Planetoidi, asteroidi i druge aždaje

Zašto moderna astrologija neka nebeska tela kao što su planetoidi i asteroidi prihvata kao validne elemente u analiziranju horoskopa, a neka druga u potpunosti ignoriše?

Kvavar je otkriven 4. juna 2002. godine…
U martu 2003. godine, prisustvovala sam astrološkoj konferenciji u Beogradu na kojoj sam bila jedan od govornika. Pohađala sam predavanje o Kvavaru koje je održao predsednik Jugoslovenske asocijacije astrologa… Rečeno je da Kvavar označava kreaciju, prokreaciju, zahtevanje, proživljavanje iskustava, stavljanje svega pod mikroskop, postavljanje pitanja, izgradnju, otkrivanje, kreiranje apstraktnih umnih šema, otkrivanje duha, veliku sliku.

— Liz Koiner —

 

Ovakve stvari su mi oduvek bile zanimljive – neko telo se otkrije tokom leta, a do narednog proleća su bez greške ustanovljena sva značenja u vezi s tim telom, tj. njegovim pozicijama u znakovima i kućama. I nema veze što mu je potrebno da obiđe Zodijak za tričavih 300 ili 500 godina, sve se već uveliko zna, unapred! Ono za šta su nekada bili potrebni vekovi promatranja i ispitivanja, sada se rešava za nekoliko meseci. Fascinantno!

Želim da ovoj temi pristupimo otvorenog uma, bez predrasuda. Hajde da se oslonimo na logiku, na ono što nam kazuje zdrav razum. Hajde da se pozabavimo pitanjima koja bi svako ko se ozbiljnije zanima za astrologiju trebao da postavi, jer traženje odgovora MORA da bude deo procesa učenja.

U modernoj astrologiji je legitimno da se u analizi koristi više od 7 tradicionalnih objekata (2 luminara i 5 planeta). Među njima se na prvom mestu izdvajaju transcendenti, tj. Uran, Neptun i Pluton. Potom, uvedeni su veći asteroidi kao što su Ceres (ima i status planetoida), Vesta, Juno i Palas, a nakon toga i manji (ima ih nekoliko hiljada). Na koncu, kao da je sve prethodno bilo nedovoljno, veliki značaj dobijaju planetoidi i tela koja se kreću uz krajnju granicu našeg solarnog sistema – Kvavar, Makemake, Sedna…

Najpre ću postaviti jednu tabelu u kojoj možete da vidite neke osnovne podatke o nebeskim telima – prečnik, sjajnost i period obilaska oko Sunca. Veću i detaljniju tabelu možete pronaći na ovom linku.

Orbitalni period (u godinama)RadijusMagnitudaOrbitalni period (u godinama)
Sunce696.342 ± 65– 26.8
Jupiter69.911 ± 6– 2.712
Saturn58.232 ± 6 0.729
Uran25.362 ± 7 5.584
Neptun24.622 ± 19 7.96165
Venera6.051,8 ± 1– 4.40.62
Mars3.389,5 ± 0.2– 2.01.88
Ganimed2.634,1 ± 0.3 4.6
Titan2.576 ± 2 8.2
Merkur2.439,7 ± 1.0– 1.90.24
Mesec1.737,1– 12.7
Pluton1.186 ± 2 15.1248
Kvavar555 ± 3 19.3286
Sedna500 ± 80 21.111400

Sada se postavljaju pitanja: Ko određuje koja će se nebeska tela koristiti u analiziranju? Zbog čega baš ta tela, a ne neka druga? Kakva je esencijalna priroda tih tela na osnovu koje može da se zaključi o njihovoj simbolici, jesu li benefična ili malefična?  Dostojanstva? Debilitacije? Kako se zna šta u kom znaku simboliše Eris, ako nije jasno definisana njena priroda? Ko je osmislio ta značenja i na osnovu čega?

Otkriće Sedne 14. novembra 2003. godine, na 17°58′ Bika se poklapa sa proslavom Svetskog dana dijabetesa koji povezuje 350 miliona ljudi. Znameniti astrolog Izabel Hikli misli da je dijabetes fizička manifestacija emocionalne ogorčenosti, tj. nemogućnosti da se uspostavi ravnoteža između gorkih i slatkih misli.

— Kim Falkoner

Imamo li neko telo koje je pronađeno na Dan žena? Sretenje? Vidovdan? Svetski dan borbe protiv duvanskog dima? Da li je logično uzimati ovakve dane ili mitološke prikaze kao osnovu simbolike? S obzirom da ne postoje jasno utvrđena pravila (za razliku od tradicionalnog pristupa), te da se važnost pridaje svemu što savremena astronomija otkrije na nebu, čak i telima kojima je potrebno više od 10.000 godina da naprave jedan krug oko Sunca, zbog čega se onda ignorišu neki mnogo znamenitiji primerci?

Na primer, pogledajte Jupiterov mesec Ganimed, telo koje je davne 1610. godine otkrio Što je veća magnituda, telo je manje sjajno. Najsjajnija nebeska tela imaju negativnu magnitudu.Galileo Galilej. Jedan i po puta je veći od našeg Meseca, čak je veći i od Merkura. Ima magnitudu koja je veća i od Uranove i Neptunove, naravno, jer nam je mnogo bliži od njih. A opet, niko ga nikad nije uzeo u razmatranje.  Ako moderna astrologija podržava tezu o fizičkom uticaju nebeskih tela (a podržava), zašto su zanimljiviji Kvavar ili Sedna, komadi stena na rubu sunčevog sistema, od ovako velikog i sjajnog tela kao što je Ganimed? Ili od Kaliste, Evrope ili Ioa, koji su takođe bliži i sjajniji od ranije pomenutih kamičaka?

Planetoidi i prateći objekti
Veličina pojedinih nebeskih tela u odnosu na našu matičnu planetu

Stvar postaje naročito bizarna uvođenjem hipotetičkih tela i tzv. transneptunijanskih objekata. Za one koji ne znaju kakva su to „nebeska tela“, to su ona za koja neko PRETPOSTAVLJA da se nalaze u orbiti iza Neptunove. Naravno, niko ih nikada nije uočio, čak ni moćni teleskopi koji otkrivaju planete u drugim solarnim sistemima. Ipak, za ta tela koja niko nikada nije video postoje uredno izrađene efemeride!  Njihov spisak je popriličan: Kupidon, Had, Zevs, Kronos, Apolon, Vulkan, Posejdon, Eros, Tanatos i drugi.

Niko nije objasnio na koji način su izrađene efemeride za nešto što nikada nije viđeno i čije postojanje nikada nije potvrđeno. No, pošto je tako nešto, očigledno, moguće i dozvoljeno, onda svako od nas može smisliti bar po jedno hipotetičko telo i izračunati mu efemeride. I niko nam to hipotetičko telo ne može oduzeti – to što neko nešto nije video nije dovoljan dokaz da to nešto ne postoji, zar ne? A kuda nas to vodi?

Nažalost, na novotarije se retko kritički osvrćemo. Jednostavno, prihvata se sve što se servira – važno je da je novo. Dok je novo, zanimljivo je i zabavno, a kada se izgustira biće odbačeno kao što je odbačen veliki deo izvornog učenja. I ići će se u potragu za novim zabavnim i zanimljivim stvarima.

Važno pitanje ostaje – gde je kraj degradaciji? Kada objekti u našem solarnom sistemu postanu dosadni, da li će se nastaviti sa beskrajnim izmišljanjima hipotetičkih tela ili će se preći na objekte koji su udaljeni stotine hiljada svetlosnih godina od nas? Crne rupe, kvazari, neutronske zvezde i nove egzotične planete širom kosmosa nestrpljivo čekaju da dobiju svoje domicile i egzaltacije, da dobiju svoja značenja, a samim tim i odgovarajuće mesto u natalnom horoskopu.

Uporedo s tim, verovatno će se nastaviti s uvrtanjem korena astrologije tako da odgovaraju logici pojedinca, a ne onom što je zbilja istina. To što je neko primetio da njemu nešto „radi“ ne znači da to objektivno jeste tako, da je primenjivo na sve. To je samo subjektivni stav. Astrologija nije subjektivna i haotična, već uređen sistem u kom podela znakova ima svoju logiku, raspodela dostojanstava i debilitacija isto tako, osobine planeta, aspekti itd.

Na pitanje postavljeno jednom astrologu, zbog čega postoji nastojanje da se progura ideja o egzaltaciji Merkura u Vodoliji, usledio je odgovor:

Pa, Uran koji vlada Vodolijom je viša oktava Merkura. Oni oboje upravljaju intelektom. Uran i Vodolija vladaju budućnošću. Vodolija vlada i tehnologijom, a intelekt se savršeno ističe uz tehnologiju. Ko kaže da Vodolija nije slobodna? To je znak sloboda, pobuna i prosvetljenja. To je, takođe, naintelektualniji znak, a Merkur vlada umom…

Da li vam je ovaj odgovor zaista logičan? Da li zaista mislite da se simbolika znakova i planeta izvodi na ovakav način? Da li zaista verujete da je legitimno poistovećivanje zodijačkih znakova sa konkretnim stvarima kojima, inače, upravljaju planete? Zodijački znakovi opisuju, oni nisu „igrači“ sami po sebi. Da li vam je to logično? Da? Ne?


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *