Aforizmi Nikolasa Kalpepera II deo

kalpeper

Aforizmi Nikolasa Kalpepera II deo značajni u tumačenjima ne samo horarnih i elekcionih horoskopa, već i u analizi natalnih horoskopa.

 

Aforizmi Nikolasa Kalpepera koje ćete imati prilike da pročitate u ovom prevodu, mogu se naći u njegovoj knjizi Opus astrologicum. U tom ne tako obimnom delu ovog Lilijevog savremenika, pohranjeni su aforizmi koji pomažu u tumačenjima horarnih pitanja i elekcija, kao i uputstva za izradu određenih elekcija, poput elekcija o odlasku u rat, putovanjima, braku ili skrivenom blagu. Aforizmi dati u prvom delu odnosili su se na horarna pitanja, mada mnogi mogu imati primenu u svim astrološkim granama. U ovom, drugom delu, predstaviću elekcione eforizme koji se tiču braka i putovanja.

O elekcijama će biti reči u narednim tekstovima, gde ću izneti tradicionalna pravila za pronalaženje najpogodnijeg momenta za započinjanje nekog poduhvata. Kalpeperovi elekcioni aforizmi predstavljaju smernice, koje su postavke dobre a koje treba izbegavati prilikom izrade elekcionog horoskopa. No, među ovim aforizmima ćete, opet, pronaći veći broj onih koji su opšti i jednako primenjivi u drugim granama astrologije.

§ Elekcioni aforizmi za putovanja

1. Onaj ko zbog nekog posla odlazi kralju ili vladaru u vreme kada je Luna u Vodoliji, biće primljen; ali ga kralj neće ceniti niti će razmotriti njegovu molbu.

2. Ako je Luna u Ribama, kralj neće dozvoliti da mu vidi lice.

3. Ako se podnese bilo kakav zahtev na odobrenje, u vezi bilo čega, brzo će dobiti ono što želi, kada se na MC-u nalazi Jarac i Jupiter u njemu, i ako mu Luna aplicira; ili ako se odvaja od njega pa prilazi vladaru Ascendenta; ili ako vladar Ascendenta prilazi Jupiteru.

4. Venera podstiče vlagu i kiše; Merkur kratka putovanja i promene.

5. Venera na prvom stepenu Raka u konjunkciji sa luminarima, ili bilo koja druga velika konjnkcija, najaviće velike kiše.

6. U svim elekcijama, ojačaj vladara Ascendenta i vladara kuće željene stvari.

7. Saturn čini najviše nesreće na dugim putovanjima, Mars na kraćim.

8. Fiksni znakovi sprečavaju putovanja, kardinalni znakovi ih podstiču osim poslednjeg dela Vage.

9. Luna u rastu svetlosti i dobrom aspektu sa Suncem potpomaže putovanja.

10. Kada nesrećna planeta prima srećnu dobrim aspektom, ona ne uzrokuje štetu.

11. U putovanjima, najveće oštećenje koje planeta može da ima je da bude peregrina.

12. Rak se većinom odnosi na mora; Ribe na reke.

13. Svaka stvar koja se iznenada stvori, pa se iznenada uništi, pa se iznenada ponovo stvori, delo je Marsa.

14. Svaka stvar koja se iznenada stvori, pa se iznenada uništi i dugo ostaje uništena,delo je Saturna i Marsa.

15. Kada na putovanje ideš kopnom, loše je da imaš Marsa u trećoj ili devetoj jer to označava lopove. Ali, još je gore ako se nađe u drugoj kući.

16. Kada želiš da ideš u unutrašnjost [države], neka vladar druge kuće bude na dobrom mestu, a ne u četvrtoj kući niti na Ascendentu.

17. U ono vreme kada krećeš na put, gledaj ne bude zla planeta u sedmoj kući, jer to označava zlo koje će te snaći na mestu na koje ideš.

18. Ipak, ako je zla planeta dignifikovana i u dobrom aspektu prema vladaru Ascendenta, šteta neće biti velika.

19. Ako je vladar devete kuće na Ascendentu, putovanje će biti obavljeno uz počasti i profit.

20. Ako vladar Ascendenta predaje moć vladaru devete kuće, putovanje će biti dobro i profitabilno.

21. U vezi s kratkim putovanjima pogledaj vladara treće kuće, jer je on vladar kratkih putovanja.

22. Za sva putovanja pogledaj Lunu, jer je ona opšta signifikatorka putovanja.

23. Posebnu pažnju obrati na vladara sata: ako je oštećen u vreme kada krećeš na put, biće onoliko štetno kao da je oštećen vladar Ascendenta.

24. Vladar pete kuće je označitelj izaslanika i ambasadora.

25. Loše je krenuti na put u satu Saturna i Marsa, ali dobro u satima Jupitera, Venere i luminara.

26. Mnogostruka su oštećenja Saturna na putovanjima; spoznaćeš ih prema znaku u kom se nalazi.

27. Na primer: ako je putovanje morem i Saturn se uzdiže u Ribama, to će pokazati da će brod pretrpeti brodolom.

28. Ne putuj morem ako se uzdiže vatreni znak, jer je tada vodeni znak u osmoj kući.

29. Ako ideš vladaru ili kralju, neka Sunce bude usrećeno, i neka se Lav ili Ovan uzdižu.

30. U vezi sa svim putovanjima, neka vladar Ascendenta niti vladar sata ne budu oštećeni, niti spaljeni, niti u kvadratu ili opoziciji sa Suncem. I neka Luna ne bude na Ascendentu.

31. Kada se Sunce nalazi u svojoj kući ili egzaltaciji po danu, ili je Luna u svojim po noći, i ako je jedno od njih vladar sata, dobro je krenuti na put.

32. Ako u neko vreme Sunce ili Luna podržavaju desetu kuću, to je mnogo bolje.

33. Ako Sunce ili Luna predaju moć vladaru Ascendenta, to je dobro.

34. Prema natalnom horoskopu možeš prosuditi u kom delu sveta bi bilo najbolje da natus živi. Ako nemaš natalni horoskop, prosudi prema horarnom pitanju.

35. Ako su srećne planete združene sa vladarom Ascendenta, na potezu između Ascendenta i MC-a, za natusa je najbolje da živi istočno.

36. Ovo je još bolje ako je pitanje postavljeno pre podne.

37. Ako se srećne planete nalaze između sedme i četvrte kuće, zapadni predeli bi bili najbolji i najprofitabilniji za život natusa. I to će biti tako ako se pitanje postavlja između zalaska Sunca i ponoći.

38. Drugi delovi neba se mogu lako odrediti na osnovu prethodnog.

39. Sve pomenuto će biti mnogo upečatljivije ako je vladar sata srećna planeta i ako je vladar Ascendenta združen sa srećnom planetom.

40. Ako je postavljeno pitanje, da li će se neki čovek vratiti, pogledaj da li su vladar Ascendenta ili Luna u desetoj kući ili na Ascendentu; u tom slučaju će se vratiti.

41. Ako je vladar Ascendenta retrogradan, brzo će se vratiti; ako je direktan, vratiće se sporije.

42. Pokretni znakovi ubrzavaju povratak, fiksni ga odlažu. Promenljivi znakovi čine da se premešta s mesta na mesto.

43. Ako vladar Ascendenta predaje svoju snagu vladaru devete ili treće kuće, ili bilo kojoj planeti u ovim kućama, njegov povratak će biti usporen.

44. Ako je vladar Ascendenta u desetoj kući, u pokretnom znaku, neće proći dan pre nego što se vrati kući, već samo nekoliko sati.

45. Razmatranjem znaka u kom je signifikator, da li je pokretan, fiksni ili promenljiv, i njegovu udaljenost od ugla ili tela ili aspekta signifikatora pitača, vodeći se razumom i u skladu sa zahtevanom stvari, možeš prosuditi koliko će proći sati, dana, nedelja, meseci ili godina do njegovog povratka.

46. Luna ima veliku važnost u ovim pitanjima.

47. Uprkos prethodnom, ako se [Luna] nađe u drugoj, šestoj, osmoj ili dvanaestoj kući – ne razmatraj je.

48. Ako se Ascendent nađe u Lavu ili Vodoliji, Blizancima ili Strelcu, Luna je manje moći, što nije slučaj kad je u drugim znakovima. Razlog za ovo je što nabrojani znakovi nemaju aspekt prema znaku Raka koji je kuća Lune.

49. Vladara pete kuće daj izaslaniku ili ambasadoru, vladara Ascendenta pitaču, pa daj sud o njegovom povratku prema prethodnim pravilima.

50. Ako je postavljeno pitanje o nekom ko je poslat da dobije novac, pogledaj kakvu aplikaciju ima vladar pete kuće sa vladarom druge kuće, i prosudi prema tome.

51. Ako je vladar pete kuće odvojen od vladara neke druge kuće, možeš videti šta je već učinjeno, prema značenjima te kuće. Da li dobro ili loše, prema značenjima koja ima planeta od koje se odvojio.

52. Takođe, možeš da znaš da li će posao biti svršen potpuno ili delimično, prema snazi signifikatora.

53. Isto, primeti koja planeta osnažuje ili ometa signifikatore; tako ćeš spoznati razloge za to.

54. Ako se pitanje tiče počasti, uzmi vladara desete kuće i radi u skladu s tim.

55. Još jedan način za procenu povratka je sledeći: pogledaj da li je Luna vladarka sata pitanja; ako jeste i ako je snažna, onda je ona signifikator povratka; ako šalje svoje zrake ka vladaru pete kuće, vratiće se kada dođe do njega ili kada aspekt bude egzaktan.

56. Ali ako Luna aspektuje Ascendent, on će se vratiti kada ona dođe na stepen u usponu pitanja.

57. Glavni sud se daje razumski. Tačnije, ako postoji mogućnost njegovog brzog povratka.

58. Prema ovim pravilima, svaki astrolog, ako nije opterećen lekovitim travama, lako će napraviti elekcije za početak bilo kog posla.

§ Elekcioni aforizmi za brak

1. Ascendent daj muškarcu, a sedmu kuću ženi.

2. Na onom od ova dva dela gde se nalaze dobre planete, biće dobro za njih.

3. Za oboje: čuvaj se kraja Vage i početka Škorpiona, jer je to spaljeni put i ne podstiče ništa dobro u ovakvim stvarima, a ni u nekim drugim stvarima.

4. Neka Luna ne bude spaljena, jer to označava smrt; niti da bude na spaljenom putu, jer to označava loš svršetak.

5. Loše je ako u vreme sklapanja braka Luna aplicira Saturnu ili Marsu, pošto takav aspekt nikad nije dobar; jer neće biti ni mira ni ljubavi među njima.

6. Ako ulaziš u brak da bi imao puno dece, neka Luna bude u Raku, Škorpionu ili Ribama, i da nije oštećena. I ako je na zapadu, to je mnogo bolje.

7. Za svaki brak, neka Luna bude u rastu svetlosti i brza; neka nije u lošem aspektu sa Suncem niti u bilo kakvom aspektu sa Saturnom ili Marsom.

8. Venera je opšti signifikator braka, pa je najbolje ako joj Luna aplicira.

9. Ovi aforizmi su temelji astrologije: onaj ko iole ima pameti, od njih će izvesti još hiljadu drugih.

10. Onaj ko ne ume da napravi elekciju za bilo koji od ovih poduhvata, na osnovu ovih aforizama, nije dostojan da sebe nazove Umetnikom.

  • Nicholas Culpeper – Opus astrologicum, London 1648.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *