Sunce kvadrat Jupiter

Sunce kvadrat Jupiter nije u rangu težih aspekata. Naravno, treba razlikovati ko je u superiornoj poziciji, da li je neka planeta oštećena i u kojoj meri.

Ako je Jupiter u kvadratu sa Suncem dok je Sunce u desetom znaku od njega, to ukazuje da će otac natusa biti plemenitog roda, ali će se njegov imetak smanjiti. On će se podići u svojoj domovini i stanovnici rodnog grada će ga uzdići, a neki od njegovih najmoćnijih neprijatelja će biti besni na njega. Ali ako je Jupiter na desetom mestu od Sunca, natus će biti plemenitog roda, a njegov otac će imati veliko dobro i veze s kraljevima, i mnogo dobiti skupa sa slavom, i vladaće nad mnogim ljudima.

— Dorotej iz Sidona —

 

Sunce prilazi Jupiteru i sa njim tvori kvadrat koji će sutra biti potpun. Čim se pomene kvadrat odmah imamo asocijaciju na neki problem. I to je istina – kvadrat jeste problem, ali ne predstavlja nešto što je nerešivo. To je samo znak da nam vetar duva u prsa umesto u leđa; ili da nam umesto kašike u med upadne viljuška. Postoje i slučajevi kada se pred nama nađe supa a imamo samo nož, ali ne bih o tim težim slučajevima.

Sunce i Jupiter su planete koje su po mnogo čemu slične – obe esencijalno nose zdravlje i vitalnost, obe su signifikatori uspešnosti, slave i blagostanja, sličnih su priroda mada je Jupiter daleko vlažniji, dele istu sektu itd. Samim tim, njihov kvadrat nikada ne nosi ni približno negativne simbolike kao, na primer, kvadrati sa maleficima. Naravno, moram da napomenem da će se uvek naći izuzeci, u skladu sa mnogobrojnim kombinacijama planeta u različitim zodijačkim znacima i vladavinom nad različitim kućama.

Sunce kvadrat Jupiter
Sunce kvadrat Jupiter (prikaz u softveru Stellarium)

Generalno bi se moglo reći da bi ovaj kvadrat mogao nositi neke probleme sa zakonom/autoritetima, troškove ili gubitak novca u vezi sa tim, teškoće u postizanju neke društvene pozicije gde prepreka može biti novac ili neka uticajna osoba (ako je Sunce debilitirano, tim gore). U dnevnim kartama to može biti i otac jer je Sunce vladar očeva u dnevnim rođenjima. U ženskim natalima može nositi i simboliku muža. U nekim horoskopima može ukazati na poštovanje prema religiji, ali otpor prema sveštenstvu.

Opet, u nekim horoskopima može biti pokazatelj razbacivanja novcem, zbog sklonosti ekstravaganciji. Osoba želi da se prikazuje u svom najboljem svetlu, čak i onda kada joj realne okolnosti to ne dozvoljavaju.

Tamo gde su Jupiter ili Sunce lični faktori, to osobu može učiniti arogantnom i previše ponositom. U vrlo lošim konfiguracijama, može biti i pokazatelja mesijanskog kompleksa, gde osoba smatra da je božanstvo ili da joj je Bogom dodeljena određena misija u ovom životu, te da je zbog toga iznad ostalog sveta.

Ovakav kvadrat Sunca u Vagi i Jupitera u Raku kakav imamo sada, jeste mnogo povoljniji nego da su im mesta zamenjena. Razlog tome je taj što je na ovaj način Jupiter u superiornoj poziciji u odnosu na Sunce, tj. nalazi se u desetom znaku od njega i na taj način ima nad njim veću moć i dominaciju. Kada je ovako kvalitetan kao sada i još kada se nađe u profitabilnoj poziciji (posebno u X ili XI kući), ako ostatak karte to dozvoljava, ne može proći bez uspeha, i bar u nekom momentu života značajnijeg uvećanja materijalnih sredstava.

POVEZANE TEME:

Jupiter
Jupiter konjunkcija Kastor


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

  1. Mili kaže:

    A opozicija ?Jupiter 5.u strelcu -sunce 11.u blizancima?Veeeliki pozdrav

    • Bojan Šojić kaže:

      Poštovana Mili, uopšteno može ukazati na previše optimizma ili malo preterivanja, troškove i nepažnju u vezi s novcem. Konkretnije, pod uslovom da je Sunce vladar Ascendenta, može ukazati i na manje probleme u odnosu sa decom itd. Generalno, ne spada u kategoriju naročito loših aspekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *