Upotreba Morinus programa I deo

Upotreba Morinus programa, uputstvo kako izraditi bilo koji horoskop uz pomoć ovog izuzetnog, besplatnog astrološkog alata.

Kako izraditi kartu

U ovom tekstu smo imali prilike da vidimo kako se instalira Morinus. Pre nego što se pozabavimo podešavanjem opcija, najpre treba da naučimo kako da izradimo kartu u ovom programu.

Morinus ima jednu manu, a ta mana se odnosi na vremenske zone. Naime, većina astroloških softvera automatski prebacuje računanje vremena sa zimskog na letnje i obrnuto. Doduše, kod Janusa i Solar Fire-a, automatsko prebacivanje ima vek trajanja od nekoliko godina, nakon čega morate ručno da podešavate ili da kupite novu verziju programa. Svakako dobar način da se zaradi.

Pomeranje časovnika je na prostorima bivše Jugoslavije uvedeno 1983. godine, tako da su od te godine pa do danas časovnici na proleće pomerani sat unapred, a u jesen su vraćani sat unazad. U suštini, treba samo voditi računa da se u programu podesi opcija letnjeg računanja vremena za rođenja između marta i oktobra. U ostalim mesecima se vreme ne podešava dodatno.

Imate dve opcije – da izvršite proveru karte u nekom drugom softveru ili na Astro.com-u ili da jednostavno potražite rešenje na ovom sajtu gde možete ukucati grad i odabrati godine, a potom pogledati na listi kada se tačno sat pomerao. No, idemo redom.

Kliknite opciju Horoscope u gornjem levom uglu i u padajućem meniju kliknite na opciju new kao na slici

novo

Otvorio se novi prozor gde je potrebno ukucati odgovarajuće podatke: ime, datum, vreme i vrstu horoskopa: natalni, horarni, lunarni itd. Ovo poslednje nema nkakvu posebnu važnost. Ukoliko želite da izradite kartu neke osobe koja je rođena pre naše ere, jednostavno štiklirajte kvadratić BC.

Potrebno je ukucati i mesto rođenja (na slici obeležno plavom bojom) i to možemo uraditi na jednostavan način. Kliknite dugme place u donjem levom uglu

zona

Otvorio se još jedan prozor i tu vršimo pretragu mesta. U delu koji je obeležn crvenom bojom na narednoj slici, ukucajte željeni grad i kliknite dugme search . U novom prozorčiću će vam se prikazati lista ponuđenih mesta. Uglavnom će to biti jedno, ali može biti i dva mesta. Npr. grad Tuzla postoji u BiH i postoji u Turskoj, pa morate odabrati odgovarajući. Kada odaberete kliknite ok. Da bi sačuvali to mesto u spisku gradova sa desne strane i da bi mogli da ga dodate u vašu kartu, kliknite dugme add koje je na slici obeleženo plavom bojom. Pronađite to mesto na spisku gradova sa desne strane, označite ga i kliknite ok (ljubičastom bojom na slici).

mesto

Vratili smo se sad na prozor sa podacima (druga slika). Svi podaci su tu i ostalo je još samo da proverimo da li je letnje ili zimsko računanje vremena. Ukoliko je letnje računanje vremena, onda ćemo štiklirati kvadratić daylight saving, a ukoliko je zimsko, onda ništa nećemo dirati. Kada smo i to završili, kliknemo ok u donjem desnom uglu i naša karta je spremna.

Kartu možete sačuvati u fascikli programa, jednostavnim pritiskom opcije save (vidi sledeću sliku, crvenom označeno). Kartu možete sačuvati i na desktopu ili bilo gde u računaru u vidu slike u png formatu, tako da tu sliku možete uploadovati bilo gde i to putem opcije save as bitmap (plavom označeno). Pritiskom na dugme data (zelenom označeno) možete ukucati podatke za novu kartu, dok vam je neka druga otvorena. Ukoliko želite da otvorite neku od karti koje ste ranije sačuvali, dovoljno je da kliknete opciju load (ljubičastom označeno). Klikom na opciju ephemeris (označeno narandžastom) dobijate mogućnost grafičkog prikaza kretanja planeta kroz znake u toku određene godine

karte

Ukoliko bude nekih nejasnoća u vezi sa ovim uputstvom, u komentarima možete postavljati pitanja. U sledećem uputstvu će biti reči o podešavanjima u programu.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

  1. Zlata Vujcic kaže:

    Sta predstavljaju planete izvan kruga? Hvala ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *