Razorna eksplozija u luci u Bejrutu 2020.

Eksplozija u luci u Bejrutu
Eksplozija u luci u Bejrutu

Kasno popodne 4. avgusta 2020. godine odjeknula je razorna eksplozija u luci u Bejrutu, u kojoj je prema poslednjim podacima život izgubilo najmanje 200, a povređeno više od 6000 osoba. Kolika je bila silina eksplozije dovoljno svedoči podatak da je na tom mestu nastao krater širine 124 metra, te da su štetu pretrpeli objekti udaljeni čak 10 km (oni u radijusu od 1-2 km su bukvalno zbrisani sa lica zemlje). Na Kipru se osetila u vidu zemljotresa jačine 3.3 jedinice po Rihteru.

U izveštajima se navodi da je ova eksplozija u luci posledica zapaljenja amonijum-nitrata, izazvanog požarom u obližnjem skladištu pirotehničkih sredstava. Ova visoko zapaljiva smeša je na tom mestu bila uskladištena još od 2013. godine, pa je pravo čudo kako se nesreća nije i ranije desila.

Za početak, evo horoskopa samog događaja. Prva eksplozija u luci se desila nešto ranije, ali ova druga, razarajuća, malo posle 18 časova po lokalnom vremenu.

Eksplozija u luci
Eksplozija u luci, 4. avgust 2020, 18.08, Bejrut, Liban

U većini horoskopa događaja koji imaju veze sa eksplozijama, požarima, ratovima i krvoprolićem, naći ćemo Marsa kako se razbaškario na nekom uglu. Ovde je u IV kući koja se odnosi na gradove, zemlju, nekretnine odnosno građevine, pa nam horoskop daje jasne naznake razaranja. Eksplozije su iznenadni događaji, pa je kardinalni Ovan sasvim prikladno mesto za Marsa.

Silina eksplozije odnosno veliki radijus uništenja mogli bi pripisati uplivu debilitiranog Jupitera na Ascendentu horoskopa događaja, s kojim je Mars sklopio egzaktan kvadrat.
Naravno, uvek se postavlja pitanje zbog čega se ovo desilo, šta je to u mundanim ciklusima ukazivalo na mogućnost ovakve katastrofe, jer znamo da tranziti sami po sebi ne inciraju događaje. Stoga, moramo se vratiti malo više u prošlost.

Najpre sam pogledao horoskop poslednje konjunkcije Jupitera i Saturna. Egzaktna konjunkcija se desila 28. maja 2000. godine na 22°43′ Bika. Ascendent tog nebeskog događaja je bio na prvom stepenu Strelca.

Prema Lilijevim uputstvima, potrebno je da pogledamo gde je došla profekcija Ascendenta i stepena konjunkcije u godišnjem ingresu, ali svakako ne treba izostaviti ni letnji ingres – kada je na Ascendentu ingresa kardinalni znak, onda su važni horoskopi sve 4 sezone.

prolećni ingres Liban 2020
Godišnji ingres, 20. mart 2020, 6.49 (5.49 -2.00), Bejrut, Liban

Vidimo da je Ovan u usponu, sa Suncem na zloslutnom Šeatu na Ascendentu. Mars je visoko na nebu, sa Jupiterom koji je pod opsadom dva vrlo moćna malefika. Ovakva postavka obično ukazuje na sukobe, probleme i opasnosti po vladajuću elitu, mada zbog Sunca u prvom polju ne mislim da je reč o predsedniku države i onima oko njega, već možda radije na gradske vlasti, vladu i moćnike. Uopšteno, kada je Mars istaknut u godini često se zbivaju raznorazne nesreće i krvoprolića.

Profekcija stepena potonje konjunkcije Jupitera i Saturna se ove godine nalazi na 22°43′ Jarca, dok je profekcioni Ascendent horoskopa konjunkcije u Lavu.

mundane_profekcije_bejrut
Mundane profekcije stepena i Ascendenta poslednje konjunkcije Jupitera i Saturna

Dakle, vidimo da je ingresni Mars došao egzaktno na profekcioni stepen konjunkcije – na 22° Jarca! Tako da će on deliti upravu nad godinom sa Saturnom.

Na dan letnjeg ingresa se desila i solarna eklipsa koja je bila vidljiva u Libanu u jutarnjim satima. Tačno na 0° Raka, na stepenu gde se i u godišnjem i letnjem ingresu nalazi IC (domaći poslovi, grad, zemlja, građevine…). I to nije bilo dovoljno nego se 2 sedmice kasnije, 5. jula rano ujutru na istom stepenu pojavila kometa Neovajs. I na sve to, nekoliko sati kasnije lunarna eklipsa u Jarcu.

eklipsa_i_ingres_2020
Prolećni ingres i eklipsa uporedno. Kometa Neovajs na samom stepenu eklipse, a sve na IC-u ingresa

Eklipsa u Raku, između ostalog, nosi štetu brodovima, morepolovcima, ribarima i svima onima koji imaju veze s velikim vodama. Ne treba da nas čudi da se eksplozija desila u luci. Za komete već znamo da su nepovoljan znamen, a kada se pojave u IV kući revolucije prete opasnostima, nesrećama, zemljotresima, šteti po imovinu.

Ova godina je specifična po tome što će se Mars zbog retrogradnosti dugo zadržati u znaku Ovna, a videli smo da se u oba ingresa na Ascendentu našao upravo ovaj znak, te da su svi uglovi u kardinalnim znakovima koje će Mars zračiti ili kvadratima ili opozicijom.

Kada imamo ovako veliki broj nepovoljnih pokazatelja koji su međusobno saglasni, teško da godina može proći bez neke velike nevolje. Samo je pitanje KAD.
Marsov tranzit kroz Ovna i približavanje aspektom kvadrata stepenu na kom se nalazi u revoluciji vredni su praćenja. A pošto je u revoluciji u konjunkciji sa Jupiterom, trebalo bi da pratimo kretanja ove dve planete u toku godine i posebno obratimo pažnju na njihove međusobne kontakte.

eksplozija_ingres_Bejrut_uporedni
Tranziti na ingresni horoskop u vreme kada se desila eksplozija u luci

Mesečnim profekcijama se 28.7. aktivira Jupiter, čime u žižu dolazi njegova konjunkcija sa Marsom. Istovremeno, Ascendent revolucije distribucijom dolazi u termin Marsa u Lavu, a vladar godine je od 23. 7. u Raku[1]. Eksplozija se desila tačno onda kada su se tranzitni Mars i Jupiter našli u egzaktnom kvadratu! Distributivni vladar godine je bio na 19. stepenu Raka u IV kući.

S obzirom da je uticaj Marsa još uvek aktuelan (a biće i u narednim mesecima) već vidimo proteste protiv vlasti, sukobe i nažalost još poginulih.
Dakle, ovo je još jedan pokazatelj da tranziti kao tranziti ništa ne znače, jer je kvadratura Marsa i Jupitera bila aktuelna nad celim svetom ne samo nad Libanom. Zato se mora pogledati koja osetljiva mesta u relevantnim horoskopima postoje, koja bi mogla nagovestiti nevolje.

Rubrika „Beleške“ je svojevrstan kalendar pojedinih važnih događaja u svetu. Cilj je da se zabeleže osnovni podaci o svakom događaju, da se izrade horoskopi kako bi svi koji se bave astrologijom, posebno mundanom, mogli u svakom momentu da ih imaju na raspolaganju. Na osnovu mnoštva sličnih događaja, vremenom će se moći praviti i razna poređenja, kao i predviđanja.


Napomene:

[1] Solarne distribucije su sračunate uz pomoć Delphic Oracle 9 softvera. Ako se uporedi sa drugim softverima, npr. Janus 5, distributivni Ascendent će biti na istim pozicijama. Međutim, kada je reč o drugim planetama ili tačkama može biti i većih odstupanja u rezultatima. Razlog za to je što Delphic Oracle solarne distribucije bazira na metodu ascenzionih vrednosti znakova.   ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *