Vladari kuća po kućama — Henri Koli

koli

Henri Koli, Lilijev posinak, o uopštenim značenjima koja imaju planete kao vladari kuća postavljeni u drugim kućama. Ovo je prevod VIII poglavlja treće knjige, koje se nalazi u obimnom delu Ključ celokupne astrološke veštine (Clavis Astrologiae Elimata or, A Key to the Whole Art of Astrology).

od pete do osme kuće
od devete do dvanaeste kuće

O vladaru Ascendenta i njegovoj poziciji u nekoj od dvanaest kuća neba

I Ako je vladar Ascendenta postavljen na Ascendentu ili u prvoj kući, ne samo da označava da će osoba biti dugovečna već i prosperitetna, i vrlo vredna u ostvarenju kako počasti tako i profita; i da zasluži poštovanje kako od srodnika tako i od drugih. Ovo treba razumeti kada je oslobođen oštećenja i ako je dobro podržan dobroćudnim planetama ili luminarima; ako je drugačije, prosudi drugačije.

II Ako je vladar prve kuće postavljen u drugoj, to je pokazatelj da će osoba steći imetak sopstvenim zalaganjima; ako je tamo dobro podržan i oslobođen oštećenja, veća je verovatnoća za značajan profit i imućnost. Ali ako je oštećen i slab, to će podstaći suprotno, tj. mnogo siromaštva i bede, uz mnogo nevolja i patnji.

III Ako je postavljen u trećoj kući, osoba je sklona mnogim kraćim ili domaćim putovanjima, ili obitavanju ili boravku kod srodnika, poput braće, sestara, rođaka, itd. Ako se desi da je oštećen ili unesrećen tu, onda će doživljavati neprijatnosti u tim odnosima, ili će iskusiti mnoga nesrećna dešavanja na svojim kraćim putovanjima.

IV Ako je u četvrtoj kući, osoba se dobro može nadati očevini, ili uživati u nepokretnostima ili zemlji svog oca; napredovaće i biće uspešan u izgradnji, sadnji ili poslovima u vezi s pokretnim dobrima. Ali ovo treba razumeti kada je usrećen i dobro postavljen, a kada je unesrećen, osoba može imati loš kraj [života]; možda može umreti u zatvoru ili dočekati bednu smrt.[1]

V Ako se nađe u petoj kući i u njoj srećno postavljen, osoba će živeti srećno i doživeće mnogo radosnih dana, uživanja u veselju i razonodi; priuštiće sebi užitke, ponekad i malo kocke. Imaće dobru decu od koje ili na račun koje će imati prosperitet i ugodnosti; i na koncu, uživaće u radosti mnogih prijatelja.

Ali ako je tu bilo koji vodeni znak, a naročito znak Škorpiona, i ako je u njemu spaljen ili debilitiran, prosudi suprotno, tj. da će osoba biti previše sklona dobrom društvu i zadovoljstvima gore vrste, zbog čega će mnogo puta pretrpeti štetu; i ne samo to nego i prejedanje, opijanje i druge neumernosti mogu, na kraju, okončati njegov život.

VI Vladar prve u šestoj kući, osoba je obično bolešljiva ili podložna mnogim slabostima, ili živi servilan život (osim ako je u svojim visokim dostojanstvima); ako je slab ili mnogo oštećen, osoba je retko dobrog zdravlja, već je često ometena različitim zamornim poremećajima i drugim neumerenostima koje ga na kraju mogu odneti, nakon mnogo tuge i bola.

VII Ako je u sedmoj kući i ako je dobro postavljen u njoj, prosudi da će osoba imati sreće sa ženama, partnerima, agentima itd. i retko će biti da neće biti u kontaktu sa najrazličitijim svetom; sa ženama više nego što je uobičajeno. Uživaće u nadmetanjima i parničenju zbog sitnica, a često će izaći kao pobednik u takvim poduhvatima.

S druge strane, ako nađeš vladara Ascendenta oštećenog ili vrlo debilitiranog, bilo spaljenog ili drugačije, onda će biti poput osobe koja je u šaci ili na raspolaganju svojim otvorenim neprijateljima; upoznaće lošu ženu ili žene, koje će u tom slučaju biti instrumenti njegovog sloma i propasti.

O tome ćeš prosuditi prema znaku u sedmoj (ili radije osmoj kući), pa ako je Škorpion tu neka se osoba čuva otrova; ako je zemljani znak, onda može pretrpeti nesreću, ako ne smrtnu, onda zbog pada u neku jamu; ako je vazdušni znak, zbog pada s nekog visokog mesta. Razmotri druga svedočanstva koja su ovom podudarna i u skladu s tim donesi zaključak.

I upamti da onaj ko želi da bude izuzetno vešt u astrološkom prosuđivanju ne treba da očekuje pravila za sve napisana, već je i britak um takođe potreban; i treba da upamti prvi Ptolemejev aforizam[2] itd.

VIII Vladar Ascendenta u osmoj kući označava osobu kraćeg života, plašljivu, žalosnu osobu, podložnu obmani i posrednim radnjama, koja žudi za tuđim dobrima; ako je unesrećen, onda su ove stvari mnogo gore, a čemu se može dodati da će majka osobe biti u opasnosti od smrti na porođaju, osim ako intervenišu zraci dobroćudnih i korisnih planeta.

IX Vladar Ascendenta u devetoj kući pokazuje da će osoba biti snažno vučena ka putovanjima, od kojih će imati mnogo koristi ako je vladar usrećen; u suprotnom prosudi obrnuto, da će dopasti lopovima i pljačkašima, i da će zbog njih imati mnogo štete.

X U desetoj kući pokazuje da će osoba dobiti unapređenje, službu ili počasti, ili će steći ugled zahvaljujući nekakvom pohvalnom poduhvatu. Ali ako je oštećen, neka se osoba čuva kazne sudije ili negodovanja i nezadovoljstva nekog princa ili ugledne osobe, verovatno odlaska u zatvor, u najgorem slučaju smrti zbog neke izdajničke namere ili postupka.

XI Ako je vladar Ascendenta srećno postavljen u jedanaestoj kući, ukazuje da će osoba biti vrlo srećna i uspešna u vezi sa svojim nadama i željama; i da će imati srećnih poznanstava i prijateljstava, mada ne mnogo dece[3]. U suprotnom, ako je mnogo oštećen spaljenošću (koja je najgora) ili drugačije, onda će prijatelji biti pretvorni, imaće štetu od njih i poniženja, i ne samo to već će i sve nade i očekivanja osobe najčešće imati loš ishod.

XII Ako je postavljen u dvanaestoj kući, osoba retko izbegne štetu u tajnosti namerenu i načinjenu od strane skrivenih neprijatelja, a neće ga mimoići ako je oštećen u toj kući. Ovome bih dodao da za osobu postoji velika opasnost da svoje poslednje dane provede u zatvoru, u najmanju ruku da podnosi mnogo tuge zbog toga, ili gubitaka velike stoke ako osoba gaji takve stvorove.

O vladaru druge kuće u bilo kojoj od dvanaest kuća neba

I Vladar druge kuće postavljen u prvoj pokazuje da osoba bez mnogo muke može prikupiti značajan imetak ili bogatstvo (ako se prethodno razmotri koliko horoskop dozvoljava) i da će većina njegovih poslova doneti profit. Naravno, ovo važi ukoliko je oslobođen neprijateljskih zrakova nesrećnih planeta ili drugih oštećenja.

II U drugoj kući, osoba će sasvim sigurno imati bogatstvo i steći imetak; još sigurnije ako nije spaljen. A ako je vladar druge kuće u prijateljskom aspektu sa vladarom Ascendenta, to je siguran znak da će osoba mnogo prosperirati, osim ako je nekim čudom sprečena.

III U trećoj kući, označava profit na račun kratkih i putovanja kopnom, kao i na račun braće ili takvih srodnika, osim ako je vrlo oštećen pa ćeš tada prosuditi suprotno.

IV U četvrtoj kući podstiče sticanje imetka (ili u najmanju ruku profit) od roditelja, verovatno od kuće ili zemlje ili sličnih nepokretnih dobara i stvari. Ovaj sud je sigurniji ako je vladar druge kuće dobro podržan srećnim planetama; u suprotnom, umetnik bi trebao da prilagodi svoj sud; isto tako, da dobro razmotri karakteristike osobe.

V Ako je srećno postavljen u petoj kući, osoba će se obogatiti na račun svoje dece ili zahvaljujući mnogim igrama ili na račun nekih rekreativnih užitaka; započeće mnoge poslove, kako za sebe tako i za druge, od čega može ubirati značajne prihode i napredovati. Ali ako je spaljen ili oštećen, profit će biti manji; a ponekad osoba pretrpi štetu zbog tih odnosa ili poduhvata.

VI Ako ga nađeš postavljenog u šestoj kući, sluge osobe će se pokazati podmuklim ili će zapostavljati svoje dužnosti; od njih, takođe od male stoke ali i zbog bolesti, može trpeti mnogo gubitaka osim ako svedočanstva u horoskopu ne idu u prilog suprotnom ili u najmanju ruku umanjuju obećano zlo.

VII Ako se vladar druge nađe u sedmoj kući, osoba će pretrpeti štetu po imetak zbog parnica ili drugih sukoba. Trošiće mnogo na žene [ako je muškarac] ili će imati ženu koja će mu pomoći da troši svoj imetak;  sasvim sigurno, izuzev ako je vladar te kuće u prijateljskom aspektu prema vladaru druge, osoba treba oprezno da sarađuje s partnerima, kao i da se čuva da ne dopadne šaka lopovima (što bi bilo češće nego uobičajeno). Ali ako je vladar druge kuće oslobođen oštećenja, opasnosti su manje i neko dobro se može očekivati.

VIII Ako je u osmoj kući, osoba obično preteruje u trošenju, a ako je u dobrom aspektu ili recepciji sa vladarom osme kuće, imetak osobe će biti značajno umanjen, bilo zbog jamčenja za druge ili na neke slične načine. Ali ako je vladar druge utvrđen, ili pomognut vladarom osme kuće koji ga dispozituje, onda će osoba imati dobit od drugih, bilo na račun testamenata i nasledstva od umrlih, bilo na račun ženinog imetka, tj. imanja, dobara ili nepokretnosti koje mu mogu biti prenete.

IX Ako je vladar druge postavljen u devetoj kući i oslobođen oštećenja, osoba će imati dobit na račun svih stvari koje su njom označene, poput trgovine, ili transporta preko mora, bilo lično ili samo robe, ili na račun neke tajne stvari ili pronalaska; ili na račun zakona ili sveštenstva (ako naginje u tom smeru). Ovo moraš razumeti kada je dobro postavljen ovde, jer ako nije prosudi suprotno. Ako je u prijateljskom aspektu sa drugim planetama, to će takođe potvrditi ranije izrečen sud.

X Dobro postavljen u desetoj kući, pokazaće da će osoba sticati na račun svog zanimanja ili posla kojim se bavi, bilo da je reč o zanatu ili službi; ili može biti na račun neke otmene osobe.

XI U jedanaestoj kući, osoba će napredovati uz pomoć prijatelja i poznanika. Uopšteno će biti srećan u svojim nadanjima i slučajno dolazi do bogatstva, a ponekad kupovinom i prodajom, ili upravljanjem dobrima neke uzvišene osobe.

XII U dvanaestoj kući i u svom dostojanstvu, osoba će uvećati svoj imetak baveći se velikom stokom; i čudnovato može imati dobit od osoba koje su se u tajnosti namerile da ga povrede. Ali ako je nesrećno postavljen ovde, onda prosudi suprotno; čemu možeš dodati da može dopasti zatvora i da ga nesrećno mogu spopasti nekakvi jadi.

O različitim značenjima vladara treće kuće postavljenog u bilo kojoj od dvanaest kuća neba

I Ako se vladar treće kuće zadesi na Ascendentu, to je pokazatelj da bi osoba mogla preduzimati mnogo kraćih putovanja, i pokazati se kao dobar prijatelj svojti i rodbini, bilo da je reč o braći, sestrama, srodnicima itd. I ukazuje da će osoba gospodovati nad njima i na prijateljski način vršiti uticaj, osim ako je vladar treće kuće oštećen na Ascendentu od strane njegovog vladara ili drugačije; ako je to slučaj, pokazaće se previše strogim i neprirodnim.

II Ako je u drugoj kući, rođaci osobe će se otimati s njim oko dobara ili novca (osim ako postoji dobar aspekt ka vladaru Ascendenta), a ponekad to nagoveštava da će osoba odlaziti na mnoga kraća putovanja radi dobavljanja, uvećavanja ili održavanja imetka itd.

III Ako je vladar treće u trećoj kući i srećno postavljen u njoj, to nije samo pokazatelj pomoći rođaka, već i da će osoba uživati u putovanjima tamo-amo od jednog mesta do drugog.

IV Ako je u četvrtoj kući, rođaci osobe će se truditi da se obogate na račun očeve imovine (u najmanju ruku da dobiju šta mogu od njega, makar i vrlo malo), a na štetu natusa. Ovo je još sigurnije ako je vladar treće kuće loše postavljen u četvrtoj.

V Svojom pozicijom u petoj kući (koja je treća od treće) prirodno će označiti mnoga kraća putovanja na koja odlaze rođaci natusa, a koja ni na koji način nisu štetna po njega; oni bi bili plemeniti i prema njegovoj deci. A natus će mnogo uživati da zabavlja svoje rođake i susede igrama, gozbama i drugim razonodama, od kojih neće imati nikakve štete osim ako je peta kuća mnogo oštećena.

VI U šestoj kući, osoba živi u mržnji i neprijateljstvu prema rođacima. I među njima ponekad može biti mnogo sukoba, osim ako se ne pojavljuju druga svedočanstva koja to nadjačavaju.

VII U sedmoj kući, osoba može naići na probleme na mnogim putovanjima, praćene sukobima i drugim neprijatnostima; ponekad u braku ili zbog bratovljeve žene s kojom može biti previše blizak. Prema mišljenju nekih autora, sedma kuća je Ascendent natusove žene a to je peta od treće, stoga takvo tumačenje nije neprikladno.

VIII U osmoj kući pokazuje da je stanje natusove braće vrlo loše i oskudno; i da će ići na mnoga putovanja (uglavnom zbog testamenata preminulih osoba).

IX U devetoj kući, braća osobe će putovati u udaljene delove sveta daleko od svoje rodne zemlje i tamo se oženiti i naseliti sa ženama. Primeti da je deveta kuća sedma od treće, pa otuda ovakav sud.

X U desetoj kući (koja je osma od treće), braća natusa će umreti pre njega (ili će nakon njegove smrti kratko poživeti), i za života će među njima biti mnogo nesuglasica i razmirica, zbog čega će vrlo neugodno živeti. I ovo označava i da bi natus mogao ići na kraći put radi unapređenja.

XI U jedanaestoj kući pokazuje veliku ljubav i privrženost između natusa i njegovih rođaka. I ne samo to, nego i da će napredovati i biti uspešan u mnogim svojim poslovima (posebno ako je oslobođen spaljenosti ili drugih oštećenja). Takođe, odlaziće na mnoga prijatna putovanja da poseti određene prijatelje.

XII Ako je vladar treće postavljen u dvanaestoj kući, natus i njegova braća (i drugi srodnici) su savršeni neprijatelji jedni drugima, koji u tajnosti iznalaze razne načine da jedni drugima naškode. I to nije sve, nego obećava i mnogo štete natusu. On će biti prinuđen da beži da bi se osigurao opasnosti i da ne dopadne zatvora, čemu će biti prilično često podložan.

O vladaru četvrte kuće i njegovoj poziciji u bilo kojoj od dvanaest kuća neba

I Ako nađeš vladara četvrte kuće na Ascendentu, natus će se zanimati za poljoprivredu, izgradnju kuća, i baviće se zemljom ili nepokretnom imovinom. U takvim će poduhvatima biti vrlo uspešan, pod uslovom da signifikator nije ni na koji način oštećen. I ne samo to, nego će se često pokazati najuticajnijim među svojim rođacima i srodnicima, i sve će ih nadvisiti i steći poštovanje i čast među uglednim osobama.

II U drugoj kući pokazuje da će roditelji natusa biti vrlo odgovorne osobe, oboje u mogućnosti i voljni da mu pomognu i podrže ga. Po njihovoj milosti će on živeti dobro i imati uspeha u kupovini kuća, zemlje itd.

III Kada je u trećoj kući (koja je dvanaesta od četvrte) dobro postavljen i oslobođen oštećenja, natus ima dobit od svih stvari koje su označene četvrtom kućom, bilo da je reč o kućama, zemlji ili nasledstvu itd. od ili na račun braće, sestara, rođaka itd., koji će na neki način naštetiti svojim roditeljima, ili obrnuto. Ovaj sud treba da bude oprezno izveden i da ne bude konačan pre nego razmotriš druge okolnosti u horoskopu.

IV Ako je postavljen u četvrtoj kući i dobro podržan srećnim planetama, i ako je oslobođen spaljenosti itd. možeš predvideti mnogo sreće i uspeha natusu od bavljenja kućama i zemljom i nepokretnim dobrima. I ništa manje poštovanja od starih ljudi zbog čega će steći slavno ime i ostaviti dobar glas nakon svoje smrti. Ali ako je unesrećen i oštećen u četvrtoj, obećano dobro je u velikoj meri umanjeno, pa natus ne može očekivati da uživa u takvom prosperitetu, niti da živi u uzvišenosti.

V Ako je postavljen u petoj kući, to ukazuje da će otac natusa biti darežljiv i plemenit u predavanju svog imetka natusovoj deci, i da bi oni, po svoj prilici, time mogli biti mnogo unapređeni. Ali ako je vladar četvrte kuće u bilo kom lošem aspektu sa vladarom pete kuće ili je vladar pete kuće oštećen, onda prosudi suprotno — da neće uživati u dedinom imetku ili da im neće ostaviti ništa značajno čime bi se mogli razmetati.

VI U šestoj kući natus može napredovati zahvaljujući lečenju, maloj stoci i dobrim slugama (ako se druga svedočanstva tome ne suprotstavljaju); ponekad može pokazati osrednje stanje natusovih roditelja; i da natus može biti previše posvećen prevarama i obmanama, izuzev ako srećne planete pomažu svojim prijateljskim zracima.

VII Ako nađeš vladara četvrte u sedmoj kući snažnog, to će označiti profit natusa na račun žene ili žena, ili na račun nekog javnog posla ili poslovanju sa svakojakim ljudima iz različitih društvenih slojeva. Ponekad se natusov otac može pokazati njegovim neprijateljem ili se može snažno suprotstavljati svom sinu ili njegovim interesima.

VIII Ako se zadesi u osmoj kući to obećavane samo opasnosti po natusovu majku na porođaju već i kraći život ocu. Ali ako je vladar četvrte dobro postavljen u osmoj, natus može imati boljitak na račun testamenata i nasledstva od umrlih ljudi. A na kraju života će svoje kosti najverovatnije ostaviti u nekoj stranoj zemlji.

IX Ako nađeš vladara četvrte u devetoj kući dobro postavljenog i oslobođenog neprijateljskih zraka nesrećnih planeta, prosudi da će natus imati profit ili napredovanje od neke stvari označene devetom kućom, bilo da je reč o putovanju ili religiji, ili drugačije, na račun neke misterije koju može razotkriti. Ali takođe nagoveštava da natusovi roditelji mogu živeti vrlo servilno, loše i oskudno (otac naročito), što je sigurnije ako je [vladar] slab i oštećen u pomenutoj kući.

X Ako je postavljen u desetoj kući natus i njegov otac će biti mnogo poštovani od uvaženih osoba, živeće srećno od svog posla. Biće uopšteno smatran osobom dobrog ugleda u sveta, osim ako postoje drugi argumenti u horoskopi koji ovome kontriraju.

XI U jedanaestoj kući (koja je osma od četvrte) i ako je loše postavljena, preti kraćim životom ocu i mnogim nevoljama koje ga mogu pratiti tokom života. Ali ako je dobro postavljen prosudi suprotno; i da će natus najvećim delom svog života biti srećan i radostan.

XII Ako vladara četvrte kuće nađeš u dvanaestoj, vrlo je verovatno da bi natusovi roditelji mogli biti značajno pogođeni siromaštvom i drugim teškoćama, što može rezultirati time da okušaju sreću u nekim udaljenim delovima sveta, vrlo daleko od domovine natusa. Takođe, ne obećava ni natusu neko veliko dobro, a može ukazati da bi kraj života dočekao u nekoj stranoj zemlji. Ova uopštena značenja mogu biti delom protivrečna drugim planetarnim konfiguracijama, koje moraju biti dobro razmotrene i sjedinjene od strane astrologa.

>>> Od pete do osme kuće

Širi dalje!

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *