Prosuđivanje devete kuće. O putovanjima i religiji

lili

Ovaj prevod obuhvata poglavlja od kraja CXXXVIII do polovine CXLIII trećeg toma Hrišćanske astrologije u kojima Vilijam Lili, jedan od najvećih majstora praktične astrologije, obrađuje natalnu astrologiju i tematiku devete kuće, tj. o putovanjima, religiji i snovima. Kompletan prevod možete preuzeti OVDE.

O putovanjima i religiji

Signifikatori dugih putovanja se uzimaju prvo, od IX kuće i njenog vladara. Drugo, od planete ili planeta u IX kući. Treće, od Lune i Merkura; Ptolemej dodaje Marsa u ovom razmatranju.
1. Od svih ovih signifikatora izvodi se prosuđivanje, da li će natus putovati u daleke zemlje ili ne; da li jednom ili mnogo puta ili će toliko često putovati da će čitav svoj život, takoreći, provoditi u prekomorskim krajevima, ili da li će ipak retko ići na putovanja vani.
2. Kada je evidentno da će natus putovati, ove okolnosti su značajne: ka kojim delovima sveta će sviti svoja putovanja iz rodne zemlje. Ako izgleda da će posetiti razne krajeve, onda koje krajeve naročito.
3. Koji mogu biti uzroci glavnih putovanja.
4. Da li će putovanja biti uspešna, da ili ne; i da li će se izložiti opasnosti ili će time svoj život staviti na kocku.

Da li će natus putovati ili ne?

Radi razrešenja ovog pitanja, razmotri prethodno navedene signifikatore ali naročito Luna i Merkur, da li su u uzajamnoj recepciji ili u konjunkciji, ili u konjunkciji ili recepciji sa vladarom devete ili prve kuće. Ako su postavljeni u devetoj, trećoj ili prvoj kući, ili imaju dostojanstva u tim kućama, oni ukazuju na putovanja, bez sumnje. Isto i ako je vladar devete kuće u prvoj kući, ili vladar prve kuće u devetoj kući, ili kada su zajedno u konjunkciji. Sunce u kući Lune ili Merkura, ili u recepciji sa bilo kojim od njih po esencijalnim dostojanstvima, ili združen sa Merkurom ili Lunom, ili sa oboje, pokazuju putovanja.

Mnogo planeta u pokretnim znacima, podstiču natusov um na putovanja. Merkur u kući Lune, ili Luna u kući Merkura, isto. Što više pokazatelja putovanja nađeš, na mnogo češća i mnogo trajnija putovanja će natus ići itd. i suprotno: kada je nekoliko svedočanstava putovanja, onda malo putovanja. Mnogo okcidentalnih planeta, posebno Luna, pokazuju mnogo putovanja. Nepostojanje ovih aspekata ili pokazatelja, jeste argument da natus neće imati želju da vidi strane zemlje, već će ostati kod kuće u svojoj zemlji.

Uvek se pridržavaj [sledećeg]: signifikatori u pokretnim znacima pokazuju korisna i kraća putovanja; fiksni znaci su argumenti dugog ostajanja vani, ali uz malo koristi.

U koji deo sveta će Natus putovati?

Kada imaš jasne pokazatelje putovanja, i kada se želi znati u koji deo sveta će najverovatnije putovati, moraš prosuditi prema sledećem. Prvo, prosuđivanje se ovde izvodi od planeta koje se odnose na putovanja. Drugo, od znakova Zodijaka u kojima su te planete. Sunce i Saturn pokazuju [pravac] prema istoku od njegove matične zemlje, jer one vole istok. Venera prema jugu. Jupiter prema severu. Mars i Luna prema zapadu. Merkur označava onu četvrt neba koju i planeta sa kojom je u aspektu. Ipak, ako bi bio u konjunkciji sa Suncem ili Lunom, on ne bi pokazivao ništa, osim ako ima esencijalnog dostojanstva.

Znakovi se razmatraju prema svojim triplicitetima. Vatreni trigon tj. Ovan, Lav, Strelac, pokazuju istočni deo. Vazdušni trigon, tj. Blizanci, Vaga, Vodolija, upućuju na zapad. Zemljani trigon, tj. Bik, Devica, Jarac ističu jug. Vodeni trigon, tj. Rak, Škorpion, Ribe pokazuju sever. Prikupljanjem većeg broja svedočanstava, oblikuj svoje tumačenje o četvrtima neba.

Ptolemej je želeo da u prosuđivanju četvrti neba ka kojima bi natus putovao, razmotrimo pozicije Luminara; taj njegov način nema sličnosti sa prosuđivanjima drugih Astrologa, niti je sam po sebi razuman, ako nisu u vezi sa onim kućama koje su adekvatne putovanjima. Njegove reči su: ako se luminari nađu u orijentalnim kvadrantima ili četvrtima, to upućuje ka istočnoj i jugoistočnoj četvrti sveta. Ako su svetla u okcidentalnim četvrtima, onda prema zapadnim i severnim [četvrtima].

Abenrodan je rekao, da se pod istočnim četvrtima podrazumevaju X, XI, XII, I, II i III kuća; pod zapadnim, IX, VIII, VII, VI, V i IV kuća. Moraš razmotriti latitudu Marsa i Lune, [pa] ako su severne latitude i snažne u signifikaciji, prosudi da će natus putovati severno; ako su južne latitude, onda južno. Najpouzdaniji i sigurniji način je, da se prikupe svedočanstva redom, pa da se od najvećeg broja oblikuje tvoje tumačenje.

Da li će putovati kopnom ili vodom

Ovo je najskrupuloznije pitanje, ali se prosuđivanjem odgovara tako, što, ako je većina signifikatora u vatrenim ili zemljanim znacima, oni će radije ukazati na putovanje kopnom nego vodom; ako su vodeni i vazdušni, onda vodom ili ponekad vodom, a ponekad kopnom. Signifikatori u četvoronožnim znacima su argument putovanja konjem i kočijama, signifikatori u ljudskim znacima, onda pešice.

Razlog putovanja

Prvo, razlozi koji pokreću na putovanja se uzimaju od planeta koje su signifikatori putovanja. Drugo, od signifikatora kuća u kojima su planete postavljene. Upoznao sam te ranije, [sa tim] da planete označavaju stvari i osobe, zbog čega, ako su one planete koje oslikavaju putovanja združene sa Saturnom ili su u njegovim esencijalnim dostojanstvima ili je sam Saturn signifikator, on pokazuje uzroke putovanja koji proizlaze od saturnijanskih stvari ili ljudi, tj. kao od stvari bilo za pronalaženje nekih bogatih rudnika, ili dobijanje nekakvog nasledstva koje mu pripadne od preminulih [osoba], ili takvih nekih stvari ili robe kao što su saturnijanske. Isto tako od ljudi, starijih ljudi, ozbiljnih, uvaženih magistrata, gospode ili trgovaca satunovskog stanja itd.

Ako je Jupiter [signifikator], on pokazuje razloge, zbog religije, časti, zakona, crkvenog unapređenja itd. ili zbog, ili od osoba koje upravljaju takvim stvarima, kao bišopi, sveštenici, prelati, plemići, sudije, gospoda itd. i tako za ostale planete, kao što je naznačeno za II kuću[1]. Potom razmotri značenja kuća u kojima su planete postavljene, koje objavljuju putovanja; jer ako su signifikatori u I kući, natusa će obuzimati prirodna želja da vidi strane zemlje. U II kući, on putuje sa željom da kupuje i prodaje, pri čemu se može obogatiti itd. i tako za ostale. Pa tako, ukratko, razlog putovanja se pokazuje od prirode signifikatora, i prirodnih signifikacija kuća u kojima su postavljeni.

Hali daje ove opšte aforizme za vladara IX kuće

Ako je vladar IX kuće na Ascendentu, natus će puno putovati. Ako je u II kući, zaradiće mnogo od putovanja. U III kući, živeće skupa sa ženom strankinjom i često će se seliti. U IV kući, njegovi će roditelji imati neke skrivene bolesti i natus će umreti na svojim putovanjima. U V kući, imaće decu u drugoj zemlji. U VI kući, zaradiće od svojih robova ili slugu, i svoje stoke, razboleće se na putovanjima. U VII kući, naći će dobru ženu i ona će biti poslušna (što je dobra stvar). U VIII kući, natus će biti pohlepan u pribavljanju imetka i zarad toga će putovati preko mora itd.

O uspehu putovanja

Kada su signifikatori potentni, i u aspektima sa benefičnim planetama, ili u njihovim kućama, natus može sigurno putovati bez opasnosti, i oni obećavaju prosperitet, mnogo prijateljstva, mnogo časti, prema kvalitetu osobe itd. Ako su signifikatori slabi, ili u aspektu sa malefičnim planetama, ili postavljeni u njihovim kućama, obično se natus susreće sa mnogim teškoćama i opasnostima na svojim putešestvijima; kvalitet tih opasnosti je izveden od Saturna ili Marsa i znaka koji su zaposeli.

Stoga, kada utiču na signifikatora, ili su elevirani nad njim, ili su vladari mesta u kome se on nalazi, oni predskazuju opasnosti na putovanjima, prirode kuće i znaka u kojima se nalaze; pa ako su u XII, opasnost od zatočeništva; u III, od izdaje rođaka ili suseda, ili običnih lopova. I Saturn ovde ukazuje na siromaštvo, gubitak novca, [a] Mars na gubitke ili ozlede od lopova i vojnika. Signifikatori u vlažnim znacima, pokazuju štetu od iznenadnih kiša, od vode, od plovidbe, i zabačenih mesta. U fiksnim znacima (izuzev Škorpiona) od iznenadnih opasnih padova, ili iznenadnih i neočekivanih olujnih vetrova. U promenljivim znakovima, od munje ili groma, ili iznenadne promene vazduha.

U ljudskim znakovima, od lopova, obmana i pustošenja. U bestijalnim znakovima, od povreda četvoronožnih zveri, padova ili zemljotresa, ili od rušenja kuća ili zgrada. U Škorpionu, opasnost od bujica ili otrova. Ako su signifikatori putovanja u vodenim znakovima, aflikovani su maleficima i oni su na nasilnim fiksnim zvezdama, natus će se udaviti u nekoj oluji. Saturn sa vladarom IX kuće u XII kući, natus će biti ubijen na svom putovanju; ako je vladar IX kuće u njegovom mestu[2], biće opljačkan.

Koja oblast ili zemlja bi bili najbolji ili najsrećniji za natusa

Koje oblasti ili zemlje bi najviše odgovarale natusu, trebaš znati razmatranjem kraljevstava i gradova koji pripadaju I, X, XI i II kući rođenja, ili znakovima gde se Jupiter, Venera ili Severni čvor nalaze; moraš izbegavati kraljevstva i gradove koji pripadaju znakovima u kojima se nalaze malefici, kada signifikuju loše, ili aflikuju signifikatora; jer oni gradovi ili kraljevstva će uvek biti srećni za natusa, gde su Jupiter, Venera, Severni čvor i Fortuna postavljeni.

Primećeno je da su za natusa štetne one oblasti, koje su pod upravom znaka u VII, VI, VIII i IV; još više kada malefik zaposeda znak u bilo kojoj od ovih kuća i nema aspekt ka Jupiteru ili Veneri. Neka natus pažljivo izbegava one zemlje koje su pod upravom znaka gde su Saturn, Mars ili Južni čvor, ako su vladari VII, VIII ili XII kuće. Koja kraljevstva, zemlje ili gradovi su pod upravom svakog od dvanaest znakova, možeš pročitati u prvom delu ovog spisa, na početku strane 93.

O religiji natusa

Saturn, Mars ili Južni čvor u IX kući, ili Saturn ili Mars u III kući, opozitnoj prema IX kući, ako su u pokretnom znaku i Jupiter slab, peregrin ili u svom izgonu, i u kadentnoj kući, aflikovan maleficima, tj. Saturnom ili Marsom, obično su takvi natusi nazadni u religiji, pokazuju malo, ili pak nimalo, ili su izopačeni u onome čemu su naučeni, ili ako zapnu za bilo koju religiju, pokažu se kao najopakiji sektaši. Ali ako Jupiter, Venera ili Severni čvor zaposedaju IX ili III kuću, natus će se pokazati dobrim hrišćaninom i voleće religiju kojoj je podučen.

Sunce, Luna, Merkur i Fortuna u ovim kućama, su osrednji znaci, i uvećavaju signifikacije dobrog, kada su u benefičnim aspektima sa Jupiterom ili Venerom; umanjuju kada su u aspektu sa maleficima. Ako nijedna planeta ne zaposeda III ili IX kuću, razmotri Jupitera, prirodnog signifikatora religije, da li je u svojoj kući, egzaltaciji, i takođe na uglu, ili u recepciji sa Venerom ili Suncem, Lunom ili Merkurom, [jer] to upućuje na dobronamernog i religioznog čoveka.

Ako je Jupiter peregrin, u svom padu ili izgonu, i u kadentnoj kući slike, i aflikovan maleficima, on upućuje na suprotno. Neću ovde u ovom poglavlju da ijedan čovek misli da uticaj zvezda primorava na ovu ili onu religiju, ili da su one uzroci što je neko ili religiozan ili suprotno, već milost Boga na to utiče, tj. daruje pobožnost i milost Duha; zvezde samo odgonetaju prirodne sklonosti natusa ka dobru ili lošem i da li će biti postojan ili ne u bilo kojoj, prema svojim prirodnim sklonostima.

Aforizmi koji ukazuju na pobožnost

Jupiter, Venera ili Severni čvor u IX ili III kući, ili sa Spikom, signifikuju religioznu stranku. Jupiter, Venera kazimi Sunce izražava dušu vičnu proroštvu i divinaciji. Sunce, Luna, Merkur i Fortuna u IX ili III kući, ukazuju na ljude osrednje posvećene religiji. Sunce u IX kući, pokazuje mnogo pobožnosti kod natusa, daje religijsko unapređenje, i pravi izvrsne propovednike. Saturn u IX kući u bilo kom svom dostojanstvu, upućuje na religiju, neporočnost i veru.

Ako je vladar IX kuće benefik, ali loše postavljen, može ukazati da je natus ispravnog rasuđivanja, ali će mu malo njih odati priznanje. Saturn ili Mars u IX ili III kući, direktni, ozračeni dobrim aspektima benefika, sami zaposedaju fiksni znak, ukazuju na ispoljavanje pobožnosti; ipak, ne toliko iskreno i snažno, kao kada su benefici na njihovim mestima. Ako su prethodno pomenute planete slabe, onda ukazuju na suprotno. Kada Sunce i Jupiter imaju dominaciju u IX kući, i imaju dostojanstva na mestu Merkura, Lune, Ascendenta, i pored toga su u aspektu sa Merkurom i Lunom, reči natusa će biti poput proročanstava.

Mnogo planeta u IX kući, pokazuju izmešanost dobra. Kada nema planeta u IX kući, razmotri Jupitera, da li je ili u svojoj kući ili recepciji sa Venerom, Suncem, Lunom ili Merkurom, ili u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa Venerom, [ako su] ovi na uglovima pokazuju da će natus biti religiozna osoba.

Aforizmi koji označavaju bezbožnost

Saturn, Mars, Južni čvor u IX ili III kući u pokretnom znaku, Jupiter peregrin ili u izgonu, kadentan, ošteen maleficima, upućuje da natus neće biti postojan u jednoj religiji. Vladari IX kuće unesrećeni na uglovima, pokazuju preziranje pobožnosti; još sigurnije je ako su retrogradni. Gde zapazi, Saturn inklinira jeresi, Mars blasfemiji, Južni čvor ateizmu.

Saturn u IX kući retrogradan, u promenljivom znaku, pokazuje čoveka bez vere, koji je samo pokazuje spolja. Mars unesrećen u IX kući, ukazuje na sveštenike svađalice, lažove itd. Luna, Merkur i vladar Ascendenta u dvotelesnim znacima, upućuju, da će natus biti jeretik, ili će menjati religiju kojoj je prvobitno podučen. Venera i Luna u IX kući u pokretnom ili dvotelesnom znaku, označavaju da je natus promenljivog mišljenja i ljubitelj divinacija. Merkur u IX kući, preobražava natusa iz jedne religije u drugu. Luna sa Južnim čvorom u IX kući, upućuje na natusa ništavnog u pitanjima religije, tj. čoveka koji ne mari ni za šta.

O snovima

Jupiter ili Venera u IX kući, potentni i bez aflikcija, obično pokazuju snove koji imaju odgovarajuće efekte i nisu isprazni. Malefici tu, pokazuju loše snove i potpuno obmanjivačke. Ako su benefici u IX kući, i ako su bilo slabi ili mnogo aflikovani, oni ukazuju na dvosmislene snove, koji se nekada pokažu istiniti, a u drugo vreme varljivi, tako da im se ne može verovati. [Ako] nema planeta u IX kući, onda razmotri znak u kući i njegovog vladara i prema njegovom kvalitetu i stanju prosudi.

O kvalitetu snova

Ako je Saturn signifikator, natusovi snovi biće o stvarima i ljudima saturnijanskim, tj. o poljoprivredi, o prostima stvarima, kopanju zemlje, nalaženju blaga, o dubokim pećinama pod zemljom, mračnim mestima, pustinjama, grobnicama mrtvih, đavolima, duhovima, strašljivim stvarima, koje uzrokuju strah i užas itd.

Jupiter signifikuje prijatne snove koji se tiču višeg staleža, napredovanja, crkvenih stvari, kvalitetnih osoba, kraljeva, prinčeva, plemstva itd. Snovi koje Mars obznanjuje su o svađama, tučama, neprijateljstvima, metežu, konjima, ratovima, paljenju kuća, psima, lovu itd. Sunce [signifikuje] snove o zlatu ili novcu, ili osobama velikog poštovanja, o nekim stvarima iznad lunarnih, magistratima, dostojanstvu, poziciji ili unapređenju.

Venera u celosti signifikuje prijatne snove, zadovoljstva, bankete, veselje, finu odeću, zgodne mlade devojke, slike, slatke mirise. Merkur označava snove o nekakvim putovanjima, o učenju, knjigama, računima, pisanju, novcu, omladini, deci. Luna podstiče snove o vodi, plovidbi, raznim poslovima, opasnostima na moru, letenju kroz vazduh; ali ako je Saturn sa njom, onda se javljaju najstrašniji snovi.


Napomene:

[1] Pogledaj ovde https://astroriznica.com/w-lilly-o-drugoj-kuci-u-natalnoj-astrologiji/. ↩nazad na tekst
[2] U znaku u kome on ima nekog dostojanstva.↩nazad na tekst

  • William Lilly – Christian astrology, London 1647.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *