Prognoza vremena za leto 2018. godine

U prognozi vremena za proleće sam najavio, a sada i potvrđujem – leto 2018. godine će u prvoj polovini biti sparno i kišovito, a u drugoj polovini vruće.

Venera i Jupiter su srećne planete, dok se sve ostale smatraju nesrećnim. Ali pojedini smatraju da su Saturn i Mars naročito nesrećni, dok su ostale planete umerene. Tako, kada bi Mesec bio u aplikaciji prema nesrećnim planetama a sa srećnim potpuno u averziji, to bi bez sumnje donosilo kiše.

— Džafar —

 

Kako su prvi dani proleća počeli snegom i niskim temperaturama, tako su i prvi letnji dani počeli svežim i kišovitim vremenom. Kada uporedite horoskope prolećne i ove sada letnje sezone, primetićete da su uglovi na gotovo istim stepenima, te su i vladari tih uglova iste planete, na prvom mestu terminski vladar Ascendenta koji je u Saturnovoj kući.

Prolećni ingres je pretpostavio da će godina biti promenljiva, sa oštrim i naglim promenama vremena prvenstveno tokom proleća i leta. U skladu s tim, ne možemo očekivati da će leto 2018. godine biti nalik prethodnom ni po suvoći ni po visokim temperaturama, mada će sasvim sigurno biti vrlo vrućih dana tokom druge polovine jula i u avgustu.

Saturn u sizigiji
Pozicija Saturna u preingresnoj sizigiji (Mlađak, 13. jun 2018, 21.43, Beograd)

Da bi početak leta mogle obeležiti nepovoljne vremenske prilike ne obećavaju samo sezonski horoskopi, već i horoskop preingresne sizigije, tj. lunarne faze pre početka same sezone.

Prethodio je mlađak, a u tom horoskopu odmah zapažamo Saturna blizu stepena u usponu, koji je autor tmurnog, hladnog, sparnog i kišovitog vremena, i koji „dovlači“ vlažne vazdušne mase sa istoka i jugoistoka.

Vlažnost koju sobom donosi je ovde naročito naglašena jer je u zimskom znaku, retrogradan i još nije dovršio svoju opoziciju sa Suncem (egzaktan aspekt je 2 nedelje kasnije, 26. juna).

Pre nego što se osvrnem na horoskop letnje sezone, ukratko o izgledima vremena za ovo leto 2018.

JUN I JUL

Od 21. juna kada je zvanično počelo leto pa do kraja tog meseca, vreme bi bilo uglavnom promenljivo. Bilo bi česte pojave kiše ili pljuskova s grmljavinom, mada će padavine biti više lokalnog tipa. Zbog toga, negde može pasti velika količina kiše za kratko vreme, posebno u istočnim, severoistočnim i južnim predelima. Na samom kraju meseca postepeno toplije, ali i dalje promenljivo vreme.

Početkom prve dekade jula bi se nastavio lagani porast temperature, pa bi one sredinom dekade dostizale i prelazile 30°C. Uz promenljivu oblačnost i sparno vreme, još bi bilo uslova za popodnevne pljuskove s grmljavinom ponegde. Između 4. i 8. jula vetrovito, i dalje toplo, u južnim i istočnim predelima uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, češćih u planinskim predelima. Potom bi do kraja dekade trebalo da bude stabilno i malo svežije vreme.

U drugoj dekadi toplo i sparno. Uslova za kišu i pljuskove s grmljavinom bi bilo oko 11 i 15, a oko 17. jula treba računati na kratkotrajno osveženje i mogućnost vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Obilnijih padavina bi trebalo da bude u severnim i severozapdnim predelima.

Poslednja dekada jula bi trebala da bude stabilnija i vruća. Uslova za pljuskove s grmljavinom, ponegde i gradom bi bilo oko 25. i 30. jula, ali bez značajnije temperaturne promene. Padavine bi bile lokalnog tipa i ograničene na male oblasti.

AVGUST

Prva dekada avgusta ne bi donela bitnije promene vremena. Uglavnom bi bilo vruće sa temperaturama oko i preko 35°C, u nekim danima i prilično sparno. Oko 7. i 8. bi bilo uslova za pljuskove s grmljavinom i kratkotrajne vremenske nepogode uz osveženje. No, već dan nakon toga ponovni porast temperature.

Na samom početku druge dekade bi moglo da dođe do priliva vlažnijeg vazduha pa bi bilo nestabilno uz popodnevne i večernje pljuskove s grmljavinom. Opet bi bilo uslova za nepogode s gradom i olujnim vetrom, posebno oko 11. avgusta. Nakon toga bi ponovo bilo vruće, da bi oko 17. avgusta opet bilo uslova za pljuskove s grmljavinom uz pad temperature za nekoliko stepeni. Nakon toga, do kraja dekade stabilno.

Prva polovina poslednje dekade avgusta bi mogla biti vruća. Osveženje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, jakim vetrom i padom temperature je moguće oko 25. avgusta i do kraja dekade bi se zadržalo promenljivo vreme uz prijatnije temperature. Na samom kraju meseca, oko 31. avgusta bi bilo moguće još jedno osveženje, možda i intenzivnije od prethodnog.

Septembar

U prvoj dekadi poslednjeg letnjeg meseca trebalo bi da dođe do porasta temperature, pa bi one ponovo dostizale i prelazile 30°C. Oko 2. septembra bi bilo vetrovito uz kratkotrajne prolazne padavine ponegde. Pljuskova s grmljavinom bi moglo biti oko 8. ali se temperatura ne bi bitnije menjala.

U drugoj dekadi nastavak toplog vremena. Trebalo bi da bude uglavnom stabilno tokom većeg dela perioda, a malo svežije uz slabe padavine bi bilo oko 14 i 15. Vetrovito oko 17. septembra.

Astrološki pokazatelji za leto 2018.

Kao što sam pomenuo na početku, horoskop letnje sezone ima identičan raspored znakova, a čak su i uglovi na gotovo istim stepenima. Pravila mundane astrologije nalažu da se razmatraju horoskopi samo dve sezone, prolećne i jesenje, ako se desi da je Ascendent godišnjeg ingresa u promenljivom znaku, kao što je bio slučaj ove godine. Uprkos tome, sasvim je legitimno da se osvrnemo i na ovaj letnji.

Ascendent se ponovo našao u zemljanoj Devici i terminu Marsa. Ipak, pošto je Mars u poziciji iz koje ne vidi prvo polje, veći autoritet će imati Merkur koji i relativno blisko aspektuje sam stepen u usponu.

letnji ingres2018
Ingres za leto 2018, 21. jun 2018, 12.07, Beograd

Merkur je nedavno napustio sunčeve zrake okcidentalno i vrlo je brz, u svom terminu. U poziciji je koja više odgovara njegovoj prirodi, a svežina koju sobom nosi je nešto pojačana pozicijom u hladnom i vlažnom znaku. Poslednji aspekt je imao sa Jupiterom i kreće se prema kraju znaka bez kontakata sa drugim planetama, te će biti obeležen prirodom i karakteristikama velikog benefika. Jupiter je u Škorpionu i terminu Merkura, okcidentalan je od Sunca i bliži se svojoj drugoj stanici kao topao i suv[1], što je ublaženo njegovom postavkom u jesenjem vodenom znaku.

Ono što se da primetiti, to je da je Jupiter u bliskoj vezi sa još dve planete koje mu prilaze – Venerom i Marsom. Pošto su njih dvoje povezani gotovo egzaktnom opozicijom, a suprotnih su priroda, imamo situaciju tzv. otvaranja nebeskih kapija.  To uglavnom ukazuje na puno kiša, ali zbog pozicija ovih planeta u horoskopu i u odnosu na Sunce, kiše neće biti obilne. Venera s Jupiterom upućuje na lepo vreme, a opet, Mars sa Jupiterom na vrućine i oluje, pa možemo reći da će ovo leto biti promenljivo, posebno u svom prvom delu.

Promenljivosti ide u prilog i vladar tačke kiše (Asc/MO/VE) Luna, koja u rastu svetlosti svoj prvi kontakt ostvaruje sa Merkurom preko aspekta kvadrata. Vetra i oblaka sasvim sigurno neće manjkati, a što se padavina tiče, kako leto 2018. bude odmicalo one će se progresivno smanjivati.


Napomene:

[1]Alkindus de Temporum Mutationibus Sive de Imbribus↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *