Prognoza vremena za jesen 2018. godine

Da li će jesen 2018. obeležiti topli i prijatni ili hladni i kišoviti dani?

Kada želiš da znaš da li će biti obilja kiše na početku, sredini ili na kraju, pogledaj Sunce kada ulazi u Vagu. Ako je Venera ispod njega, zapadna, to označava mnogo kiše na početku; ali ako je istočna, onda malo na početku a mnogo na kraju.

— El-Kindi —

 

Toplo i većinom stabilno vreme koje je obeležilo avgust nastavilo se i tokom septembra. Temperature su vrlo prijatne, a ona užasna vlaga koja nas je gušila i pritiskala tokom juna i jula otišla je negde drugde. Doduše, ne dele svi moje mišljenje – ima onih koji smatraju da ove godine ič nismo imali leto jer nije bilo temperatura od 35+ stepeni. No, ako izuzmemo povišenu vlažnost i niz hladnijih dana u prvoj polovini jula, ovo leto je jedno od prijatnih i nalikuje letima koja smo nekad imali.

Ako nam se od godine do godine leta prilično razlikuju, čini se da je jesen doslednija svojim opštim karakteristikama. Počeci su obično topli sa manje padavina, a nakon što prođe Miholjsko leto, tmurni oblaci osvajaju nebo i posipaju melanholične kiše. Iako vremenske prilike neće bitnije odstupati ni ove godine, ipak bi jesen 2018. mogla biti hladnija i vlažnija od prethodnih.

Oktobar

Prva jesenja odnosno poslednja septembarska nedelja bi bila obeležena svežijim vremenom u odnosu na prethodni period. Slabijih padavina bi moglo da bude na prelazu između 24. i 25.9, a potom bi do kraja meseca trebalo da bude stabilno i suvo. Od 28. septembra porast temperature koji bi bio intenzivniji tokom 29.9. uz pojačan vetar.

Početkom oktobra treba računati na još jedno naoblačenje sa kišom i pljuskovima uz manji pad temperature. Više padavina u severnim i zapadnim predelima. Potom ponovo sunčanije i toplije sve do 8. oktobra kada može biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Do kraja dekade bi se moglo zadržati promenljivo povremeno sa kišom ili ponegde lokalnim pljuskovima. Temperatura u postepenom padu.

Prva polovina druge dekade promenljiva ali relativno topla, sa prolaznim padavinama tokom 13. oktobra. Toplo vreme bi se zadržalo sve do 17.10. (u košavskom području vetrovito), kada treba očekivati naoblačenje sa slabom kišom i pojačanim vetrom. Ponegde bi moglo biti i obilnijih padavina, naročito prema severozapadu. Do kraja dekade bi moglo biti umereno i potpuno oblačno, malo svežije, uz sasvim slabe padavine povremeno.

Nakon toga, do 23. oktobra bi moglo preovladavati umereno toplo i stabilno vreme, mada u košavskom području može biti jačeg vetra. Nakon toga bi trebalo računati na osetnije zahlađenje sa kišom, a na planinama sa snegom. Od 27. oktobra postepeno toplije, na samom kraju meseca ponovo vetrovito.

Novembar

Veći deo prve dekade bi moglo obeležiti promenljivo vreme sa dosta oblaka, i umereno toplo. Kiše bi moglo biti oko 1. i 4.11. Oko 8. bi mogao uslediti pad temperature, pa bi oblačno, tmurno i kišovito vreme moglo da se zadrži do kraja dekade. U zapadnim i severozapadnim predelima bi ponovo moglo da bude obilnijih padavina.

Početkom druge dekade malo toplije uz promenljivu oblačnost i pojačan vetar. Oko 16.11. moguće je još jedno naoblačenje i zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom. Ne bih isključio mogućnost da ponegde i u nižim predelima bude susnežice i snega. Do kraja dekade bi se zadržalo sveže, tmurno i maglovito vreme.

Treća dekada bi mogla da bude vrlo promenljiva uz čestu smenu sunca i kiše, mada bi najviše padavina bilo u prvoj polovini dekade. Prema kraju meseca stabilnije uz postepen, manji porast temperature.

Decembar

Toplije vreme koje bi obeležilo kraj novembra, nastavilo bi se i početkom ovog meseca. Doduše, oko 2.12. bi moglo biti prolazne kiše, ali već narednog dana bi se temperatura vratila u ranije okvire. Bilo bi i vetrovito, posebno između 5. i 7.12.  Oko 8. decembra, trebalo bi računati na još jedno jače zahlađenje sa kišom, susnežicom i snegom, pa bi i u nižim predelima bilo mogućnosti za stvaranje manjeg snežnog pokrivača.

još jedan talas padavina bi mogli očekivati oko 12.12. a nakon toga postepeno toplije, a posebno oko 15. decembra. Potom, do kraja kalendarske jeseni  21.12. bi se zadržalo promenljivo vreme, u pojedinim danima maglovito, sa mogućim padavinama oko 16. i 20. decembra.

Jesen 2018: astrološki pokazatelji

Jesenji ingresni horoskop postavlja u usponu isti znak kao što je to bio slučaj u prolećnom, s tom razlikom što je Merkur sada suvereni vladar jer je Ascendent i u njegovom terminu. U ovakvoj poziciji. Merkur bi bio indikator jačih vetrova, te preovlađujućih vazdušnih masa koje bi dolazile sa zapada i severozapada. Iako je u poziciji kada je topliji [*El-Kindi], prvu aplikaciju ostvaruje sa Saturnom što će mu sniziti temperaturu.

jesen 2018.

Isti znak je naglašen i u horoskopu preingresne sizigije – u njemu su se združili Sunce i Luna, a Merkur je bio nedaleko od njih i ulazio je pod sunčeve zrake.

Postoje mnogobrojni pokazatelji da bi u proseku ova jesen mogla da bude malo hladnija nego što smo navikli proteklih godina: hladan znak u usponu, vladar je u aspektu sa Saturnom koji ima aspekt i prema stepenu u usponu. Pridružuju mu se i prirodno hladne i vlažne planete, Venera i Luna, mada su ovde obe umereno sveže. Superiorci su svi okcidentalni od Sunca i samim tim hladniji nego inače.

Od aspekata se izdvaja već pomenuta kvadratura Merkura i Saturna, koja proizvodi tmurno i hladnije vreme. Pošto su obe planete u kardinalnim znakovima, prodori hladnih masa će biti nagli i intenzivni, praćeni jakim vetrovima, ali kratkotrajni.

Luna je ušla u svoju koleričnu fazu, mada hladnoća zimskih Riba ublažava tu toplotu. Pošto se odvaja od Saturna, a prilazi Veneri koja je prilično vlažna i postavljena u hladnom i vlažnom Škorpionu, to bi bio pokazatelj povremeno obilnijih padavina, posebno u onim lunarnim ciklusima u kojima se Venera nađe na uglovima.

Ukratko, jesen 2018. će biti hladnija od proseka, sa dosta padavina sredinom sezone.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *