Centurija izabranih pravila i aforizama

gedberi

Centurija ili stotinu odabranih aforizama engleskog astrologa Džona Gedberija, Lilijevog savremenika i najpre političkog, a kasnije i suparnika u profesiji.

 

Džon Gedberi, engleski astrolog, rođen je 1. januara 1627. godine u Vitliju, u seljačkoj porodici. Isprva je šegrtovao za krojača, ali je napustio zanat i uz pomoć svog bogatog dede po majci koji ga je finansirao, otišao je na Oksford da se obrazuje. Nakon što je diplomirao, zaposlio se kod jednog londonskog trgovca. Period 1648-1649. su obeležila velika politička previranja i drugi građanski rat u Engleskoj, okončan smaknućem kralja Čarlsa I Stjuarta. Gedberi se u tom periodu priključio jednom političkom pokretu pobedničke vojske, i jednoj sekti čija načela podsećaju na hipi pokret koji se pojavio četiri veka kasnije.

Dok je boravio u Londonu, Gedberi se upoznao sa tada već naširoko poznatim Vilijamom Lilijem, kome je jedno vreme krojio odeću[1]. Iskazao je interesovanje za astrološku veštinu, a Lili ga je podržao i ohrabrio, tako da Gedberi odlazi da uči astrologiju kod njegovog prijatelja Nikolasa Fiska. Tri godine kasnije počinje samostalnu astrološku praksu u Londonu, a u godinama koje su usledile je štampao almanahe i svoja prva veća dela, a naročito značajna je Doktrina nativiteta (1658) kojoj je Vilijam Lili napisao lep predgovor.

Nije prošlo mnogo vremena kada je Gedberi koristio svaku moguću priliku da kritikuje i napada Lilija, mada mu Lili nije ostajao dužan. Ta podbadanja i optužbe pojavljivale su se u almanasima koje su i jedan i drugi astrolog svake godine štampali. Povod za ove sukobe je velikim delom bio političke prirode, međutim, naišao sam na još jedan podatak[2]. Navodno, Gedberi je bio izuzetno ljubomoran na Lilija koji je od švedskog kralja Karla Gustava X na poklon dobio zlatni lanac i medalju kao nagradu za dobre i tačne predikcije u svojim almanasima.

Sukob na relaciji Gedberija i Lilija je bio na vrhuncu u tzv. „škorpionskoj“ svađi. Lili je kritikovao tradicionalno maliciozan znak Škorpije, a što je bio svojevrstan mamac za Gedberija koji je imao Ascendent u tom znaku. Naravno, usledio je njegov odgovor, a u oštru prepisku su se kasnije uključile još neke kolege, poput Džona Partridža.
Uprkos svim svojim naporima da stekne slavno i besmrtno ime, Gedberi nikada nije napustio senku astroloških velikana poput Lilija. Umro je u Londonu, 28. marta 1704. godine.

Značajna dela:
Γενεθλιαλογια; Or, the Doctrine of Nativities, (London, 1658);
Doctrine of Horary Questions, (London, 1658);
Britains royal star: Or, An astrological demonstration of Englands future felicity, (London, 1660);
Collectio Geniturarum, Or a Collection of Nativities in 150 Genitures, (London, 1662);
Cardines cœli, or, An appeal to the learned and experienced observers of sublunars and their vicissitudes… (London, 1684);
Nauticum Astrologicum: Or, The Astrological Seaman… (posthumno; London, 1710).

dzon_gedberi_centurija
Horoskop Džona Gedberija koji je on sam priložio u knjizi „Zbirka 150 horoskopa“
Aforizme ne treba shvatati kao nekakvo slovo u kamenu. Iako su nastali kao plod dugogodišnjih opažanja astrologa, od samog horoskopa osobe zavisi da li će neki aforizam imati smisla ili ne. Npr. jedan od aforizama govori o skandalima predviđenim postavkom Marsa u 10. kući. Uopšteno, da, može biti. Ipak, druge postavke u horoskopu pojedinca, znak u kom se Mars nalazi, aspekti koje prima itd. mogu zakljuak odvesti u sasvim drugom smeru.

Centurija izabranih pravila i aforizama

1. Među astrološkim granama, natalna je najvažnija; jer se preko nje sagledava čitav razvoj čoveka (koji je gospodar svih stvorenja) od rođenja do ukopa. I samo na osnovu nje smo u mogućnosti da otkrijemo njegove srećne i nesrećne događaje.

2. Oni koji su rođeni pod glavnom vladavinom Saturna ili se on nalazi na Ascedentu su melanholični, zavidni i malodušni. Ako su Mars ili Merkur u kvadratu ili opoziciji s njim, onda su entuzijaste ili mentalno bolesni.

3. Ljudi rođeni pod vladavinom Jupitera su uopšteno plemeniti, teže da drugima čine dobro i ne misle ništa zlo. Ali ako je bilo koje svetlo u kvadratu ili opoziciji sa Jupiterom ili Saturnom, i Mars na Ascendentu ili opoziciji prema njemu, natus će biti zločest, plahovit, tvrdoglav i buntovnik, izdajnički prema svima; nije prijatelj nikome već svima pokazuje zube.

4. Ako je rođen pod Marsom koji je esencijalno moćan, natus će će biti vrlo hrabar, pokazaće se kao dobar vojnik i na račun toga ostvariti velike počasti. Mars takođe stvara dobre hirurge, lekare, apotekare itd.

5. Rođen pod vladavinom Sunca i ako je ono kraljevski utvrđeno stremi gospodarenju, vlasti i posedovanju. A biće i slavan (ako mogućnosti dozvoljavaju). Isto i ako se bilo koji od tri vatrena znaka uzdižu na Ascendentu, a Sunce utvrđeno kao što je pomenuto.

6. Čovek rođen pod [vladavinom] Venere koja je sjajno postavljena, biće veliki ljubitelj užitaka i zadovoljstava; čestitog uma, bez ičeg sumnjivog. Ali ako je loše postavljena i u lošem aspektu sa Saturnom, biće čulan i težiće životinjskim zadovoljstvima; ako je u lošem aspektu s Marsom, biće predmet mnogih zloglasnih skandala i sramote; i retko bez polnih bolesti.

7. Ako je dignifikovani Merkur vladar Ascendenta u horoskopu, ukazaće na osobu zadivljujuće mašte i izrazite elokvencije; daje slavne govornike ako je u dobrom aspektu sa Lunom ili Venerom ili kada je u recepciji sa njima; izuzetne teologe ili filozofe ako je u aspektu ili recepciji sa Saturnom ili Jupiterom; najbolje matematičare ili astrologe ako je u recepciji ili dobrom aspektu s Marsom.

8. Kada je Luna vladarka Ascendenta i dobro postavljena, natus je veliki ljubitelj noviteta; podložan promenama, blage prirode i ponašanja, malodušan; često žudi za putovanjima i da vidi nepoznate zemlje. Ako je u aspektu s Merkurom, biće sklon učenju mnogih jezika.

9. Mars vladar VII kuće snažan u horoskopu i ako nije u dobrom aspektu prema luminarima ili Ascendentu, natus će biti podložan nesrećama u ratu ili bilo kakvom sukobu. Jer VII kuća označava njegove suparnike, a u ovom slučaju bi oni bili suviše moćni da bi se nadmetao s njima.

10. Ako su sve planete ili većina njih iznad zemlje, kakvog god da je porekla natus postaće poštovan i slavan više od toga. A ako pri tom imaju i dostojanstva, natus će (poput komete) nadsijati sve druge u tom mestu ili delu sveta u kom je rođen.

11. Malefici koji oštećuju luminare ili Ascendent telesno ili partilnim aspektom, ukazuju da će rođeni biti bolešljiv i kratkog života.

12. Sunce na Ascendentu daje istaknute hvalisavce i vrlo ponosite osobe. Mars na tom mestu daje zloglasne lažljivce i one koji izmišljaju priče, i podstiču velike nevolje, krivokletnike, neobuzdane i okrutne ljude.

13. Znamenite fiksne zvezde na uglovima horoskopa daju natusu istaknute počasti i slavu.

14. Merkur kazimi i u svojim dostojanstvima čini natusa ne samo poznatim govornikom, već i izuzetnim savetnikom; diviće mu se i biće vrlo poštovan zbog svojih važnih uloga i ingenioznosti.

15. Saturn u X kući horoskopa uništava počasti i slavu osobe, ne dozvoljavajući im da budu velike. Ako se Jupiter tu nađe u vreme dobrih direkcija, može ih sačuvati uz poteškoće, ali će na kraju biti potpuni brodolom.

16. Ako se Saturn u horoskopu kralja ili druge, u manjoj meri poznate osobe, nađe u opoziciji ka MC-u, čak i ako je horoskop u svemu drugom srećan, kraj natusovog života će ipak biti vrlo nesrećan i okrutan.

17. Ako su sve planete u horoskopu retrogradne[3] i ispod zemlje, ukazaće na opadanje ugleda ili bogatstva, bez obzira ako je natus znamenitog porekla.

18. Kardinalni znakovi na uglovima horoskopa čine osobu (bilo kakvog položaja ili mogućnosti) najeminentnijom i najslavnijom u svojoj generaciji; i da čini takva dela zbog kojih će mu se vekovima diviti.

19. Mars u X kući donosi skandale i osramoćenje osobi u mnogim stvarima, bez obzira da li je to zaslužila ili ne.

20. Sunce ili Luna u kvadratu ili opoziciji s Marsom preko uglova, prvenstveno preko X i IV kuće, najavljuju nasilnu smrt. Ako samo ka Marsu i u ljudskom znaku, natus će biti ubijen od ruku svojih neprijatelja; ako ka Saturnu, biće otrovan ili izgladnjivan do smrti u zatvoru.

21. One osobe (bilo kraljevi ili srednje klase) koje imaju Veneru ili Jupitera lepo postavljene na Ascendentu ili desetoj kući, i ako su ovi uglovi bez aflikcija, biće voljeni od svih.

22. Ako je MC dobro utvrđen, ne samo da daje ugled osobi već čini da bude postojan i trajan, iako ponekad (pod lošim direkcijama) može biti smetnji, kao u horoskopu Frederika III Danskog.

23. Ako je u horoskopu Saturn u X ili XI kući, kada MC direkcijom dođe do njegovog tela natus gubi sve počasti, službu itd. i nikad ponovo ne dobija unapređenje. Ako u takvom horoskopu preti nasilna smrt, ova direkcija ukazuje na težak period u natusovom životu.

24. Zmajev rep u X kući, a Mars oštećuje oba luminara iz nasilnog znaka u IV kući, najavljuje koban kraj ugledu i životu natusa.

25. Ako je vladar Ascendenta snažniji od vladara VII kuće, natus će uvek nadvladati svoje neprijatelje. I obrnuto.

26. Mars u Ovnu, Škorpiji ili Jarcu na Ascendentu horoskopa čini natusa nepobedivim, prvenstveno ako je lepo aspektovan srećnim planetama ili luminarima.

27. Mars u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji s Lunom, a Saturn u istom aspektu sa Suncem preko uglova najavljuju nasilnu smrt. Ako nisu na uglovima ali su u nasilnim znakovima, isto.

28. Merkur u kvadratu ili opoziciji s Marsom daje oštar ali promenljiv i nemiran um i razumevanje.

29. Merkur u Ribama na uglu oštećen Marsom ili Suncem, a Luna na uglu oštećena Saturnom, daju idiota, fanatika ili pomamnu osobu; jer će njen mozak, poput naprslog ogledala, prikazivati hiljadu različitih oblika.

30. Znamenite fiksne zvezde na uglovima horoskopa, prvenstveno na MC-u i Ascendentu, ukazuju na ugledne i značajne osobe kojima će se svet diviti, ako planete [u horoskopu] makar osrednje pomažu.

31. Ako su oba luminara oštećena u vodenim ili vazdušnim znakovima, natus će imati hronični giht.

32. Luna u konjunkciji s Plejadama i kvadratu s Marsom sa ugla, ukazuje na veliki defekt u očima, ako ne i slepilo.

33. Onaj ko ima bilo koji vatreni znak u usponu i vladara Ascendenta u X kući, uvek će stremiti stvarima koje su iznad mogućnosti datih mu rođenjem, pa neka bude šta bude.

34. Ponekad će inferiorna planeta označiti više ugleda i slave natusu nego superiorna; ali to neće biti tako dugotrajno.

35. Onaj ko je rođen tačno na mlađak ili uštap kratko će živeti (ako uopšte), osim ako Luna ima veću latitudu; jer to ponekad čini da konjunkcija ili opozicija budu 8 ili 9 stepeni udaljene.

36. Devica u usponu uopšteno daje ingeniozne osobe, osim ako je njen vladar Merkur u Ribama ili Strelcu; jer tada će natus imati samopouzdanje bez osnova i pretvaraće se u stvarima koje ne razume.

37. Srećne planete u IX kući daju poznate sveštenike i advokate; slično i ako su benefici u trigonu prema vladaru IX kuće.

38. Onaj ko ima Saturna ili Marsa u IX kući, a Zmajev rep na Ascendentu, lud je ako želi da bude Papa ili paroh.

39. Saturn u vazdušnom znaku na Ascendentu i dobrom aspektu s Lunom ili Merkurom daje učene i slavne teologe, koji će poznavati mnoge jezike.

40. Venera i Merkur u konjunkciji u vazdušnom znaku na Ascendentu i trigonu s Jupiterom IX kući, daje najbolje učenjake i najučenije analitičare.

41. Teolozi koji imaju mnogo planeta u IX kući, u vrhu su i imaju najveći autoritet u svojoj profesiji.

42. Vladar X kuće u XII kući, a vladar XII kuće na Ascendentu, izvesni su argumenti zatvora i zadržavanja; slično ako je vladar Ascendenta u XII kući.

43. Retrogradni Merkur u Raku u kvadratu sa Marsom i Jupiterom koji su u opoziciji, u horoskopu duhovnika daje velikog zanesenjaka.

44. Venera ili Jupiter na Ascendentu neometeni nesrećnim planetama, daju ispravne i pravedne osobe.

45. One osobe koje imaju Raka, Škorpiju ili Ribe u usponu u horoskopu i Merkura oštećenog Saturnom ili Južnim čvorom, ili neće uopšte govoriti ili će imati velike smetnje u govoru. Ako u takvom horoskopu Mars oštećuje Merkura, natus će mnogo mucati.

46. Ako se glasni znaci uzdižu u horoskopu, kao što su Blizanci, Devica, Vaga, Strelac ili Vodolija, i ako je Merkur bez oštećenja, natus će odlično govoriti i biti otmeno elokventan.

47. Luna u konjunkciji sa Saturnom u zemljanom znaku, i ako je zemljani znak u usponu, daje izrazito melanholične osobe, i one koje veruju da imaju vizije.

48. Onaj ko ima Lunu u Ovnu u opoziciji s Merkurom i Zmajev rep na Ascendentu, širiće laži i obmane.

49. Saturn na vrhu II kuće uvek čini natusa siromašnim[4], i bez ikakve pomoći; osim ako je tu dignifikovan i pod prijateljskim zracima srećnih planeta.

50. Mars i Sunce u svojim dostojanstvima u II kući daju imetak natusu, ali ga nagone da ga protraći. Ako su tu loše postavljeni, neće imati mnogo za rasipanje bez pomoći vrlo vrednih pomagača.

51. Što planete u horoskopu imaju više dostojanstva, to je veća i raširenija slava natusa; što su debilitiranije, mnogo je mračnija njegova sreća.

52. Neprekidan niz dobrih direkcija čini loš horoskop vrlo dobrim u neko vreme; ali to se neće tako nastaviti do kraja [života].

53. Stelijum planeta u VIII kući pod dobrim direkcijama – natus će mnogo dobiti na račun testamenata i zaveštanja preminulih osoba.

54. Srećne planete dobro postavljene u XI kući ukazuju na brojne i moćne prijatelje; nesrećne planete na tom mestu, loše postavljene, ukazuju na nekolicinu i neverne.

55. Merkur i Venera u X kući, bilo u kući Marsa ili Merkura, čine natusa vrlo slavnim na račun njegovih veština u nauci.

56. Luna u trigonu i recepciji s Merkurom čini da čovek iz korena promeni mišljenje.

57. Mars i Saturn u opoziciji iz ekvinocijskih znakova čine natusa tiraninom; a ako su u kvadratu s Jupiterom, sprovodiće zakon i religiju za svoje sopstvene ciljeve.

58. Kada planete obećavaju ugled, a sve se nalaze ispod zemlje, to uglavnom čine u drugom delu života natusa.

59. Ako je vladar XI kuće snažniji od vladara VII kuće, to ukazuje da će prijatelji i pomagači natusa biti brojniji i moćniji od njegovih suparnika.

60. Povraci superiornih planeta na njihove radikalne pozicije u bilo kojoj revoluciji podstiču fatalnu godinu, prvenstveno kada su praćeni lošim direkcijama.

61. Konjunkcija natalnog vladara Ascendenta sa vladarom solarne VIII kuće u VIII kući, vrlo je opasna po život natusa.

62. Kada se znak u VI natalnoj kući podiže u revoluciji, i kada je vladar VI kuće postavljen u IV kući, ta je godina opasna po život natusa ako su loše direkcije na delu.

63. Neke osobe koje imaju loše horoskope ostvare veliki ugled i poziciju; ali oni moraju biti srodni horoskopima onih koji ih uzdižu.

64. Najbolje slaganje koje koje može biti između dva horoskopa je kada su srećne planete jednog horoskopa na luminarima u drugom, i luminari na mestima srećnih planeta.

65. Najveća netrpeljivost postoji kada su nesrećne planete jednog horoskopa na luminarima u drugom, i kada su luminari na mestima nesrećnih planeta.

66. Saturn iz horoskopa jedne osobe na Ascendentu druge, apsolutni je simbol mržnje; povređena će biti potonja osoba[5].

67. Merkur u bilo kojoj kući Saturna daje izuzetno razumevanje; ako je u sekstilu ili trigonu ili recepciji sa Saturnom, natus će biti cenjen zbog svoje ingenioznosti.

68. Sunce i Luna u konjunkciji s Merkurom u tropskom znaku daju natusu velike intelektualne sposobnosti.

69. Glava Algola na MC-u, a Luna u XII kući i kvadratu ka njemu, podstiču gubitak pozicije i ugleda, ako ne i smrt u zatvoru.

70. Ako su sve planete u horoskopu van svojih esencijalnih dostojanstava, to ukazuje na opskurnu osobu; ako se desi da dobije neki stepen unapređenja, nikada neće u njemu dugo uživati.

71. Nasilne fiksne zvezde na MC-u i vladar MC-a postavljen među njima, ukazuje na silovitu propast ugleda i slave natusa.

72. Direkcije tela ili aspekata planeta u opadajućem delu neba, čak i ako obećavaju najveću zamislivu sreću, ona neće biti dugotrajna.

73. Osobe koje imaju puno planeta na uglovima, u jedno ili drugo vreme svog života imaju izuzetan uspeh ili pad, u skladu s prirodom direkcije koja se javlja.

74. Onaj ko u svom horoskopu ima Saturna kao vladara VII kuće, nikad se ne ženi pre 30. godine života, osim ako se desi da su Jupiter ili Venera na Ascendentu ili u dobrom aspektu sa Lunom.

75. Srećna planeta u VIII kući uvek obećava prirodnu smrt.

76. Vladar 8. kuće postavljen u X kući obećava smrt natusu koju će izreći sudija.

77. Sunce, Luna ili MC direktovani sekstilom ili trigonom ka Veneri ili Jupiteru, uglavnom donose brak (ako horoskop dozvoljava).

78. Astrolozi mogu lako omanuti u meri vremena u direkcijama, ako zanemare važne tranzite; jer i dobre i loše direkcije jednako mogu biti skraćene ili produžene kada se srećni ili nesrećni tranziti dešavaju.

79. Luna na spaljenom putu i Sunce na Mlečnom putu, ukazuju na velike opasnosti po oči; ako su nesrećne planete na Ascendentu ili ga aspektuju opozicijom, mogu ukazati na slepilo.

80. U horoskopima dece (mislim na one vitalne), Ascendent ili Sunce ka telu Marsa proizvode velike boginje ili rubeole. Kod odraslih ljudi, kugu ili zaraznu groznicu; kod starih ljudi, smrt.

81. Ascendent ili bilo koji luminar (ako je bilo koji Hajleg) direktovan prema konjunkciji, opoziciji ili kvadratu Saturna, i ako se direkcija dešava u Ovnu, Raku ili Lavu, natus će retko izbeći smrt, jer ti znakovi predstavljaju najvitalnije delove ljudskog tela; a Saturn u opozitnim znakovima[6] ima najveću moć da čini zlo.

82. Merkur u kući Marsa i dobrom aspektu s Lunom i vladarom Ascendenta daje dobro razumevanje.

83. Vladar VII kuće na Ascendentu u horoskopu žene, čini da ona bude dominantna i vlada nad svojim suprugom; a ako je vladar Ascendenta superiorna planeta u komandujućem znaku, ona će gospodariti nad njim s namerom.

84. Sunce i Merkur u konjunkciji u III ili IV kući čini čoveka veštim u okultnim i zahtevnim naukama.

85. Onaj ko ima puno planeta koje su u recepciji ili se međusobno podržavaju dobrim aspektom, mora imati puno prijatelja.

86. Sunce i Mars na Ascendentu u vazdušnom ili vatrenom znaku daju ponositu i rasipnu osobu koja o sebi ima visoko mišljenje.

87. Mars u opoziciji prema Ascendentu i Saturn u istom aspektu prema Suncu daju potpunog podlaca i izdajnika.

88. Venera na Ascendentu u recepciji sa njegovim vladarom Merkurom, ukazuju na pravednu, ispravnu i prijatnu osobu.

89. Luna u dobrom aspektu sa vladarom MC-a i vladarom Ascendenta, čini natusa naročito uglednim i poštovanim.

90. Planete koje su međusobno u kvadratima i opozicijama sa uglova i iz kardinalnih znakova, najavljuju velike nesreće tako rođenoj osobi tokom života; i na kraju nasilnu smrt.

91. U kratkovečnoj genituri, direkcija Ascendenta, Sunca ili Lune ka Južnom čvoru ubija.

92. Direkcije MC-a prema Promisorima nikad ne ubijaju osim u horoskopima koji obećavaju nasilnu smrt.

93. Ako je u noćnom rođenju Saturn postavljen u VIII kući, to obećava nasilnu smrt.

94. Kada je Venera u horoskopu u X kući, natus će se ugledno venčati bilo da je muškarac ili žena.

95. Sunce ili Luna u opoziciji ili kvadratu sa Saturnom ili Marsom sa uglova, obećavaju štetu po natusov vid.

96. Jupiter, Venera ili Severni čvor u V kući u plodnom znaku, obećavaju mnogo dece natusu. Ako je Luna u bilo kom dobrom aspektu prema njima, povećaće broj.

97. Mars u opoziciji sa Jupiterom ili Venerom uništava decu ili potomstvo natusa, tako da nikad ne bude brojno.

98. Aspekti fiksnih zvezda bi trebali biti razmatrani prema opštim pozicijama ili direkcijama, kao aspekti planeta.

99. Astrolozi koji su sami na udaru zle sudbine, čak i ako su vrlo vešti biće skloni greškama u tumačenju.

100. Astrološka veština je sigurna i nesumnjivo istinita; ali od onih koji je praktikuju tek je nekolicina pravilno razume.

JOŠ OD OVOG AUTORA:

Kako se tumače horoskopi revolucija
Primer analize natalnog horosokopa


Napomene:

[1] U svojoj autobiografiji, Lili piše o tome kako je odbio da podučava izvesnog Džona Hemfrija, što mu je pričinilo brojne neprijatnosti. I piše: „… kao osoba bio je nalik onoj nemani mom nekadašnjem krojaču, Džonu Gedberiju.“ ↩nazad na tekst
[2] Dictionary of National Biography, knjiga 33, strana 260. ↩nazad na tekst
[3] Naravno, ne odnosi se na luminare. ↩nazad na tekst
[4] Što ipak zavisi od ostatka horoskopa. nazad na tekst
[5] Osoba čiji je Ascendent. nazad na tekst
[6] Misli se na ranije nabrojane znakove. Rak i Lav su opozitni domicilima Saturna u Jarcu i Vodoliji, a Ovan je opozitan Vagi gde Saturn ima egzaltaciju. nazad na tekst

  • John Gadbury, The Doctrine of Nativities or The whole Art of Directions and Annual Revolutions, 1658, London.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *