Algol – nesrećna zvezda u glavi Meduze

Algol iz sazvežđa Persej je jedna od najpoznatijih zvezda u astrologiji, a pripisuju joj se uglavnom nepovoljna značenja.

Fiksne zvezde prve ili druge magnitude s kojima je združen signifikator ponašanja, i to one koje su vrlo blizu ekliptike, imaće velikog značaja u ponašanju i činiće ga mnogo očiglednijim. Pa, ako je signifikator ponašanja u Glavi Meduze, to kod natusa stvara izvesnu tvrdoglavost i nasilnu prirodu, pri čemu ili sam sebi prouzrokuje naprasnu smrt ili to učini drugima.

— Vilijam Lili —

 

Algol, Ras Al-ghul ili Caput Medusae je promenljiva zvezda čija magnituda varira između druge i četvrte, i to u okviru od svega 3 dana. Uzrok te promenljivosti leži u tome što je reč zapravo o binarnom sistemu – zvezda ima mračnog pratioca koji je s vremena na vreme (tačnije, na svakih 68 sati) pomrači i taj period pomračenosti traje oko 10 časova. Zato su Algol često nazivali demon koji trepće.

S obzirom da se nalazi u sazvežđu Persej, mitološka pozadina koja prati zloglasnu zvezdu ima veze sa ovim mitskim junakom i zadacima koje je morao da ispuni.

Algol je Jupiter-Saturn prirode, pa ne mora uvek imati izrazito malefičan upliv. U dobrim konfiguracijama će ukazati na trezvenost, ozbiljnost, uspeh u poslu i karijeri. Ali u lošim konfiguracijama će uputiti na nasilje, opasnost od nasilne smrti, gubitak glave (u simboličkom smislu gubitak razuma), fanatizam, vandalizam, tvrdoglavost. Posebno je nepovoljan period pomračenosti zvezde svojim pratiocem.

algol
Sazvežđe Persej i glava Meduze. Algol je smešten u oku Gorgone

Sa Suncem: napredovanje u poslu, sportu, u javnim poslovima i na državnim funkcijama, ali uz potencijalnu opasnost od skandala ili pada s pozicije ukoliko su malefici uključeni. U nepovoljnim konfiguracijama može ukazati na ranu smrt oca, probleme sa zakonom, vlašću i autoritetima, nasilnu smrt, povrede.

Sa Lunom: tvrdoglavost, upornost za ostvarenje cilja, sklonost obmanjivanju sebe i drugih, lošije zdravlje (posebno osetljivi glava i vrat, štitna žlezda), depresija (posebno ako je Saturn uključen), problemi sa zakonom, nasilna smrt.

Sa Merkurom: uspeh u merkurijanskim poslovima, napredovanje u službi, tvrdoglavost, nepromišljenost, opasnost u saobraćaju.

Sa Venerom: ljubavni problemi, gubitak glave zbog ljubavi, žrtvovanje, problemi u braku i porodici, opasne avanture, prevare, opasnost od silovanja, zdravstveni problemi (češće kod žena).

Sa Marsom: luda hrabrost i smelost, svojeglavost, napredovanje u vojsci, policiji, borbama i takmičenjima, ali opasnost od povreda, ranjavanja i nasilne smrti, fanatičnost, nasilje, nezakonite radnje, ubistva.

Sa Jupiterom: uvećanje imetka, ali i mogućnost nepromišljenog trošenja ako je Jupiter unesrećen, posvećenost nauci i istraživanju, pravo, sudstvo, dogmatičnost.

Sa Saturnom: teškoće, problemi, loše zdravlje, nasilna smrt, problemi sa autoritetima i starijim ljudima, depresije.

Na uglovima: u dobrim konfiguracijama može pogurati uspeh i poziciju, ali u lošim skandale, opasnosti i nasilnu smrt.

algolov sigil
Sigil Algola prema Korneliju Agripi

Sigili i talismani Algola se koriste kao moćna zaštita od negativne energije i napada, pa poput ogledala sve vraćaju natrag onom ko pokušava da naudi. Agripa kaže:

Podstiče uspeh u molbama, a onog ko ga nosi čini hrabrim i velikodušnim, i čuva njegovo telo. I pomaže kod veštičarenja, jer reflektuje zle namere i bajanja natrag neprijateljima.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *