Aspekt opozicije u horoskopu

Jedan od loših aspekata, ako ne i najlošiji, jeste aspekt opozicije. Poistovećuje se sa Saturnom zbog njegovog prirodnog odnosa koji ima sa luminarima.

Ali za opoziciju je rečeno da je zao aspekt, i da je to aspekt izuzetnog neprijateljstva i izuzetne zlobe i izuzetnog neslaganja. A takav aspekt se smatra izuzetno neprijateljskim jer je izvučen na osnovu odnosa koji Saturn ima s luminarima, pošto su domicili Saturna u opoziciji sa domicilima luminara. Stoga je za ovaj aspekt rečeno da je izuzetno neprijateljski, jer je Saturn veći malefik i snažniji od svih ostalih malefika.

— Gvido Bonati —

 

Kvadrati i opozicije su loši ili, ako želimo da budemo politički korektni, ovo su izazovni, nepovoljni aspekti. Naglasak ću staviti na opoziciju. Možemo se tešiti koliko god hoćemo, izmišljati tople vode i rupe na saksijama, ali ne postoji dobra opozicija.

Opozicija je najteži aspekt od svih. Ona nosi simboliku Saturna odnosno simboliku suprotstavljanja, otpora i natezanja. Vrlo prikladna analogija je sa dva čoveka koji natežu kanap – svako vuče na svoju stranu i to može trajati dok jedan ne nadvlada, a to može baš baš potrajati. Zato, možemo reći da opozicija nosi sobom nešto hronično, nešto što nekad sporo ali sasvim sigurno troši, melje, struže, kida, lomi. Deo po deo, onako sadistički. Ako nešto uradiš, kajaćeš se. Ako ne uradiš – kajaćeš se. Ako ne napadneš, bićeš napadnut. Ako ne okriviš, bićeš okrivljen.

aspekt opozicije

Simbolički, čitav naš život je jedna velika opozicija. Živimo pružajući otpor neminovnom kraju. Naše telo i njegove funkcije se vremenom troše, i ma koliko se trudili da se suprotstavimo starosti ona na kraju odnosi pobedu. Oni koji smatraju da je opozicija benefika dobra stvar varaju se. Još jednom – ne postoji dobra opozicija. Sa dva benefika u opoziciji, ona je samo minimalno štetna za razliku kada su u igri malefici.

Ako postoji recepcija planeta koje su u opoziciji ona se lakše podnosi. Ako nema recepcije i ako su kojim slučajem planete u međusobnim neprijateljskim znacima, onda će opozicija biti vrlo nasilna i štetna.

Prevazilaženje opozicije? Diskutabilna stvar. Ako je, na primer, vaš vladar Ascendenta u opoziciji sa nekom planetom, opozicija će za vas biti manje štetna ukoliko je vaša planeta snažnija od one koja je na drugom kraju opozicije. Ako vašu planetu još dodatno aspektuju neki snažni benefici, onda ćete imati pomoć sa strane u teškim situacijama koje opisuje opozicija, već prema simbolici planete koja aspektuje.

Ali to nije prevazilaženje, to je jednostavno ublažavanje, nekakvo dobro u nečem lošem.

POVEZANE TEME:

Dobro ili loše, pitanje je sad
Nedoumice oko aspekata


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

 1. Slobodan kaže:

  Kako onda tumačiti opoziciju kada je jedna planeta u egzaltaciji a druga u sedištu? Obe su jake po znaku i obe u dobrom aspektu sa vladarem Ascedenta.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani,

   „Sukobljavanje“ takvih planeta svakako nije toliko štetno kao kada su u opoziciji dve oštećene planete, posebno ako postoje recepcije (jednostrane ili uzajamne). Ali, neki vid problema se uvek beleži, zavisno od toga čime te planete vladaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *