Vladari kuća po kućama — Henri Koli

koli

Henri Koli, Lilijev posinak, o uopštenim značenjima koja imaju planete kao vladari kuća postavljeni u drugim kućama. Ovo je prevod VIII poglavlja treće knjige, koje se nalazi u obimnom delu Ključ celokupne astrološke veštine (Clavis Astrologiae Elimata or, A Key to the Whole Art of Astrology).

O vladaru Ascendenta i njegovoj poziciji u nekoj od dvanaest kuća neba

I Ako je vladar Ascendenta postavljen na Ascendentu ili u prvoj kući, ne samo da označava da će osoba biti dugovečna već i prosperitetna, i vrlo vredna u ostvarenju kako počasti tako i profita; i da zasluži poštovanje kako od srodnika tako i od drugih. Ovo treba razumeti kada je oslobođen oštećenja i ako je dobro podržan dobroćudnim planetama ili luminarima; ako je drugačije, prosudi drugačije.

II Ako je vladar prve kuće postavljen u drugoj, to je pokazatelj da će osoba steći imetak sopstvenim zalaganjima; ako je tamo dobro podržan i oslobođen oštećenja, veća je verovatnoća za značajan profit i imućnost. Ali ako je oštećen i slab, to će podstaći suprotno, tj. mnogo siromaštva i bede, uz mnogo nevolja i patnji.

III Ako je postavljen u trećoj kući, osoba je sklona mnogim kraćim ili domaćim putovanjima, ili obitavanju ili boravku kod srodnika, poput braće, sestara, rođaka, itd. Ako se desi da je oštećen ili unesrećen tu, onda će doživljavati neprijatnosti u tim odnosima, ili će iskusiti mnoga nesrećna dešavanja na svojim kraćim putovanjima.

IV Ako je u četvrtoj kući, osoba se dobro može nadati očevini, ili uživati u nepokretnostima ili zemlji svog oca; napredovaće i biće uspešan u izgradnji, sadnji ili poslovima u vezi s pokretnim dobrima. Ali ovo treba razumeti kada je usrećen i dobro postavljen, a kada je unesrećen, osoba može imati loš kraj [života]; možda može umreti u zatvoru ili dočekati bednu smrt.[1]

V Ako se nađe u petoj kući i u njoj srećno postavljen, osoba će živeti srećno i doživeće mnogo radosnih dana, uživanja u veselju i razonodi; priuštiće sebi užitke, ponekad i malo kocke. Imaće dobru decu od koje ili na račun koje će imati prosperitet i ugodnosti; i na koncu, uživaće u radosti mnogih prijatelja.

Ali ako je tu bilo koji vodeni znak, a naročito znak Škorpiona, i ako je u njemu spaljen ili debilitiran, prosudi suprotno, tj. da će osoba biti previše sklona dobrom društvu i zadovoljstvima gore vrste, zbog čega će mnogo puta pretrpeti štetu; i ne samo to nego i prejedanje, opijanje i druge neumernosti mogu, na kraju, okončati njegov život.

VI Vladar prve u šestoj kući, osoba je obično bolešljiva ili podložna mnogim slabostima, ili živi servilan život (osim ako je u svojim visokim dostojanstvima); ako je slab ili mnogo oštećen, osoba je retko dobrog zdravlja, već je često ometena različitim zamornim poremećajima i drugim neumerenostima koje ga na kraju mogu odneti, nakon mnogo tuge i bola.

VII Ako je u sedmoj kući i ako je dobro postavljen u njoj, prosudi da će osoba imati sreće sa ženama, partnerima, agentima itd. i retko će biti da neće biti u kontaktu sa najrazličitijim svetom; sa ženama više nego što je uobičajeno. Uživaće u nadmetanjima i parničenju zbog sitnica, a često će izaći kao pobednik u takvim poduhvatima.

S druge strane, ako nađeš vladara Ascendenta oštećenog ili vrlo debilitiranog, bilo spaljenog ili drugačije, onda će biti poput osobe koja je u šaci ili na raspolaganju svojim otvorenim neprijateljima; upoznaće lošu ženu ili žene, koje će u tom slučaju biti instrumenti njegovog sloma i propasti.

O tome ćeš prosuditi prema znaku u sedmoj (ili radije osmoj kući), pa ako je Škorpion tu neka se osoba čuva otrova; ako je zemljani znak, onda može pretrpeti nesreću, ako ne smrtnu, onda zbog pada u neku jamu; ako je vazdušni znak, zbog pada s nekog visokog mesta. Razmotri druga svedočanstva koja su ovom podudarna i u skladu s tim donesi zaključak.

I upamti da onaj ko želi da bude izuzetno vešt u astrološkom prosuđivanju ne treba da očekuje pravila za sve napisana, već je i britak um takođe potreban; i treba da upamti prvi Ptolemejev aforizam[2] itd.

VIII Vladar Ascendenta u osmoj kući označava osobu kraćeg života, plašljivu, žalosnu osobu, podložnu obmani i posrednim radnjama, koja žudi za tuđim dobrima; ako je unesrećen, onda su ove stvari mnogo gore, a čemu se može dodati da će majka osobe biti u opasnosti od smrti na porođaju, osim ako intervenišu zraci dobroćudnih i korisnih planeta.

IX Vladar Ascendenta u devetoj kući pokazuje da će osoba biti snažno vučena ka putovanjima, od kojih će imati mnogo koristi ako je vladar usrećen; u suprotnom prosudi obrnuto, da će dopasti lopovima i pljačkašima, i da će zbog njih imati mnogo štete.

X U desetoj kući pokazuje da će osoba dobiti unapređenje, službu ili počasti, ili će steći ugled zahvaljujući nekakvom pohvalnom poduhvatu. Ali ako je oštećen, neka se osoba čuva kazne sudije ili negodovanja i nezadovoljstva nekog princa ili ugledne osobe, verovatno odlaska u zatvor, u najgorem slučaju smrti zbog neke izdajničke namere ili postupka.

XI Ako je vladar Ascendenta srećno postavljen u jedanaestoj kući, ukazuje da će osoba biti vrlo srećna i uspešna u vezi sa svojim nadama i željama; i da će imati srećnih poznanstava i prijateljstava, mada ne mnogo dece[3]. U suprotnom, ako je mnogo oštećen spaljenošću (koja je najgora) ili drugačije, onda će prijatelji biti pretvorni, imaće štetu od njih i poniženja, i ne samo to već će i sve nade i očekivanja osobe najčešće imati loš ishod.

XII Ako je postavljen u dvanaestoj kući, osoba retko izbegne štetu u tajnosti namerenu i načinjenu od strane skrivenih neprijatelja, a neće ga mimoići ako je oštećen u toj kući. Ovome bih dodao da za osobu postoji velika opasnost da svoje poslednje dane provede u zatvoru, u najmanju ruku da podnosi mnogo tuge zbog toga, ili gubitaka velike stoke ako osoba gaji takve stvorove.

O vladaru druge kuće u bilo kojoj od dvanaest kuća neba

I Vladar druge kuće postavljen u prvoj pokazuje da osoba bez mnogo muke može prikupiti značajan imetak ili bogatstvo (ako se prethodno razmotri koliko horoskop dozvoljava) i da će većina njegovih poslova doneti profit. Naravno, ovo važi ukoliko je oslobođen neprijateljskih zrakova nesrećnih planeta ili drugih oštećenja.

II U drugoj kući, osoba će sasvim sigurno imati bogatstvo i steći imetak; još sigurnije ako nije spaljen. A ako je vladar druge kuće u prijateljskom aspektu sa vladarom Ascendenta, to je siguran znak da će osoba mnogo prosperirati, osim ako je nekim čudom sprečena.

III U trećoj kući, označava profit na račun kratkih i putovanja kopnom, kao i na račun braće ili takvih srodnika, osim ako je vrlo oštećen pa ćeš tada prosuditi suprotno.

IV U četvrtoj kući podstiče sticanje imetka (ili u najmanju ruku profit) od roditelja, verovatno od kuće ili zemlje ili sličnih nepokretnih dobara i stvari. Ovaj sud je sigurniji ako je vladar druge kuće dobro podržan srećnim planetama; u suprotnom, umetnik bi trebao da prilagodi svoj sud; isto tako, da dobro razmotri karakteristike osobe.

V Ako je srećno postavljen u petoj kući, osoba će se obogatiti na račun svoje dece ili zahvaljujući mnogim igrama ili na račun nekih rekreativnih užitaka; započeće mnoge poslove, kako za sebe tako i za druge, od čega može ubirati značajne prihode i napredovati. Ali ako je spaljen ili oštećen, profit će biti manji; a ponekad osoba pretrpi štetu zbog tih odnosa ili poduhvata.

VI Ako ga nađeš postavljenog u šestoj kući, sluge osobe će se pokazati podmuklim ili će zapostavljati svoje dužnosti; od njih, takođe od male stoke ali i zbog bolesti, može trpeti mnogo gubitaka osim ako svedočanstva u horoskopu ne idu u prilog suprotnom ili u najmanju ruku umanjuju obećano zlo.

VII Ako se vladar druge nađe u sedmoj kući, osoba će pretrpeti štetu po imetak zbog parnica ili drugih sukoba. Trošiće mnogo na žene [ako je muškarac] ili će imati ženu koja će mu pomoći da troši svoj imetak;  sasvim sigurno, izuzev ako je vladar te kuće u prijateljskom aspektu prema vladaru druge, osoba treba oprezno da sarađuje s partnerima, kao i da se čuva da ne dopadne šaka lopovima (što bi bilo češće nego uobičajeno). Ali ako je vladar druge kuće oslobođen oštećenja, opasnosti su manje i neko dobro se može očekivati.

VIII Ako je u osmoj kući, osoba obično preteruje u trošenju, a ako je u dobrom aspektu ili recepciji sa vladarom osme kuće, imetak osobe će biti značajno umanjen, bilo zbog jamčenja za druge ili na neke slične načine. Ali ako je vladar druge utvrđen, ili pomognut vladarom osme kuće koji ga dispozituje, onda će osoba imati dobit od drugih, bilo na račun testamenata i nasledstva od umrlih, bilo na račun ženinog imetka, tj. imanja, dobara ili nepokretnosti koje mu mogu biti prenete.

IX Ako je vladar druge postavljen u devetoj kući i oslobođen oštećenja, osoba će imati dobit na račun svih stvari koje su njom označene, poput trgovine, ili transporta preko mora, bilo lično ili samo robe, ili na račun neke tajne stvari ili pronalaska; ili na račun zakona ili sveštenstva (ako naginje u tom smeru). Ovo moraš razumeti kada je dobro postavljen ovde, jer ako nije prosudi suprotno. Ako je u prijateljskom aspektu sa drugim planetama, to će takođe potvrditi ranije izrečen sud.

X Dobro postavljen u desetoj kući, pokazaće da će osoba sticati na račun svog zanimanja ili posla kojim se bavi, bilo da je reč o zanatu ili službi; ili može biti na račun neke otmene osobe.

XI U jedanaestoj kući, osoba će napredovati uz pomoć prijatelja i poznanika. Uopšteno će biti srećan u svojim nadanjima i slučajno dolazi do bogatstva, a ponekad kupovinom i prodajom, ili upravljanjem dobrima neke uzvišene osobe.

XII U dvanaestoj kući i u svom dostojanstvu, osoba će uvećati svoj imetak baveći se velikom stokom; i čudnovato može imati dobit od osoba koje su se u tajnosti namerile da ga povrede. Ali ako je nesrećno postavljen ovde, onda prosudi suprotno; čemu možeš dodati da može dopasti zatvora i da ga nesrećno mogu spopasti nekakvi jadi.

O različitim značenjima vladara treće kuće postavljenog u bilo kojoj od dvanaest kuća neba

I Ako se vladar treće kuće zadesi na Ascendentu, to je pokazatelj da bi osoba mogla preduzimati mnogo kraćih putovanja, i pokazati se kao dobar prijatelj svojti i rodbini, bilo da je reč o braći, sestrama, srodnicima itd. I ukazuje da će osoba gospodovati nad njima i na prijateljski način vršiti uticaj, osim ako je vladar treće kuće oštećen na Ascendentu od strane njegovog vladara ili drugačije; ako je to slučaj, pokazaće se previše strogim i neprirodnim.

II Ako je u drugoj kući, rođaci osobe će se otimati s njim oko dobara ili novca (osim ako postoji dobar aspekt ka vladaru Ascendenta), a ponekad to nagoveštava da će osoba odlaziti na mnoga kraća putovanja radi dobavljanja, uvećavanja ili održavanja imetka itd.

III Ako je vladar treće u trećoj kući i srećno postavljen u njoj, to nije samo pokazatelj pomoći rođaka, već i da će osoba uživati u putovanjima tamo-amo od jednog mesta do drugog.

IV Ako je u četvrtoj kući, rođaci osobe će se truditi da se obogate na račun očeve imovine (u najmanju ruku da dobiju šta mogu od njega, makar i vrlo malo), a na štetu natusa. Ovo je još sigurnije ako je vladar treće kuće loše postavljen u četvrtoj.

V Svojom pozicijom u petoj kući (koja je treća od treće) prirodno će označiti mnoga kraća putovanja na koja odlaze rođaci natusa, a koja ni na koji način nisu štetna po njega; oni bi bili plemeniti i prema njegovoj deci. A natus će mnogo uživati da zabavlja svoje rođake i susede igrama, gozbama i drugim razonodama, od kojih neće imati nikakve štete osim ako je peta kuća mnogo oštećena.

VI U šestoj kući, osoba živi u mržnji i neprijateljstvu prema rođacima. I među njima ponekad može biti mnogo sukoba, osim ako se ne pojavljuju druga svedočanstva koja to nadjačavaju.

VII U sedmoj kući, osoba može naići na probleme na mnogim putovanjima, praćene sukobima i drugim neprijatnostima; ponekad u braku ili zbog bratovljeve žene s kojom može biti previše blizak. Prema mišljenju nekih autora, sedma kuća je Ascendent natusove žene a to je peta od treće, stoga takvo tumačenje nije neprikladno.

VIII U osmoj kući pokazuje da je stanje natusove braće vrlo loše i oskudno; i da će ići na mnoga putovanja (uglavnom zbog testamenata preminulih osoba).

IX U devetoj kući, braća osobe će putovati u udaljene delove sveta daleko od svoje rodne zemlje i tamo se oženiti i naseliti sa ženama. Primeti da je deveta kuća sedma od treće, pa otuda ovakav sud.

X U desetoj kući (koja je osma od treće), braća natusa će umreti pre njega (ili će nakon njegove smrti kratko poživeti), i za života će među njima biti mnogo nesuglasica i razmirica, zbog čega će vrlo neugodno živeti. I ovo označava i da bi natus mogao ići na kraći put radi unapređenja.

XI U jedanaestoj kući pokazuje veliku ljubav i privrženost između natusa i njegovih rođaka. I ne samo to, nego i da će napredovati i biti uspešan u mnogim svojim poslovima (posebno ako je oslobođen spaljenosti ili drugih oštećenja). Takođe, odlaziće na mnoga prijatna putovanja da poseti određene prijatelje.

XII Ako je vladar treće postavljen u dvanaestoj kući, natus i njegova braća (i drugi srodnici) su savršeni neprijatelji jedni drugima, koji u tajnosti iznalaze razne načine da jedni drugima naškode. I to nije sve, nego obećava i mnogo štete natusu. On će biti prinuđen da beži da bi se osigurao opasnosti i da ne dopadne zatvora, čemu će biti prilično često podložan.

O vladaru četvrte kuće i njegovoj poziciji u bilo kojoj od dvanaest kuća neba

I Ako nađeš vladara četvrte kuće na Ascendentu, natus će se zanimati za poljoprivredu, izgradnju kuća, i baviće se zemljom ili nepokretnom imovinom. U takvim će poduhvatima biti vrlo uspešan, pod uslovom da signifikator nije ni na koji način oštećen. I ne samo to, nego će se često pokazati najuticajnijim među svojim rođacima i srodnicima, i sve će ih nadvisiti i steći poštovanje i čast među uglednim osobama.

II U drugoj kući pokazuje da će roditelji natusa biti vrlo odgovorne osobe, oboje u mogućnosti i voljni da mu pomognu i podrže ga. Po njihovoj milosti će on živeti dobro i imati uspeha u kupovini kuća, zemlje itd.

III Kada je u trećoj kući (koja je dvanaesta od četvrte) dobro postavljen i oslobođen oštećenja, natus ima dobit od svih stvari koje su označene četvrtom kućom, bilo da je reč o kućama, zemlji ili nasledstvu itd. od ili na račun braće, sestara, rođaka itd., koji će na neki način naštetiti svojim roditeljima, ili obrnuto. Ovaj sud treba da bude oprezno izveden i da ne bude konačan pre nego razmotriš druge okolnosti u horoskopu.

IV Ako je postavljen u četvrtoj kući i dobro podržan srećnim planetama, i ako je oslobođen spaljenosti itd. možeš predvideti mnogo sreće i uspeha natusu od bavljenja kućama i zemljom i nepokretnim dobrima. I ništa manje poštovanja od starih ljudi zbog čega će steći slavno ime i ostaviti dobar glas nakon svoje smrti. Ali ako je unesrećen i oštećen u četvrtoj, obećano dobro je u velikoj meri umanjeno, pa natus ne može očekivati da uživa u takvom prosperitetu, niti da živi u uzvišenosti.

V Ako je postavljen u petoj kući, to ukazuje da će otac natusa biti darežljiv i plemenit u predavanju svog imetka natusovoj deci, i da bi oni, po svoj prilici, time mogli biti mnogo unapređeni. Ali ako je vladar četvrte kuće u bilo kom lošem aspektu sa vladarom pete kuće ili je vladar pete kuće oštećen, onda prosudi suprotno — da neće uživati u dedinom imetku ili da im neće ostaviti ništa značajno čime bi se mogli razmetati.

VI U šestoj kući natus može napredovati zahvaljujući lečenju, maloj stoci i dobrim slugama (ako se druga svedočanstva tome ne suprotstavljaju); ponekad može pokazati osrednje stanje natusovih roditelja; i da natus može biti previše posvećen prevarama i obmanama, izuzev ako srećne planete pomažu svojim prijateljskim zracima.

VII Ako nađeš vladara četvrte u sedmoj kući snažnog, to će označiti profit natusa na račun žene ili žena, ili na račun nekog javnog posla ili poslovanju sa svakojakim ljudima iz različitih društvenih slojeva. Ponekad se natusov otac može pokazati njegovim neprijateljem ili se može snažno suprotstavljati svom sinu ili njegovim interesima.

VIII Ako se zadesi u osmoj kući to obećavane samo opasnosti po natusovu majku na porođaju već i kraći život ocu. Ali ako je vladar četvrte dobro postavljen u osmoj, natus može imati boljitak na račun testamenata i nasledstva od umrlih ljudi. A na kraju života će svoje kosti najverovatnije ostaviti u nekoj stranoj zemlji.

IX Ako nađeš vladara četvrte u devetoj kući dobro postavljenog i oslobođenog neprijateljskih zraka nesrećnih planeta, prosudi da će natus imati profit ili napredovanje od neke stvari označene devetom kućom, bilo da je reč o putovanju ili religiji, ili drugačije, na račun neke misterije koju može razotkriti. Ali takođe nagoveštava da natusovi roditelji mogu živeti vrlo servilno, loše i oskudno (otac naročito), što je sigurnije ako je [vladar] slab i oštećen u pomenutoj kući.

X Ako je postavljen u desetoj kući natus i njegov otac će biti mnogo poštovani od uvaženih osoba, živeće srećno od svog posla. Biće uopšteno smatran osobom dobrog ugleda u sveta, osim ako postoje drugi argumenti u horoskopi koji ovome kontriraju.

XI U jedanaestoj kući (koja je osma od četvrte) i ako je loše postavljena, preti kraćim životom ocu i mnogim nevoljama koje ga mogu pratiti tokom života. Ali ako je dobro postavljen prosudi suprotno; i da će natus najvećim delom svog života biti srećan i radostan.

XII Ako vladara četvrte kuće nađeš u dvanaestoj, vrlo je verovatno da bi natusovi roditelji mogli biti značajno pogođeni siromaštvom i drugim teškoćama, što može rezultirati time da okušaju sreću u nekim udaljenim delovima sveta, vrlo daleko od domovine natusa. Takođe, ne obećava ni natusu neko veliko dobro, a može ukazati da bi kraj života dočekao u nekoj stranoj zemlji. Ova uopštena značenja mogu biti delom protivrečna drugim planetarnim konfiguracijama, koje moraju biti dobro razmotrene i sjedinjene od strane astrologa.

O vladaru pete kuće i njegovoj poziciji u bilo kojoj od dvanaest kuća neba

I Vladar pete kuće na Ascendentu označava da bi natus mogao imati mnogo dece i da od njih bude poštovan; takođe, da će uživati u sportu, igrama i drugim razonodama, nekad i na svoju štetu.

II U drugoj, ako je oslobođen oštećenja, obećava profit natusu zahvaljujući naporima dece; pokazuje da će ona napredovati i steći imetak, i na taj način pomoći natusu.

III Ako je vladar pete kuće postavljen u trećoj (koja je jedanaesta od pete) deca natusa će biti srećna u prijateljstvima i poznanstvima, a natus će odlaziti na mnog prijatna i profitabilna kraća putovanja.

IV Ako je postavljen u IV kući, Šoner[4] kaže da će natus uživati u imetku svojih roditelja; drugi kažu da [ova postavka] označava mnogo dece koja, ukoliko nije snažan i oslobođen oštećenja, mogu pretrpeti mnogo nevolja i sekiracije; i moguće zatvor.

V ako je u petoj kući dobro postavljen, ukazuje na srećno i prosperitetno stanje natusove dece; i da će natus biti vrlo sklon užicima i zadovoljstvima.

VI Ako je u šestoj kući, natusova deca će se pokazati kao dobre i korisne sluge natusu; i neće biti mnogo ometena bolestima osim ako se ovome suprotstavljaju druga svedočanstva.

VII U sedmoj kući, natusova žena i deca će se udružiti na njegovu štetu; ponekad će se pokazati kao njegovi zakleti neprijatelji, osim ako se zadesi neki dobroćudni aspekt između vladara Ascendenta i vladara pete kuće.

VIII Ako je u osmoj kući oslobođen oštećenja, natusova deca će uopšteno napredovati ili sticati na račun preminulih osoba; a takođe i sam natus.

IX Ako je u devetoj kući, natusova deca će uživati u zadovoljstvima i dugim putovanjima; biće ingeniozna i sklona potrazi za novim izumima, a verovatno u dobre svrhe. Takođe, bila bi religiozna ili bi se bavila poslovima ili stvarima koje se tiču Crkve.

X Ako je postavljen u desetoj kući, natusova deca mogu napredovati zahvaljujući moćnim i uglednim osobama, na čast natusa. A kako je ovo šesta od pete kuće, deca natusa se mogu pokazati bolešljiva ili da bar u najmanju ruku budu bolestima mnogo ometana.

XI Postavkom u jedanaestoj kući ukazuje uopšteno na tusovu decu; imaće mnogo suparnika i čudnih sukoba ako druga svedočanstva tome ne portivreče. Ali će natus ostvarivati svoja nadanja i uživaće u društvu svojih prijatelja.

XII Kada je vladar pete kuće postavljen u dvanaestoj kući, to je pokazatelj malog broja dece; i ona mogu biti neprirodna ili doneti jade i nevolje natusu; ali mogu napredovati u bavljenju velikom stokom.

O poziciji vladara šeste kuće u bilo kojoj od dvanaest kuća

I Vladar šeste na Ascendentu snažan i dobro postavljen, pokazuje da bi natus mogao mnogo da propati od bolesti koje su prirode te planete; i da će se njegove sluge ili mala stoka pokazati uopteno nesrećnim po njega.

II Ako je postavljen u drugoj kući, pokazuje štetu po natusov imetak koji je primarno uzrokovan bolestima i slugama; tako će, uprkos svojim naporima, retko steći imetak osim ako se u horoskopu ne pojavljuju dobri pokazatelji bogatstva.

III Ako je u trećoj kući, natusova braća će biti bolešljiva, a i on sam podložan bolestima, mnogo puta na kraćim ili kopnenim putovanjima.

IV Ako je u četvrtoj kući, otac natusa živi siromašnim servilnim životom; i on će sam, skupa sa svojo porodicom, mnogo propatiti od bolesti. Ovaj sud je još sigurniji ako je vladar šeste kuće spaljen ili prilično oštećen u horoskopu.

V Svojom postavkom u petoj kući naškodiće natusu bolestima koje proizlaze od neumernosti, prejedanja i opijanja, ili od duševnih nemira koji proizlaze od problema sa decom.

VI Ako je vladar šeste kuće postavljen u šestoj kući, snažan i u dobrom aspektu sa vladarom Ascendenta, natus je snažan o uglavnom zdrav; u suprotnom, prosudi drugačije.

VII Ako je u sedmoj kući natus će trpeti štetu od ili zbog žena; može preko njih zadobiti neku bolest, osim ako je vrlo pažljiv. Takođe, pokazuje da će natusova žena biti bolešljiva i slaba; a i da će natus biti kriv, ili u najmanju ruku optužen za mnoga loša dela.

VIII Ako je vladar šeste u osmoj kući, natus će biti zdrav i nadživeće svoje neprijatelje i sluge. Ali ako vladar Ascendenta aplicira vladaru šeste u osmoj kući ili obrnuto, onda natus može računati na razboljevanje i s tim u vezi opasnost od smrti.

IX Ako je postavljen u devetoj kući, osim ako je snažan i potentan ili u dobrom aspektu sa srećnim planetama, natus će se razboljevati na putovanjima; i ne samo to, već će biti i sklon obamnjivačkim i zlobnim delima.

X Kada je postavljen u desetoj kući i slab, natus će biti ometen uznemirenošću tela ili uma koja proizlazi od mnogih teškoća u njegovom poslu, ili od nastojanja da stekne ugled ili naklonost uglednih ljudi, ili od neostvarenja svojih želja. Ali ako je snažan u desetoj, ili u recepciji ili dobrom aspektu sa vladarom Ascendenta ili desete kuće, prosudi drugačije.

XI Ako je u jedanaestoj kući, previše veruje svojim pretvornim prijateljima, ili trpi štetu na račun novih poznanstava osim ako nema drugih argumenata koji bi ublažili ovaj sud.

XII Svojom postavkom u dvanaestoj kući natus će pretrpeti štetu od bolesti koje mogu spopasti njegovo telo u zatvoru, ili proizaći od mnogo tuge ili uznemirene duše; biće povređivan i vređan od strane prostih i neuglednih osoba ili tajnih neprijatelja itd. A ovaj sud je još sigurniji ako je vladar šeste kuće unesrećen u dvanaestoj.

O poziciji vladara sedme kuće u bilo kojoj od dvanaest kuća

I Vladar sedme kuće postavljen na Ascendentu pokazuje da će natus biti voljen od žena i imaće dobit od njih. Ali ne treba da očekuje da će živeti bez sukoba, što je sigurnije ako vladar sedme oštećuje Ascendent; jer u tom slučaju narastaju neslaganja, ne samo između njega i žene, nego i između njega i drugih.

II Vladar sedme u drugoj kući, ako nikako nije oštećen, ukazaće da će se natus obogatiti na račun supruge ili žena. Ali ako je tu unesrećen, prosudi suprotno, mada će nadživeti i ženu i mnoge svoje suparnike; i retko će izbeći štetu po imetak od lopova ili drugih neprijatelja, ili, u najmanju ruku, mnogo sukoba i rasprava u vezi s ovom materijom.

III Ako je u trećoj kući dobro dignifikovan, postojaće dobro slaganje između natusa i njegove rodbine; ponekad se može desiti da sklopi brak s nekim rođakom. Ali ako nađeš da je vladar sedme loše postavljen u trećoj kući, natus i njegovi rođaci se neće voleti, već će biti udaljeni.

IV Ako je postavljen u četvrtoj kući natus će uživati u imetku svog oca; i može oženiti nekog iz rodbinskog kruga ko se pokaže vrlim i poštenim. Ali ako je loše postavljen u četvrtoj, može imati nevolje ili sukobe zbog nekih nepokretnosti ili zemlje koja je prethodno pripadala njegovim precima.

V Ako je u petoj kući loše dignifikovan, natus će imati sekiracije i zbog žene i zbog dece. Ali ako je dobro postavljen, oženiće mladu osobu, ženu koja će biti dobrih manira i ponašanja; i ne samo vrla, već i lepa.

VI Ako je u šestoj kući i u njoj loše dignifikovan, natus će oženiti osobu nižeg ili osrednjeg ugleda; i pokazaće da će natus biti kriv za laži i podmukle radnje, osim ako se drugi dobroćudni i prijateljski aspekti tome suprotstavljaju.

VII Ako je vladar sedme u sedmoj kući i dobro postavljen, natus će se dobro oženiti i neće se obeščastiti. Ali ako je oštećen tu, onda prosudi suprotno, i to će takođe ukazati na loše ugovore, i mnogo neslaganja i sukoba sa ženama, bilo da su ljubavnice ili druge.

VIII Ako se nalazi u osmoj kući i oslobođen je spaljenosti ili drugih oštećenja, natus može oženiti bogatu ženu i mnogo poboljšati svoj status njenim bogatstvom. Ipak, trebao bi da računa i na malo nevolja i sekiracije zbog testamenata ili nasledstva od preminulih osoba, osim ako se druga dobra svedočanstva tome suprotstavljaju.

IX Ako je u devetoj kući loše postavljen, natus će imati sukobe sa ženinom rodbinom; i ne samo to, nego će biti u opasnosti na dugim putovanjima; i možda će se oženiti u inostranstvu. Ponekad će označiti različitosti u veroispovesti. Ako je dobro postavljen, zlo je u mnogome umanjeno.

X Kada je postavljen u desetoj kući, autori potvrđuju, natus će oženiti ženu i otmenu i bogatu, i na taj način biti u milosti uzvišenih i uglednih osoba. Ali ako je oštećen, natus će imati teškoće u poslu i svim onim stvarima koje su označene desetom kućom.

XI Kada nađeš vladara sedme u jedanaestoj kući (koja je peta od sedme), natus će, po svemu sudeći, oženiti udovicu s kojom može srećno živeti i koja ima decu. Ali ako je loše postavljen u toj kući, žena se nikako neće pokazati najboljom, moguće da će biti previše sklona dobrom društvu; i prijatelji natusa na nesreću mogu biti neprijatni prema njemu kada su mu najpotrebniji, uvećavajući njegovo nezadovoljstvo.

XII Ako je loše postavljen u dvanaestoj kući, označava nesrećan brak, susrete sa neuglednim ženama koje se pokazuju varljive i mrske (osim ako se nešto drugo tome suprotstavlja); takođe, pokazuje mnoštvo skrivenih neprijatelja i mnogo nevolja i sukoba zbog njih, što će natusov život činiti neugodnim. Ali ako je vladar sedme dobro postavljen u dvanaestoj kući, ovo zlo je u velikoj meri ublaženo, ako ne i potpuno izbegnuto.

O poziciji vladara osme kuće u bilo kojoj od dvanaest kuća

I Ako je vladar osme kuće postavljen na Ascendentu, natus teško živi mnoge godine i vrlo je podložan nesrećama i slabostima tela; njegov život ni u kom slučaju nije srećan, osim ako je u pitanju srećna planeta koja je u dobrom aspektu prema vladaru Ascendenta ili luminarima.

II Ako je postavljen u drugoj kući (posebno ako je u svom dostojanstvu), prosudi da će natus imati mnogo prihoda, koje će mu ostaviti preminule osobe ili su miraz žene. Ali ako je nesrećno postavljen tu, prosudi suprotno.

III Ako je u trećoj kući, prosudi da će natusova braća biti siromašni ljudi, najverovatnije neće dugo živeti, jer će biti ometeni bolestima i drugim nevoljama koje će ih često snalaziti, na njihovu veliku štetu; još više ako je vladar šeste mnogo oštećen tu. Takođe pokazuje opasnost od smrti natusa na nekom kraćem ili kopnenom putovanju.

IV Ako ga nađeš loše postavljenog u četvrtoj kući, to predskazuje mnogo lošeg natusovim roditeljima, koji mogu biti čudnovato ometeni, bolešljivi ili nesrećni, osim ako prijateljski aspekti dobroćudnih planeta intervenišu. A natus će svršiti svoj život u kući ili u svojoj domovini, kao što Šoner kaže quod mors nati erit in propria domo.

V Kada je postavljen u petoj kući, natusova deca mogu umreti po rođenju, a ako požive postaće uzvišena. Biće vrlo ugledna bilo zbog svojih slavnih dela ili zbog svojih pakosti, u skladu s postavkom signifikatora u horoskopu.

VI Ako je postavljen u šestoj kući, ukazuje na štetu od slugu ili na račun male stoke, ili od nekog odnosa označenog šestom kućom. Ali ove aforizme treba uzeti oprezno i u skladu sa drugim okolnostima u horoskopu, bez obzira što ih drugi autori izričito potvrđuju u svojim delima.

VII Ako je postavljen u sedmoj kući, označava da će natus oženiti bogatu osobu u nekoj drugoj zemlji od njegove (ili njene), i nadživeće je; na posletku, svoje poslednje dane će provesti u nekoj stranoj zemlji.

VIII Vladar osme u osmoj kući oštećen, pokazuje veliku opasnost od nasilne smrti. Ali ako je tu snažan i potentan, natus će uživati u dobro zdravlju veći deo života; na kraju, umreće prirodno i lako.

IX Ako je u devetoj kući natus retko ostavi svoje kosti u domovini, već radije u nekoj stranoj zemlji. Ako je tu nesrećno postavljen, biće sklon lošim radnjama koje mu mogu skratiti životni vek; ako je snažan i oslobođen oštećenja prosudi suprotno.

X Ako je u desetoj kući unesrećen, natus može biti osuđen na smrt zbog povrede zakona. Ali njegova smrt neće biti neprimetna, već će umreti kao slavan, i verovatno po naređenju nekog princa (bez obzira da li je planeta slaba ili snažna na MC-u horoskopa).

XI Ako je u jedanaestoj kući, natus može očekivati tek na nekolicinu pravih, iskrenih prijatelja u koje može imati poverenje. Radije će biti stalnih nesuglasica i rasprava sa njima. Na kraju, može umreti u najboljim godinama svog života, osim ako je ovaj sud ublažen drugim, snažnijim pokazateljima.

XII Ako je vladar osme u dvanaestoj kući i oštećen ili unesrećen, natus može umreti u zatvoru, ili imati mnogo nesreće od neprijatelja, toliko da će mu život biti nelagodan i prožet obiljem nesreća; ako je snažan u dvanaestoj, opasnosti su manje pa natus može izbeći.

O poziciji vladara devete kuće u bilo kojoj od dvanaest nebeskih kuća

I Ako je vladar devete kuće postavljen na Ascendentu, natus će snažno stremeti putovanjima ili imati želju da vidi neobične zemlje. Biće pravičan i zbog toga steći naklonost učenih ljudi koji će biti spremni da ga vode ili podučavaju retkim veštinama, u kojima može biti vrlo uspešan, osim ako se druge konfiguracije planeta tome suprotstavljaju.

II Ako je u drugoj kući, natus će profitirati na putovanjima, plovidbama, u trgovini, ili bilo kojoj stvari koja je označena devetom kućom. Ovo je sigurnije ako je tu postavljen u svojim osnovnim dostojanstvima i dobrom aspektu prema vladaru druge kuće; u suprotnom, nije nerazumno prosuditi drugačije.

III Ako je postavljen u trećoj kući, natus može putovati a njegova braća i srodnici imati koristi od toga. Verovatno će oženiti ženu iz neke strane zemlje (jer treća je sedma od devete kuće). U prosuđivanju uvek razmotri snagu ili slabost signifikatora itd. pošto nema uopštenog pravila ili aforizma već su dozvoljeni izuzeci, koje razuman umetnik mora odmeriti.

IV Kada je u četvrtoj kući (koja je osma od devete) natus može skončati u stranoj zemlji; natusovi roditelji mogu biti mnogo bolesni ili ometeni nekim natprirodnim poremećajem. Razlog putovanjima mogu biti saveti roditelja ili unapređenje, kao što Šoner kaže significat peregrinationis in causis parentum.

V Ako je postavljen u petoj kući, natus će ići na mnogo prijatnih putovanja, i verovatno dobiti decu u nekoj udaljenoj zemlji u kojoj će mnogo uživati i biti srećan.

VI Ako je u šestoj kući, natus ducet servam itd. kaže Šoner. S njim se Argoli slaže u svom Ptol. Parv.[5]  da će natus oženiti sluškinju, i da može mnogo profitirati od slugu i male stoke. Moguće je da će ga snaći neka bolest na putovanju, ili neka druga nevolja može zadesiti njega ili nekog iz porodice, osim ako se desi da su signifikatori pomognuti srećnim planetama ili njihovim dobroćudnim zracima.

VII Ako je postavljen u semdoj kući, natus će upoznati vrlu ženu, dobru odgojenu i odličnog ponašanja; i ne samo to, nego će uglavnom biti i pokorna i poslušna. A natus može biti podložan mnogim nemirnim putovanjima, ili će biti vrlo nezadovoljan susretima sa drugim osobama na putovanjima.

VIII Postavkom u osmoj kući, ukazuje da natus može putovati zarad nekog opasnog poduhvata, ili da bi dobio ženin imetak, ili nasledstvo koje mu je ostavio preminuli prijatelj. Ovo uzmi u obzir oprezno, kao što sam mnogo puta u ovom poglavlju navodio.

IX Ako je postavljen u devetoj kući natus će odlaziti na nekolicinu putovanja. Pravična je osoba, radoznali istraživač božanskih tajni i skrivenih stvari; njegovi snovi će se u najvećem broju potvrđivati istinitim. Na kraju, pokazaće se osobom koja je uopšteno poštovana od strane većine. U nekom delu svog života može otići na put zbog religije ili da bi otkrio neku natprirodnu stvar.

X Zbog postavke u desetoj kući, natus će odlaziti na neka putovanja da bi stekao ugled ili da bi napredovao; ili će putovati sa uglednim osobama ili da bi ovladao nekom izuzetnom veštinom, ili da bi dobio unapređenje ili novo zaposlenje. A natusova braća će najčešće u skladu s ovom pozicijom, oženiti bogate žene ili će se povezati sa uglednim porodicama.

XI Ako je u jedanaestoj kući, natus je osoba koja je uglavnom cenjena i vrlo poštovana; i ne zaslužuje ništa manje ne samo u domovini nego i u mestima u koja putuje (možda, doduše, nerado). Ovome bi se moglo dodati (prema mišljenjima drugih autora) da će se natusova braća oženiti van domovine — pretpostavljam, zbog toga što je jedanaesta deveta od treće kuće.

XII Ako je vladar devete loše postavljen u dvanaestoj kući, ukazuje da natus neće biti religiozan ili će biti ateista; takođe i da će biti otuđen od svoje braće i rođaka, ali će se ponekad pokazati da su, zapravo, rođaci pretvorni i podmukli prema natusu, osim ako su vladari treće ili devete u dobro aspektu ili recepciji sa vladarom Ascendenta.

O poziciji vladara desete kuće itd.

I Vladar desete kuće na Ascendentu ukazuje da će natus vladati nad osobama nižeg statusa; imaće slavu u svom zaposlenju ili izvršenju službe, i biće mnogo poštovan od uglednih osoba. Ako je slab i unesrećen u prvoj kući, umanjuje nešto od obećanih odličnih stvari.

II Ako je u drugoj kući snažan i dobro postavljen, daruje natusu slavu, i napredovanje na račun bogatstva koje stiče nekim uzvišenim zaposlenjem ili službom kod uzvišene osobe ili moćnog čoveka.

III Ako je postavljen u trećoj kući, natus će steći ugled i poštovanje odlazeći na kraća putovanja. Mada neće imati mnogo braće, na njihov račun može napredovati do neke pozicije koja će mu biti profitabilna; ovo je još snažnije ako je signifikator pomognut dobroćudnim zracima srećnih planeta itd.

IV Ako je vladar desete u četvrtoj kući, to obećava napredovanje natusu na račun kuća, zemlje, starih građevina i svih stvari označenih četvrtom kućom; i od velikog prijateljstva sa uglednim osobama jer, upravljajući njihovim poslovima, može steći ugled i dobiti unapređenje. Na kraju, uvećavaće svoj imetak i nepokretna dobra. Ovo će biti više ili manje u skladu sa snagom ili slabošću signifikatora, i dobrim ili lošim aspektima sa drugim planetama.

V Ako je snažno postavljen u petoj kući i u dobrom aspektu sa vladarom pete kuće, obećava slavu natusu na račun svoje dece; ali ona neće biti zdrave osobe, već radije bolešljive i slabe, a posledično i kratkog života. Primeti da je peta kuća osma od desete itd.

VI Ako je u šestoj kući horoskopa, to obećava da bi imetak ili bogatstvo natusa bili vrlo mali ili osrednji. Ipak, ako je dobro postavljen u ovom delu horoskopa, ukazuje da će natus uopšteno biti osrednje poštovan, i da će mu biti ukazane ljubaznosti zbog zasluga i vrednosti koje gaji.

VII Ako je postavljen u sedmoj kući, nartus će pobediti u većini sukoba u koje se bude upustio. Takođe, časno će se oženiti i na taj način napredovati, doći do velikog ugleda, prema snazi signifikatora itd.

VIII Ako je postavljen u osmoj kući, obećava bogatstvo natusu u njegovoj mlađoj dobi na račun testamenata ili nasledstva od umrlih osoba, i slavu i ugled od toga. Ali majka može biti u smrtnoj opasnosti pri porađanju natusa.

IX Ako se zadesi u devetoj kući i ako je snažan, natus će doći do velikog unapređenja zahvaljujući svojoj učenosti ili nekom važnom putovanju ili novom izumu. Biće vrlo pravičan i pošten u svim svojim delima; svoj kraj života dočekaće u nekoj udaljenoj zemlji ili kraljevstvu.

X Ako je snažno postavljen u desetoj kući, natus će steći izuzetno unapređenje ili veliki ugled ili počasti, čak iznad mogućnosti datih mu rođenjem; verovatno neko dobro unapređenje kod kralja ili princa itd.

XI Ako je dobro postavljen u jedanaestoj kući natus ne samo što će imati mnogo znamenitih prijatelja od kojih će imati mnogo koristi i ugleda, nego će to biti korisno i onima kojima je natus naklonjen; biće uopšteno vrlo usrećen i zadovoljan u većini svojih poslova; svojoj deci će ostaviti pozamašan imetak. Ali ako je signifikator loše postavljen, mnogo dobra će biti umanjeno.

XII Ako je vladar desete u dvanaestoj kući, to obećava mnogo gubitaka i štete natusu zbog moćnih osoba. Biće u velikoj opasnosti od zatvora i uopšteno nesrećan. Ipak, na kraju će steći poštovanje, čak i od onih koji su mu skriveni neprijatelji.

O poziciji vladara jedanaeste kuće itd.

I Ako je vladar jedanaeste kuće postavljen na Ascendentu i snažan, natus neće oskudevati u mnogim dobrim i vernim prijateljima, od kojih će imati ostvarenja nada i očekivanja, i koji će mu pomoći da nadvlada sve svoje neprijatelje. Zahvaljujući svojoj čestitosti i vrlinama, svakodnevno će uvećavati broj svojih prijatelja i steći dosta imetka, i živeće u slavi i javnom priznanju. Na kraju će biti uopšteno srećan u svim svojim delima.
Ako je slab ili oštećen na Ascendentu, umanjuje obećano dobro, ali nikako u potpunosti ne briše ova obećavajuća značenja.

II Ako je u drugoj kući i dobro postavljen, obećava bogatstvo i značajno napredovanje od prijatelja i poznanika; takođe nešto dobra i od natusove dece, s kojom će biti vrlo srećan i imati mnogo okrepe.

III Ako je postavljen u trećoj kući, natus je srećan sa svojom braćom i rodbinom koji će biti ljudi dobrog ugleda i poštovani; i biće neobično prijateljski prema natusu. Sva njegova kratka putovanja će biti prosperitetna. Ovaj sud je još sigurniji ako je vladar jedanaeste dobro postavljen u trećoj kući ili u dobrom aspektu ili recepciji sa vladarom Ascendenta, luminarima ili srećnim planetama.

IV ako je postavljen u četvrtoj kući, natusovi roditelji će biti podložni bolestima, zbog čega se može desiti da ne dožive starost.. Ipak, biće srećni, a natus će biti mnogo napredniji zahvaljujući njima i uvećaće nepokretna dobra kojima se bude bavio.

V Ako je vladar jedanaeste postavljen u petoj kući, to će označiti mnogo zadovoljstva i radosti natusu na račun njegove dece, koja će biti prosperitetna i srećna. Ipak, ako je signifikator unesrećen, to upućuje da će natus biti sklon da popusti uzde svojim žudnjama i da sebi da neograničenu slobodu u užicima, razonodi itd. osim ako se drugi pokazatelji tome suprotstavljaju.

VI Ako je postavljen u šestoj kući, a naročito ako je u njoj loše dignifikovan, natus će teško doživeti starost, i biće ometen mnogim jadima i brigama, tako da mu život ni u kom slučaju neće biti lagodan. Ali ako je snažan, natus će se mnogo lakše boriti sa teškoćama; i u umerenom obimu će savladati nevolje koje ga snalaze u svetovnim poslovima.

VII Ako ga nađeš postavljenog u sedmoj kući, autori potvrđuju, označava siromaštvo natusa u mladim danima, ali bogatstvo prema drugom delu života. Takođe, obećava da bi se natus srećno oženio ženom uz koju bi se obogatio i koja bi ga volela, s kojom bi prosperirao i živeo vrlo zadovoljno. Moguće da bi se oženio više nego jednom, pa se na taj način obogatio.

VIII Ako se desi da je postavljen u osmoj kući, natus ne može očekivati da ima sreće u trgovini, ali po svemu sudeći može imati dosta napretka na račun testamenata i nasledstva umrlih, i na taj način steći pozamašan imetak. Ovo je još sigurnije ako je vladar jedanaeste kuće dobro dignifikovan u osmoj itd.

IX Ako je vladar jedanaeste kuće postavljen u devetoj kući horoskopa i snažan, natus može očekivati profit i napredovanje od trgovine ili poduzimanja poduhvata u dalekim zemljama. Ako se desi da sam putuje, biće srećan i radostan na putovanjima, i ubiraće mnogo više prihoda vani u svetu nego u domovini. I ne samo to, već će steći i dobre prijatelje, poznanike itd.

X Ako je u desetoj kući i oslobođen oštećenja, natus neće oskudevati u prijateljima; odista će imati one od kojih će imati koristi i biti unapređen; baš onako kako kaže poslovica o bradi[6], tako da je nemoguće da potone u svetu, a šta bi mogao više od toga poželeti? Ali ako je signifikator slab ili mnogo oštećen, natus može očekivati da ostane uskraćen za te prijatnosti, koje su u ovim našim danima vrlo retke.

XI Ako je postavljen u jedanaestoj kući, to i dalje obećava natusu mnogo bogatstva i mnogo prijatelja, a odatle znamenito ime i slavu, u skladu sa poreklom; biće blagosloven i decom. Bez obzira na sve, natusova sreća može biti promenljiva, ako se ne obrati dovoljno pažnje.

XII Ako je postavljen u dvanaestoj kući, natusove nade će često biti ometene; on je vrlo beskoristan i budalast, uglavnom što se tiče postupaka. Upoznaće mnoge nove prijatelje da ga podrže, i mnoge neprijatelje da mu naškode, pa neka se čuva zatvora i drugih nevolja. Ali ako je vladar jedanaeste kuće u dobrom aspektu ili recepciji sa vladarom Ascendenta ili luminarima, opasnost će biti ublažena, a sreća natusa uopšteno bolja i povoljnija.

O poziciji vladara dvanaeste kuće u bilo kojoj kući horoskopa

I Vladar dvanaeste kuće na Ascendentu pokazuje da će natus stalno (manje-više) biti ometen neprijateljima, da će ga pratiti mnoge nevolje i brige. Otkriće, takođe, izdajnička dela i bezobzirne radnje od strane sopstvene porodice koje pritiskaju i telo i um, naročito u prvom delu života; drugi deo života bi mu bio mnogo mirniji i prosperitetniji, pa tada može očekivati popravljanje stvari i po svoj prilici prikupljanje imetka, uz lagodniji život u svetu.

II Ako je u drugoj kući, natus će mnogo patiti zbog gubitaka imetka i drugih teškoća koje će mu neprijatelji naturiti, na njegovu veliku štetu. Neobične glasine će kružiti o njemu, a njegovoj sreći će mnogi zavideti; biće i pokušaja da se natus osiromaši, ako nema drugih, jačih pokazatelja koji bi skrajnuli ovo zlo.

III Ako se vladar dvanaeste nađe u trećoj kući, braća natusa će biti njegovi neprijatelji i priređivaće mu mnoge zapanjujuće obmane i neprijatnosti; ali će i oni sami imati istu sudbinu zbog drugih. Takođe, natus će biti vrlo nesrećan na svojim kraćim ili kopnenim putovanjima, što je još snažnije ako je vladar dvanaeste kuće oštećen.

IV Ako je postavljen u četvrtoj kući, slab i unesrećen, to pokazuje sukobe između natusa i njegovih roditelja zbog imovine, zemlje itd. Veliko neprijateljstvo se može izroditi između natusa i njegove rodbine zbog nepokretnih dobara, dotle da mu kuća može biti oduzeta; i mnoge druge smetnje mogu slediti, osim ako srećne planete pomažu svojim prijateljskim zracima.

V Ako je postavljen u petoj kući (koja inače označava decu) i u njoj unesrećen, to pretpostavlja da će natusova deca biti neposlušna, te da će imati mnogo briga i jada zbog njih. A ako je vladar pete u dvanaestoj, autori potvrđuju, natus će odgajiti tuđu decu, ali će retko naći sreće i radosti u njima.

VI Ako je postavljen u šestoj kući (koja označava sluge i malu stoku), onda natus treba da očekuje da susrete sa nesrećama i štetom zbog izdajničkih, varljivih slugu; takođe i gubitke zbog stoke, jer su to stvari koje su označene šestom kućom.

VII Ako vladara dvanaeste nađeš u sedmoj kući i unesrećenog, to označava štetu natusu od supruge, ili prostih prezrenih žena koje su neprijateljski nastrojene prema njemu i koje mu zadaju mnoge muke i probleme, toliko da njegov život može postati bedan, pa da svoje poslednje dane dočeka u tuzi.

VIII Postavkom u osmoj kući obećava osrednje dobru sreću natusu. Imaće dovoljno imetka i biće uznemiravan tek od nekolicine neprijatelja, bilo javno ili tajno. Ipak, može imati nevolje u vezi sa imetkom preminulih osoba.

IX Ako je postavljen u devetoj kući, natus će imati problema sa ljudima Crkve u crkvenim poslovima; i neće biti uspešan na dugim putovanjima ili plovidbama. Rođaci njegove žene će biti nesrećni (jer je deveta treća od sedme), i trpeće mnogo pritisaka od svojih neprijatelja, osim ako neka dobra svedočanstva u horoskopu ovo ne ublažavaju.

X U desetoj kući, unesrećen, označavaopasnost od zatvora zbog nezadovoljstva nekog magistrata ili ugledne osobe; čast i reputacija natusa mogu bitimnogo umanjeni ili neizvesni; može izgubiti svoje unapređenje, a svi njegovi poslovi (u najvećem broju) mogu biti neobično ometeni neprestanim napadima, na veliku štetu i tugu natusa.

XI Ako je loše dignifikovan u jedanaestoj kući, natus će biti neobično razočaran po pitanju svojih nada; broj prijatelja i poznanika će se smanjiti i oni će se pokazati nevernim; može mnogo patiti zbog prevrtljive sreće u većini svojih poslova, osim ako se to nekim čudom ne spreči.

XII Na kraju, vladar dvanaeste u dvanaestoj kući pokazuje da će natus pretrpeti štetu na račun skrivenih neprijatelja, neprimetno i bez znanja o tome ko mu je naškodio. Imaće vrlo malo pravih prijatelja, a mnogi neprijatelji će u tajnosti sprovoditi svoje zlo nad njim, madašteta koju će mu naneti neće biti značajna. Ipak, valjalo bi da bude oprezan, da ne bude zadržavan ili zatvoren, što ovakva postavka prirodno obećava, osim ako druge konfiguracije to popravljaju.

Toliko o značenjima koja nose pozicije planeta (vladari drugih kuća) u ostalim kućama u horoskopu; pri čemu treba upamtiti da su svi pomenuti aforizmi sigurni i istiniti sami za sebe, ali ih treba razmatrati oprezno kao što sam naglašavao sve vreme. To jest, pretpostavljeno je da je vladar kuće postavljen sam u [nekoj] drugoj kući horoskopa, i nije u aspektu ni sa srećnom niti nesrećnom planetom, niti peregrin niti spaljen itd., pa ako je drugačije, Umetnik treba to da proceni i prilagodi svoj sud, i ne može pogrešiti.


Napomene:

[1] Četvrta kuća se povezuje sa zatvorima i tamnicama, a ujedno predstavlja i kuću kraja svih stvari, mesto groba itd. Otuda ovakva nepovoljna simbolika ako je vladar oštećen. ↩nazad na tekst
[2] U tom aforizmu pseudo-Ptolemeja kaže se da je dar tumačenja horoskopa od Boga, tj. osoba ne može naučiti da bude astrolog već se kao takva rađa. ↩nazad na tekst
[3] 9. kuća je kuća potomstva kao i 5. ↩nazad na tekst
[4] Nemački astrolog Johan Šoner. ↩nazad na tekst
[5] Italijanski matematičar i astrolog, Andrea Argoli (Ptolemaeus Parvus in Genethliacis Iunctus Arabibus)↩nazad na tekst
[6] Svaki čovek ume da pliva kada ga drže za glavu. ↩nazad na tekst

  • Henry Coley – Clavis Astrologiae Elimata or, A Key to the Whole Art of Astrology, London 1676.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *