Istine i zablude o astrologiji i astrolozima

uranija

Gde počivaju istine, a gde zablude o astrologiji i astrolozima – da li su astrolozi neka viša bića, magovi ili samo obični ljudi?

Tehnološki napredak je značajno pomerio granice komunikacije i razmene informacija. Dovoljno je da ukucate neki pojam u pretragu, na primer na Guglu, i za nekoliko sekundi će se pred vama pojaviti hiljade, a nekada i milioni linkova do raznih sajtova gde možete dobiti odgovore na vaša pitanja. Između ostalog i na sva ona pitanja u vezi astrologije.

Nekada, da bi se čovek informisao o tome „šta kažu zvezde“, morao je ili da sam gleda u nebo (ako mu to prilike dozvoljavaju) i prati šta se dešava, ili da krene na put do prvog astrologa (ako nije imao sreće da astrolog živi baš u tom mestu). I taj put bi ponekad iziskivao i više od jednog dana putovanja. Danas, do informacija se dolazi klikovima, šerovima, lajkovima, tagovima, guglovanjem, tvitovanjem. Kako većina nas ima običaj da kaže da se vreme ubrzalo i da nam treba bar još nekoliko sati na postojećih 24 da bi sve obaveze završili, razumljivo je zbog čega imamo potrebu da što manje vremena gubimo na traganje za informacijama.

Astrolog koji se koristi astrološkim softverom, nije pravi astrolog

Zabluda, mada bi neki zlobnici mogli reći kako je to istina. I astrolog ima potrebu da uštedi sebi vreme, posebno kada su u pitanju komplikovani računi u nekim prediktivnim tehnikama gde je potrebno mnogo sati utrošiti da bi dobili tek šačicu nekih informacija.
Ipak, kada natalnu ili neku drugu kartu izrađujemo u astrološkom softveru, tu se gubi čar i lagano i dubinsko povezivanje sa astrološkim simbolima.

zablude o astrologiji

Naime, kada unesemo podatke u softver, za nekoliko sekundi nam na ekranu „iskoči“ karta sa simbolima, aspektima, stepenovima, kućama, znacima i raznoraznim podacima. Potrebno je neko vreme da mozak sve to upije i obradi, i uvek postoji opasnost da u toj šumi podataka neko drvo previdimo.
Kada kartu izrađujemo ručno, mi se u tom procesu povezujemo sa svakim simbolom u karti. Dok ih ucrtavamo, mozak već obrađuje informacije o tome gde se određeni simbol nalazi, šta predstavlja, kako se povezuje sa drugim simbolima i tako dalje. Drugim rečima, ostvarujemo mnogo ličniji i prisniji kontakt sa onim što radimo i manja je verovatnoća da ćemo napraviti neki propust.

Lični kontakt astrologa i klijenta je bolji od drugih vidova komunikacije

Istina. Mrtvo slovo na papiru nikada ne može da zameni živu reč: nema interakcije koja je potrebna da bi se posao što bolje obavio. Ono što napišemo, uvek će biti šturije od onog što bismo mogli reći, osim ako želimo da nam pisane analize liče na romane ruskih pisaca, a da nam klijenti dehidriraju i usahnu čitajući ih. Čak i tada, uvek će verovatno ostati nešto nedorečeno ili preskočeno. Astrolog zato treba sa svojim klijentom da ima dijalog, a ne monolog. Odavde slede nove zablude o astrologiji:

Klijent treba da pruži samo podatke o datumu, vremenu i mestu rođenja, a astrolog na osnovu toga treba da izdeklamuje događaje prošle, sadašnje i buduće

Zabluda. Pre svega, klijent mora da se izjasni šta je prioritetno što bi želeo da zna. Astrolog ne može da se posveti svakoj životnoj oblasti analizirajući je do najsitnijih detalja, jer takav proces bi mogao potrajati godinama. Zato se uvek pažnja usmerava ka onome što je klijentu najbitnije i onome što astrolog posmatranjem karte nađe markantnim. Tek potom se pažnja usmerava i na neke druge, manje bitne stvari.

Klijenti često žele da provere astrologa, žele da budu fascinirani, žele da ih astrolog „izuje iz cipela“, tako što će „pogoditi“ sve ono što se dešavalo u prošlosti, pa je to jedan od razloga što ne daju više informacija. Iz ugla astrologa, ako mu se za analizu obrati osoba koja ima 50+ godina, ne može se očekivati da će utrošiti sve svoje vreme na analiziranje prošlih događaja samo da bi klijenta oborio s nogu. „Vidim da ste u 12. godini imali problema sa aknama!“. „Fantastično, vi mora da ste vidoviti!!“
Izvesno je da bi na prošle događaje obratio pažnju, no, njegova pažnja bi primarno bila usmerena na sadašnje i buduće događaje. Što više informacija klijent pruži o prošlim događajima, to astrolog može dati preciznije predikcije.

Astrolog mora da bude produhovljena osoba, saosećajan i pun ljubavi

Zabluda. Astrolog ne mora ništa osim da dobro poznaje svoj zanat. Kada odlazite kod obućara, ne očekujete da vam sa saosećanjem napravi flekice ili da vam nefrolog s puno ljubavi i brižnosti ustanovi šta je sa vašim bubrezima. Ono što treba da očekujete jeste stručnost i da taj neko zna svoj posao, a da li će mu iz levog džepa viriti Sveto Pismo ili „Svanuće s Budom“, da li će vas gledati umilnim pogledom od koga ćete se rastopiti kao puter u tiganju ili će vas ošinuti svojom strogoćom, nije od značaja za ono što je vama potrebno.

bonakon

Neki zamišljaju da kada odu kod astrologa (a takvi „astrolozi“ i postoje), on treba da ih dočeka u nekakvoj odori u kojoj izgleda kao pečenje umotano u aluminijumsku foliju, posadi ih na stolicu za okruglim stolom u zamračenoj prostoriji i kaže im da se opuste da bi im se otvorilo „nešto“ što im je „zapušeno“. I dok im dim 20 upaljenih mirisnih štapića nateruje suze na oči, u pozadini se čuje pesma budističkih monaha i zveckanje đinđuvica kojima je astrolog nakićen. Potom sledi čitanje natalne karte ali i gratis otvaranje tarota, ciganskih karti, vađenje numerološkog broja, određivanje sade satija. Ako je astrolog majstor svog zanata, tu će se naći i zrna boba, sočiva, ljuspice soje ili nešto drugo. Zavisi šta je te godine dobro rodilo.
A po napuštanju sveta Alise u zemlji čuda, sve bi trebalo da bude drugačije – lepše, bolje i uspešnije. Zar astrolozi nisu tako divna stvorenja?

Dakle, da rezimiramo: istina je da astrolog treba da bude stručan i da dobro zna svoj zanat, što podrazumeva da dobro proanalizira natalnu kartu i dâ dobre predikcije i savete. Sve drugo je stvar njegovog ličnog opredeljenja, karaktera i vaspitanja, pa možemo reći i intime. Dokazano je da kvalitet ličnosti astrologa nije jednak i kvalitetu njegovog tumačenja.

Astrolog mora da bude dobar psiholog

Istina i zabluda. Astrolog treba da analizom natalne karte proceni o kakvoj je ličnosti reč i da svoje tumačenje prilagodi tome. To ne znači da nešto treba da sakrije, da nešto prećuti ili izvrne, već da iznađe adekvatan način na koji će neku informaciju saopštiti. Psihologija kao nauka nije neophodna. Mnogi astrolozi u svom životu nisu ni dodirnuli korice neke psihološke literature a kamoli pročitali, i to ih nimalo ne čini lošijim od drugih.

Postoje i oni drugi koji svoje poznavanje psihologije zloupotrebljavaju manipulišući informacijama i klijentom. Tako su uvek u pravu: zaslužni su za ono dobro što se klijentu ispunjava, a za ono loše što ga snađe, kriv je sam klijent. Sram ga bilo kad ne pazi na konsultaciji! Jer da je uradio ovo a ne ono, drugačije bi bilo.

Astrologija je za neuk, polupismen i primitivan svet

Zabluda, naravno. Pošto su danas narušeni kriterijumi i vrednosti, svako se može baviti svačim i nadenuti sebi titulu koju želi. Tako se astrologijom bave i polupismeni i nepismeni i primitivni, i ovakvi i onakvi. Astrologiju često koriste kao masku ispod koje se bave raznoraznim prevarama, pa čak i ozbiljnim krivičnim delima.
Astrologijom se mogu baviti i Mica Trofrtaljka ili Ekrem Jevrić. Nema kriterijuma niti objektivnih razloga zbog kojih bi se njima to pravo uskratilo.

zablude o astrologiji

Istina je da se ranije astrologijom nije mogao baviti svako i da astrologija nije bila dostupna klikom, kao danas. Nije bilo gotovih efemerida i računa. Da bi se neko bavio astrologijom morao je pre svega da bude pismen, da zna i neki jezik sem maternjeg, da poznaje hermetičke principe, matematiku i astronomiju, da jednostavno zna šta radi i u šta se upušta. Zato su se astrologijom do njenog omasovljenja bavili uglavnom intelektualci i ugledni članovi društva. Svi ostali su bili potencijalni klijenti.

Astrolog mora da ima dobro razvijenu intuiciju

Ako se neko u dogledno vreme seti da otvori teretanu za razvijanje intuicije u Hogvortskoj školi čiji će glavni instruktor biti Hari Poter, ovo će postati istina. Do tada spada među zablude o astrologiji.
Svi smo u manjoj ili većoj meri intuitivni. Neki toga nisu uopšte svesni, neki su manje svesni, a neki vrlo svesni. Intuicija je onaj neki unutrašnji glasić, nešto podsvesno (neki kažu šesto čulo), što nam pomaže da u moru informacija odaberemo baš onu pravu. Ako neko misli da je intuicija isto što i vidovitost – ne, nije.

Kada je o astrologiji reč, intuicija bez znanja ne vredi ništa, svodi se na običnu verovatnoću kao u lutriji. Isto tako, samo znanje nije dovoljno već je potreban i taj „osećaj“ koji se razvija „varenjem“ nakupljenog znanja, radom i praksom. Mi ne možemo intuitivno da zaključujemo o tome da će Mars u konjunkciji sa Lunom biti pokazatelj neke bolesti. Za donošenje takvog zaključka je potrebno znanje. Ali isto tako možemo produbiti simboliku tog planetarnog odnosa dodatnim informacijama, iako nemamo dovoljno teorijske podrške kojom bi to opravdali.

zablude o astrologiji
Brojne su zablude o astrologiji

Postoje ljudi koji su daroviti, prozorljivi i kojima je potreban instrument pomoću kog bi izneli svoje vančulne opažaje. Instrumenti mogu biti različiti: astrološka karta, tarot ili ciganske karte, obične karte, visak, razno zrnevlje, talog kafe, listići čaja i tako dalje. Takve osobe mogu davati izuzetne predikcije, a koje nikako ne mogu racionalno opravdati niti objasniti na adekvatan način. Oni to jednostavno „vide“. Zahvaljujući tim ljudima, klijenti nekad dolaze „običnom“ astrologu sa očekivanjima da im on kaže koju boju očiju će imati njihov bračni partner. Kada ne dobiju odgovor o koloritu, bivaju vidno razočarani i astrologom i astrologijom.

Dnevni i mesečni horoskopi su sjajni, slika i prilika astrologije

U svetu Petra Pana i Zvončice, to bi bila istina. U našem svetu je to zabluda. Dnevni, mesečni i godišnji horoskopi služe za zabavu i razbibrigu i nemaju veze sa ozbiljnom i pravom astrološkom analizom. Svi navedeni horoskopi se izrađuju za 12 sunčevih znakova. Ako imamo u vidu da na ovoj planeti ima preko 7 milijardi stanovnika, prostom računicom dobijamo da je u proseku 600 miliona ljudi rođeno u jednom znaku.

„Zdravlje: danas će vas boleti glava, zato se čuvajte promaje. Posao: neprilike sa šefom. Ljubav: partner vas možda vara“. Od tih 600 miliona, pa, bar će milion njih čitajući svoj dnevni horoskop poskočiti sa stolice i uzviknuti „Sve su mi pogodili! Obožavam astrologiju!“, a onda će se dati u potragu za osobama sa kojima ih partneri varaju.

Istina je, zapravo, da je jedini validan lični horoskop – natalni horoskop. Taj horoskop predstavlja raspored planeta i drugih elemenata u momentu vašeg rođenja, i to je poput otiska prsta, samo vaše i ničije više.

Zablude o astrologiji: ona je nauka

O ovome je bilo reči i ranije pa se neću ponavljati – zabluda. Dovoljno je da kažem da astrologija nije nauka, bar ne prema definiciji. Astrologiju od nauke odvaja to što ne postoje materijalni dokazi za ono što astrolog navodi. „Ustaćeš u sredu na levu nogu i bićeš čitav dan nervozan, jer ti Mars prelazi preko vladara Ascendenta“ – ako se ova predikcija ostvari to me ne čini naučnikom. Ne postoji nijedan materijalni dokaz kojim bih mogao da potkrepim ovu predikciju.
Onima koji se bave astrologijom i koji u nju veruju, materijalni dokazi tog tipa nisu ni potrebni. Za njih je astrologija velika nauka i dokaze i istinu za to oni nalaze u ostvarivanju datih predikcija.

Zablude o astrologiji i teme koje sam ovde načeo su toliko obimne da ne mogu da budu svedene na jedan tekst. Stoga, neka ovo bude prvi od nekoliko tekstova koji će se baviti svim zabludama i istinama u vezi s astrologijom i astrolozima.

POVEZANE TEME:

Šta je astrologija?
Novinski horoskopi


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

4 komentara

 1. OljaKa kaže:

  Veoma mi se dopao Vaš tekst, pre svega jer je iskren i jer o aštrologiji govori na jedan savremen način. Medjutim ako se krene od saznanja, astro=zvezda, logos=nauka (starogrčki jezik), onda je astrologija ipak nauka, kao što su to npr.biologija, grafologija, pomenuta nefrologija i sve, uglavnom, „logije“, a to je i do danas. Druga je stvar što što je neistomišljenici ne prihvataju kao takvu, ali, to je do njih. I ja, čestó, ne prihvatim nešto sto ne razumem, nedovoljno, ili, uopšte 🙂 sve dok to i ne naučim.

  • Bojan kaže:

   Poštovanje Olja,

   Najpre hvala na lepim rečima 🙂
   Da, ja prvi astrologiju nazivam naukom i ona za mene svakako jeste nauka. U davna vremena je takođe važila za nauku, ali se tada ljudi nisu bavili time da astrologiju materijalno dokažu. Doduše, reč logos ima mnogo značenja, a neka od njih su božiji um, zakon, istina itd. Od dana kada se astronomija „izvukla“ iz okrilja astrologije i zaočela svoj samostalni put, naučnici to zahtevaju, jer ako nešto nazovete naukom, oni će vam reći „Dokaži“. Ne postoje nikakvi ogledi niti bilo kakvi instrumenti kojima bi dokazali astrologiju tj. kojima bi laike uverili da ona zaista funkcioniše i dali im nešto vrlo opipljivo 🙁

 2. ivana kaže:

  „Ustaćeš u sredu na levu nogu i bićeš čitav dan nervozan, jer ti Mars prelazi preko vladara Ascendenta“
  jAKO SI me nasmijao sa ovom recenicom 😀 trebala bi ja reci to ovde gdje sam ja pa da jos vise pomisle da nisam dobro 😀 Odlican tekst bojane 😉 I doista obozavam ovu recenicu:

  ‘Onima koji se bave astrologijom i koji u nju veruju, materijalni dokazi tog tipa nisu ni potrebni. Za njih je astrologija velika nauka i dokaze i istinu za to oni nalaze u ostvarivanju datih predikcija.’
  Dali se smije kopirat?
  Jer ja isto ovo vjerujem, ali ti si ju dobro formulirao. Silno dokazivanje nekome zasto ja vjerujem da je astrologija je nauka je gubitak vremena. Odlicno 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *