Recepti za astro-kuvar

Svaka knjiga u kojoj su data gotova objašnjenja pozicija planeta u određenim zodijačkim znakovima jeste astro-kuvar. No, sve to treba da uradite sami, lako.

Kada Ovan kuva, on voli da hrana bude pečena, pržena ili grilovana, po mogućstvu. Takođe, on voli da pripremi jela za jedan obrok koja su vrlo atraktivnog izgleda. Kada Ovan kuva, on želi da može sâm da određuje ljutinu i začinjenost nekog jela.

— Džoan Port —

 

Astro-kuvar je nepraktično praktična stvar. Nudi nam instant značenja planeta u znakovima tako da nemamo čime da se zamaramo. Kao supa iz kesice – sipaš, promešaš i gotovo. Međutim, ta instant značenja ne mogu da podmire sve moguće planetarne kombinacije, pa učenje napamet „planeta u tom i tom znaku znači to i to“ može predstavljati, zapravo, veliki problem kada naiđete upravo na postavku koja nigde nije valjano objašnjena.

Mnogi koji uče napamet nikad ili retko se zapitaju zašto baš to značenje, a ne neko drugo ili treće. Većinu stvari u astrologiji je moguće sasvim smisleno objasniti, stoga nema potrebe učiti je kao nekakvu pesmicu. Sve ima svoje objašnjenje, sve ima svoju logiku stvari. Ja ću vam sad predstaviti jedan jednostavan način kako da dođete do zaključka o značenju neke planete u nekom znaku. Za to je potrebno samo malo znanja o prakvalitetima i modalitetima, i neke elementarne stvari u vezi sa planetama.

astro-kuvar

Uzećemo za primer Jupitera. On je esencijalno topla i vlažna planeta. Kako nam to govori o ekspanzionističkoj prirodi Jupitera? Lepo – toplota teži širenju po vertikali (topao vazduh ide gore), a vlažnost (voda) teži širenju po horizontali. Imamo sliku širenja u svim pravcima – ekspanziju, narastanje. Prava slika Jupitera.

Toplota je akcija i pokret, a vlažnost je pripajanje, zadržavanje, lepljenje. Tako imamo sliku nečega što je u pokretu i istovremeno pristupačno i teži spajanju. Odatle proizlaze velikodušnost, dobronamernost, protežiranje, prijateljstvo, plodnost.

Znak Ovna je topao i suv, koleričan, prvi znak, početak, varnica, kardinalan (pokret, akcija, promena). Imamo širenje po vertikali zbog toplote, pa eto težnje da se ide ka vrhu, da se bude prvi: ambicija, optimizam, uspon na društvenoj i svakoj drugoj lestvici.

Postavimo sada Jupitera u ovo ovnovsko okruženje. Dakle, Jupiter dobija još toplote i gubi malo na vlažnosti – imamo još optimizma, još ambicije, još strasti da se ide napred i bude prvi, još energije, na račun čega se može desiti da osoba sa ovakvim Jupiterom previše poleti, da ode previše u visinu. U uslovima smanjene vlažnosti, imamo pojavu slabijeg vezivanja za ljude, situacije i okolnosti, težeg prilagođavanja i više usmerenosti na sebe, te tako Jupiter u Ovnu pod određenim uslovima može biti i slika nekog ko misli da je mnogo važan.

Razlika između Jupitera u Ovnu i Marsa u Ovnu u postizanju uspeha? Prvi ide napred i stvara veze (vlažnost Jupitera – povezivanje), fleksibilniji je. Drugi ide napred i ne obraća pažnju ni na šta osim onog što je zacrtao. Zašto? Zato što je Mars vrlo topao i suv, pa kada je u toplom i suvom Ovnu onda je izrazito koleričan – nervozan, nestrpljiv, impulsivan, borben, hoće napred i ne zanima ga niko i ništa. Ko može da ga prati super, ko ne može – zdravo! Jednostavno, sirov je, fali mu fleksibilnosti i prilagodljivosti.

Što je veća suvoća, to su veći grubost i nepristupačnost. Što je veća vlažnost, to su veći prijemčivost i potreba za vezivanjem.

I tako kombinujete svaku planetu i svaki znak i dobijete vaš lični astro-kuvar.

POVEZANE TEME:

Istine i zablude o astrologiji
Opasnosti generalizacije


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

1 komentar

  1. Ivana kaže:

    Bas mi se svidja kombinacija I rijeci koje si koristio da izrazis tako lijepo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *