštavao. On i dan danas drži taj deo [imovine] i nema nade da će ona biti povraćena.

§ V O petoj kući

Ovde vidimo petu kuću u plodnom znaku kao i Ascendent. Luna je postavljena u Ribama, znaku u petoj kući, koja podržava Ascendent savršenim trigonom. Odavde proizlazi mogućnost da natus ima decu. Vladar pete kuće je snažan i dovoljno potentan, stoga deci natusa obećava dug život; ali je Luna u kvadratu s njim, i Venera je oštećena telesnim kontaktom sa Zmajevim repom, dok je Merkur spaljen, što uništava te nade i ukazuje da deca natusa ipak neće dugo živeti.
Natus je priznao da je do sada imao samo jedno dete, sina, koji je živeo samo godinu i po dana i umro.

§ VI O šestoj kući

Sunce, Merkur i Venera bacaju kvadrat prema vrhu šeste kuće koji je u Ovnu. Saturn tamo baca opoziciju (mesto koje mnogo mrzi)[22] što je predznak teških bolova u glavi od kojih natus može često patiti. Ali Jupiter baca trigon prema Ovnu, blizu stepena šeste kuće, čime čini mnogo dobrog, pa obećava pomoć natusu lekovima pre nego što mu bolest nanese mnogo štete. Takođe i trigon vladara šeste kuće sa Suncem, Merkurom i Venerom. No, pošto je Mars vladar i Ascendenta u Škorpiji i šeste kuće, a nalazi se u Biku, natus će patiti od mučnine i kamenja u bubrezima, gasova i kvarljive krvi, tuberkuloze itd. kao što se može videti 17. poglavlju i 3. sekciji. Za lečenje treba koristiti bilje u simbolici Jupitera, jer je on najbolji lekar.
Natus je potvrdio da je imao česte glavobolje i mučnine, takođe i kamenje u bubrezima itd. i da pati od gasova i gustih humora; i više je puta imao tuberkulozu, ali se lako oporavljao.

Merkur kao opšti signifikator slugu je retrogradan i spaljen, pa (prema 17. poglavlju i 7. sekciji) obećava da će sluge natusa biti lopovi i da će ga obmanuti. Mars vladar šeste kuće u opoziciji prema Ascendentu obećava isto.[23] Ali pošto Jupiter baca trigon ka šestoj kući, a Luna sekstil ka Marsu i Merkuru, to pokazuje da mu [sluge] neće naneti mnogo štete pre nego što ih razotkrije.
Natus je priznao da je imao nekoliko slugu, ali je među njima samo jedan bio pošten i iskren; a imao je sreće da ih otkrije pre nego što su mu naneli veću štetu.

§ VII O sedmoj kući

Vladar Ascendenta u sedmoj kući i trigonu s Venerom, vladarkom sedme kuće, obećavaju sklonost ili želju natusa za ženidbom, i pokazuju da će želja biti sprovedena u delo, u skladu sa 5. aforizmom u prvom delu 18. poglavlja[24]. A vladar Ascendenta i Luna u recepciji, a njen prenos svetlosti[25] od vladara Ascendenta prema vladarki sedme kuće ukazuje na isto.

Vladari Ascendenta i sedme kuće u trigonu i recepciji takođe obećavaju prijateljsko slaganje i harmoniju između natusa i njegove žene. Luna u dignitetima Venere, to jest u znaku njene egzaltacije, isto, što se može saznati u poglavlju 18 i 4. sekciji.
Natus se oženio u vreme direkcije Ascendenta prema sekstilu Venere kao što je ranije navedeno. I rekao mi je da se on i njegova žena odista lepo slažu, i da među njima retko ima nesuglasica i potresa.

Mars lokalno u sedmoj kući ukazuje da će natusa saletati otvoreni neprijatelji[26]. Ali pošto je vladar Ascendenta u trigonu i recepciji sa vladarkom sedme kuće, zlo njegovih neprijatelja mu neće mnogo nauditi. Glavni neprijatelji s kojima će se susretati biće iz redova njegovih rođaka i srodnika, jer je Venera vladarka sedme kuće u konjunkciji sa Zmajevim repom u trećoj kući. No, pošto je vladar Ascendenta ugaon, a Venera kadentna, u skladu sa 4. aforizmom u šestom delu[27], natus će nadvladati svoje suparnike.
Natus je priznao da je uznemiravan od strane otvorenih neprijatelja, i da su to uglavnom bili njegovi rođaci. Ali je rekao da su sami sebi naudili pokušavajući da naškode njemu, i nikada ga nisu nadvladali (do sada) u bilo kom od svojih poduhvata.

§ VIII O osmoj kući

U skladu s 19. poglavljem i 3. sekcijom, natus bi trebao umreti prirodnom smrću, jer su vladar Ascendenta i vladar osme kuće u trigonu, a Luna u dobrom aspektu s oba. Na isto ukazuje i Venera koja je u trigonu i recepciji sa vladarom Ascendenta.
Način smrti bi verovatno bila groznica podstaknuta tuberkulozom i nekim jakim upalama, jer je Merkur kao vladar osme kuće spaljen i retrogradan u znaku egzaltacije Marsa, koji je vladar šeste kuće i Ascendenta. Ovo je dovoljno poslužilo za tumačenje osme kuće.

§ IX O devetoj kući

Deveta kuća kazuje o dugim putovanjima ili prekomorskim putovanjima. Samo pogled na vrh devete kuće isprva bi mogao da navede na zaključak da će natus putovati[28], to jest da će ploviti u drugu zemlju; ali ako to ostavimo po strani, Luna koja vlada devetom kućom je na uglu i u trigonu sa Ascendentom, a Ascendent i njegov vladar oboje fiksni, kao i druga dva ugla, pa se usuđujem da kažem da natus neće putovati van svoje domovine.[29]
Natus je potvrdio da je mnogo puta imao priliku, ali nikada nije pristao; niti namerava tako nešto.

Bilo bi čudno ako natus ne bi bio religiozan (ili da bar poštuje načela bilo koje javne religije), s obzirom da ima Zmajevu glavu u devetoj kući u znaku egzaltacije Jupitera, i Lunu koja kao vladarka devete kuće podržava Ascendent. Ali Luna je u kvadratu s Jupiterom, što ukazuje na mnogo nevolja koje natusa mogu snaći na račun religioznih ljudi itd.

Natus je priznao da je oko 22. godine obilazio kongregaciju prezbiterijanaca u Londonu, i bio vrlo revnosan među njima, sve dok (propovedanjem svoje čudnovate i uznemirujuće doktrine o predodređenosti na večnu patnju[30]) ga nisu skoro izludeli i doveli pred kapije očajanja; toliko, da je ponekad sebe smatrao prokletim, ne mogavši da u sebi nađe znake i simbole božije blagodeti i ljubavi, o čemu su stalno naklapali. U tabeli direkcija možeš videti da je natus imao 21 godinu života kada je MC došao pod kvadrat Jupitera, što vrlo lepo oslikava štetu od vernika, ili u najmanju ruku onih koji se tako izdaju, mada u njima nema ničeg od istinske religioznosti.

Snovi natusa će se često pokazivati istinitim, na račun pozicije Severnog čvora u devetoj kući i gospodarice devete kuće koja podržava i devetu kuću i Ascendent trigonom.
Čuo sam da je natus priznao da je ponekad bio upozoravan putem snova, jednako i na dobro i loše koje ga je kasnije snalazilo.

§ X O desetoj kući

Regulus, srce Lava, kraljevska fiksna zvezda je u kulminaciji; Jupiter trigonom podržava MC iz druge kuće u Strelcu, dok je Sunce u trigonu prema vladaru Ascendenta Marsu, što su sve svedočanstva počasti i unapređenja. Ali Mars baca kvadrat ka desetoj kući, a vladar četvrte kuće Saturn je u platik kvadratu sa vladarom MC-a Suncem; Merkur je spaljen i retrogradan, a Luna u kvadratu s Jupiterom, što sve vrlo jasno govori da je natus neprijatelj svom sopstvenom ostvarenju; i pokazuje da je nemaran i nehajan u ostvarivanju ugleda. Odista, kvadrat koji Mars baca iz Bika, grubog i fiksnog znaka, ka desetoj kući ukazuje da je podrugljivog uma i duha.

On energično prigovara da je glavni razlog zašto nije ostvario više ugleda i unapređenja, prema njegovom skromnom mišljenju, to što mu se uvek gadila i što je uvek mrzeo veštinu ulagivanja i pretvaranja, jedine stepenice kojima se sve osobe uzdižu na ugledna mesta i pozicije.

§ XI O jedanaestoj kući

Vladar jedanaeste kuće je spaljen, kadentan i retrogradan, a Saturn je u jedanaestoj kući i kvadratu s njenim vladarom, što ukazuje da će natus imati malo prijatelja. Oni koje ima ili bude imao, neće mnogo ceniti niti će se na njih oslanjati; njegove nade i očekivanja takođe mogu biti u opasnosti od potonuća. Ali pošto je vladar jedanaeste kuće Merkur u trigonu s vladarom Ascendenta Marsom, on može postati prijatelj s nekim osobama koje to radije žele zarad svoje sopstvene koristi, nego zato što ga stvarno poštuju ili što imaju dobre namere prema njemu.

Priznao je da je imao raznovrsne tobožnje prijatelje, ali nikad više od jednog istinskog ili nekog na kog bi mogao da se osloni i ima poverenja. A što se tiče očekivanja i nada, seća se da je uvek bio obmanut ili zavaran. Takođe je rekao da su se mnogi pretvarali da su mu prijatelji i da ga poštuju, ali je potvrdio da su se njihova pretvaranja vrtela oko ličnog interesa ili koristi, a ne oko skupocene nȋske ljubavi ili dobre volje prema njemu.

§ XII O dvanaestoj kući

Vladarka dvanaeste kuće i vladar Ascendenta u trigonu i recepciji ne ukazuju na opasnost od zatvora, i takođe pokazuju da skriveni neprijatelji neće nadvladati natusa. Ipak, pošto je Venera u konjunkciji sa Južnim čvorom u trećoj kući, to izdvaja natusovu braću, rođake itd. kao najpodmuklije neprijatelje s kojima se može susresti. No, oštećenje Venere potvrđuje izreku da su u ukletih krava kratki rogovi; stoga, iako imaju veliku želju i volju da naude i oštete natusa, nemaju mnogo moći, tako da ih se ne mora plašiti. Ne moram govoriti o ostalim značenjima ove kuće, jer natus nema zanimanje za njih.

Potvrdio mi je da nije nikad bio u zatvoru i da nikada u životu nije zadržavan duže od tri dana (ako ostavimo po strani kada je bio maloletan). A što se tiče skrivenih neprijatelja, nije do sada otkrio nijednog izuzev svojih rođaka i kućnih poznanika; takođe je potvrdio da ga niko nije nadvladao.
Toliko o tumačenju dvanaest kuća ovog horoskopa. Mogao sam to izneti daleko obimnije, da je natus dao saglasnost. Stoga se ne usuđujem da objavim ništa više od ovog bez njegove dozvole.

Sledeće što ću izložiti su direkcije pet hajlegičnih mesta, ali ću ti prvo predstaviti spekulum horoskopa. (klikni na linkove da vidiš tabele)

Spekulum horoskopa
Tabela direkcija 1627-1658.
Tabela direkcija 1659-1694.

Primer revolucije

gedberi-1655
Solar datiran na 31.12.1654, 15.45
solar-1655
Solar u modernom softveru (klikni za uvećanje)

Nema aktivnih direkcija ove godine[31] osim Fortune sa Zmajevim repom, kao što možeš videti u spekulumu iznad[32]. Da bi znao tačno vreme u godini kada ona počinje, u skladu sa merom vremena prema Naibodu, pretvaram direkciju u vreme ovako:

Ugao direkcije 27°51′
27 stepeni daje 27 g. 144 d. 13 č.
51 minut daje 0 g. 315 d. 0 č.
———————–
27 g. 459 d. 13 č.
– 0 365 0
————————
28 g. 94 d. 13 č.

Kada 94 dana odbrojim od 31. decembra, dobijam da se direkcija aktivira 4. aprila 1655. godine.

1. Direkcija ukazuje na vrlo neupešan period po natusa, posebno kada je reč o njegovom imetku i dobrima. Predskazuje mnogo ispraznih i nepotrebnih troškova, podložnost da bude pokraden, i da mnogo izgubi zbog marsijalnih ljudi i stvari. Takođe ukazuje na svađe i sukobe između natusa i rođaka (jer pada u treću kuću); prvenstveno sa ženama jer pada u ženski znak i blizu tela Venere.

2. Revolucija potvrđuje prethodno, jer Južni čvor oštećuje Fortunu u drugoj kući. A Saturn – vladar treće i četvrte natalne i sedme, osme i devete kuće u revoluciji – je u opoziciji sa Jupiterom, vladarom druge natalne kuće. Vladar druge kuće[33] je u sedmoj kući, a vladar sedme kuće je u trećoj kući retrogradan.

Ali glavne okolnosti zbog kojih se nesreća može nadviti nad natusa otkriva se preko Lune, jer je ona vladarka Ascendenta, a postavljena u osmoj kući, u kvadratu sa Marsom u petoj kući, vladarom natalnog Ascendenta, što pokazuje da će se natus baviti pitanjima testamenata, zaveštanja itd. neke preminule osobe. Ali će sigurno izgubiti svoje nade i očekivanja i potrošiti svoj novac, a sve uzaludno i lakomisleno; jer mu Nebesa ni na koji način nisu prijateljski naklonjena u bilo kojoj takvoj stvari ove godine.

3. Pošto je Jupiter vladar revolucije i s vrha neba podržava Ascendent trigonom, a dekster sekstilom Sunce, natalnog vladara desete natalne kuće, i vladara [natalnog] Ascendenta Marsa takođe trigonom, natus će ove godine uprkos svim svojim gubicima i preprekama ostvariti značajan broj važnih poznanstava, na račun kojih će steći reputaciju i ugled, i prikladno poštovanje u mestu u kom živi, što će mu pomoći da izdrži mnoge nevolje itd.

4. Kako je natalna deveta kuća na Ascendentu revolucije, to ukazuje da će natus biti sklon učenju zanata i nauci, i da eventualno može ići na neko putovanje prema severozapadu. Jer Ascendent[34] je severni, a natalni vladar Ascendenta je u severnom znaku, dok je Luna u zapadnom. Ali imaće malo ili nimalo koristi od toga, pošto je Mars u kvadratu prema devetoj kući.

5. Natus treba da bude vrlo pažljiv i ne preteruje u jelu i piću (pošto će tome biti sklon ove godine), jer je Luna blizu vrha četvrte kuće[35] u osmoj kući revolucije, u kvadratu s Marsom u petoj kući i to iz fiksnih znakova; to odista preti mučninom ili groznicom koje samo umerenost može sprečiti.
Neću ovde postavljati tabelu srećnih i nesrećnih dana pošto je godina prošla. Samo ću potvrditi sud o ovoj godini, koja je bila (prema natusovom mišljenju) izvanredna i čudesna.

Prvo, natus je priznao da je imao mnogo svađa i sporova s rođacima; kaže da je iste godine bio u sukobu s majkom, parničio se s ujakom i sestrom, i prevario ga je i obmanuo kapetan koji je, u nedostatku drugog zaposlenja, bio njegov zastupnik. Iste godine je imao nevolje s dvojicom kradljivih slugu.

Drugo, potvrdio je da je parnica pokrenuta zbog navodne zaostavštine. Potrošio je novac oko toga, bez ikakve koristi.
Treće, rekao je da je te godine ostvario mnogobrojna poznanstva s uglednim osobama, i da je stekao reputaciju i ugled kod njih.
Četvrto, rekao je da je bio mnogo predan učenju, i ne samo jednom učenju ili nauci, već mnogim. Takođe je rekao da je išao na put 50 ili 60 milja severozapadno, ali je priznao da time ništa nije postigao osim što se izložio naporima.

Peto, rekao je i priznao da mu je zdravlje bilo ugroženo, i da je patio od mučnine izazvane pićem, i da je bio u stanju diskrazije[36] sedam nedelja zbog toga.

Glavna stvar kojoj se divim je sledeća. Kao što vidiš, direkcija Fortune se aktivirala 4. aprila 1655. godine, a istog tog dana je natus, kako mi je sam priznao, prihvatio zastupnika i savet, što je bila polazna tačka svih ostalih nesreća i gubitaka s kojima se suočio. Da mu je horoskop tada urađen, možda bi bile sprečene. Sapiens dominabitur astris.[37]

31. godina natusa

Godina koja počinje 31.12.1657, 21:09 PM

gedberi-povratak-1958
Solarni povratak prema podacima koje Gedberi prilaže
solar-1658
Korigovani solarni povratak za 1658.

Gedberi je pogrešno izračunao solarni povratak, što se lako može zaključiti na osnovu pozicija planeta koje prilaže. Na primer, navodi da je Fortuna na 14° Bika, Luna blizu 20° Ovna, Venera na 25° Strelca itd. Ove pozicije ne odgovaraju povratku Sunca na svoju natalnu poziciju već dan kasnije. Gedberi navodi podatke (bez karte) koji su 31. 12. 1657. u 21 č. 9 min. PM. To znači da je vreme povratka 1.1.1658. u 9 č. 9 min. ujutru. Kada se ti podaci ubace u softver, dobijamo pozicije koje on navodi, ali to nije tačan solarni povratak (uporedite stepen na kome je Sunce u povratku i u natalnom horoskopu, razlika je 1°). Pravi podaci su 30.12.1657. u 21 č. 3 min. PM odnosno 31.12.1657. u 9 č. 3 min. ujutru. Verovatno je zabrljao kod pretvaranja popodnevnih časova u prepodnevne.

Direkcije koje su aktivne su samo dve: MC prema trigonu Venere i Sunce prema terminu Marsa. Prva se aktivira 9. marta 1658, 13 časova nakon podneva[38], a druga 14. juna 1658. oko podneva.
MC prema trigonu Venere podstiče zadovoljstva, dobit i uživanje natusu, brojna nova poznanstva i čini ga ambicioznim da stekne ugled i poštovanje. Dobro zdravlje tela, miran um, i uspeh i napredak u svim stvarima. Pre nego što direkcija postane neaktivna, može dobiti dete. Ali…

Sunce ka terminu Marsa se donekle protivi onome što obećava Venera, pa sam savetovao natusa da se čuva impulsivnih i svojeglavih postupaka, i da bude vrlo oprezan u svojim poslovima. Ovo je odista poput oblaka koji ide pre prethodne direkcije Sunca, i može je zakloniti malo ali je ne može potpuno pomračiti. A sada da ispitamo revoluciju.

U revoluciji nalazimo u usponu četvrtu natalnu kuću, a njenog vladara u trigonu iz osme kuće horoskopa u kojoj je egzaltiran[39]. To nagoveštava sledeće: da će natus dobiti neku zemlju ili imetak, ili aliquid tale[40] kao poklon ili zaveštanje neke preminule osobe ili više njih. Povratak Venere na natalnu poziciju Jupitera označava isto. A pozicija Severnog čvora u desetoj kući je argument reputacije. Venera u jedanaestoj kući označava njegove nade i obezbeđuje mu mnogo prijatelja među ženama, a kao gospodarica treće kuće podstiče mir između njega i suseda.

Pošto imamo Lunu i Marsa u konjunkciji u drugoj kući u Ovnu i u opoziciji sa Saturnom, kao i kvadrat sa Suncem i Merkurom, to ukazuje ne samo na neki gubitak imetka već i na sporove i sukobe sa starijim prostim ljudima i neznancima, i moguće neka manja nevolja i prepreka u parnici ili sporu. Pošto je Venera u sekstilu sa Saturnom i trigonu s Marsom i Lunom, očekivana jarost će se iznenada umiriti.
Međutim, kvadrat Sunca i Saturna, i opozicija Saturna i Marsa će naškoditi telu natusa kolerično-melanholičnim humorima, koji se mogu oslabiti dobrim lekovima i umerenošću, kao što Venerini aspekti ukazuju.

Povratak Merkura na svoju poziciju obećava neko unapređenje, ali pošto u revoluciji trpi dvostruko zlo, jer je spaljen i u dvanaestoj kući, unapređenje će biti manjeg obima i možda će se na njega duže čekati.
Da zaključim: godina će imati više dobra nego zla, i biće mudro za natusa da zgrabi priliku za pramen post est occasio calva[41], jer je [glava] ćelava pozadi. Nailazi oluja koja će (u nekj meri) pomračiti sunčeve zrake u ovoj (moram je tako nazvati) zlatnoj godini koja svetluca s toliko mnogo sjajnih dana u njoj, kao što se može videti u sažetku.[42]

spekulum rev

Nakon što sam ovo uradio, tražim rektascenziju MC-a i oblitičku ascenziju Sunca, Lune, Fortune i Ascendenta, i direktujem ih prema njihovim promisorima, kao što sam podučio za natalni horoskop; takođe i prema terminima planeta.

Moren nas uči da treba da direktujemo nekoliko signifikatora u revoluciji ka promisorima u radiksu, ali ga ja u vezi s tim nisam sledio, jer ne shvatam zašto bi natalni promisori imali prednost nad njihovim signifikatorima. Jer ako treba da direktujemo signifikatore u revoluciji prema promisorima u radiksu, zašto prema istom pravilu ne bi direktovali natalne signifikatore prema promisorima u revoluciji?[43]

JOŠ OD OVOG AUTORA:

Centurija izabranih pravila i aforizama
Kako se tumače horoskopi revolucija


Napomene:

[1] 14 h 26 min. posle podne je zapravo 2 časa i 26 minuta posle ponoći. Ovu neobičnu praksu beleženja vremena nalazimo opisanu kod Lilija:
Upamti da ako je sat dana jutarnji, ili kako kažemo Ante Meridiem, ili pre podne, izračunaćeš vreme od podneva prethodnog dana. Na primer: ako želim da izradim kartu za ponedeljak 26. januar 1646, u 9 sati i 45 minuta pre podne. Dakle, vreme je 9 č. 45 min.. Tome dodajem 12 sati, jer tako odgovara našem računu, 21 čas i 45 minuta nakon podneva u nedelju, prethodnog dana. Tako možeš reći ovako: horoskop je napravljen za 9 časova i 45 minuta ante meridiem ili pre podneva u ponedeljak. Ili drugačije, nedelja 25. januara, u 21 čas i 45 minuta post meridiem ili nakon podneva, što je jedno te isto kao prethodno.
Kao što Lili kaže, horoskop s vremenom 9.45 AM u ponedeljak se može beležiti i kao 21.45 PM odnosno 21 čas i 45 minuta nakon podneva prethodnog dana, u nedelju, čime se dobija opet ista vrednost 9.45 AM odnosno pre podne. ↩nazad na tekst
[2] Dalje objašnjava svođenje pozicija planeta u efemeridama za ovo mesto i izradu horoskopa, pa tu matematiku preskačem. ↩nazad na tekst
[3] Gedberi je sledio Ptolemeja u vezi s Fortunom, pa je koristio istu formulu i za dnevna i noćna rođenja. ↩nazad na tekst
[4] Najrelevantniji događaji za rektifikovanje horoskopa su upravo oni koji se tiču tela odnosno zdravlja, te opštih životnih okolnosti. ↩nazad na tekst
[5] Po istom principu izlaže i proračun direkcije Venere, ali ću to preskočiti. ↩nazad na tekst
[6] Treba imati na umu razliku između gregorijanskog i julijanskog kalendara koja iz Gedberijevog vremena iznosi 10 dana. Ovo napominjem iz razloga što nemaju svi softveri mogućnost automatskog proračuna ove razlike. ↩nazad na tekst
[7] Videti kod Lilija, Hrišćanska astrologija III, str. 16 ↩nazad na tekst
[8] Časovne vrednosti se dobijaju iz tabela kuća za određenu latitudu. ↩nazad na tekst
[9] Mars je almuten stepena na kom se Luna nalazi. ↩nazad na tekst
[10] Mnogo je varijacija na temu računanja temperamenta, a Gedberijev metod je približan Lilijevom; razlikuju se vrlo malo. ↩nazad na tekst
[11] Ako nema planete na Ascendentu, onda će planeta združena s Merkurom, bilo telesno ili aspektom, biti pokazatelj ponašanja natusa. ↩nazad na tekst
[12] Mars je u Biku, znaku egzaltacije Lune. ↩nazad na tekst
[13] Prema Ptolemejevim pravilima. Inače, prema pravilima drugih astrologa Luna je na odgovarajućoj hajlegičnoj poziciji. ↩nazad na tekst
[14] Zapravo, srednje godine Marsa su 40.5, najmanje su 15, a velike 66. ↩nazad na tekst
[15] Kada je Merkur sub terra, ispod zemlje, natus naginje zanatu i nauci; kada je supra terram, onda je skloniji govorništvu. ↩nazad na tekst
[16] Saturn nadjačava Jupitera, nalazi se u XI znaku od njegove pozicije. Doduše, postoji mogućnost da je Gedberi posmatrao decimaciju u odnosu na kuće, a ne znakove, mada bi to bilo prilično neobično. ↩nazad na tekst
[17] Poslednja, flegmatična četvrt horoskopa. ↩nazad na tekst
[18] Recepciju karakteriše kao slabu, verovatno iz razloga što je jednostrana. ↩nazad na tekst
[19] Izuzev ako je mislio na Merkura kao opšteg označitelja mlađe braće, esencijalni označitelj braće je zapravo Mars. ↩nazad na tekst
[20] Derivacijama, treća od četvrte kuće pripada očevoj braći i sestrama. Vidi u narednoj rečenici. ↩nazad na tekst
[21] U tekstu pored 80 stoji oznaka L. Tako se ranije obeležavala funta, pre kasnije ustanovljene oznake £. Slovo L se odnosi na latinsku reč libra koja između ostalog označava i mernu jedinicu od 12 unci ili jedne rimske funte. ↩nazad na tekst
[22] Saturn je u padu u Ovnu. ↩nazad na tekst
[23] Mars ima više značenja, nije samo i isključivo vezan za I kuću i da predstavlja natusa. ↩nazad na tekst
[24] Vladar Ascendenta u sekstilu ili trigonu sa vladarom VII kuće, naročito iz plodnih znakova, ukazuje da će natus biti sklon braku i postupaće u skladu s tim sklonostima. ↩nazad na tekst
[25] Luna ne prenosi svetlost između Marsa i Venere. Sve i da je uzeo u obzir raniji kontakt Lune sa Marsom iz Vodolije, ona svoj prvi aspekt pravi sa Merkurom (pa Jupiterom i Suncem), a ne sa Venerom. ↩nazad na tekst
[26] Planeta u kući ima signifikacije u vezi sa temom kuće. S obzirom da je Mars prirodni vladar sukoba, logično je da bude pokazatelj suparnika i otvorenih neprijatelja. ↩nazad na tekst
[27] Ugaoni vladar Ascendenta, a kadentni vladar sedme kuće, govore da će natus trijumfovati nad svojim otvorenim neprijateljima. Da, on će se narugati njihovim pokušajima i osujetiti njihove planove. ↩nazad na tekst
[28] Rak je plodan znak. ↩nazad na tekst
[29] Fiksni znakovi i ugaone kuće idu u prilog održavanju postojećeg stanja. Kadentne kuće zbog svoje slabosti jesu kuće putovanja, promena i nestabilnosti, pa će označitelj putovanja u njima pre govoriti o promenama i putovanjima. ↩nazad na tekst
[30] U svom oslanjanju na kalvinizam, prezbiterijanci su smatrali da je Bog predodredio da neki ljudi budu spaseni, a da neki drugi budu osuđeni na večno prokletstvo. Time se čoveku oduzima mogućnost izbora, tj. da na bilo koji način svojom slobodnom voljom i postupcima promeni sudbinu koja mu je namenjena. ↩nazad na tekst
[31] Uobičajena praksa u to vreme je da se direkcijama ne daje veći vremenski okvir delovanja, iako prema starijim izvorima one mogu biti aktivne duži niz godina, sve dok ih ne smeni neka naredna direkcija. ↩nazad na tekst
[32] Vidi tabele iznad, u linkovima. ↩nazad na tekst
[33] Druge solarne kuće, Sunce. U demonstraciji analize solarnog povratka primećuje se ispravna praksa da se planetama pripisuju najpre njihova natalna značenja, pa tek onda solarna. Konkretno, opozicija Saturna i Jupitera solarno nema veze s novcem (ako zanemarimo da je Jupiter prirodni vladar bogatstva), ali jeste natalni vladar novca, čemu treba dati prednost u odnosu na solarnu vladavinu Jupitera nad VI i IX kućom. ↩nazad na tekst
[34] I natalni i solarni Ascendent su u severnom znaku, ali ovde verovatno konkretno misli na solarni jer je znak na njegovom vrhu isti kao u natalnoj devetoj kući – Rak. Svi vodeni znakovi pripadaju severnom pravcu. ↩nazad na tekst
[35] Natalna IV kuća, IC. ↩nazad na tekst
[36] Ozbiljan poremećaj u krvi, kada joj se promene kvalitet i sastav. ↩nazad na tekst
[37] Mudar čovek upravlja zvezdama. ↩nazad na tekst
[38] Što je zapravo 1 čas posle ponoći 10. marta. ↩nazad na tekst
[39] Saturn je u VIII kući revolucije u Vagi. ↩nazad na tekst
[40] Nešto slično veliko, izuzetno. ↩nazad na tekst
[41] Reč je o latinskoj izreci Katona Starijeg Fronte capillata, post est occasio calva, koja kazuje da se prilike moraju grabiti kako dolaze (za pramen kose, šiške), jer kad prođu nema se za šta uhvatiti (teme je ćelavo). ↩nazad na tekst
[42] Na nekoliko strana Gedberi prilaže tabele u kojima je upisao tranzite na natalne planete i solarne direkcije za svaki dan za celu solarnu godinu. Naravno, solarne direkcije odnosno distribucije koje je računao nisu baš precizne. ↩nazad na tekst
[43] Moren u vezi s tim nije isključiv, kako bi se moglo zaključiti na osnovu Gedberijevog komentara. Naime, u poglavlju XVI 23. knjige koja se bavi revolucijama, Moren napominje da se u revolucijama za signifikatore uzimaju tačke i planete u revoluciji i da se direktuju prema promisorima u toj revoluciji ili onoj koja joj je prethodila ALI mnogo češće prema natalnim prosmisorima i onim iz same revolucije.↩nazad na tekst

 • John Gadbury, The Doctrine of Nativities or The whole Art of Directions and Annual Revolutions, 1658, London.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

 1. Tamara kaže:

  Poštovani Bojane, da li ima ikakvog uticaja kazimi u solaru? Ma je u natalu spaljen.

  • Bojan kaže:

   Poštovana Tamara,

   Ima, svakako može da bude vrlo povoljan simbol onoga na šta se odnosi. Naravno, ako je ista ta planeta koja je kazimi u solaru spaljena natalno, onda se mora uzeti u obzir ta njena natalna postavka, tako da benefiti od kazimi pozicije neće biti u onom obimu u kojem bi bili da je ta planeta natalno bolje postavljena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *