Prognoza vremena za 2019/2020. godinu

Jogunasti Mars koji preti sa ugla pokazatelj je nepovoljnih vremenskih prilika, talasa vrućina i jakih nepogoda – to je ukratko prognoza vremena za 2019/2020. godinu.

Otvaranje kapija je kada [jedna] planeta prilazi drugoj koja vlada opozitnom kućom od njene, ili kada se neka planeta odvaja od jedne i odmah prilazi drugoj koja ima dominaciju u opozitnom znaku od znaka kojim upravlja prva, tj. ona od koje se odvojila. Na primer, ako Sunce prilazi aspektom ili konjunkcijom Saturnu, to je otvaranje kapija, jer je Vodolija, koji je kuća ili znak pod upravom Saturna, u opoziciji s Lavom koji je kuća Sunca. Isto tako, ako bi se neka druga planeta odvojila od Sunca i odmah potom prišla Saturnu ili se odvojila od Saturna i prišla Suncu, to je takođe otvaranje kapija.

— Vilijam Remzi —

 

Ostavili smo za nama još jednu toplu zimu. Tek je polovina marta, a cvetovi behara već stoje širom otvoreni i đuskaju na granama koje vetar pomera. To me podseti na period pred bombardovanje 1999. (eto, već 20 godina ima kako je ta nesreća za nama) – velika trešnja koja je tad rasla pred kućom gotovo se povila pod težinom cvetova. Nikada lepše nije cvetala nego tad!

Malo je ljudi s kojima sam razgovarao a koji se nisu požalili na visok/nizak pritisak, glavobolju, malaksalost… Ćudljivo je vreme, istina. Dva je dana preko 20 stepeni, a onda treći dan vetar pronese pokoju rastopljenu pahulju. Pokojna majka je imala običaj da kaže: „Kakav smo narod, vreme nas još i dobro služi.“

A kakva nas godina uopšteno očekuje i da li će se ta ćudljivost vremena nastaviti? Pa, promenljivog vremena ćemo se nagledati, u to nema sumnje. Isprva neće biti mnogo kiše, ali će nas obilnije zaliti prema kraju proleća. Biće tada uslova i za jača nevremena.
Leto slično onom 2016. godine – biće vrućih dana, ali neće biti pakleno sa dugim nizovima tropskih dana. Biće prilično sparno sa čestim jugozapadnim vetrovima koji će donositi neprijatno vlažan vazduh, pa će nam se zbog toga činiti da je vrelije nego što zaista jeste. Možemo očekivati jake nepogode s gradom i olujnim vetrom, a drugi deo leta bi inače trebao da bude topliji od prvog.

Jesen bi takođe mogla biti topla, naročito u svom početku kada bi moglo biti i dosta dana sa temperaturama iznad proseka. Potom bi usledio duži kišni period, te ponovo mogući problemi sa izlivanjima voda u zapadnim i jugozapadnim predelima.

Zima 2019/2020. isprva umereno hladna, potom malo toplija, a sredinom zime jedan ozbiljno hladan talas. Ne bi bilo toliko snega koliko bi mrazevi bili jaki. Srećom, ne bi to dugo potrajalo, ali dovoljno da se podsetimo da zima ume i te kako da ujede. A evo kakvi su izgledi vremena za predstojeći prolećni period.

Kao i uvek, detaljna prognoza za svaku sezonu sledi pred njen početak, na osnovu ulazaka Sunca na prve stepene kardinalnih znakova. Prema pravilima, u godinama u kojima je fiksni znak na Ascendentu, sasvim bi bilo dovoljno posmatrati kartu proleća da bi dobili informacije o zbivanjima tokom cele godine, no, tumačenje se svakako može (i treba) dopuniti prema prilikama u sezonskim horoskopima.

Mart i april

Poslednjih deset dana marta koji obeležavaju početak proleća biće promenljivi. Slično prethodnom periodu, imaćemo nekoliko lepih dana, pa onda zahlađenje; opet red toplih dana, pa zahlađenje. Temperature bi uglavnom trebale da budu oko proseka za ovo doba godine, a količina padavina mala. Kiše bi trebalo da bude na prelazu između 25. i 26. marta, uz pojačan vetar severnih i severozapadnih pravaca, a više padavina 27. marta na jugu i jugoistoku. Potom do kraja meseca jutra sveža, a dnevna temperatura u porastu.

Prvih dana aprila bi mogli računati ponovo na naoblačenje sa kišom i pojačanim vetrom, uz pad temperature. Više padavina će biti u južnim predelima, mada generalno ne očekujem obilnije kiše. Od 5. aprila ponovo toplije, pa bi do kraja prve dekade trebalo da se zadrži malo ili umereno oblačno, suvo i toplo vreme.

Početkom druge dekade još jedno naoblačenje sa kišom uz manji pad temperature. Tada je moguće prvo otvaranje kapija, tj. postojaće mogućnost da ponegde bude i obilnijih padavina, sa većom verovatnoćom da to bude u zapadnim i severnim krajevima. Promenljivo sa povremenim padavinama bi moglo da se zadrži do 13. aprila, a onda opet sunčanije i toplije. Od 16. aprila vetrovito, a narednog dana još jedno naoblačenje sa padavinama. Do kraja druge dekade bi se zadržalo svežije vreme.

Prva polovina treće dekade aprila bi bila topla i stabilna, da bi oko 25. aprila usledilo naoblačenje i osveženje sa kišom. U tom periodu su moguće i grmljavine, a ne isključujem ni prvu pojavu grada ponegde. Oko 27. aprila će biti i uslova za popodnevne pljuskove sa grmljavinom, mahom u centralnim i zapadnim delovima zemlje. Potom do kraja meseca toplije i stabilnije.

Maj i jun

Najlepši prolećni mesec bi na samom svom početku opravdao očekivanja. Ipak, to ne bi potrajalo, jer je na prelazu između 2. i 3. maja moguće novo otvaranje kapija, tj. kiša, pljuskovi i grmljavina uz pojačan vetar i pad temperature. S obzirom na snagu aspekta, postoji mogućnost da u tom periodu bude ponegde i jačih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Potom toplije, ali će oko 6. maja biti uslova za pljuskove sa grmljavinom. Potom stabilno i toplo, uz povremeno jači vetar na kraju dekade.

Druga dekada maja će biti promenljiva, a u svojoj drugoj polovini i hladnija. Kiše i lokalnih pljuskova bi bilo oko 12. i 13. maja, a jače zahlađenje oko 17. Do kraja druge dekade bi se zadržalo svežije vreme, moguće i svežije od proseka za to doba godine.

Poslednja dekada maja bi trebala da bude topla, uz mogućnost da u pojedinim danima budu izmerene temperature i preko 30°C. Od 27. do 29. maja nestabilno, uz gotovo svakodnevne popodnevne i večernje pljuskove sa grmljavinom, ponegde praćene jakim vetrom i gradom. Veća čestina u jugozapadnim i centralnim predelima.

Početkom juna sunčano i toplo, a polovinom dekade bi mogao da usledi još jedan nestabilan period uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Oko 9. juna moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vetrom, uz pad temperature.

Ostatak meseca do 21. juna, kada počinje nova, letnja sezona, biće stabilniji, uz više temperature. Sredinom dekade one mogu biti i iznad proseka za jun. Oko 17. i 18. juna još jedan talas nestabilnosti sa kišom, pljuskovima i gramljavinom, i padom temperature.

Astrološki pokazatelji

Ascendent ingresa je na poslednjem stepenu Škorpiona gde je smeštena dobroćudna zvezda Bungula (Rigel Kentaurus) Venera-Jupiter prirode. Ona bi trebala malo da rastereti upliv malefika, jer je Saturn terminski, a Mars domicilni vladar. Zbog svoje ugaone pozicije Mars će biti vladar godine, a pošto nije u svom najboljem izdanju ukazaće na česte, neprijatne vetrove južnih i jugozapadnih pravaca koji će donositi topao i vlagom bogatiji vazduh. Stoga ćemo u toku letnjih meseci beležiti veći broj sparnih dana.

prognoza vremena za 2019
Prognoza vremena za 2019/2020: ingres Sunca u Ovna 20. mart 2019, 22.58, Beograd

Ipak, s obzirom da je Mars u sekti i da nad njim bdi Venera koja mu daje recepciju, njegova zloćudnost će biti delom ublažena. Ovaj blizak kontakt njih dvoje se naziva otvaranje kapija, što pojačava vlagu u vazduhu, oblačnost i količinu padavina, dodatno jer se Venera nalazi na zvezdi Sadalsuud koja se dovodi u vezu s jakim kišama.

I biće štete po plodove zemlje na račun iznenadnih talasa toplote; biće mnogo pljuskova, i mnogo munja i gromova, uginuća velike stoke…

~ Vilijam Remzi ~

Jakim vetrovima će u prilog ići i hirovitost Merkura, koji je u promenljivom znaku napustio sunčeve zrake u retrogradnosti. On je prirodni vladar vetrova, a u ovom slučaju i vladar tačke vetrova koja se nalazi u Devici. Kvadratura sa Jupiterom bi takođe mogla da ukaže na otvaranje kapija, jer su domicili ove dve planete u opoziciji, i samim tim na veću količinu padavina i snažne vetrove. Ipak, kako je u pitanju separacija biće to oslabljeno, doduše ne u velikoj meri jer su u preingresnoj lunaciji ove dve planete ipak u aplikaciji. Svakako, nabrojani pokazatelji će ići u prilog češćoj smeni toplih i hladnih vazdušnih strujanja.

Luna je vruća jer se bliži vrhuncu svoje kolerične faze, a prva planeta ka kojoj ide je upravo Sunce. Ova opozicija uglavnom upućuje na toplije vreme, posebno jer će se svetla povezati preko toplih znakova. Valja primetiti da je Luna sa destruktivnom zvezdom Alkaid, a Sunce sa Šeatom – obe zvezde simbolišu nasilne vremenske pojave kao što su snažni cikloni i olujni vetrovi, pojava grada pa i lokalnih vrtloga (trombe i pijavice). U preingresnoj lunaciji su oba luminara na uglu, u konjunkciji sa sjajnom zvezdom Ahernar iz sazvežđa Eridan (ušće Velike reke), a koja se takođe odnosi na obilnije kiše.

Sve u svemu, godina u kojoj sasvim sigurno nećemo uživati u vremenskim prilikama.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

3 komentara

  1. Joksi15 kaže:

    Evo nam i kiša, i oluja, i grmljavina. Bravo Boki! Obožavam da čitam tvoje prognoze. 🙂

  2. Mare kaže:

    Svaka čast Boki! Daleko najpreciznija prognoza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *