O Suncu: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski matematičar i astrolog, Heronimo Kortes, o Suncu i stvarima koje predskazuje, kao i fizionomiji i osobinama ljudi pod njegovom vladavinom.

 

Četvrti iz serije od sedam tekstova o planetama, španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji su pohranjeni u četvrtom poglavlju Astronomskog zbornika. U ovom ćemo saznati ponešto o Suncu i njegovim svojstvima, kako utiče na izgled osobe, kakve osobine pobuđuje, i slično.

Kao i u Firmikovim tekstovima, i ovde su značenja opšta, uzeta prema esencijalnoj prirodi planete. Zato ne treba da vas čudi ili zbunjuje ako se u nekim navodima ne prepoznajete. Osnovna priroda planete je modifikovana njenom pozicijom u znaku, kući, aspektima, itd.

O Suncu i njegovim osobinama

Prebivalište ove planete je četvrto nebo ili sfera, i u sredini među ostalim planetama kao gospodar i kralj nad njima, od kog sve one dobijaju svoju svetlost. Osobine ove planete koju zovu Sunce je da je umereno topla i suva, dnevna i muška. Zahvaljujući Suncu voće zri i svaka druga stvar je svršena u svoje vreme.

To je zato što mu je Bog dao takvu moć da pospešuje napredovanje stvari, što je nagnalo Aristotela da kaže: Sol et homo generant hominem, to jest, da čovek i Sunce stvaraju ljude. Hali govori o ovoj planeti, i kaže da je ona uzrok rasta svega, i da ona podstiče razvoj stvari i životinja. Utiče na ljude i pokreće ih da budu moćni, časni, slobodni; a drugima upravlja da budu uzvišeni i da teže visokoj poziciji. Vlada kraljevima i moćnim osobama, onima koji su ozbiljni, velikodušni i razumni; i svakim čovekom koji je savetnik kralju ili princu.

O predskazanjima ove planete

Dan ove planete je nedelja, i njen prvi i osmi čas. U godini koja počne na ovaj dan, proleće će biti umereno, leto vrlo vruće, jesen vetrovita, a zima oštra. Hrane će biti u izobilju i svake žitarice, vina, ulja, meda i voća. Stoke, male i velike, biće u izobilju. Ova planeta najavljuje sukobe među uzvišenima, i glasine o kraljevima, i kratak život mladima, sed Deus super omnia[1].

o suncu
Prikaz Sunca (Lunario y pronostico perpetuo general y particular, Madrid, 1837)

O fizionomiji koju ova planeta daje

Oni koji su rođeni pod dominacijom ove planete su lepi i mesnati, čistog i okruglog lica, usta osrednje veličine, pomalo debljih usana, tankih obrva, lepih belih zuba, pravog i srazmernog nosa; vrat i grudi su zaobljeni; telo uspravno i srazmerno; vrlo su snažni i moćni.

O osobinama ovih ljudi

Ozbiljni su, pošteni, darežljivi, razumni, u iščekivanju da ih drugi pohvale. Uzvišenog uma, učtivi, nadmeni i visokog mišljenja o sebi.

O urođenim sklonostima ovih ljudi

Skloni su tome da budu na uzvišenim pozicijama, i da budu visokog ranga i vladaju nad drugim ljudima; spremni su da budu predsednici, guverneri, kapetani, pukovnici, vođe i prelati; da budu gospodari nad ljudima i životinjama, i konačno, skloni su tome da budu u svakoj službi i zanatu koji je povezan sa svilom, zlatom i srebrom. Prema Alfraganusu, ova planeta je 166 puta veća od Zemlje. Ima upravu nad vatrom. njen metal je zlato. Udaljena je od Zemlje 1.213.333 liga, a ima telo širine 1.075.680 liga.


Napomene:

[1] Ali Bog je iznad svega.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *