Pravila za prognoziranje vremena

koli

Prevod obuhvata poglavlje XIX knjige Henrija Kolija Ključ celokupne astrološke veštine (Clavis Astrologiae Elimata or, A Key to the Whole Art of Astrology). U ovom poglavlju se u dva dela objašnjava prognoziranje vremena na osnovu planetarnih postavki. Ovu tematiku Koli nije obimno razradio kao neki drugi autori. No i pored toga, ovaj materijal je veoma značajan u analiziranju vremenskih karti.

 

Henri Koli, vrsni matematičar i astrolog, rođen je 1633. godine u Oksfordu, Engleska. Postoje različiti podaci o godini njegove smrti – negde se pominje 1695, negde 1704. a negde 1707. Džejms Holden u svom delu Istorija horoskopske astrologije navodi da je Henri okončao svoj život 1707. godine, pa taj podatak možemo uzeti kao relevantan.

Koli je bio usvojeni sin najpoznatijeg engleskog astrologa, Vilijama Lilija. Najveći deo svog životnog veka je proveo u Londonu gde je učio od svog poočima i mentora. Bio je mnogo obrazovaniji od samog Lilija i bolje je poznavao latinski jezik pa će to iskoristiti da zajedno sa Lilijem 1676. godine objavi prevod 146 Bonatijevih konsideracija pod nazivom The Astrologer’s Giude: Anima Astrologiae.

Pored toga, Koli je preveo sa latinskog i neke od najznačanijih aforizama drugih autora, kao što su Centilokvijum Bethema , Centilokvijum Hermesa i Centilokvijum pseudo-Ptolemeja. Svi ovi aforizmi su se našli u njegovom glavnom delu koje najpre izdaje 1669. godine, a kasnije ga dopunjuje i izdaje pod malo izmenjenim nazivom Clavis Astrologiae Elimata or, A Key to the Whole Art of Astrology . Ovo drugo izdanje se pojavljuje 1676. godine, pet godina pre Lilijeve smrti.

Nakon Lilijeve smrti nastavlja sa izdavanjem godišnjih almanaha i još nekih manje obimnih Lilijevih i svojih radova. Koli se dva puta ženio i iz oba braka imao po jedno dete. Poslednje godine života je proveo mučen čestim bolestima. Nema pouzdanih podataka o tome kako je preminuo.

Kako predvideti ili prognozirati vetrove i vreme od konjunkcija i aspekata planeta

Predvideti vetrove je teško i zavisi od mnogo faktora koji su promenljivi i nepostojani. Ipak, neki su upriličeni za svaku planetu kao što su npr. za Saturn i Sunce istočni vetrovi, za Jupiter severni, za Mars i Lunu zapadni i za Veneru južni. Merkur je neutralan, pa se prosuđuje na osnovu konjunkcije ili aspekta sa drugim planetama. Ako je zdužen sa Saturnom, onda će produkovati oblačno i kišovito vreme i jake vetrove.

Ako je sa Jupiterom onda nešto kiše i tople vetrove. I ako je sa Venerom ili Lunom, vlažne vetrove. Ako je Merkur stacionaran ili retrogradan ili napušta jedan znak i ulazi u drugi ili menja svoju latitudu, tada obično slede snažni vetrovi. Kada Saturn menja znak on utiče na vreme mnogo dana, a ovo je ređi slučaj ukoliko je severne latitude. Apogej i perigej takođe moraju biti razmotreni kao i znaci u koje oni padaju. Za vatrene znake, neki kažu da pripadaju severozapadnim vetrovima, za vazdušne severoistočnim, za vodene jugozapadnim i za zemljane jugoistočnim.

Ako Saturn, Jupiter, Mars, Sunce ili Venera izlaze ili zalaze zajedno sa Arkturusom, Herkulesom, desnim ramenom Kočijaša, pojasom Oriona, Prezepeom, Trouglom i sl. sve to prouzrokuje vetrove i u većini slučajeva violentne oluje. I još više ukoliko su planete retrogradne ili stacionarne.

I Merkur proizvodi vetrove ako je u izlasku ili zalasku sa Plejadama, glavom Ovna, bedrima Pegaza, sa Kočijašem, srcem Hidre, Delfinom, Lirom, Malim ili Velikim Psom, Regulusom, Orlom. Ako je Merkur u usponu ili zalasku na horizontu sa nekom od ovih zvezda, često biva vetrovito i oblačno vreme. Ali ako je u usponu ili na zalasku sa zvezdama prirode Jupitera, onda treba očekivati tople vetrove i vedre dane.

Često je bilo osmatrano i još uvek jeste od strane nekih znatiželjnih osoba, da nema velikih promena u vazduhu (čak ni na našem ostrvu Engleskoj) bez konjunkcija ili aspekata superiornih planeta (Saturna, Jupitera ili Marsa). Razlog leži u tome što su ove planete sporog kretanja, a velike konjunkcije planeta koje su suprotnih priroda generalno donose mnogo kiše, nasilne vetrove, sa snegom ili gradom prema dobu godine. Lutajuće zvezde u svom brzom kretanju proizvode toplotu i suvoću, a isto je i kada su direktne i orijentalne.

Ali ako su spore, retrogradne ili okcidentalne onda donose kiše, osim Marsa. Ako su planete stacionarne, obično uslede vetrovi. Ako je Merkur u konfiguraciji sa drugim planetama, treba očekivati nemiran vazduh, a ako ima puno konjunkcija ili aspekata planeta koji se dešavaju u isto vreme, velike promene vremena slede i to retko omane.

U pogledu ovoga, uzajamni aspekti planeta se moraju razmatrati jer su dokazano najsigurnije i najbolje pravilo koje treba slediti u stvarima ove prirode, koje zavise od toliko uticaja. U nastavku ću prikazati prosuživanja ili predviđanja vremena na osnovu njihovih konjunkcija i aspekata jedne sa drugom [planetom] prema poboljšanom metodu Maginusa.

Ali na prvom mestu umetnik treba da proceni da li je bilo koja planeta retrogradna u vreme konjunkcije ili aspekta, ili drugačije kvalifikovana kao što je gore pomenuto. Treba znati da planete imaju najveću moć da menjaju vazduh kada su u konjunkcijama, čija snaga najduže traje. Opozicija je naredna, potom kvadrat dok su sekstil ili trigon najslabiji osim u retkim slučajevima superiornih Saturna i Marsa; ili ako se Venera, Merkur ili Luna odvajaju od Jupitera i apliciraju Saturnu ili Marsu što je najava nadolazeće promene vazduha i ponekad turbulentne sezone.

Prognoziranje vremena preko planeta

Preko Saturna

Saturn u konjunkciji ili aspektu sa Jupiterom treba da bude razmatran u skladu sa prirodom znakova. U vatrenim znacima produkuju se toplota i suša; u vlažnim znacima kiša, grad i vetrovi i značajne promene vazduha i pre i posle osim ako drugi uzroci tome ne protivreče; posebno u proleće uzrokuju vrlo nemiran ili vlažan vazduh; u leto grmljavinu i grad; u jesen , kišu i vetrove; zimi mraz i sneg, generalno nemiran vazduh i oluje koje mogu trajati.

Saturn u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Marsom i ako je Saturn spor, tada obično uslede grad ili kiša ponekad praćeni grmljavinom i vrlo olujnim vremenom. U vlažnim znacima, oblačno i tmurno vreme, vazduh je „pokvaren“ i štetan, ali se ovo uvećava ili umanjuje ukoliko se Mars ili Saturn sretnu sa nekom nekretnicom. Posebno u proleće uzrokuju kišu i grmljavinu, u leto grad ili grmljavinu; u jesen vetar ili kišu, a u zimu umerena zahlađenja ponekad sa snegom.

Ako je Saturn združen sa Suncem, onda u proleće treba očekivati hladne kiše, u leto grmljavine i oluje sa gradom, u jesen kišu i hladnoću, a u zimu mraz, ali najčešće vlažno, tmurno, oblačno ili snežno vreme. Generalno ove planete u konjunkciji ili aspektu produkuju hladnoću i kišno vreme, ponekad grad i pre i posle perfekcije naročito ako su združeni u vodenim znacima jer je to Apertio Portarum ili otvaranje kapija neba i retko prođe bez primetne promene u vazduhu.

Ako je Saturn združen telesno, kvadratom ili opozicijom sa Venerom, onda u proleće slede hladne kiše, u leto kratke pljuskove, u jesen hladno i olujno vreme a u zimu obično sneg, susnežicu ili kišu, a generalno hladne kiše ili grad posebno ako su ove planete u vodenim znacima. Ukratko, one produkuju nestabilno vreme u većini sezona, ali ne violentno.

Ako je Saturn združen telesno, kvadratom ili opozicijom sa Merkurom, u proleće uzrokuju kišu i hladne vetrove ili oblačno vreme; u leto slabe pljuskove i nagle vetrove, u jesen tmurno vreme, dok u toku zime može biti violentnih olujnih vetrova praćenih snegom. Ukratko, ako se ove planete sretnu u vlažnim znacima treba prosuditi vlažno vreme, u suvim suprotno, u zemljanim hladno i oblačno vreme a u vazdušnim jake vetrove ako drugi aspekti ne govore suprotno.

Ako je Saturn združen telesno, kvadratom ili opozicijom sa Lunom, u proleće to uzrokuje vlažan i „pokvaren“ vazduh; slično je i leti uz umanjenje toplote i ponekad grad; u jesen većinom oblačno vreme i slabe mrazeve; zimi hladno i oblačno što je pojačano ako Saturn istovremeno podržava Merkur kvadratom ili opozicijom.

Generalno, Saturn i Luna združeni u vlažnim znacima produkuju hladno i oblačno vreme; u Strelcu ili Jarcu ili u vazdušnim znacima, hladnoća se uvećava pa je moguć grad, naročito ukoliko je uštap; ali mlađak donosi suvo vreme ukoliko je u suvim znacima, ponekad mraz ili tmurno i oblačno vreme, u drugo vreme mnogo prijatnije uz povremeno slabe pljuskove; treba znati da kada je Luna sa Saturnom, plima i oseka su izraženiji.

Preko Jupitera

Jupiter u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Marsom, u proleće i jesen donosi vetrove violentne prirode, u leto pojačava vrelinu uz grmljavine; u zimu, hladnoća se umanjuje i vazduh postaje prijatan i miran. Prirodno ove dve planete združene signifikuju gromove, munje i kišu ako su u vlažnim znacima. Ali ako su u vatrenim znacima onda grmljavine, kiša i sparina. Ako se ove planete uzdižu sa zvezdama nasilne prirode, onda sledi vrlo značajna promena vremena, ponekad grad u sred zime ili neobično, turbulentno vreme.

Jupiter u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Suncem, produkuju vetrove u proleće i jesen; u leto, grmljavinu i sevanje; u zimu umanjenje hladnoće ili kratkotrajna zahlađenja uz prijatan vazduh. Generalno, produkuju vetrovito i prijatno, umereno vreme ukoliko su u vazdušnim znacima; u vlažnim ili vodenim znacima, vreme je prijatno i toplo; ukoliko su u zemljanim znacima, vreme nije toliko prijatno.

Jupiter u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Venerom, uzrokuju slabe vetrove, uz vrlo lepo i prijatno vreme i za zveri i za ljude u bilo kojoj četvrti godine, prema sezoni. Ove planete generalno produkuju veoma povoljno, mirno i prijatno vreme u većini znakova, koje ne može da se ne dopadne nikome.

Jupiter u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Merkurom donosi vrlo vetrovito i olujno vreme uz retke kiše. Ako su u vatrenim znacima, onda donose suvo vreme i tople vetrove; u vazdušnim znacima mnogo prijatnije vreme uz slabe vetrove. Ukratko, Merkur uzrokuje vetrove manje ili više kada je sa bilo kojom planetom i u bilo kojoj četvrti godine.

Jupiter u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Lunom većinom uzrokuje vrlo povoljno, mirno i vedro vreme uz slabe vetrove, a u znacima čija je priroda vlažna i pojavu prostranih belih oblaka. I u svakom delu godine može se očekivati slično pod ovim konfiguracijama, generalno mirno i prijatno vreme.

Preko Marsa

Kada su Mars i Sunce u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji, oni obično produkuju grmljavinu, sevanje, kišu, grad uz violentno vreme, ako je leto i ako su u znaku vatrenog tripliciteta; takođe pojačavaju vrelinu i sušu. U vazdušnim znacima uzrokuju tamno nebo i kišne oblake kao i povećan broj zaraza; ponekad u proleće i leto uzrokuju kovitlace i suvo vreme, a u jesen mnogo prijatnije; zimi umanjuju hladnoću, ali generalno ni u jednoj četvrti godine ne produkuju vreme koje je prijatno ljudima.

Kada je Mars u konjunkciji , kvadratu ili opoziciji sa Venerom, u proleće i jesen oni produkuju kišu, pa čak i leti donose mnogo pljuskova; zimi donose toplo vreme u odnosu na sezonu, ali ono često varira; ako su ove planete u vodenim znacima, one produkuju mnogo kiše uz Apertio Portarum ili otvaranje kapija nebesa, no generalno, vreme je umereno dobro i prijatno.

Ako je Mars u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Merkurom, to donosi sneg u proleće i zimu; u leto nemirno vreme uz violentne oluje, grmljavinu, sevanje i grad; u jesen, vetrove i iznenadne pljuskove i grad; u vatrenim znacima signifikuju uvećavanje vreline i suvoće do preteranosti; u vodenim kišu; u vazdušnim tople vetrove, ali često turbulentne i opasne.

Ako je Mars u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Lunom, oni produkuju pljuskove u proleće i jesen; u leto donose grad, grmljavine i sevanje, ali ne često; zimi donose kratkotrajna zahlađenja i ponekad kišu, ali takođe ne često. Generalno, uzrokuju kišu u vodenim znacima, a sušu u vatrenim. U vazdušnim je vreme toplo, a nebo je prošarano crvenkastim i žućkastim oblacima koji najavljuju kišu (ponekad se vidi duga).

Preko Sunca i ostalih planeta

Sunce i Venera u konjunkciji uglavnom donose vlažno vreme, naročito ako su u znacima vodenog tripliciteta te tako posebno u proleće i jesen donose umerene pljuskove. U leto su ponekad prisutne i grmljavine, ako se druge stvari u prirodi poklope; ali zimi obično produkuju vlažno vreme, maglovito i ovo je pojačano ukoliko su u aspektu sa Saturnom.

Kada su Sunce i Merkur u konjunkciji, uzrokuju jake vetrove u vazdušnim znacima i to je istaknutije ukoliko Merkur napušta znak u kome je; u vodenim znacima donose kišu ili rosulju i vlažno vreme; u vatrenim znacima, suvo vreme praćeno toplim vetrovima koji su vrlo neprijatni. Venera i Merkur su uvek praćeni Suncem i nisu nikada mnogo udaljeni od njega i ne menjaju mnogo vazduh u bilo kom znaku.

Ako su Sunce i Luna u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji, oni u vlažnim znacima produkuju kišu i crvenkaste oblake koji sadrže velike kapi kiše; u vatrenim znacima donose vedro vreme, a vazduh se menja prema sezoni godine i temperaturi koja je upriličena za to godišnje doba. Luna uzrokuje najviše promena na moru kada je u konjunkciji ili opoziciji sa Suncem, slično i u svim vodenim znacima, što je dodatno pojačano ukoliko se Luna nađe sa Plejadama ili Hijadama.

 

Venera i Merkur u konjunkciji u vodenim znacima obično produkuju pljuskove i u većini sezona uzrokuju vlažne vetrove. Ako su u isto vreme luminari u konjunkciji ili opoziciji onda treba očekivati obilne kiše osim ako neki drugi faktori ovo ne ometaju.

Ako je Venera u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Lunom, to donosi generalno umerene kiše ili pljuskove, vlažno vreme, manje više prema sezoni, uvećavajući plimu i oseku ako su združene sa zvezdama nasilne prirode. U proleće produkuju oblačno, vlažno vreme; u leto umanjuju vrelinu i suvoću; u jesen oblačno i tmurno vreme; u zimu hladno, ponekad sneg ili susnežicu, malo pre ili posle perfekcije ali bez violentnih tendencija ili dugotrajnosti osim ako ne prevagnu drugi uticaji.

Ako je Merkur u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Lunom onda se produkuju oblaci, kiša i vetar, uz promenljivo vreme u svakoj sezoni. Ako su u vodenim znacima, produkuju vlažno vreme; u vazdušnim znacima vetrove; u vatrenim znacima suvo vreme, u zemljanim znacima hladno i tmurno, maglovito i oblačno vreme koje ne traje dugo osim ako drugi faktori ne ukažu na suprotno.

A sada ću prikazati dobru staru tabelu vremena, koja je sažet prikaz onoga što je rečeno o vremenu, i tako zaključiti ovu temu.

pravila za prognoziranje vremena
Tabela koja sadrži opšte prosuđivanje o promeni vazduha prema konjunkcijama i aspektima planeta itd.

Osmotri koji su aspekti planeta prisutni dana za koji želiš da znaš o promeni vazduha (posebno ukoliko postoje konjunkcije, kvadrati ili opozicije bilo kojih planeta), zatim potraži simbol te planete u tabeli i sezonu godine za koju se interesuješ: takođe treba ra razmotriš kvalitet znaka u kome se nalaze planete, jer su Ovan, Lav i Strelac topli i suvi, Bik, Devica i Jarac su hladni i suvi, Blizanci, Vaga i Vodolija su topli i vlažni i Rak, Škorpija i Ribe su hladni i vlažni.

Pažnju treba da obratiš i na otvaranje kapija (Apertio Portarum) što se dešava kada postoji konjunkcija ili aspekt onih planeta čije su kuće opozitne ili kada se Luna odvaja od jedne planete i aplicira drugoj čija je kuća opozitna kući prve planete; na osnovu ovog sa sigurnošću možeš očekivati promenu vremena.

  • Henry Coley – Clavis Astrologiae Elimata or, A Key to the Whole Art of Astrology, London 1676.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *