Prognoza vremena za 2022/23. godinu

Prethodna godina je bila prilično promenljiva sa još jednom blagom zimom, doduše s nešto više snega. Prognoza vremena za 2022. će nam otkriti da li nas i ove godine očekuju slične vremenske prilike.

Ako želiš da znaš kada će biti kiše u toku svakog meseca, pogledaj čas susreta Sunca i Lune na istom stepenu, ili čas kada je Sunce opozitno Luni, što je trenutak kada se Luna kreće iz sedmog znaka ka Suncu. Postavi Ascendent u tom času kao za svaki mesec, i odista ćeš odatle ustanoviti šta će biti. Potom pogledaj Lunu – ako je nađeš u kontaktu s Venerom ili Merkurom, biće kiše tog meseca. A ako želiš da znaš preciznije, kada Luna dolazi do uglova i u kontakt s Venerom ili Merkurom, biće kiše tog dana – izuzev ako se Luna poveže s Marsom na početku lunarnog meseca.

— Mašalah ibn Asari —

 

Skoro kao po nekom pravilu, svake godine kada vremešna starica Marta čisti svoju kuću pometla prema nama i malo snega i mraza. Ne čini ona to namerno, veli, nego je vid ne služi najbolje, a i zbog neke slabosti centra za ravnotežu zanosi se u levu stranu. Onda mete od severne ka južnoj strani umesto obrnuto. Obećava da će iduće godine pripaziti, al’ pošto je godina duga, veli da joj na zamerimo ako zaboravi.

Zaista je bila vredna Baba Marta, jer nas unazad mnogo dana prate jutarnji mrazevi koji su pojedinih jutara bili jači nego usred januara. Vidljiva su oštećenja na pojedinim biljkama i cveću koje je februarsko sunce izmamilo. Srećom, hladni dani polako ostaju iza nas, i osim jednog blažeg zahlađenja u aprilu nećemo se više družiti s ovakvim mrazevima. Pre nego što detaljnije izložim kakve nas vremenske prilike očekuju u toku proleća, napraviću kratak osvrt kakva je prognoza vremena za 2022. u celosti.

Godina će bez sumnje biti promenljiva, uz dosta padavina i vetra. Padavine će biti prilično neujednačene i njihov dobar deo će pasti u drugom delu godine. Sudeći prema postavkama u horoskopu, ovo je godina u kojoj možemo očekivati priličnu štetu od bujičnih poplava i izlivanja vodotokova na mnogo lokacija, i to u bar dva navrata.

U centralnoj (širi pojas oko Kraljeva i Kragujevca), jugoistočnoj (oko Niša) i istočnoj Srbiji bi učestalost olunijh nepogoda s gradom bila veća nego u drugim predelima.

Proleće će biti stabilnije u svom prvom delu, dok nas u drugom delu očekuje više padavina. Leto će biti toplije i vrlo sparno, posebno u prve dve trećine, a potom bi usledio period češćih nepogoda. Očekujem da krajem avgusta bude i nešto hladnijih dana za taj period godine.

Prva trećina jeseni vetrovita i s puno padavina, a potom stabilnije i toplije vreme koje bi se produžilo prema zimi. Sredinom jeseni i natprosečno toplo vreme. Ne deluje da bi zima bila mnogo različita od ove, s tim što bi vetrovi bili češći i jači. Padavina bi bilo oko ili ispod proseka, a hladniji period je pomeren prema drugoj polovini zime.

Kao i uvek, detaljna prognoza za svaku sezonu sledi pred njen početak, na osnovu ulazaka Sunca na prve stepene kardinalnih znakova, i to će pružiti mnogo bolje i preciznije uvide od ovog grubog pregleda iznad. Za one koji ne znaju, prognoza vremena za 2022. ne odnosi se na kalendarsku već isključivo na astrološku godinu koja počinje 20. marta 2022.
S obzirom da još uvek nisam razvio precizniji metod, treba računati na odstupanje od ± 3-5 dana u odnosu na navedene datume.

Mart i april

Početak proleća će biti stabilan i uglavnom suv. Od 24. marta treba računati na toplije vreme, a od 26. još toplije, pa bi maksimalne temperature trebale da se vrate u okvir prosečnih za ovo doba godine, možda i iznad toga. Oko 27. marta nešto više oblaka s retkom pojavom kratkotrajne prolazne kiše. Na prelazu između 29. i 30. marta bi moglo da dođe do manjeg pada temperature, a kiše bi moglo biti u južnim i jugozapadnim predelima.

U prvoj dekadi aprila promenljivo. Na početku uglavnom suvo i toplo, a od 3. aprila bi moglo biti češće pojave kiše, ponegde i pljuskova s grmljavinom. Na osetniji pad temperature bi trebalo računati oko 5. aprila uz jači vetar, pa bi se svežije vreme s povremenom kišom zadržalo do kraja dekade.

U drugoj dekadi ponovo malo toplije, ali i dalje promenljivo. Jak vetar oko 12. aprila. Od 16. aprila porast temperature, pa bi stabilno i toplo vreme trebalo da potraje do kraja dekade.

U poslednjoj dekadi aprila opet vetrovito, s kišom oko 22. i 23. aprila i manjim padom temperature. Nakon toga bi trebali da uđemo u duži period promenljivog i nestabilnog vremena, sa čestom pojavom popodnevnih pljuskova praćenih gmrljavinom, gradom i oujnim vetrom. Oko 28. aprila bi moglo doći i do jačeg zahlađenja. S ovakvim vremenom ulazimo u maj.

Maj

 U prvoj dekadi maja promenljivo uz lokalnu pojavu kiše, pljuskova i grmljavine, s učestalom pojavom jakih vetrova. Od 6 – 7. maja postepena stabilizacija vremena, pa bi druga dekada maja bila toplija i stabilnija. Oko 13. maja prolazno naoblačenje ili nestabilnost s kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom.

Do 18. maja bi trebalo da bude toplo vreme, možda i malo toplije od proseka, da bi od 19. maja ponovo bili u nestabilnom periodu s pojavom nepogoda.

Treća dekada bi započela još jednim zahlađenjem, a novi porast temperatura bi trebalo očekivati oko 23. maja. Ne isključujem mogućnost da u tom periodu maksimalne temperature prelaze 30°C. Oko 26. maja još jedan kraći nestabilan period u kom može biti olujnih nepogoda.

Jun

Prva dekada juna topla i stabilna, sa prolaznom nestabilnošću oko 4. ili 5. juna. Nakon toga nastavak toplog vremena. Intenziviranje toplote bi moglo biti oko 9. juna, a već početkom druge dekade ponovo nestabilno i sparno uz mogućnost čestih pojava nepogoda s obilnim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom.

U periodu između 12. i 14. juna zahlađenje, tako da bi do kraja dekade temperature mogle da budu i ispod prosečnih vrednosti za kraj juna.

Astrološki pokazatelji

Na horizontu se podigao znak Devica sa zvezdom Mizar, smeštenom u repu Velikog medveda. Iako dobar deo ovog sazvežđa nosi nepovoljniju simboliku, posebno su lošije zvezde koje se nalaze u repu, ukazujući na nevolje i nepogode. Na gotovo istoj poziciji se našla i tačka vetra, te nedaleko do nje tačka oblaka. Sve ovo ide u prilog vremenskim neprilikama, koje će se najpre ogledati u nasilnim, olujnim vetrovima kojih će biti češće nego inače. Ne samo kada je reč o proleću, nego uopšteno čitave godine.

Ni opozicija svetala koja je prethodila ingresu nije ništa povoljnija – Ascendent nedaleko od Algola, a moćni malefici visoko na nebu, sa Saturnom kao predvodnikom. Saturn je inače smešten u ribljem peraju amfibičnog Jarca, te simbolički takođe ide u prilog većoj vlažnosti i padavinama.

prognoza-vremena-za-2022
Prognoza vremena za 2022: horoskop prolećnog ingresa za Beograd, 20. mart 2022, 16.33

Merkur je vladar Ascendenta i telesno združen s Jupiterom u Ribama, što ukazuje na potencijal za oblačnost i padavine. Jupiter je po prirodi vladar lepog vremena i blagih kiša, osim ako je napadnut maleficima, posebno Marsom, što ovde nije slučaj. S tim u vezi, padavine bi trebale da budu umerene. Ipak, zapaža se mnogo faktora koji okružuju Jupitera a koji bi mogli značajno pojačati procenat vlažnosti.

Već sam ranije objašnjavao ove situacije, ali nije zgoreg ponoviti da se zove otvaranje kapija. Specifična situacija povezivanja planeta čiji su domicili prirodno suprotstavljeni, a koja se dovodi u vezu sa pojavom obilnijih padavina. Ovde je veća specifičnost što obe planete posebno vladaju strujanjima, te njihov spoj ukazuje na snažne vetrove olujne i orkanske snage. Posebno istaknuto jer je Merkur i vladar tačke vetrova, a Jupiter vladar tačke kiša.

Kada se pogledaju faze, primećuje se da je Jupiter u vlažućoj fazi, dok je Merkur u grejućoj, oboje postavljeni u vlažnom delu Riba, a vlažnost je još više pojačana pozicijom južno od ekliptike. Kombinacija vlažnosti i toplote je uvek povoljna za razvoj jače oblačnosti praćene pljuskovima i olujnim vetrovima.

merkur-jupiter
Konjunkcija Merkura i Jupitera u znaku Riba odnosno zadnjem delu sazvežđa Vodolije. Obratiti pažnju da su obe planete smeštene u delu sazvežđa gde se voda izliva iz krčaga, što simboliše padavine

Na kraju, obe planete su u konjunkciji sa zvezdom Ahernar smeštenom u ušću velike reke Eridan, što još jednom podvlači simboliku kiša. Doduše, Ahernar se ne dovodi u vezu sa nevremenom, ali kada imamo ovoliko umnožavanje faktora vlažnosti, ne mogu da se otmem utisku da ćemo imati mnogo problema sa bujicama i izlivanjima reka.

Prethodni zaključak bih mogao da pojačam još jednim otvaranjem kapije posredstvom konjunkcije Venere i Marsa u Vodoliji. U bilo kom godišnjem dobu će ove dve planete biti uzrok kišama, ali u prolećnoj sezoni ih najviše podstiču.

Luna je tek završila svoju koleričnu fazu i počela da se hladi, no svoj prvi aspekt će nakon ulaska u Škorpiona napraviti s Marsom, i to kvadrat. Spoj Lune i Marsa obično ukazuje na olujne nepogode praćene gradom, prvenstveno u prolećnoj sezoni.

Dakle, kako god da se okrene, obilinije padavine i vetrovito vreme nećemo izbeći. Nadajmo se samo da će šteta koju mogu prouzrokovati biti što manja.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *