Upotreba Morinus programa III deo

Podešavanja opcija koje su u vezi sa prognostičkom tehnikom primarnih direkcija i arapskim tačkama. Upotreba Morinus programa III deo.

Podešavanje opcija II

Nastavljamo sa podešavanjem opcija. Sada ćemo podesiti neke parametre za računanje primarnih direkcija. Postoji više različitih parametara i više načina za računanje primarnih direkcija. Da ne bude zabune, nije reč o simboličkim direkcijama stepen za godinu, već o ekvatorijalima, o pravim primarnim direkcijama.

Morinus nudi tri metode – Plasidus poluugao, Plasidus ispod pola i Regiomontan. U najširoj upotrebi je Plasidus poluugao. U ponuđenim opcijama još možete odabrati da li želite mundane ili zodijačke direkcije, a takođe možete i da odaberete promisore i signifikatore. Pošto ovde nema prostora da se detaljnije bavimo objašnjavanjem primarnih direkcija, pročitajte ovaj tekst.

Na sledećoj slici su prikazana podešavanja koje je najbolje koristiti (opcija Asc, MC as promissors se može otštiklirati):

primarne
Podešavanje opcija za izračunavanje primarnih direkcija

Sledeće što je potrebno podesiti, to je vremenski ključ u vezi sa primarnim direkcijama. Postoje dinamički i statički ključevi. Dinamički ključevi koriste prave solarne lukove, dok statički ključevi kao što im i samo ime kaže, imaju konstantne vrednosti. Preporuka je da se koriste statički ključevi. U ponudi su 4 opcije – Ptolemejev, Naibodov i Kardanov ključ, a poslednja opcija vam omogućava da sami napravite vremenski okvir koji želite. Najčešće se koriste Ptolemejev ključ gde je jedan stepen jednak jednoj godini i Naibodov ključ gde je jedan stepen srazmeran prosečnom godišnjem kretanju Sunca.

kljuc
Dinamički i statički ključevi za računanje primarnih direkcija

Opcija Pds in chart koja se nalazi odmah ispod opcije ključeva, daje mogućnost da se odabere neka od opcija prikaza primarnih direkcija u karti. Treba ostaviti prvu opciju, kao što je i predefinisano.

Naredna opcija lots se odnosi na arapske tačke. Koliko ćete tačaka koristiti i koje formule, to je na vama. Odlično je što je ostavljena mogućnost da sami možemo da unosimo formule tačaka, pa ću objasniti princip. U polje name unesite naziv arapske tačke. Odmah ispod se nalaze dugmad za odabir činilaca. Kada kliknete na neku od strelica, otvoriće vam se padajući meni, gde imate čitav niz različitih skraćenica. Skraćenice planeta ćete prepoznati.

Druge skraćenice su:

 • AC (Ascendent), IC (vrh IV kuće), MC (Zenit, vrh X kuće) i DC (vrh VII kuće);
 • HC (2,3,4,5 itd.) su oznake vrhova kuća, pa je tako HC2 vrh druge kuće;
 • HC! (2,3,4,5 itd.)su oznake za vladare kuća, pa je tako HC2! vladar druge kuće;
 • MO!, SU!, ME! itd. jesu oznake za dispozitore planeta, pa je tako MO! dispozitor Meseca;
 • RE (postojeća arapska tačka) i RE! (vladar postojeće tačke). Na primer, formula za tačku neprijatelja je Asc + Fortuna – Saturn i obrće se noću. Da bi dodali ovu tačku na vaš spisak tačaka, morate da odaberete činioce u formuli. Prvi činilac je Ascendent, pa nađete AC. Drugi činilac je Fortuna. Na vašem spisku to je prva tačka, ona je predefinisana u programu. Pošto je prva na spisku nosiće broj 1. Dakle, u drugoj koloni ćete označiti RE, a odmah ispod odabrati broj 1 (vidi sliku ispod). U trećoj koloni ćete odabrati SA odnosno oznaku za Saturna. Ukoliko je za izračunavanje neke tačke potrebna pozicija neke druge tačke, postupak je isti. Važno je samo da pogledate na vašem spisku sa desne strane, na kojoj poziciji se nalazi tačka koja vam treba i taj broj stavite ispod RE.
upotreba morinus programa III deo
Primer kako se pravi formula za arapsku tačku koja u sebi sadrži drugu tačku

Ukoliko se formula tačke obrće za noćna rođenja, štikliraćete opciju Diurnal. Kada napravite formulu neke tačke, kliknite na dugme Add (označeno plavom bojom na sledećoj slici). Ukoliko želite da izmenite postojeću tačku, kliknete na tu tačku u spisku tačaka, izmenite parametre koje želite i potom kliknete dugme Modify (označeno zelenom bojom). Ukoliko želite da uklonite neku tačku sa spiska, označite je na listi i kliknite dugme Remove. Opcija koja vam sigurno neće trebati jeste opcija Remove All koja uklanja sve tačke sa spiska. Ne zaboravite da na spisku tačaka štiklirate one tačke koje želite da vam program stalno računa.

tacka2
Plavom bojom je označen postupak dodavanja tačke, a zelenom bojom postupak izmene formule neke tačke
 • DE (neki stepen u karti) i DE! (vladar nekog stepena) Ovo se obično koristi ako formula zahteva da se umetne neki specifičan stepen, npr. 15° Lava ili bilo koji drugi stepen u formulu. U tom slučaju ćete u formuli označiti DE, a niže ćete imati opciju da odaberete znak i stepen (vidi sliku ispod). Isto važi i ako se traži vladar odnosno dispozitor nekog stepena.
 • upotreba morinus programa III deo
  Primer kako se pravi formula za arapsku tačku koja u sebi sadrži stepen
 • SY i SY! su oznake za sizigiju (SY) i vladara sizigije (SY!). Sizigija, naravno, predstavlja stepen mladine ili uštapa
 • LT i LT! su oznake za svetlo vremena (LT) i vladara svetla vremena (LT!). Svetlo vremena je u dnevnoj karti Sunce, a u noćnoj karti Luna
 • LH i LH! su oznale za vladara sata (LH) i dispozitora vladara sata (LH!)
 • Sledeća opcija za podešavanje su fiksne zvezde. Na spisku se nalazi više od 800 zvezda, ali možete odabrati svega 40 za korišćenje. U principu, to vam je sasvim dovoljno. Neke od fiksnih zvezda sa kojima se često susrećemo i čije pozicije znamo napamet kao što su Algol, Regulus ili Sirijus, ne moramo označavati u programu, nego da ostavimo mesta za one zvezde čije pozicije nismo upamtili. Preporuka je da označite zvezde prve i druge magnitude.

  Na slici vidite da u spisku pored naziva svake zvezde postoji mali kvadratić koji se može štiklirati. Štikliranjem odabirate željenu zvezdu. Istovremeno, na brojaču na dnu možete videti koliko još zvezda možete odabrati.

  upotreba morinus programa III deo
  Prikaz kako odabrati fiksne zvezde

  Ostalo je još samo nekoliko opcija. Opcija Profections daje vam mogućnost da odaberete između dva profekciona metoda . Prvi metod su zodijačke godišnje profekcije koje preporučujem za korišćenje, a drugi metod su Plasidusove godišnje profekcije koje ne preporučujem.

  Opcija Firdaria vam pruža mogućnost da odaberete između Bonatijevog i el-Birunijevog metoda firdarija. Razlika je samo u rasporedu lunarnih čvorova. Ja koristim el-Birunijev metod.

  Opcija Default location vam pruža mogućnost da odaberete predefinisano mesto. Ovo je vrlo zgodno kada želite da izradite horanu kartu, jer klikom na opciju Here and now automatski vam se otvara karta za taj momenat i mesto koje ste predefinisali. Pošto živim u Beogradu, ja sam predefinisao to mesto.

  predef
  Predefinisanje lokacije

  U sledećem uputstvu pozabavićemo se mogućnostima izrade tabela ovog malog ali veoma moćnog softvera.


  RADOST JE U DELJENJU

  analiza horoskopa

  5 komentara

  1. Slavena kaže:

   Instalirah Morinus nego me zbuni sledeće.Kad sam peške računala, dođoh do zaključka da se natalni i profekcioni ascedent poklope sa 36 solarnim povratkom odnosno 37 godinom života.Ali po programu izađe da se to poklopanje desi sa 36 godinom života odnosno 35 solarnim povratkom.

   Šta je ispravno od ove dve opcije ?

   Drugo pitanje je vezano za period smenjivanja profekcionog ascedenta.Po programu smenjuju se svakih mesec dana, ali sam naišla na tekst gde recimo Merkur vlada 56 dana, Mars 42,5 dana, Jupiter 34 dana etc.

   Valja opet peške računati, ili sam ja pogrešno postavila parametre u ovom programu?

   Unapred hvala.

   • Bojan Šojić kaže:

    Poštovana Slavena,

    Solarni povratak i profekcije se broje na isti način, tako da 36. solarni povratak je i 36. godišnja profekcija i oboje važe za 37. godinu života. Kada izrađujete solarni povratak u Morinusu, obratite pažnju na unos podataka jer se nekad dešava da solarni povratak počne dan ranije ili dan kasnije u odnosu na dan rođenja (zavisno od i od vremena rođenja). Samim tim, kad ukucavate podatke za solar, može vas prebaciti na narednu godinu od željene. U izradi solarne karte koristim jedan metod kojim ne može doći do greške. Kada otvorite prozor za izradu solara, samo promenite godinu (datum ne dirajte) i to tako što uvek upišete za godinu manji broj od one koju tražite. Na primer, ako želite solar za 2016/2017. godinu, u prozoru ukucajte 2015. i pritisnite enter (ili ok) i dobićete solar za godinu koju tražite.

    Što se tiče drugog pitanja, to što ste našli nije vezano za profekcije. Najverovatnije je reč o helenističkoj prediktivnoj tehnici koja se zove decenijali (decenije).

    Srdačan pozdrav,
    Bojan

  2. Dijana kaže:

   Zdravo Bojane 🙂
   gledala sam primarne direkcije i sad nisam pametna sta treba koristiti jer mi se u zavisnosti o toga da li izaberem Plasidus poluugao ili Regiomontanus razlikuju i direkcije (tipa sa Plasidus su se neke vec desile a po Regiomontanus tek treba da se dese) Plus sto vidim da imaju direct i converse. Sta ti koristis, koju opciju?
   Hvala i pozz

   • Bojan Šojić kaže:

    Zdravo Dijana,

    Ja koristim Plasidus ispod pola (opcija 2: underthepole), zodijačke i direktne. Sa primarnim direkcijama je caka što one ne moraju da se aktiviraju u periodu koji je naznačen kao njihov početak. Naprotiv, može proći prilično vremena dok ih nešto ne pokrene (jači tranzit, istaknutost direktivnih planeta u nekom drugom prediktivnom ciklusu). Isto tako, validnost neke direkcije može biti dugotrajno – sve dok je ne smeni neka druga direkcija.
    Nadam se da sam malo pomogao 🙂

    B.

    • Dijana kaže:

     Jesi, pomogao si 🙂 moracu jos puno citati ali sad mi je bar jasno zasto mi pokazuje neke direkcije koje bi, po meni, trebale donijeti lijepa desavanja (npr. So 60 Mo, ili Ju 60 Fortuna) a kod mene znas i sam bio brodolom. Mozda one ipak cekaju neki tranzit ili slicno da ih pokrene.

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *