Prediktivne tehnike: O profekcijama IV deo

O profekcijama IV deo – poslednji deo teksta koji se bavi prediktivnom tehnikom iz ugla različitih autora, helenističke i arapsko-persijske astrološke škole.

Drugi i finalni deo teksta o profekcionom metodu koji su koristili helenistički i pojedini arapski astrolozi, kao i svi oni koji su njihova učenja sledili poput Gvida Bonatija. Na osnovu onoga što bude izneto, moći će da se donese konačan sud o tome kolika je zapravo razlika u primeni profekcija između astrologa renesanse i onih koji su radili i živeli 1000 godina ranije.

 
o profekcijama IV deo
Valensova Antologija

Na osnovu prethodnog teksta, mogli smo da donesemo zaključak da su svi autori složni oko suštine profekcija. To je veoma važno i uliva nam određenu sigurnost da, ma koja dela autora nekog perioda da proučavamo, uvek ćemo dobiti prave, validne informacije, jer ono što je za nas najbitnije to je dobra i ispravna osnova od koje ćemo krenuti. Kada su temelji bilo koje prediktivne tehnike čvrsto postavljeni, sav drugi posao je bitno olakšan.

Kao što je više puta napomenuto, profekcioni metod se razlikuje kod određenih autora ne u definiciji, već u podeli i analizi koja iz te podele proizlazi. Tako smo mogli da uočimo da, na primer, helenistički astrolozi ističu važnost progresiranja profekcije u skladu sa celim znakovima, dok Bonati (kao i većina arapskih autora) i Lili pomeraju stepen profekcije za po 30° svake godine.

Dakle, kod helenskih autora profekcija neke godine se nalazi u jednom znaku tokom čitave godine, bez obzira na kom se stepenu nalazi Ascendent profekcije, dok kod ostalih autora profekcija može obuhvatiti dva znaka. Videli smo da Lili to razmatra pretvarajući broj stepeni u vremenske jedinice, pa bi deo godine posmatrao kroz prizmu jednog znaka i njegovog vladara, a drugi deo godine kroz prizmu drugog znaka i njegovog vladara.

Određivanje vladara godišnje profekcije

Lili je veoma jednostavno za vladara godine uzimao vladara znaka u godišnjoj profekciji, odnosno vladare znakova ukoliko profekcija obuhvata dva znaka (što je najčešći slučaj). Posmatrao je stanje vladara kako u natalnoj karti, tako i karti solarnog povratka i donosio sud o efektima. Slično je radio i Alkabitus, na primer, uzimajući za vladara godine planetu koja vlada znakom u koji pada profekcija. Međutim, pojedini autori nisu primarnu pažnju poklanjali vladaru profekcionog znaka. Na primer, Bonati:

Potražićeš taj stepen pa planeta koja je vladar tog znaka biće pomagač planeti koja je vladar onog znaka koji se našao na Ascendentu revolucije u godini koju razmatraš. I ta će ti planeta pokazati stanje natusa u toj godini.

Iz ovog citata se jasno vidi važnost vladara profekcije u godišnjim horoskopima. Mada će vladar solarnog Ascendenta ukazati na opšte stanje zdravlja, tela i života u određenoj godini, profekcioni vladar zapravo još više ističe teme koje te godine mogu biti dominantne. Kada kaže stanje natusa Bonati ne misli samo na fizičko zdravlje, već na opšte životne okolnosti i situacije.

Valja imati na umu da je ovde reč o opštem modelu profekcija gde se uzimaju u obzir samo znakovi i njihovi vladari. Međutim, šta se dešava kada se u nekom znaku nalazi planeta? Lili nam daje uputstva da pogledamo u kojoj kući se nalazi vladar profekcije, ali ne pominje da vladar može biti planeta koja je prisutna u nekom profekcionom znaku koji dolazi na mesto Ascendenta.

Osnovno pravilo u astrologiji kaže da planeta u nekoj kući/znaku ima prvenstvo u razmatranju pitanja te kuće/znaka. To znači da bi planeta koja se nalazi u znaku morala da ima vrlo važnu ulogu u određivanju vladara godine. Valens je najizdašniji u pružanju adekvatnog objašnjenja[1]:

Započnimo izlaganje od ove tačke: kada ispitujemo tekuću godinu natusa, mi uradimo podelu na 12. Izbrojimo ostatak od zvezde[2], koja je u mogućnosti da predaje, prema zvezdi koja je u mogućnosti da prima. Na ovaj način ćemo otkriti prema kom znaku se godina premešta. Ono što sam rekao je lako za razumevanje ali komplikovano za utvrđivanje jer sve zvezde, plus Ascendent, Sunce i Luna mogu da predaju i primaju jedni od drugih.

Valens ovde jasno ukazuje na profekcije, ali stavlja naglasak na planete koje se nalaze u znakovima, ne na same znake! U nastavku, on daje primer upotrebe profekcija prema položajima planeta koji se mogu videti u karti.

primer-valens
Primer koji daje Valens ( nisu poznati stepeni na kojima se planete nalaze)

Uzeću primer kako bi ovaj početak bio što jasniji: Sunce i Merkur u Vodoliji, Luna u Škorpionu, Saturn u Raku, Jupiter u Vagi, Venera u Jarcu, Mars i Ascendent u Devici. Ispitujemo 35. godinu. Delim 35 sa dvanest što je 24 [dve dvanestine] i ostatak 11. Potom nalazim od koje do koje zvezde se nalazi 11 znakova: nalazim 11 znakova od Ascendenta i Marsa [u Devici] prema Saturnu u Raku; i još 11 znakova od Lune [u Škorpionu] do Marsa i od Venere [u Jarcu] do Lune. Sva ova predavanja su operativna u 35. godini.

Potrebno je malo pojasniti ovo što Valens navodi. Na osnovu karte koja je priložena, on je želeo da odredi profekcije ne samo za Ascendent već i za svaku pojedinačnu planetu. To nam je poznato jer je i Lili isto radio. Pošto jedan profekcioni ciklus obuhvata 12 godina, natus koji je u 35. godini života iza sebe će imati dva cela profekciona ciklusa (24 godine) i još 10 profekcionih znakova. Stoga, u 35. godini života postaje aktuelan jedanaesti znak od nekog ugla, planete ili tačke.

Valens prema svakoj planeti pomera 11 znakova i prati da li će se neka profekciona planeta združiti sa onom u natalu. Pa tako nalazi da će profekcioni Mars doći na mesto natalnog Saturna, da će Luna doći na mesto natalnog Marsa, a Venera na mesto natalne Lune, smatrajući to vrlo značajnim pokazateljima. Ovo nam još jednom potvrđuje poštovanje osnovne definicije o davanju prednosti planeti koja je postavljena u nekom znaku/kući u odnosu na njenog vladara.

Pojam predavanja se zapravo odnosi na predaju vladavine jedne planete drugoj. Valens kaže kako Mars vrši predavanje prema Saturnu i time nam ukazuje da Mars u Devici (ne vladar Device!) faktički predaje svoju vladavinu Saturnu koji je preuzima.
Mi bismo danas to malo drugačije postavili. U ovom konkretnom primeru, rekli bismo da u 35. godini života na mesto Ascendenta i Marsa dolazi jedanaesti znak Raka u kome natalno imamo postavljenog Saturna. To znači da će uloga Saturna u toku te godine biti izuzetno značajna jer se putem profekcije on i njegove signifikacije stavljaju u pogon, a to dalje znači da Saturn postaje vladar profekcione godine!

Da bi našao opšti uticaj u bilo kom natalu, neophodno je da odbrojiš godine od Sunca, Lune i Ascendenta i ako se brojanje završi u praznom mestu, onda će [Sunce, Luna i Ascendent] predati svoju vladavinu vladaru tog praznog mesta. Ovo troje će imati velikog uticaja, da li je predavanje prema beneficima, maleficima, prema uglovima ili operativnim mestima ili mestima koja nisu na uglovima. Potom, neophodno je ispitati predavanja drugih zvezda: ako malefici upravljaju godinom, ali tri Afete [3] imaju benefične efekte, onda će godina biti vrlo produktivna nakon sumnje, nemira i neprilika.
Ako nijedna zvezda ne predaje drugoj i ako se predavanje vrši prema praznim mestima, onda je neophodno razmotriti ta prazna mesta: naročito ako se bilo koja zvezda nađe tamo tranzitom, ona će primiti predavanje.

Valens nas upućuje da najpre napravimo profekcije hajlegičnih tačaka i to specijalno Sunca, Lune i Ascendenta pošto su to glavni nosioci vitalnosti i životne sile u svakom natalu, a to se, kao što možemo da vidimo, uopšte ne razlikuje od onoga što je Lili navodio. Kasnije u tekstu pominje i Fortunu, ali i neke druge tačke za koje je takođe moguće uraditi profekcije.

Ako se podsetimo, isto je savetovao i Omar. Brojanje znakova, tj. profektiranje može da se završi u „praznom mestu“ a to je znak u kom natalno nema nijedne planete. Ako bismo sledili Lilijevu logiku, vladar tog znaka u kom nema planeta bio bi vladar profekcije. Međutim, tu ćemo naći još jednu razliku jer Valens savetuje da se pogleda da li tranzitom neka planeta ulazi u taj znak.

Pod tranzitom on, zapravo, podrazumeva horoskop solarnog povratka za godinu koju posmatramo, jer solarni horoskop nije ništa drugo do „zamrznuta“ slika tranzita planeta u vreme egzaktnog povratka Sunca na njegovu natalnu poziciju. To znači da ćemo, ukoliko natalno nemamo planetu u nekom znaku, vladavinu dodeliti onoj planeti koja se nalazi u tom znaku u solarnom horoskopu. Tek ako je i u solarnom horoskopu to mesto „prazno“ onda ćemo vladavinu dodeliti vladaru znaka.

Da rezimiramo

U skladu s onim što je izneo Valens, a što su praktikovali i neki njegovi naslednici, određivanje vladara godine se vrši na sledeći način:

 • nakon što smo utvrdili koji znak profekcijom dolazi na Ascendent (ili neku planetu ili tačku), pogledaćemo da li se u tom znaku u natalu nalazi neka planeta. Ukoliko se nalazi, ta planeta postaje vladar godine.
 • ukoliko nema planete u tom znaku u natalu, pogledaćemo taj znak u karti solarnog povratka u toj profekcionoj godini i ako nađemo planetu u tom znaku, onda će ona biti vladar godine.
 • ako nema planete u znaku ni u solarnom horoskopu, onda vladar godine postaje vladar profekcionog znaka.

Potkrepićemo to i jednim primerom iz Bonatijeve Liber Astronomiae[4].

primer-bonati
Horoskop Bonatijevog nećaka

Recimo da profekcijom na Ascendent dolazi znak Lava. Prvo što ćemo da uradimo, jeste da pogledamo natalnu kartu i utvrdimo da li u Lavu postoji neka planeta. Vidimo da postoji – u pitanju je Jupiter. Stoga on kao planeta koja ima najbitniju ulogu u tom znaku jer je u njemu telesno prisutan, postaje vladar te godine i svake profekcione godine u kojoj se na Ascendentu (ili nekoj drugoj tački u zavisnosti od toga šta posmatramo) ponovo nađe znak Lava.

Da je kojim slučajem u pitanju bio znak Blizanci u kom nema planeta u ovom primeru, onda bi pogledali horoskop solarnog povratka za istu godinu, da li slučajno postoji neka planeta u tom znaku. Ukoliko ne, tek onda bi vladavinu nad godinom dodelili Merkuru kao vladaru znaka Blizanci.

Za kraj

Neka vas ne zavara to što ista planeta ciklično preuzima vladavinu. U horoskopu Bonatijevog rođaka na Ascendent će profekcijom doći znak Lava u 32. godini života, pa opet 12 godina kasnije – u 44. godini, što znači da će obema godinama upravljati Jupiter koji je u tom znaku postavljen. Ali to ne znači da će on imati identična iskustva u svakoj od tih godina. Svakako je bolje da godinom upravlja benefik nego malefik, no da bismo procenili stanje natusa pored profekcija moramo proceniti direkcije, a prema Ptolemeju i generalne životne periode, kao i solarni horoskop za željenu profekcionu godinu, na šta su nas upućivali svi autori bez izuzetka.

Ono što treba da razmotrimo jeste stanje vladara profekcije u solarnom horoskopu koje neće biti isto svaki put. Nekad će biti u drugačijem polju ili znaku, pod drugačijim aspektima, nekad će sarađivati sa vladarom solarnog horoskopa pojačavajući sve ono što on obećava, a nekad će mu se suprotstavljati, umanjujući ili poništavajući njegovo dejstvo. Nekad će to biti u oba slučaja ista planeta čime se njene signifikacije i moć dupliraju.

Vrlo je važno da uvek imamo na umu osnovna pravila astrološke analize jer bez tih pravila ili njihovim jednostavnim zanemarivanjem, naše tumačenje može imati u potpunosti drugačiji smisao od onog koji bi trebalo da ima. Nije isto da li ćemo za vladara godine odabrati Sunce na Ascendentu koje je u konjunkciji sa Marsom, ili Jupitera u Lavu u VIII kući koji je u trigonu sa Venerom u Strelcu u XI Dobro naučene osnove su više od pola urađenog posla.

Kraj II dela i uputa za upotrebu profekcija prema helenističkim i arapskim autorima.

POVEZANE TEME:

Profekcije I deo
Profekcije II deo


Napomene:

[1] Vettius Valens – Anthologies, knjiga IV, strana 78, prevod Mike Riley. ↩nazad na tekst
[2] U helenističkoj astrologiji, planete su takođe nazivane zvezdama. Od fiksnih zvezda su razlikovane po tome što su ih nazivali lutalicama, lutajućim zvezdama.↩nazad na tekst
[3] Afeta je drugi naziv za Hajleg koji može biti bilo koja od 3 „figure“ koje je Valens naveo.↩nazad na tekst
[4] Bonatti – On Nativities , poglavlje 8, strana 1397, Ben Dykes. ↩nazad na tekst

 • Guido Bonatti – On Nativities, trans. Ben Dykes, Minneapolis, MN: The Cazimi Press, 2010
 • Vettius Valens – Anthologies, Mike Riley
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

9 komentara

 1. Joksi15 kaže:

  Poštovani Bojane,

  Pročitala sam Vaše tekstove o profekcijama, izuzetno su lepo napisani. Nisam ni sumnjala u Vas. 🙂 Sad jedini problem je da li sam ja to dobro skontala. 😀

  -Znači ovako. Ja sam napunila 26 godina 15.02, što znači da sada imam 26 godina i jedan mesec, tj. ušla sam u 27.godinu.

  -Pomeram asc za 27, odnosno ako je natalni na 12°56′ Ovna, profekcioni Asc će biti na 12°56′ Blizanaca za 2016/2017.

  -U Blizancima nemam ništa u natalu.

  -Zatim gledam solarni povratak za 2016/2017, takođe u Blizancima nemam ništa.

  Vladar profekcije je onda vladar profekcionog Asc, a to je Merkur.

  Je l’ to to, jesam li dobro razumela? 🙂

 2. Kerum kaže:

  Pozdrav Bojane, što ako se u znaku koji izlazi na profekcioni Asc natalno nalazi više planeta? Gleda li se ona planeta najbliže profekcionom Asc ili natalnom vrhu kuće kao vladar godine? Onda je uvijek ta planeta vladar godine kad se Asc nađe u tom znaku.

 3. Kerum kaže:

  Još jedno pitanje, ako nije problem. Kojem pristupu vi dajete prednost: Lillijevom ili Valensovom? Ili možda kombinirate pristup i gledate i drugi znak ako se u profekciji na Asc pojavljuju dva znaka u godini, ali dajete prednost natalnim planetima, ako ih ima, a ne vladaru profekcionog Asc? Meni je palo nekako na um to kombiniranje jer ne koristim sistem cijelih znakova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *