Uputstvo za instalaciju Morinusa

Uputstvo za instalaciju Morinusa i rad u ovom astrološkom programu za korisnike Windows operativnih sistema, podešavanje početnih opcija.

Instalacija Morinusa
(za korisnike Windows operativnih sistema)

Morinus je sjajan astrološki softver i to nije samo zbog toga što se može potpuno besplatno preuzeti na sajtu njegovog kreatora. Poput portabl programa Morinus možete nositi na flešu, tako da, svuda, u svakoj prilici možete da mu pristupite, kao i svim podacima koje ste u njemu sačuvali.

Ovaj program je veoma jednostavan za upotrebu, jednostavnog je dizajna, pregledan i u sebi sadrži sve ono što je svakom astrologu potrebno: tačne pozicije planeta i određenih fiksnih zvezda, računi profekcija, firdarija, primarnih direkcija, sekundarnih progresija, solarnih i drugih povrataka, topičkih almutena i još mnogo toga. Morinus dolazi u dve verzije: tradicionalnoj i modernoj. Evo i u uputstva kako instalirati ovaj program.

1. Sa sajta preuzeti instalaciju koja je postavljena na dnu stranice sajta i to klikom na plavu strelicu na desnoj strani (vidi sliku).

preuzimanje
Preuzimanje Morinusa

Isti postupak važi i za modernu verziju koja se može skinuti OVDE

2. Uz pomoć programa Win Zip ili Win Rar, raspakovati Morinus fajl na D disk ili na fleš. Može i jednostavnije kao na narednoj slici: desni klik na instalaciju Morinusa i odabrati jednu od ponuđenih opcija VAŽNO!!! Nemojte raspakivati program na disku na kome se nalazi Windows instalacija (obično je to C disk).

izdvajanje
Raspakivanje programa

3. Kada se instalacija raspakuje, dobićete fasciklu u kojoj se nalaze razni fajlovi.

fascikla
Fascikla raspakovanog programa

4. Otvoriti fasciklu i naći ikonicu programa. Duplim klikom na ikonicu, program se automatski otvara, dakle ne postoji nikakva aplikacija, nikakav exe fajl koji se vezuje za jezgro Windows-a. Zato je Morinus zgodan jer se, kao što sam na početku pomenuo, može čuvati na flešu i nositi bilo gde.

ikonica
Ikonica programa

Možete ikonicu da izvedete na desktop vrlo jednostavno. Otvorite folder Morinusa, desni klik na ikonicu programa i kada vam se otvori padajući meni, skrolujte do Send to (pošalji na). Kada mišem označite to mesto, otvoriće vam se još jedan padajući meni u kome treba da izaberete opciju Desktop (create shortcut) kao što je na slici.

precica
Stavljanje ikonice na desktop računara

5. Opcije podešavanja su već na vama. Ne zaboravite da odmah obeležite opciju automatic save (slika ispod), da bi se sva podešavanja momentalno čuvala.

automatsko
Automatsko čuvanje podešavanja

VAŽNO!!! Program neće raditi ukoliko u vašem računaru nije instaliran Python. Nove verzije Windowsa su uglavnom opremljene ovim instalacijama. Koliko mi je poznato, program besprekorno radi i u XP-u i XP servisni paket 2 i 3, tako da nije potrebno instalirati Python. A pošto su u pitanju odavno zastareli operativni sistemi, sumnjam da su uopšte u upotrebi.

6. Morinus u sebi ima efemeride, ali su one ograničene na određeni period. Stoga je potrebno ubaciti u njega efemeride kojima su opremljeni svi poznatiji astrološki programi. Ubacivanje efemerida se vrši na sledeći način – idite na stranicu moderne verzije Morinusa (kliknite OVDE ) i pri dnu strane ćete naći zipovane fajlove efemerida. Skinuti ih klikom na plavu strelicu, svaki posebno.

efemer
Preuzimanje efemerida

Raspakovati svaki zip fajl, na način na koji smo raspakovali i sam Morinus, dakle uz pomoć win zip ili win rar programa (vidi korak br. 2) Nakon raspakivanja svih efemerida, imaćemo 4 fascikle i u svakoj od njih po nekoliko fajlova sa efemeridama. Te fajlove ubacujemo u „srce“ Morinusa i to tako što:

a) otvorimo fasciklu Morinusa (kao što je prikazano u koraku br. 3)
b) pronađemo fasciklu na kojoj piše SWEP i otvorimo je

swep
Swep fascikla

c) nakon otvaranja fascikle SWEP videćemo još jednu fasciklu Ephem

efem
Ephem fascikla

Otvorimo i nju i videćemo da u njoj nema ničega osim fajla sa fiksnim zvezdama. Zato ćemo u tu fasciklu ubaciti efemeride koje smo raspakovali. Otvorimo najpre fasciklu Ephem 1 i fajlove koji se u njoj nalaze označimo mišem i prevučemo u ovu fasciklu Ephem (ili jednostavno copy-paste sve fajlove). VAŽNO!!! Ne kopirati cele fascikle, već samo njihov sadržaj! Dakle, svaku fasciklu morate otvoriti. Postupak ponoviti i za ostale fascikle. Evo kako izgleda na primer sadržaj fascikle Ephem 4 koji kopiramo (prva slika ispod) i kako na kraju izgleda fascikla sa efemeridama u Morinusu kada smo prebacili sve fajlove (druga slika ispod).

fascikle
Fajlovi efemerida
fascikle 2
Fajlovi efemerida

Ovo deluje vrlo komplikovano, ali zapravo, ne traje duže od par minuta. Ubacivanje efemerida je obavezno jer ako to ne uradite, program neće karte računati precizno. U neko dogledno vreme, napraviću slična uputstva i za neke opcije u Morinusu.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *