Marija Antoaneta: Giljotina bez Algola

Koje je planetarne konfiguracije imala francuska kraljica Marija Antoaneta kada joj je 1793. godine odrubljena glava?

Marija Antoaneta posmatra oko sebe prostrani trg. Pomoćnici prilaze… Pokretom ruke skide sa glave „kapicu“. Zatvara oči, naslućuje da je vode ka dasci podignutoj sasvim uspravno. Vezuju je. To traje dugo… Napokon daska se zaljulja, ona oseća na svom golom vratu težak drveni okovratnik koji prišrafljuju. Pomače se jedna opruga…
Podne je i četvrt.
Između trenutka kad se pojavila na platformi i trenutka kad je gomila čula potmuo šum prošla su četiri minuta.

— Andre Kastlo —

 

Algol je oduvek važio za zloslutnu zvezdu i vrlo direktno se povezivao sa gubitkom glave i giljotinom. Međutim, mnoge glave koje su bile odvojene od tela tokom Francuske buržoaske revolucije nisu mogle kriviti upliv Algola. Jedna od njih, vrlo lepa, pripadala je kraljici Mariji Antoaneti, odrubljena 16. oktobra 1793. godine.

Marija Antoaneta
Marija Antoaneta, 2. novembar 1755, 19.30, Beč, Austrija

Marija Antoaneta je bila petnaesto dete (jedanaesta ćerka) austrijske carice Marije Terezije. Kao što je bio običaj u monarhijama, ćerke su udavane u druge kraljevske porodice radi postizanja mira ili učvršćivanja saveza među državama. Tako bi im za taj politički brak budući partner bio odabran maltene odmah po rođenju. Terezija je mnoge svoje ćerke udala za evropske prinčeve, a nakon višedecenijskih sukoba došao je momenat da udajom još jedne kruniše mir između Austrije i Francuske.

Kraljica-majka nije nameravala da udomi Antoanetu u Versaju – tamo je isprva trebalo da ode njena starija sestra. No, sudbina se poigrala pa je Johana Gabrijela umrla od velikih boginja, a nakon nekoliko godina ista bolest je odnela i Mariju Jozefu. Na kraju, kako više nije bilo nikakvog izbora, za odlazak u Francusku je pripremana Marija Antoaneta. Sa samo 15 godina, 16. maja 1770. godine sklopljen je brak između nje i dofena Luja Avgusta, budućeg kralja Luja XVI.

Podeljena su mišljenja istoričara kada je reč o ponašanju i naravi francuske kraljice. Jedni je prikazuju kao slabu osobu koja se predavala hedonizmu, drugi kao požrtvovanu majku, stavljajući u drugi plan njene mane. Istina je, kao i uvek, na sredini. Da je bila posvećena porodici svakako svedoči vladarka Ascendenta Luna u IV polju, a da je volela užitke i raskoš potvrđuju vladar V kuće Mars u I kući u trigonu sa Venerom u V kući (koja je i dispozitorka Lune) i dosta flegme u temperamentu.

marija antoaneta

Hirovitost, ćudljivost, ekstravagancija, ali i prkosni pasivni otpor su takođe osobine koje su je krasile, a koje dolaze od vladara ponašanja – Marsa. Ovaj razmetljivac je položen na zvezdi Kastor koja, uprkos nekim pozitivnim značenjima, ukazuje na mogućnost gubitka bogatstva, osramoćenja, zatvor, nesreće i opasnosti po život kada je u usponu. Mada, i sam Mars, vladar statusa, ugleda i društvene pozicije, nalazi se u padu simbolizujući mogućnost pada s pozicije. S obzirom da je vrlo indikativan kao izvor problema i opasnosti, trebalo bi da očekujemo da se tokom njegove vladavine manifestuje to što natalno obećava.

Ako je Mars u sedištu Lune, natus će iznenada umreti od gvožđa ili prolivanja krvi.

— Abu Bakr

Od 1789. godine kada je izbila revolucija pa preko rata sa Austrijom u proleće 1792. godine, Francuska je prošla kroz mnogobrojne reforme, ali je pretrpela i velike gubitke. Dani monarhije bili su odbrojani, a Antoanetin život u velikoj opasnosti.

Posmatrajući tranzite te kobne 1793. godine ne zapažamo previše neobičnosti – planete su zauzimale pozicije na kojima su i ranije bile, neke su bile i mnogo lošije pa je Marija Antoaneta živela bez problema. To je razlog što tranziti tradicionalno nisu imali validnost bez drugih ciklusa. Ali, ako primetimo da je bila u velikom ciklusu Marsa koji je započeo 1787. godine, to nam već nešto govori. U solarnom horoskopu za tu godinu nalazimo ga u povratku na svoju natalnu poziciju, čime je isticao važnost prvog polja (kvalitet života, vitalnost) tokom čitavog svog ciklusa.

Marija Antoaneta solar
Marija Antoaneta, solarni povratak 1792/93.

Kao što sam ranije pomenuo, natalno Mars nije u dobrom stanju – u padu je. Tokom njegove vladavine ne možemo da računamo na bezbrižan i divan period nego probleme. U solarnoj 1792/93. godini u kojoj je Mariji oduzet život, upravu su imala dva malefika – Mars kao vladar glavnog perioda i Saturn kao vladar potperioda. Saturn je natalno smešten u sedmom polju braka/veza, ali i otvorenih neprijatelja, svih drugih ljudi/naroda, a uz to je i vladar osme kuće. U solarnom horoskopu vidimo ove dve planete u združenom dejstvu prema vitalnim faktorima, što natalnim što solarnim.

Dakle, imamo aktivne dve iste planete koje natalno opsedaju Ascendent (telo, život): Saturn ga gleda opozicijom, a Mars je telesno prisutan. Obe planete kvadratima gledaju vladara Ascendenta, vladajuće svetlo i Hajleg (Luna). I nalaze se na uglovima Fortune, ometajući život, sreću i napredak.

Primećujemo da solarni Ascendent pada u natalnu dvanaestu kuću na Polaris, zvezdu Saturnove prirode, a u istu kuću se smešta i natalni vladar Ascendenta, Luna. Solarni vladar Ascendenta Merkur (koji je natalni vladar dvanaeste i u natalnoj šestoj) je u solarnoj šestoj kući, koja se vezuje i za sluge, neprijatelje i zatvore (opozitna dvanaestoj). U istoj kući se našlo i Sunce. Zašto je ono značajno? Zato što je profekcija došla u znak Lava pa je Sunce vladar godine[1]. Istaknutost loših polja u ovolikoj meri neizostavno ukazuje na mogućnost izdaje, prevare, progonstva, što se kod Marije potvrdilo najpe time što je zatočena.

Luna kao važna figura, jer se višestruko odnosi na sve ono što predstavlja život, trpi mnoga oštećenja: natalna je pod opozicijom unesrećenog solarnog Saturna, a u solaru svoj prvi aspekt sklapa sa Marsom i to opoziciju. To je uglavnom pokazatelj lošijeg kvaliteta života, ugroženosti tela, bolesti ili opasnosti. Jasno je da ovi uplivi nesrećnih kuća i višestruke pretnje planeta koje ugrožavaju život, naročito od strane Saturna kao vladara polja smrti, ne mogu da idu u prilog lepoj i profitabilnoj godini, već upravo suprotno.

Antoaneta profekcije

U vreme kada je izvršena egzekucija profekcioni Ascendent je bio u Lavu (Valensov metod), a u samom satu izvršenja presude Ascendent je došao na vrh neba, u znak Ovna gde je smešten solarni Saturn. Solarnim direkcijama Luna je bila oko Plejada, a solarni Ascendent oko Aldebarana (zvezda Marsove prirode). Uzgred, da pomenem i da postoji snažan upliv Venere koja je vladarka tačke smrti u Vagi i vladarka osmog znaka od vladajućeg svetla, vrlo živahna i u solarnom povratku i u solarnim direkcijama.

(Tekst prvi put objavljen na fejsbuk stranici 22. avgusta 2018, a sada malo proširen za potrebe sajta)


Napomene:

[1] Većina srednjovekovnih astrologa, među kojima je i Abu Mašar, ne dozvoljava luminarima da budu vladari godine jer su suviše uzvišeni, nego se traže alternative. Međutim, u praksi je i te kako upadljiva manifestacija onoga što luminari i natalno i solarno predstavljaju kao vladari profekcionih znakova. Alternative vladarima se traže radije zbog praćenja tranzita vladara godine, na prvom mestu Lune čiji tranziti kao „okidači“ događaja nisu baš validni zbog njenog vrlo brzog kretanja. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *