Ukratko o umetnutim znacima i planetama

Mnogo se pisalo o umetnutim znacima i umetnutim planetama u njima, pri čemu im se pridavalo nekakvo mistično ili posebno značenje u odnosu na ostatak karte.

Imaćemo u vidu da je znak u drugoj kući fiksan i da u njega padaju zraci sinister sekstila Jupitera, a da je Saturn vladar prve i druge kuće u četvrtom znaku i fiksan. Takođe ćemo videti da Jupiter ima vladavinu nad umetnutim znakom Riba u drugoj kući, u kom znaku je postavljen i Severni čvor. Jupiter je i prirodni signifikator imetka i dispozitor Severnog čvora.

— Vilijam Lili —

 

Često se pominju umetnute kuće odnosno umetnuti znaci, pa da malo obradim te pojmove. Umetnute kuće zapravo ne postoje. Postoji umetnut znak u okviru neke kuće ili se vrhovi dve kuće nalaze u jednom znaku, ali ih to ne čini umetnutim kućama. One su, prosto, kuće kojih ima 12 i u zavisnosti od kvadrantnog sistema koji koristimo (Plasidus, Regiomontan, Alkabitus, Koh, Kampanus, Porfiri itd.) nalaziće se u jednom ili drugom znaku.

Znak je umetnut kada se nađe između vrhova dve kuće koje počinju različitim znacima od onog koji posmatramo. Npr. vrh III kuće u Škorpionu, a vrh IV kuće u Jarcu – imamo umetnut znak Strelca u III kući.

Neki astrolozi pridaju veći, neki manji značaj umetnutim znacima. Neki, recimo, povezuju umetnute znake sa karmom odnosno prošlim životima. Neki govore da oni predstavljaju sadašnjost u kojoj se događaji ne ispoljavaju direktno, već tajno i skriveno od očiju javnosti. Opet, neki drugi to tumače kao stvari koje tek treba da dođu. Gde je istina?

Istina je da umetnuti znaci nemaju nikakva mistična značenja. Zbog čega? Pa zato što su umetnuti znaci veštačke tvorevine. Pogledajte karte u prilogu. Obe karte su izrađene za isto vreme i mesto, samo u različitim kvadrantnim sistemima.

plasidus
Karta izrađena prema Plasidus kvadrantnom sistemu

Prema Plasidus sistemu umetnut je znak Vodolije, ali prema Alkabitus sistemu umetnut je znak Riba. Koji god sistem kuća da koristimo, svi vrhovi kuća osim uglova se mogu naći na drugačijim stepenima. To je prvi dokaz da se u umetnutim znacima ne kriju nikakve tajne i misterije već nemogućnost da se načini pravilna podela ekliptičke sfere na 12 jednakih delova (kuća), posebno na višim geografskim širinama. Zato se i preporučuje korišćenje sistema kuća-znak ili sistema jednakih kuća da bi se takvi problemi izbegli.

o umetnutim znacima
Karta izrađena prema Alkabitus kvadrantnom sistemu

Kako ćemo izvoditi tumačenja prema umetnutim znacima? Postoje bar dva načina od kojih lično preporučujem samo jedan. U karti izrađenoj po Plasidus sistemu primećujemo da je umetnut znak Lava u VIII kući sa Jupiterom u njemu. Pitanjima VIII kuće će upravljati Luna jer se vrh VIII kuće našao u Raku.

Prema jednom načinu Jupiter se može tretirati kao planeta koja se vezuje za pitanja VIII kuće jer se u njoj nalazi. Dakle, u vezi sa VIII kućom bi tumačili Lunu kao vladarku VIII kuće, Jupitera kao planetu koja je postavljena u toj kući i Sunce koje je dispozitor Jupitera i vladar umetnutog znaka Lava. Takav način tumačenja ne preporučujem.

Drugi način koji preporučujem jeste kombinacija ovog sistema sa sistemom kuća-znak. Ponovo: pitanjima VIII kuće upravlja Luna jer se vrh ove kuće našao u Raku koji je ujedno osmi znak brojeći od Ascendenta. Jupiter se neće tretirati kao planeta koja se vezuje za pitanja VIII kuće. Zbog čega? Zbog toga što se našao u devetom znaku brojeći od Ascendenta. Tako će se on zapravo odnositi na ono što se tiče studija, inostranstva, vere, skupa sa svojim dispozitorom Suncem, a to će sobom nositi izvesne neprijatnosti koje podstiče pozicija u nesrećnoj kući.

Dakle, povezala bi se značenja devetog znaka i VIII mundane kuće pa bi mogli da zaključimo da bi se neki problemi, tuga, melanholija, nesreća itd. mogli povezati sa dugim putovanjima, inostranstvom, studijama itd. Pošto je Jupiter vladar Ascendenta i u devetom je znaku, rekli bi da bi natus težio da se obrazuje, bio bi usmeren ka odlasku u inostranstvo, ali zbog VIII kuće u kojoj se nalazi to bi bilo praćeno navedenim negativnim manifestacijama. Dalje u priču treba uključiti dispozitora, aspekte itd.

POVEZANE TEME:

Uklešteni znakovi i planete
Kuća-znak sistem


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

 1. Marija kaže:

  Pozdrav Bojane,

  Tekstovi na sajtu su zanimljivi i sveobuhvatni.
  U vezi sa tumačenjem umetnutog znaka, želela bih da proverim da li sam najbolje razumela Vaše tumačenje. Ja imam AC na 19,43 Ribe, a u 7. kući mi je umetnut znak Vage. Merkur koji je vladar Vage je na samom kraju 7. kuće na šestom stepenu Sco, a u Vagi su redom Jup, Sat, Ven (u konjukciji) i Pluton. Prema ovome što sam pročitala vladar 7. je Merkur, dalje pratim njegove dispozitore. Ostale planete u Vagi su u 8. znaku računajući od AC, tako da povezujem 7. i 8. kuću. Možete li mi dati neki primer na koji način bi te kuće mogle da budu povezane? Btw, i u 8. mi je stelijum 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje Marija,

   Pošto ste pomenuli da Vam je na vrhu VII kuće znak Devica, verovatno ste mislili na Merkura kao vladara tog znaka, a ne Vage kao što ste napisali (Vagom vlada Venera).
   Uzgred, postavka planeta koju ste pomenuli nije baš jednostavna jer uključuje i IX znak, pošto je Merkur u VII kući, ali IX znaku od Ascendenta i ticaće se pitanja visokog obrazovanja, inostranstva i sl. Sve ostalo što se nalazi u VII kući, a postavljeno je u VIII znaku od Ascendenta, ukazaće na druge ljude, otvorene neprijatelje i partnere (ali i neke druge osobe u skladu sa vladavinama planeta) kroz koje možete iskusiti tugu ili neke neprijatnosti (ili oni sami mogu biti nesrećni), ili s kojima, u najboljem slučaju, možete imati neke finansijske poveznice.

   Radi boljeg razumevanja ovog što pominjem, predlažem da proičitate OVAJ tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *