Malefične ili nesrećne kuće horoskopa

Nesrećne kuće horoskopa su sve one koje su u averziji prema Ascendentu, osim kada je reč o drugoj kući, a ima i onih koje su delimično nesrećne.

O aflikciji govorimo svaki put kada je neka planeta napadnuta zracima malefika, ili je zadržana, ili se nađe u aplikaciji ili kontaktu sa uništiteljem, ili je opozitna, ili nad njom vlada planeta lošeg stanja na mestima na kojima se ne može obaviti posao, a to su šesta od Ascendenta, treća, druga, osma i dvanaesta.

— Antioh Atinski —

 

Na donjoj slici vidimo četiri kuće koje su obojene tamnom bojom. To su kuće koje su u averziji prema Ascendentu i prvoj kući, tj. nisu ni u kakvom aspektnom odnosu sa njima. Suštinski nesrećne (malefične) kuće su, dakle, sve one koje ne vide Ascendent – šesta, osma i dvanaesta. Četvrta i sedma kuća su delimično malefične, ali zbog drugih razloga.

malefične kuće

Četvrta se odnosi na kraj života i mesto groba, dok se sedma, između ostalog, odnosi na neprijatelje i suparnike. Iako druga kuća ne vidi Ascendent i opozitna je osmoj kući, bilo bi logično da se smatra suštinski malefičnom kućom. Ipak, druga kuća se povezuje sa materijalnim vrednostima, novcem odnosno svom pokretnom imovinom, pa bi mogli reći da tu nema ničeg malefičnog, naprotiv. A da li je to baš zaista tako? Da li je druga kuća „oslobođena“ bilo kakve malefičnosti? Ne.

Preostale četiri kuće su nazvane neaktivnim i bednim na račun činjenice da nisu ni u kakvoj vezi sa Ascendentom. Prva od ovih kuća se nalazi u drugom znaku od Ascendenta i naziva se Vrata Hada ili anafora. Kuća koja je opozitna, tj. osma od Ascendenta, naziva se epikatafora. A poslednje kuće se nazivaju Loša sreća i Zao duh. Loša sreća se nalazi u šestom znaku od Ascendenta, a Zao duh u dvanaestom.

— Firmik Materno

Stari Egipćani i Grci, ovu kuću su nazivali Vrata pakla ili Kapija Hada, i to je na neki način predstavljalo kapiju postavljenu na izlazu iz Podzemlja. Nasuprot njoj, osma kuća je predstavljala kapiju na ulazu u Podzemlje te otuda i njena simbolika smrti i propadanja, a tome svakako treba dodati i to što primarnim kretanjem neba (rotacija u smeru kazaljke na satu), osma kuća „pada“ ka zapadnom horizontu, tj. vodi ka zalasku (smrti).

Pošto druga kuća predstavlja izlaznu kapiju iz podzemnog u nadzemni svet, tj. ka svetlosti i životu, njena malefičnost se ne može porediti sa malefičnošću osme kuće. Ipak, ona predstavlja vezanost za materijalne stvari, a upravo iz te vezanosti za materijalno proističu mnoge naše patnje/nesreće koje se manifestuju na najrazličitije načine.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *