Prognoza vremena za zimu 2020. godine

Da li će se duži niz natprosečno toplih i prijatnih dana nastaviti i u narednom periodu, odgovor će nam dati prognoza vremena za zimu 2020. godine.

Uvek pribeleži vladara godine jer je on najznačajniji. Jer se vreme menja kada se njegova latituda menja, kao kada je severne (latitude) pa se vraća ka ekliptici i obrnuto, i isto tumačenje važi i kada je južne (a vraća se ka ekliptici i obrnuto). Slično, ako mu se kretanje ubrzava pa potom usporava, i obrnuto. Indijski učenjaci su rekli da se isto dešava i kada ulazi u vlažne manzile ili ih napušta.

— Abraham ibn Ezra —

 

Za nama ostaje jedna topla jesen. Ako izuzmemo početak oktobra kada je bilo hladnije od proseka, uglavnom smo dobili na dar prijatne i lepe dane. Za razliku od naših suseda kod kojih su padavine bile natprosečno velike i temperature u mnogim danima primerenije sezoni.

Sudeći prema sezonskim kartama, a i prema godišnjoj prognozi, i ova zima će biti u rangu toplijih, s tim što bi sredinom sezone bio moguć jedan vrlo hladan period, ne naročito dugog trajanja. Ali da vidimo kako to izgleda po mesecima.

Decembar i januar

Tokom većeg dela poslednje dekade decembra biće vetrovito vreme, naročito u prvoj polovini. Biće promenljivo oblačno, povremeno sa kišom, intenzivnijom na jugu i istoku. Temperature bi bile u okviru prosečnih vrednosti za decembar, mada bi oko 26. trebalo računati na porast temperature uz pojačan vetar, pa kišu i pad temperature sa snegom oko 29. i 30. decembra. Novu godinu ipak nećemo dočekati u zimskom ambijentu.

Početkom januara promenljivo, a novo naoblačenje sa padom temperature i kišom moguće je na prelazu između 2. i 3. januara, pa ponovo oko 6. I u nižim predelima može biti susnežice i vlažnog snega, ali bez formiranja snežnog pokrivača. Pred kraj dekade vetrovito i malo toplije.

Druga dekada ne bi donela neka naročita iznenađenja. Zadržalo bi se promenljivo vreme, početkom perioda toplije uz moguću prolaznu slabu kišu oko 12. i 15. januara, i pojačan vetar. U drugoj polovini dekade tmurno, svežije, a u mnogim danima može biti maglovito. U predelima s maglom i znatno hladnije. Oko 18. januara ponovo malo toplije i vetrovito.

U prvom delu poslednje dekade januara trebalo bi da bude malo i umereno oblačno i relativno toplo za ovaj zimski mesec. Oko 25. januara naoblačenje i zahlađenje najpre sa kišom, a potom sa susnežicom i snegom. Moguće je formiranje manjeg snežnog pokrivača i u nižim predelima, uglavnom na zapadu i jugu. Do kraja dekade bi bilo promenljivo oblačno, prohladno, a nove padavine su moguće oko 29. i 30. januara.

Februar

Početak prve dekade bi trebalo da obeleži umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa slabim padavinama. Od 4. februara toplije uz više sunca, a prema kraju dekade jačanje vetra. Padavina bi moglo biti na samom kraju dekade (oko 8. i 9. februara) i to uglavnom u južnim krajevima.

Promenljivo vreme bi se nastavilo i početkom druge dekade. Uglavnom bi bilo suvo ili sa prolaznim, slabim padavinama, uz pojačan vetar. Temperature oko ili malo iznad proseka. Oko 16. februara treba računati na zahlađenje sa kišom, a potom i snegom. Mešovitih padavina bi moglo da bude i oko 19. februara. U severnim predelima su moguće običnije padavine.

Prvih dana poslednje dekade februara bi trebalo da bude pretežno oblačno, ponegde i maglovito. Na jugu i jugoistoku još povremeno sa slabim padavinama. Prema sredini perioda porast temperature, uz kišu oko 25. februara. Potom postepeno toplije i uglavnom suvo do kraja meseca.

Mart

Porast temperature bi se mogao nastaviti i prvih dana marta. Oko 2. marta vetrovito uz promenljivu oblačnost, a kišu treba očekivati oko 5. marta. Oko 9. marta još jedno zahlađenje sa kišom, a ponegde su mogući i susnežica i sneg, naročito u zapadnim i jugozapadnim predelima.

Druga dekada donosi promenljivo vreme, sa čestom smenom oblaka i sunca. Kišu i kratkotrajno zahlađenje treba očekivati oko 14. marta, a oko 17. marta su mogući i prvi pljuskovi kiše sa grmljavinom. U tom periodu je moguća i pojava krupe ili sitnog grada. Temperature uglavnom oko proseka za marta, ipak, prema kraju dekade mogu biti nešto niže.

Astrološki pokazatelji

Ascendent ingresa je u znaku Strelca i terminu Jupitera, pa je on vladar sezone. Vidimo ga u konjunkciji sa Suncem i Južnim čvorom, što u zimskom periodu produkuje umereno hladno vreme. Međutim, Jupiter će se mnogo manje pitati u vezi sa vremenskim prilikama jer je u ublaženoj averziji prema prvom polju. Ali će imati zamenika – Merkura koji se udobno smestio u prvom polju, na tački vetra.

prognoza vremena za zimu 2020
Zimski ingres, 22. decembar 2019, 05.19, Beograd

Merkur u bilo kakvoj vezi sa Jupiterom, makar i u njegovom terminu, podstiče jače vetrove. Ovde bi to posebno mogao da bude slučaj jer je sa tačkom vetra čiji je terminski vladar. Pošto je ispred Sunca i topliji, uz to i u toplom znaku, ukazaće na toplije, jake vetrove istočnih i jugoistočnih pravaca. Ipak, zbog nešto više vlažnosti koju Merkur poseduje (i zbog vladavine nad tačkom kiše), nebo neće biti vedro.

Još jedna planeta ide u prilog vlažnijem vremenu, a to je Venera koja blisko aspektuje Ascendent. Ona je okcidentalna od Sunca pa samim tim hladnija i vlažnija, i postavljena u zimskoj Vodoliji. Njena kvadratura sa Lunom, koja bi trebala da bude pokazatelj hladnijeg vremena sa padavinama je u slabljenju.

Luna je flegmatična i u flegmatičnoj fazi, odvaja se od Jupitera i svoj prvi aspekt formira sa Saturnom. Ovo je pokazatelj turbulentnog vazduha odnosno promenljivih vremenskih prilika, smene toplih i hladnih vazdušnih masa, pri čemu se hladnoća ne zadržava dugo.

I drugi horoskopi idu u prilog toplijem ali vetrovitom vremenu. U horoskopu preingresne sizigije takođe je u usponu znak Strelca sa Merkurom vrlo blizu Ascendenta. U prvom polju je i umereno toplo Sunce, a Luna svoj prvi aspekt sklapa sa Jupiterom koji se našao blizu tačke vetra.

Prema metodu ingresa Sunca na 20° Škorpiona vidimo topao, prolećni znak u usponu, a Ascendent u terminu vrućeg Marsa.

ingres 20° Škorpiona
Ingres Sunca na 20° Škorpiona, 12. novembar 2019, 17.53, Beograd

Prema stepenu Ascendenta svoje aspekte šalju Mars i dva benefika, Venera i Jupiter, svi u toplim znakovima. Luna je vrlo topla jer je tek počela da se odvaja od Sunca nakon opozicije, a svoj prvi aspekt nakon što promeni znak imaće sa Venerom. Sve su ovo pokazatelji toplijeg ali promenljivog vremena, sa čestom smenom sunca i oblaka te povremeno jačim vetrovima.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *