Neovajs – kometa koja je iznenadila svet

Isprva se očekivalo da će nestati pred Suncem, ali kometa Neovajs je sve iznenadila postavši jedna od najsjajnijih koje smo mogli da vidimo poslednjih decenija. Tekst koji sledi je letos objavljen na Instagram stranici, a sada malo proširen za potrebe sajta.

kometa_neovajs2020

Mnoge komete predskazuju jalovost zemlje, glad, kugu, groznice i raznorazne zarazne bolesti; na račun toga što umanjuju vlažnost isparenja i izdaha, pojačava se koler koji nagoni ljude na razmirice i građanske ratove. Preti smrću prinčevima i uglednim ljudima, i svima onima koji su nežne ili kolerične konstitucije. Sa ovim je saglasan Kardano. Efekti su nasilniji i dugotrajniji što su komete sjajnije i duže vidljive.

— Tomas Vilford —

 

Tokom proleća 2020. godine, kada je u celom svetu pandemija koronavirusa bila gotovo jedina tema o kojoj se pričalo, očekivalo se da jedna nebeska pojava skrene pažnju na drugu stranu. U pitanju je bila kometa Atlas (C/2019 Y4), otkrivena 29. decembra 2019. godine. Očekivalo se da se njena sjajnost povećava iz mesec u mesec, te da bi krajem aprila i u maju mogla postati najsjajnija kometa do sad u ovom veku.

Međutim, desilo se neočekivano. Atlas je brzo dobijao na sjajnosti u toku marta meseca, ali je nakon toga naglo izgubio na sjajnosti. Ispostavilo se da se kometa raspala na oko 30 fragmenata, koliko je svemirski teleskop Habl uspeo da identifikuje. Naučnici nisu sigurni šta je moglo da izazove raspad jezgra komete.

Krajem marta, tačnije 27. marta 2020. godine otkrivena je još jedna kometa koja je dobila ime prema teleskopu kojim je otkrivena – Neovajs (C/2020 F3). Magnituda komete je bila 18, i nije se očekivalo da će prilikom svog prolaska biti vidljiva golim okom. Ipak, desilo se iznenađenje.

Početkom jula, kometa Neovajs je postala vidljiva na severoistočnom delu neba kratko vreme pred izlazak Sunca, a nakon toga, kako su joj se latituda i  magnituda povećavale mogla je da se posmatra i u večernjim časovima. Dostigla je prvu magnitudu, pa je postala najsjajnija kometa nakon Hejl-Bopove 1997. godine. Najbliža Zemlji je bila 23. jula, a ponovo bi trebala da se vrati za oko 6800 godina.

putanja komete neovajs
Putanja komete Neovajs

U astrologiji komete su uglavnom nepovoljno znamenje, ukazuju na bolesti, ratove, vremenske neprilike i slično. Ova kometa je golim okom uočena oko 4. jula dok je prelazila iz Blizanaca na prvi stepen znaka Raka na istočnom delu horizonta, pa bi manifestacija događaja koje simboliše trebala da se vidi relativno brzo, već prema kraju leta i početkom jeseni. No, ono što komete označavaju meri se GODINAMA, tako da će simbolika Neovajsa imati važnost bar narednih desetak godina.

Kao moguće posledice su pojava većeg broja štetočina na voću, porast kriminala prvenstveno razbojništava, nasilja nad ženama, razbuktavanje sukoba i širenje zaraznih bolesti među ljudima i vremenske neprilike u oblastima koje su pod upravom Raka (zapadni deo Turske oko Istanbula, južne obale Crnog mora, Jermenija, Sirija, Etiopija, zapadni deo Kine i dalje prema Iranu, severni delovi Afrike uz Sredozemlje, Holandija, veći gradovi u severnoj Italiji). Takođe i one države koje su u svojim godišnjim horoskopima ove godine imale znak Raka u usponu.

Simbolika sukoba i krvoprolića, požara, eksplozija i sličnog, ogleda se i u tome što je vladar termina u kom se pojavila kometa – Mars. Vrlo moćan, na uglu od prvog stepena Raka i u bliskom aspektu kvadrata.

neovajs
Horoskop prve vidljivosti komete u Libanu, 5. jula 2020, 04.46

Boja komete naginje solarnoj simbolici (mada je prvi rep bio plavičast tako da se meša sa Saturnom) pa bi iz pomenutih oblasti mogle stizati vesti o bolesti ili smrti poznatih osoba, onih koje su na visokim društvenim pozicijama, nemirima i sukobima, zaraznim bolestima, kao i sušama koje bi doprinele smanjenju letine i pojavi gladi.

S obzirom da se potonja solarna eklipsa odigrala baš na prvom stepenu Raka, pojava komete na istom mestu može dodatno naglasiti nepovoljnu simboliku, kao što smo imali u slučaju Libana odnosno eksplozije u luci u Bejrutu.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *