Derivatne kuće od Fortune – Marko Manilije

Rimski astrolog Marko Manilije u trećoj knjizi svog Astronomikona navodi značenja koja imaju derivatne kuće od pozicije Fortune.

Prvo mesto je dodeljeno Fortuni. Pod ovim imenom je znana u astrologiji jer u sebi sadrži svu suštinu obitavanja i svega onoga što se za obitavanje vezuje: vrednosti u skladu s brojem robova i prostranstvom zemlje koje poseduje, i veličinom zgrada koje su mu odobrene za izgradnju, u skladu sa stepenom harmonije lutajućih zvezda na svetlome nebu.

— Marko Manilije —

 

Svaka horoskopska kuća ima svoja esencijalna značenja i njima se vodimo da dobijemo informacije o kvalitetu života, zdravlju, karijeri i novcu, braku i potomstvu, prijateljstvima. Često se nametne potreba da nešto detaljnije analiziramo, da pronađemo još informacija koje bi pobliže opisale neku situaciju, stvar ili osobu. U te svrhe koristimo tehniku izvođenja odnosno deriviranja horoskopskih kuća.

Na primer, ako nas zanimaju nekretnine posmatraćemo četvrtu kuću. Ali profit, materijalnu dobit koju možemo da ostvarimo možemo sagledati preko pete kuće, jer je ona izvedena druga od četvrte. Ako želimo da vidimo kakve bolesti i slabosti prete našim rođacima, pogledaćemo osmu kuću, jer je ona izvedena šesta od treće. U horarnim pitanjima posao partnera možemo posmatrati preko četvrte kuće, jer je to izvedena deseta od sedme. I tako dalje.

Derivacije se ne koriste samo u odnosu na kuće, već i na planete i pozicije tačaka. Od planete (ili tačke) koju smo identifikovali kao određenu stvar/situaciju ili osobu u našem životu, možemo analizirati derivatne kuće na način što ćemo znak u kom se planeta ili tačka nalaze posmatrati kao prvu kuću i dalje u skladu sa njihovim prirodnim redosledom. Tako, opis životnih okolnosti oca možemo dobiti posmatranjem prirodnih signifikatora Sunca ili Saturna i tačke oca sa svojim vladarom, i derivirati od tih pozicija za više informacija. Tačke možemo koristiti i u predikcijama, prateći njihova stanja u profekcijama, primarnim direkcijama i distribucijama itd.

Fortuna je jedan od vrlo važnih faktora horoskopa, o čemu svedoči i njena formula u čiji sastav ulaze mesto života (Ascendent) i dva luminara kao označitelji vitalnih sila i fizičkog stanja. Zato predstavlja jedno od pet takozvanih hajlegičnih mesta u proceni vitalnosti i životnog veka osobe, pa je mnogi nazivaju alternativnim Ascendentom. Stoga, na derivatne kuće od Fortune veoma treba obratiti pažnju.

O Fortuni kao sudbinskom mestu[1], njenoj simbolici i značenjima izvedenih kuća od njene pozicije saznaćemo od Valensa u drugom tekstu, tako da ću se ovde osvrnuti samo na nespecifično viđenje koje iznosi Marko Manilije. Ranije smo već imali prilike da se upoznamo sa njegovim nešto drugačijim stavom po pitanju radovanja planeta, a sada ćemo videti kakva značenja, po njegovom mišljenju, imaju derivatne kuće od Fortune.

Derivatne kuće od Fortune

Kuće od Fortune Manilije naziva Atla odnosno krug Atle, što u prevodu sa grčkog znači takmičenje, borbu, pa je život, posmatrano kroz prizmu tačke, takođe vid borbe. Pojedini komentatori Manilijevih navoda povlače paralelu sa Heraklom i njegovih dvanaest zadataka, pri čemu je prvi najlakši za izvršenje a svaki naredni sve teži i teži. Mogli bi reći da je svako od nas Herakle kome je sudbina namenila određene zadatke koje treba da izvrši – neko lakše, neko teže.

Prva kuća je predstavljena znakom u kom se Fortuna nalazi, a šta o njoj Manilije kaže vidi se u citatu s početka teksta. Kao što prva kuća predstavlja nas, tako i prva kuća Fortune predstavlja njenu suštinu. Manilije, doduše na kraju celokupnog izlaganja, naglašava da strogo treba obraćati pažnju na to da li je rođenje dnevno ili noćno, pa u skladu s tim prilagoditi formulu.

derivatne kuće od fortune

Potom sledi prebivalište ratovanja, čime je objedinjeno sve ono što se može desiti u ratu ili što može snaći one koji posluju u stranim gradovima.
Treće mesto je dodeljeno gradskim poslovima (i ovo je neki vid borbe, samo uz civilni angažman) i odnosi se na veze koje počivaju na poverenju; ono oblikuje prijateljstva i službe koji se često uzalud troše, i otkriva veličinu nagrada za odanost, kada su nebesa blagoslovena harmoničnim postavkama planeta.

Kada je reč o četvrtoj kući od Fortune, Manilije je dodeljuje sudovima, sudijama i advokatima. Zastupnici izlažu slučaj, a sudija otkriva laicima tajne zakona i vaga sporove koje razrešava svojom uobičajenom ozbiljnošću, kada kao arbiter istine uzme u obzir ništa drugo do samu istinu.

Ono što u radikalnom horoskopu pripada sedmoj kući, Manilije smešta u derivatnu petu kuću od Fortune – brak i saveze, kojima dodaje gostoljubivost i prijateljstva.

U šestoj kući se računa obilnost sredstava za život i pored toga novčana stabilnost; prvi označava stepen, a drugi trajnost resursa, uzimajući u obzir uticaje planeta i [radikalnih] kuća koje rukovode ovim pitanjima.

Sedma kuća od Fortune će imati veze sa opasnostima ukoliko su tu planete koje podržavaju štetnost, dok se osma kuća odnosi na privilegovane pozicije, rang slave, popularnost, da li je osoba otmenog porekla i slično.

Devetom mestu pripadaju svi problemi potomstva, roditeljske brige, i raznovrsne stvari koje su u vezi sa začećem dece.
Naredno mesto obuvata ono što vodi život; tu je naš karakter određen, takođe i na kojim tradicijama počiva porodica, i na koji način sluge izvršavaju pojedinačne zadatke koji im se dodeljuju.

Poslednje dve kuće su naročito zanimljive. Jedanaesta se odnosi na zdravlje i snagu, koliko smo imuni na bolesti, ali se isto tako odnosi i na izbor lekova i momenat kada ih treba primeniti, u čijem času će lečenje i mešanje spasonosnih napitaka imati najveću efikasnost. Dvanaesta se odnosi na postignuće ciljeva i ispunjenje nada, odnosno na to šta trebamo činiti da bi dobili parnicu na sudu, da li da se otisnemo na dug put radi profita ili da svoje nade položimo u letinu itd.

Guld nam skreće pažnju, a što jasno na osnovu Manilijevih navoda možemo da zaključimo, da kuće od Fortune nisu korišćene samo u ispitivanju natalnog horoskopa, već i za potrebe izrade katarhai horoskopa. Da li ćemo elektirati u kom času primeniti određeni lek ili ćemo tumačiti horoskop momenta setve da bi videli da li će žetva biti dobra ili loša, jesu predmet ove dve potonje opisane kuće.

Odista je zanimljivo da dvanaesto mesto od Fortune nema klasično negativna značenja, već se tiče naših izbora i odluka koje možemo da donosimo. Još je zanimljivije to što Manilije kao sledbenik stoičke škole ipak ostavlja malo prostora za pregovaranje sa sudbinom putem elekcionih horoskopa.


Napomene:

[1] Tačke su matematički proizvod određenih horoskopskih pozicija, pa su pokazatelj slučajno dobre sreće ili nesreće. Njihov upliv se smatra sudbinskim, jer se nameću izvesne okolnosti i situacije bez obzira na naše namere, uložene napore i (ne)dela; tamo gde tačka padne, tu započinje sudbina onoga za šta se tačka vezuje. Za razliku od planeta koje imaju i uopštena značenja, tačke su mnogo ličnije, predstavljaju jedinstven izražaj sudbine osobe.  ↩nazad na tekst

  • Marcus Manilius, Astronomica, trans. George P. Goold, Loeb Classical Library, Cambridge, MA/London: Harvard University Press, 1977.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *