Pjer i Marija Kiri: Ljubav koja zrači

Jedan od faktora dobre sinastrije je snažna veza luminara, upravo onakva kakvu su imali Pjer i Marija Kiri.

Ako nađeš oba svetla u sekstilu ili trigonu prema Ascendentu jedne od njih, dve osobe će se slagati jer su to indikatori njihovog zajedništva, a naročito ako se Luna u horoskopu muškarca nađe na Suncu u horoskopu žene: to je ono što daje trajnost njihovom zajedništvu.

— El-Andarzagar —

 

Postoji mišljenje da se ljubavnom odnosu skraćuje vek trajanja ukoliko partneri rade zajedno. Navodno, pošto su stalno jedno uz drugo brzo nestane magija koja ih je prvobitno povezala; a i posao i ljubav treba razdvajati. Međutim, Pjer i Marija Kiri takvo mišljenje nisu opravdali. Čvrsto ih je vezivala, kako fizička tako i ljubav i strast prema poslu kom su bili oboje toliko posvećeni. I uprkos tome što su sve vreme provodili zajedno, jedno drugom nisu dosadili.

pjer i marija kiri
Pjer i Marija Kiri

Kada sam ušla u sobu, Pjer Kiri je stajao uz francuski prozor koji je vodio na balkon. Delovao mi je vrlo mlad, iako je tada imao trideset pet godina. Bila sam zatečena izrazom otvorenosti na njegovom licu i blagim naznakama ravnodušnosti u čitavom njegovom držanju. Njegov govor, više spor i promišljen, njegova jednostavnost, i njegov osmeh, istovremena ozbiljnost i mladolikost, odavali su samopouzdanje. Zapodenuli smo razgovor koji je ubrzo postao prijateljski.

Ovako je Marija Kiri opisivala prvi susret sa svojim budućim suprugom Pjerom Kirijem. Taj susret koji je napravio preokret ne samo u njihovim životima nego i u svetu nauke, upriličen je na večeri kod njihovog zajedničkog poznanika, kolege fizičara. Marija je bila u potrazi za parčetom prostora u nekoj laboratoriji gde bi mogla da nastavi istraživanja i izvodi eksperimente, a Pjer je to mogao da izdejstvuje kao šef laboratorije u Visokoj školi za primenjenu fiziku i hemiju u Parizu.

Jedno je vodilo drugom, drugo je vodilo trećem, pa su nakon godinu dana u skromnoj civilnoj ceremoniji rekli sudbonosno DA. Medeni mesec proveli su romantično, vozeći se biciklima po Francuskoj.

pjer i marija kiri II
Spremni za medeni mesec

Uspešan brak pratila je i uspešna karijera — oboje su dobili Nobelovu nagradu za fiziku 1903. godine. Marija je tako postala prva žena u istoriji kojoj je dodeljena ova prestižna nagrada, doduše ne bez peripetija.
Idila ovog para je prekinuta na proleće 1906. godine kada je Pjer poginuo u nesreći.

 

Nažalost, podatke o Pjerovom vremenu rođenja nemamo (klasa C), a neki čak i Marijino vreme dovode u pitanje iako je horoskop klasifikovan kao vrlo pouzdan (klasa AA). Zbog toga ne možemo uporediti određene faktore u njihovim horoskopima kao što su temperamenti, Ascendenti i odnosi njihovih vladara, koji bi nam dali lepu sinastrijsku sliku. No, svakako prema pozicijama planeta možemo potražiti nešto što je upadljivo, a što je tradicionalno smatrano odličnim pokazateljem za konzumiranje dobrog braka – dobre veze luminara, bilo da je reč o konjunkciji, sekstilu ili trigonu. Naročito povoljnim znakom je smatran dodir Lune u muškom horoskopu sa Suncem u ženskom.

marijaipjer
Uporedni horoskopi Marije (unutrašnji prsten) i Pjera (spoljašnji prsten)

Ovde upravo vidimo takav odnos: Pjerova Luna je u istom znaku i nešto široj konjunkciji sa Marijinim Suncem, a i njegovo Sunce je u sekstilu sa njenom Lunom. Ovakav spoj luminara nadilazi telesno, i govori, zapravo, o povezivanju dve osobe na duhovnom nivou. Zbog toga par može očuvati vezu/brak uprkos drugim ometajućim faktorima.

Bitni odnosi, posebno oni koji mogu voditi ka braku, vrlo su prepoznatljivi i u godišnjim horoskopima. Marija je upoznala Pjera u toku 1894. godine. U solarnom horoskopu za 1893/94. primećujemo da su se uglovi obrnuli, te da se solarni Ascendent našao u natalnoj sedmoj kući vrlo blizu Descendenta. Takva postavka skreće pažnju na važnost partnerskih odnosa.

kiri_solar_profekcije
Natalni, i solarni i profekcioni horoskopi za 1893/94. godinu Marije Kiri

Vidimo i da se aktivirala natalna vladarka polja partnera Luna. Na koji način? Profekcija je te solarne godine stigla u znak Riba u kom je smeštena, pa je tako postala vladarka godine uz Jupitera i potvrdila važnost tematike veza. Snažnoj manifestaciji doprinosi to što je u solarnom povratku u ugaonoj kući (četvrta solarna, deseta natalna) i u istom znaku sa Saturnom, natalnim vladarom Ascendenta i vladarom tačke braka. Svi ovi (i još neki) pokazatelji su uputili da će Marija te godine imati priliku da se upusti u vrlo važnu vezu koja može biti krunisana brakom.

Zanimljivo je da je brak okončan Pjerovom smrću 12 godina kasnije, kada je profekcija ponovo stigla u znak Ribe i aktivirala natalnu Lunu i Jupitera. No, slika u solaru je bila sasvim drugačija.

kiri solar1905
Marija Kiri solarni povratak 1905/1906.

Istaknutost malefičnih polja i planeta nikada nije dobar znak. Solarni Ascendent u šestom polju, solarna osma sa egzaltiranim Marsom na natalnoj prvoj, Saturn u kvadratu na natalni stelijum planeta i MC (potencijalna promena statusa), vladar godine u lošoj poziciji, opozicija solarnog vladara prve i sedme itd. samo su neki od pokazatelja stresne godine.

(Tekst prvi put objavljen na fejsbuk stranici 8. novembra 2018, a sada malo proširen za potrebe sajta)

Kratka biografije Marije Kiri sa Youtube kanala Astroriznice:


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

1 komentar

  1. Miloš kaže:

    Wow! Moja omiljena naučnica. Bravo za tekst!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *