O trećoj kući u natalnoj astrologiji: V. Lili

lili

Ovaj prevod obuhvata poglavlja od polovine CXVII do polovine CXXI trećeg toma Hrišćanske astrologije u kojima Vilijam Lili, jedan od najvećih majstora praktične astrologije, obrađuje natalnu astrologiju i piše o trećoj kući, stanju braće i sestara natusa, te njegovom slaganju sa njima. Knjigu u celosti možete preuzeti OVDE.

O rođacima tj. braći i sestrama

Onaj ko želi da uopšteno prosudi o braći i sestrama, mora oblikovati svoje pretpostavke prvenstveno iz horoskopa prvorođenog, jer se u njemu najbolje prikazuje broj braće i sestara koji će biti rođeni nakon njega. Ali, ukoliko se horoskop prvorođenog ne može dobaviti, a natus je i dalje znatiželjan da zna nešto o stanju i kvalitetu braće i sestara, onda se moraju pratiti sledeća uputstva:
Prvo, da li će natus imati braću ili sestre.
Drugo, kakvo će biti njihovo stanje.
Treće, da li će natus s njima živeti u zajednici i slozi itd.

Da li će imati braću ili sestre?

Signifikatori braće i sestara u svakom horoskopu su :
Prvo, treća kuća od pet stepeni koji prethode njenom vrhu do pet stepeni pre naredne kuće.
Drugo, vladar treće kuće i planeta ili planete umetnute u njoj, ako ima ijedne.
Treće, Mars kao opšti signifikator braće, ali i Luna kao opšta signifikatorka sestara.

Ako su svi ovi signifikatori ili veći broj njih one planete koje smatramo plodnim i ako su postavljeni u plodnim znakovima, oni razaznaju mnogo braće i sestara. Ako su signifikatori jalove planete i u jalovim znakovima, onda će ih biti malo ili nimalo.

Ako se nađu osrednja svedočanstva, tj. ako se jalova planeta nađe u plodnom znaku, ili obrnuto, onda se tu predviđa mali broj braće i sestara, koji je ili uvećan ili umanjen, u skladu sa brojem signifikatora i njihovom potentnošću, da li se uvećavaju svedočanstva sterilnosti ili plodnosti.

Plodnim ili prolifičnim planetama nazivamo Jupitera, Veneru, a neki ovde dodaju Severni čvor pošto je prirode Jupitera i Venere. Neplodne ili jalove planete su Saturn i Mars, i takođe Južni čvor, pošto je iste prirode kao Saturn i Mars. Luminari pokazuju osrednjost. Ipak, Sunce je mnogo bliže jalovosti, na račun svoje velike toplote; Luna, zbog toga što je vlažne prirode, više je plodna nego jalova.

Merkur je indiferentan, i ukazuje na mnoštvo kada je združen sa plodnim planetama; suprotno kada je postavljen sa jalovim, jer on prisvaja prirodu one planete sa kojom je u konfiguraciji. I tu moraš uzeti u obzir kvalitet aspekta – konjunkcija ima prednost nad trigonom, trigon nad sekstilom, sekstil nad kvadratom, kvadrat nad opozicijom, a takođe partilni aspekt nad platik aspektom[1].

Priroda znakova u prosuđivanju braće

Ovan: iz razloga što Mars, sterilna planeta, ima ovaj znak za svoj dom a Sunce egzaltaciju, on je više znak jalovosti nego obrnuto.
Bik: ceni se više kao plodan nego jalov, jer je dom Venere koja je plodna i egzaltacija Lune.
Blizanci: prosuđen je kao neplodan, pošto je kuća Merkura koji ne raspoznaje ništa sam po sebi.
Rak: je plodan znak; on je kuća Lune i egzaltacija Jupitera.
Lav: smatra se jalovim, jer je dom Sunca i lavovi retko rađaju mlade.
Devica: nosi ime jalovog znaka, jer device same po sebi ne rađaju.

Vaga: više je znak plodnosti, jer je kuća Venere i Saturn ima egzaltaciju.[2]
Škorpion: iako kuća Marsa, ipak opšteprihvaćen kao plodan.
Strelac: uvek smatran plodnim zbog kuće Jupitera.
Jarac: znak malo dece koji inklinira jalovosti.
Vodolija: bez sumnje više plodan nego jalov.
Ribe: veoma plodan, jer je kuća Jupitera i egzaltacija Venere; on je znak mnogo dece.

O bogatstvu i stanju braće

stanju signifikatora, prosuđujemo o njihovom bogatstvu. Pa, ako su svi ili je veći broj njih snažan, oni nagoveštavaju srećno stanje, dug život, čast i bogatstvo braći i sestrama, i da će natus od toga imati dobro. Obrnuto je označeno ako su signifikatori slabi.

Ako je deo njih slab, a deo snažan, onda će neki od njih imati osrednje bogatstvo, a drugi mnogo nevolja. Ovo se takođe mora podrobno razmotriti: ako svi ili najveći broj signifikatora bivaju snažni i ako je među njima Luna dobro postavljena, a Mars se pokaže slabim, to je argument da će sestre biti srećnije nego braća. Ali, ako je obrnuto, ako je Mars snažan a Luna slaba i oštećena, to ukazuje da će braća biti boljeg položaja i bolje živeti nego sestre.

Zajedništvo ili sloga sa braćom i sestrama

Ako se dobronameran aspekt nađe između vladara prve i treće kuće, to označava slaganje i uzajamnu dobru volju među njima, tj. između natusa i njegove braće i sestara. Ako se kvadrat ili opozicija zadese među njima, neće biti znakova slaganja među njima. Ako nema nikakvog aspekta, neće biti nikakve ljubavi među njima.

Ono što je rečeno za braću i sestre i njihovu uzajamnu dobru volju jednih prema drugima, može biti primenjeno na rođake, susede ili krvne srodnike.

Ja obično nalazim da, i ne pamtim da sam ikada pogrešio, u čijim horoskopima pronađem peregriniranog Saturna u trećoj kući ili Marsa ili Južni čvor postavljen tamo, neočekivano iznikne mnogo neljubaznosti, mnogo neslaganja i svakojakih situacija u kojima je natus neprekidno uznemiravan u svom načinu života od strane sopstvene krvi i mesa.

Ako je vladar Ascendenta u kvadratu ili opoziciji sa Saturnom ili Marsom ili obojicom, može se očekivati samo malo ljubavi među braćom. Ako je vladar treće kuće Mars i ako podržava vladara Ascendenta trigonom uz recepciju, natus će se dobro slagati sa svojom braćom iako će među njima samima postojati neslaganje.

Vladar treće kuće na Ascendentu, u slaganju sa vladarom Ascendenta ili u uzajamnoj recepciji, ili ako je jedna ista planeta vladar i treće i prve kuće, onda će biti velikog slaganja između natusa i njegove braće.

Natus će imati korist i profit od svoje braće i sestara ili rodbine, ako je vladar treće kuće združen sa Fortunom ili njenim vladarom, na dobrom mestu neba[3]. Južni čvor u trećoj kući i vladar druge kuće spaljen, pokazuju da će natus imati štetu u svom imetku, zbog ili od svoje braće. Ovan ili Vaga u prvoj kući ukazuju da su braća lošeg stanja ili neprijatelji. Rak ili Jarac su argumenti moćnih rođaka ili braće, ali beskorisnih, više neprijateljski. Lav ili Vodolija u prvoj kući – braća se ili ne slažu ili podstiču nevolje natusu.[4]. Merkur u opoziciji sa Marsom ukazuje na neslaganje. Ono što je rečeno za braću, shvati za rođake i susede [takođe].

Broj braće i sestara

Proceni to od znaka u trećoj kući. Ako je plodan, i njegov vladar takođe, reci da će natus imati mnogo braće i obrnuto. Onoliko planeta koliko ih podržava treću kuću ili njenog vladara iz muških znakova, toliko će braće natus imati; ako se nađu u ženskim znakovima, onda toliko sestara.

Ako planete koje su signifikatori, podržavaju jedna drugu dobrim aspektima, oni će živeti; ako podržavaju lošim aspektima, oni će umreti. Spaljen Mars ukazuje na malo braće i smrt mlađeg, ako postoji. Vladar treće kuće spaljen ili Sunce u trećoj kući ili u opoziciji sa Jupiterom, označava malo braće i da oni neće imati dug život.

Saturn ili Jupiter u prvoj kući, natus je ili prvorođen ili će živeti bolje od svih ostalih. Saturn ili Sunce na bilo kom od uglova u svom esencijalnom dostojanstvu, ili ako je jedna od tri superiorne planete[5] vladar Ascendenta i u trećoj kući, ili ako je vladar treće kuće inferiorna planeta[6] i na Ascendentu, onda je natus ili prvorođeni ili će živeti na najbolji način u odnosu na ostale.

Drevni su vršili prosuđivanja ove kuće, na način kojim su u velikoj meri odbacili Ptolemeja, koji je iziskivao prosuđivanje od znaka na MC-u jer je to kuća majke, i po danu od Venere, noću od Lune i od one kuće koja sledi MC, što mora biti jedanaesta kuća u horoskopu. I on kaže, ako dobroćudne planete podržavaju ta mesta, onda možemo predvideti mnogo braće. Ovde je, bez sumnje, mislio na to ako natus želi da zna da li će imati više braće ili sestara od iste majke od koje je i sam rođen, jer to onda ima veliku verovatnoću istine i razuma.

Inače, način koji sam ja opisao je mnogo više sleđen i mnogo razumniji. A u ovome Ptolemej stoji sam, nepraćen od Grka, Jevreja, Arapa ili Latina.

Stultum est absque demonstratione pre aliis uni Credere[7]


Napomene:

[1] Partilni aspekt je onaj koji dve planete ostvaruju na istom stepenu, poznatiji kao egzaktni aspekt. Platik aspekt je onaj koji ostvaruje planete na različitim stepenima.↩nazad na tekst
[2] Lili nije mislio da je Vaga plodnija zbog Saturnove egzaltacije u tom znaku već da je upravo Saturn odgovoran što Vaga nije plodnija.↩nazad na tekst
[3] Dobra mesta neba su sve benefične kuće, posebno ugaone kuće.↩nazad na tekst
[4] Slično tumačenje nalazimo i kod Doroteja koje prenosi Ibn Ezra u svojoj Knjizi o rođenjima. Razlog za ovo je sledeći: kada se prema sistemu celih znakova, Ovan nađe na Ascendentu, onda će treći znak od Ascendenta biti znak Blizanci kojim vlada Merkur. Znak Device se u tom slučaju nalazi u VI kući, pa Merkur koji takođe vlada tim znakom, nosi sobom i negativnu simboliku VI kuće. Sasvim slično, ako se Vaga nađe na Ascendentu, onda je Strelac u III kući, a Ribe u VI kući, pa Jupiter kao vladar objedinjuje signifikacije braće i signifikacije malefične VI kuće. Opet, ako se na Ascendentu nađe znak Jarca, tada je u III kući znak Riba, a znak Strelca je u XII kući, pa tako opet Jupiter nosi kako simboliku rođaka, tako i malefičnu simboliku XII kuće.↩nazad na tekst
[5] Superiorne planete su Saturn, Jupiter i Mars.↩nazad na tekst
[6] Inferiorne planete su Venera, Merkur i Luna.↩nazad na tekst
[7] Istina mora biti demonstrirana pre nego što se u nju poveruje.↩nazad na tekst

  • William Lilly – Christian astrology, London 1647.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *