Radovanja planeta prema Maniliju

Širi dalje!
  • 6
  •  
  • 4
  •   

Među mnogim slučajnim ojačanjima koja planete mogu da dobiju, nalaze se i radovanja. Svaka planeta ima određenu kuću u horoskopu u kojoj se raduje.

Svaka od planeta ima određenu moć (tačnije, među slučajnim moćima) u jednoj od kuća, za koju se kaže da je radovanje. Merkur se raduje u prvoj, a Luna u trećoj, Venera u petoj i Mars u šestoj, Sunce u devetoj, a Jupiter u jedanaestoj, ali Saturn u dvanaestoj kući.

~ Alkabitus ~

 

U tradiciji, svaka od 7 planeta ima kuću u kojoj se raduje, tj. kuću u kojoj dobija dodatnu snagu kada se u njoj nađe. Jedan od poznatijih proučavalaca klasične astrologije, Kris Brenan, pre izvesnog vremena je izneo logiku kojom su se helenistički astrolozi najverovatnije vodili u vezi sa ovim pitanjem. Međutim, neću se time baviti. Za početak ću ukratko navesti gde se koja planeta raduje prema većini autora.

Merkur se raduje u prvoj kući, jer prirodno vlada razumom i jezikom, govorom, komunikacijom, a što jesu, između ostalog, pitanja prve kuće – način na koji se predstavljamo svetu. Luna se raduje u trećoj kući, jer prirodno vlada rođacima (krvni srodnici, familijarne veze), putovanjima i promenama, ali i divinacijama (tumačenjima snova i nižim oblicima divinatorskih veština).

Venera se raduje u petoj kući, jer se prirodno vezuje za zadovoljstva, užitke, igre, decu i sve što stimuliše i raduje naša čula. Mars se raduje u šestoj kući, kao manji malefik, jer vlada nesrećama, neprijateljima, vojnicima i radnicima.

Sunce se raduje u devetoj kući jer se povezuje sa Bogom, religijom, proroštvom i predviđanjima budućnosti, dalekim putovanjima (ranije su to bila hodočašća) itd. U tradiciji, Sunce se vezuje za sve tradicionalne vrednosti, sve ono što je ispravno, po zakonu i savršeno, jer predstavlja personifikaciju Boga, dok se u modernoj astrologiji tradicionalizam pripisuje Saturnu.

Jupiter se raduje u jedanaestoj kući, jer se vezuje za darove i pomoć, prijateljstva, blagonaklonost moćnika. Na posletku, Saturn se raduje u dvanaestoj kući, jer simbolizuje tugu, nesreću, izolaciju, zatočeništva i progone itd.

radovanja

Zanimljiv izuzetak nalazimo kod Manilija. Ovaj rimski pesnik i astrolog, u svom delu Astronomicon, takođe se bavi radovanjima planeta, ali pravi 2 izuzetka.

Prvi izuzetak je taj što radovanje Saturna ne pripisuje XII kući, već IV kući. Ako se podsetimo da se IV kuća odnosi na zemlju, nepokretnosti, na plodove utrobe zemlje i skrivene stvari, poreklo i pretke, ali i zatvore, tamnice, kraj života i mesto groba, radovanje Saturna u ovoj kući bi bilo sasvim opravdano jer su značenja gotovo identična.

Drugi izuzetak je taj što radovanje Venere ne vezuje za V kuću, već za X kuću. I to ima svoju logiku, jer se u klasičnoj astrologiji za pitanja dece obavezno razmatrala X kuća, a slično je važilo i za pitanja braka. Na stranu što X kuća stoji nasuprot IV kući (porodica, dom), već predstavlja i status. Stupanjem u brak menja(o) se i društveni status osobe.

Takođe, ono što je zanimljivo je, da se u prevodu ne pominje radovanje Marsa. Istog nema ni na priloženoj ilustraciji, mada sam ga ja ubacio. Da li Manilije zaista to nije definisao ili je tokom prevođenja i prepisivanja jednostavno došlo do greške, za sada mi nije poznato. Nisam primetio da je neko od uglednih astrologa koji su se bavili ovom tematikom istakao da Manilije nije dodelio radovanje Marsu, a sigurno im nešto takvo ne bi promaklo.


Širi dalje!
  • 6
  •  
  • 4
  •   
Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
tel/viber: +381 63 786 79 85
Prijavite se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu
spinner

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *