Sinastrija – uporedni horoskop

Šta je to što dve osobe može da zbliži ili odalji? Zbog čega neki odnos traje duže, a neki kraće, otkriva nam uporedni horoskop ili sinastrija.

Ljubav nije u drugome, već u svakom od nas i mi je samo u sebi budimo. Međutim, da bismo je probudili, potreban nam je drugi. Univerzum jedino ima smisao ukoliko imamo nekoga s kim ćemo deliti svoja osećanja.

— Paolo Koeljo —

 

U svojoj knjizi Jedanaest minuta , jedan od popularnijih savremenih pisaca Paolo Koeljo, napisao je gorenavedni citat. Ljubav u svojim najrazličitijim oblicima, kao i želja da sa drugima uspostavimo kvalitetne i trajne veze, jesu glavni razlozi zbog kojih smo u stanju da satima sedimo razmatrajući i upoređujući planetarne odnose u različitim kartama. Naše natalne karte nam budu zanimljive u početku, ali ubrzo želimo više, želimo da vidimo kako se to mi uklapamo u kartu neke devojke/dečka ili neke javne ličnosti, bar zabave radi. Ako smo u mogućnosti obavezno prostudiramo i svoje bivše, da vidimo kakva nam je sinastrija. I nameću nam se brojna pitanja. Zbog čega je nešto kratko trajalo? Zbog čega je nešto dugo trajalo? Zbog čega nešto uopšte nije započelo?

Bivamo zaintrigirani odnosima koji traju dugo, među parovima koji su nam naizgled nespojivi – O Bože, šta je ona našla u njemu?? A opet, jednako i onim odnosima koji su kratko trajali, a za koje smo baš mislili da imaju potencijal dugotrajnosti. Daljim istraživanjem otkrivamo da trigoni nisu recept za trajnu sreću, niti da je sinastrija puna kvadrata otpisana. Postoje parovi koji poput droge svakodnevno kozumiraju svađe i rasprave, i upravo je to okosnica njihove veze. Onog momenta kada bi u odnosu nestalo tenzije oni bi se razišli.

Sve nam ovo govori da sinastrija nije jednostavna stvar i da je potrebno razmotriti mnogo faktora pre nego što bi mogao da se donese sud o tome, da li dvoje mogu ili ne mogu ostvariti kvalitetan i trajan odnos.

Natalne karte pa sinastrija

Pre nego što uopšte krenemo da ukrštamo planete i aspekte iz dve karte, valja da prvo prostudiramo svaku kartu ponaosob. Ovo je važno iz nekoliko razloga. Najpre, moramo ustanoviti sa kakvom osobom imamo posla – kakva su joj interesovanja, da li je iracionalni ili intelektualni tip, kakvog je temperamenta i koliko nam isti odgovara, kako rezonuje. Zatim, moramo ustanoviti kakvi su ljubavni aspekti, kakav je libidozni potencijal. Ako tražite partnera radi finansijske sigurnosti, onda svakako treba da pogledate kakvi su mu finansijski aspekti, pa ako vidite Saturna u padu u II kući ili opoziciji prema vladaru II kuće brzo potražite drugog kandidata.

Mi dobijamo ono što osoba koja nas interesuje ima da ponudi. Ne možemo selektovati stvari: Hm, Merkur mu/joj je bezveze, njega neću. Ali ima lepu Veneru, to ću da uzmem. Dakle, dobijamo sve što ide u paketu – spaljenog Merkura, Veneru u kvadratu sa Saturnom ili Marsa u opoziciji sa Lunom, pokazatelje razvoda. Upravo je to razlog što moramo dobro proučiti natalnu kartu druge osobe, da pogledamo šta sve to dobijamo i koliko nam to može biti od koristi, a koliko nam može stvoriti neke neprijatnosti.

Ideal u ljubavnim odnosima, naravno, teško da ćemo pronaći, mada svi svesno ili nesvesno tragamo za istim. No, primat ćemo ipak dati onim stvarima koje su nam od najvišeg interesa. Sinastrija se može raditi za bilo koji tip odnosa – poslovni, ljubavni, prijateljski, rodbinski... Na primer, nekome je veoma važan fizički izgled, pa bez obzira koliko ta druga osoba bila pametna i duhovita odnos ne može da se produbi do nekog drugog nivoa osim prijateljskog ako ne zadovoljava kriterijume po pitanju izgleda.

S druge strane, nekome će biti važan intelektualni stimulans: Nije važno kako izgleda, samo nek’ nije neka tuka. Pogrešno je misliti kako intelektualci ne žele da se „mešaju“ sa osobama nižeg obrazovanja zato što su puni sebe i gledaju na svet s visine. Mada ima i takvih slučajeva, stvar je ipak u neadekvatnoj intelektualnoj razmeni i razumevanju.

Seks je veoma važan aspekt svake veze. Ukoliko smo prilično libidozni tražićemo osobu koja nam je po tom pitanju slična, koja će moći da zadovolji te naše potrebe. Ako odaberemo osobu slabijeg libida ili osobu koja je frigidna ili aseksualna, sasvim je izvesno da ćemo manjak aktivnosti morati da nadoknadimo na drugoj strani, a što na kraju može dovesti do neželjenog ishoda. Najčešće ćemo imati oprečne pokazatelje – naći ćemo stvari za koje smo vrlo zainteresovani i istovremeno, one stvari koje bi želeli da izbegnemo. U tom slučaju ćemo napraviti procenu: da li je ono što dobijamo dovoljno vredno da bi podneli i određene žrtve.

Prirodni odnosi

Svaki odnos podrazumeva rad i trud na obe strane. To ne znači da treba da se vodite mišlju kako ćete nešto promeniti kod druge osobe. Sa takvim stavom već ste u startu osudili odnos na propast. Vodite se mišlju kako ćete nešto promeniti kod sebe samih! Pod pretpostavkom da ste podrobno izanalizirali svoju kartu i kartu osobe koja vas zanima, znaćete u najgrubljim crtama šta vam je činiti da bi se odnos održao.

Poguban je sledeći stav: Ja sam takav i takav i ko ne može da me takvog prihvati, neka produži dalje. Sa takvim stavom nećete daleko dogurati, jer će osobe zaista produžavati dalje a vi ćete na koncu ostati sami. Tako, zapravo, samo produbljujete prirodnu opoziciju koja postoji između prvog i sedmog natalnog polja. Evo i ilustracije.

sinastrija opozicija
Prirodna opozicija

Kada bi svi bili onakvi kakvi su, kada ne bi pravili kompromise i prilagođavali se drugima, sasvim je izvesno da bi opozicija sa slike bila apsolutno nepremostiva. Da se razumemo – vi ne možete biti ono što niste, ali ne možete ni postaviti svoja pravila (ko voli, neka izvoli) bez da uzmete u obzir i drugu stranu. Možete, ali to niko neće beskrajno tolerisati. Jedna strana je privučena drugoj, a cilj je zapravo da se obe strane nađu na sredini ove opozicije koja ih povezuje. To znači da svaka osoba mora podneti određenu žrtvu, odreći se jednog dela sebe u korist druge osobe.

Niko ne kaže da je to lako. Najmanje je to lako onim osobama koje imaju vladara prve kuće u svom sedištu. Teško im je da se odreknu dela sebe u korist druge osobe, jer su zadovoljni sobom, eto, baš takvi kakvi su. Osim ako neki drugi aspekti značajno ne menjaju sliku, u velikom broju slučajeva takve osobe se ne mogu pohvaliti sjajnim ljubavnim životom, štaviše, mogu biti i vrlo nesrećne. To su one osobe za koje se pitate Bože, super izgleda, pametan/na je, skroz deluje ok, kako to da nema nikog?

Ono što nas vuče spoljašnjem svetu, ono što nas vuče drugima, jeste onaj nedostajući deo kojim bi zaokružili celinu našeg bića. Spremni smo na mnogo štošta da bi do tog nedostajućeg dela došli, nekad uradimo i stvari koje ni u ludilu ne bi. Osoba sa vladarom prve kuće u sedištu u neku ruku jeste celovita, i malo šta može dobiti od druge strane a što već sama ne poseduje – samim tim joj je mnogo teže da se ukalupi.

Sinastrija i temperament

Nevidljiva nit koja može da poveže naizgled nepovezivo i da rasturi naizgled neraskidivo. Temperament je srž svake osobe, to je okvir unutar koga se osoba kreće, donosi odluke i reaguje. Temperament može biti ključni faktor (ne)slaganja dve osobe, čime se još jednom naglašava važnost detaljnog proučavanja njihovih natalnih karti.

Kod većine osoba struktura temperamenta je mešovita, što znači da se ističu dva pa čak i tri tipa. Ipak, jedan je uvek naglašeniji od ostalih, makar za nijansu i to nam je dobra polazna osnova. Iz psihologije je poznata tradicionalna podela temperamenta na 4 osnovna tipa:

 • kolerik (toplo i suvo);
 • sangvinik (toplo i vlažno);
 • melanholik (hladno i suvo);
 • flegmatik (hladno i vlažno).

Da bi se dvoje dobro slagali, potrebno je da postoje određene sličnosti koje će ih povezati, ali je potrebno da postoje i određene razlike koje će dopunjavati. Osobe koje su istog temperamenta će deliti ista interesovanja, ali će imati i približno iste reakcije na određene stvari/situacije. Dva kolerika će jedan drugog potpirivati sve dok se ne pobiju na kraju. Dva melanholika će se duriti jedan na drugog sve dok se potpuno ne udalje.

Nije dobro ni da temperamenti budu potpuno različiti, kao što je slučaj sa kolerikom i flegmatikom, na primer. Oni nemaju ništa zajedničko – kolerik je pokretan, želeo bi mnogo akcije na dnevnom nivou, a to od jednog flegmatika ne bi mogao da dobije; Hajdemo do grada da prošetamo. Ne mogu, mrzi me, pao mi je pritisak.

Zato su u sinastriji dobre veze one gde osobe dele jedan zajednički kvalitet, bez obzira na to koji je u pitanju. Tako se kolerik može slagati sa sangvinikom i melanholikom, jer sa prvim deli kvalitet toplo, a sa drugim kvalitet suvo. Sangvinik se može dobro slagati sa kolerikom i flegmatikom, jer sa prvim deli kvalitet toplo, a sa drugim kvalitet vlažno. I tako i za ostale.

Planete i aspekti

Stari majstori nam nisu ostavili mnogo detalja u vezi razmatranja uporednih horoskopa, no i ono malo što su ostavili u vidu određenih aforizama i kratkih uputstava, od velike nam je koristi.

U poglavlju o prijateljima, Vilijam Lili nam daje par uputstava kako se razmatra sinastrija:

Kada su u natalima dvoje, mesta benefika ili svetala izmešana sa beneficima, tako da jedan ima Veneru gde drugi ima Lunu, sigurno prijateljstvo se odatle može očekivati. Ako Sunce i Luna, ili Merkur i Luna, ili Sunce i Merkur dele isto ili su postavljeni u izmenjenim mestima, dobro neće biti toliko čvrsto i pouzdano. Ako su Saturn, Jupiter, Venera i Mars na izmenjenim mestima, biće neslaganja pomešanog sa nekom vrstom prijateljstva. Ali, ako Jupiter i Saturn izmenjuju mesta, dva natusa će biti u ljubavi samo zbog pohlepe.

Najpostojanije i najbolje prijateljstvo između dvoje je, ako su Sunce, Luna, Fortuna ili vladar Ascendenta jedne osobe u istom znaku kao u natalu druge.

Ptolemej u knjizi IV u VII poglavlju navodi nešto slično:

Ako Sunce, Luna, Ascendent i Fortuna padaju u isti znak ili su svi ili makar najveći broj njih izmenjali mesta, i posebno ako Ascendenti nisu udaljeni više od 17°, nose čvrste i neraskidive naklonosti, koje nijedna svađa ne može prekinuti. Ipak, ako su u averziji ili opozitnim znakovima, onda proizvode najdublje neprijateljstvo i trajne sukobe.

Pod izmenom mesta Ptolemej najverovatnije smatra da se Sunce nađe na mestu Lune u jednom horoskopu, Fortuna iz drugog na mestu Ascendenta u prvom, Ascendent na mestu Lune i slične kombinacije.

Sve ovo što Lili iznosi vezano za prijatelje, jednako se može posmatrati u bilo kom odnosu. Francuski astrolog Žan Batist Moren iznosi slična zapažanja u XIII poglavlju XXI knjige Astrologije Galike:

Ako je znak u prvoj kući [jednog] horoskopa takođe u prvoj kući drugog horoskopa, oba natusa će imati isti Ascendent i istog vladara Ascendenta. Ovi vladari mogu biti istog nebeskog i mundanog stanja ili ne, ali ako jesu istog nebeskog i mundanog stanja (što je veoma retko), biće maksimalno slaganje između ovih natusa na račun stvari prve kuće, kao i na račun stvari one kuće u kojoj su vladari postavljeni.

Zaista, ovakve situacije savršenog poklapanja bi bile izuzetno retke. No, ono što je važno, na šta Moren skreće pažnju, jeste priroda znaka na Ascendentu i samih vladara. Jedan od pokazatelja slaganja je sličnost znakova na Ascendentu odnosno kada imamo znake istog tripliciteta. Tako se Ascendent Lav slaže sa Ascendentom Ovan i Strelac; Ascendent Ribe se slaže sa Ascendentom Rak ili Škorpion i tako dalje. Još bolje je ako se vladari tih znakova nalaze u znakovima istog tripliciteta. Na primer, ako je Ascendent jedne osobe Ovan sa Marsom u Strelcu ili Lavu, a Ascendent druge osobe Strelac sa Jupiterom u Ovnu ili Lavu. I još bolje je ako su u konjunkciji. Na kraju, najidealnija je situacija da oboje dele istog vladara koji je u istom znaku u obe karte.

Ovakva razmatranja možemo vršiti za čitav horoskop, dakle za sve kuće i njihove vladare, i pogledati kako posmatrane osobe mogu uticati jedna na drugu u svim životnim segmentima.

Pored znaka na Ascendentu, sinastrija vrlo vrednuje pozicije luminara – Sunca i Lune. Veza luminara u dve karte će pokazati duhovno-emotivnu vezu dve osobe. Takvu vezu obično ne umemo da definišemo kada opisujemo neki odnos, jednostavno kažemo ma oni imaju ono nešto. Ne umemo da definišemo ni kada sami iskusimo takav odnos – jednostavno osećamo neobjašnjivu bliskost sa drugom osobom: kada smo se upoznali, imali smo utisak kao da smo vrlo bliski, kao da se znamo 100 godina.

Ptolemej to komentariše kao jednu od tri vrste prijateljstva, pri čemu je ova prva najuzvišenija i predstavlja takvu harmoniju kao da su dve duše u jednom telu. O trajnosti odnosa, između ostalog, nalazimo u njegovom Tetrabiblosu knjiga IV, poglavlje V o braku:

Kada god su u oba natala, tj. muža i žene, luminari konfigurisani tako da se slažu, odnosno ako su u trigonu ili sekstilu jedan prema drugom, zajednički život će uglavnom biti trajan…ali će trajnost odnosa biti mnogo sigurnije uspostavljena ako se Luna u natalu muža slaže sa Suncem u natalu žene.

Ptolemej pominje brak, no to možemo projektovati na bilo koji odnos. Dozvoljene su sve kombinacije: Luna 0°, 60° ili 120° Sunce, Sunce 0°, 60° ili 120° Luna u karti jedne i/ili u karti obe osobe. Naravno, idealno bi bilo ako bi luminari bili oslobođeni bilo kakvog uticaja malefika a pri tom imamo dobre aspekte sa beneficima, jer bi to dodatno podiglo stepen sreće i zadovoljstva među partnerima.

Kvadrati i opozicije malefika mogu prilično remetiti dobar odnos luminara, pa je potrebno proučiti šta ili koga ti malefici predstavljaju. Tako će sinastrija biti dopunjena slikom o onim stvarima ili osobama koje mogu destabilisati vezu i uneti razdor. Posebnu pažnju uvek treba obratiti na Saturna kao vladara ograničenja i restrikcija. U praksi se iznova potvrđuje jedna stvar – snažne veze luminara mogu da „premoste“ čak i temperamentalne nespojivosti. Takvi odnosi nisu sasvim lagani i jednostavni, ali uprkos tome, uspešno odolevaju zubu vremena.

Sporazumevanje i druge „sitnice“

Komunikacija je veoma važna za uspešnost svake veze. Ukoliko nema adekvatne komunikacije, ukoliko nema razumevanja i saradnje, odnos može biti komplikovaniji i teži. Zato moramo da obratimo pažnju na pozicije Merkura u svakoj karti. Ako su u konjunkciji ili dobrom aspektu, to je pokazatelj dobre komunikacije i razumevanja među partnerima. Ako Merkuri nisu u kontaktu, nije sve izgubljeno – povoljno je i kada se Merkur jedne osobe nađe u bliskom dobrom aspektu ili konjunkciji sa Lunom ili Venerom druge osobe.

No, kao što sam pomenuo na početku, sud se ne sme olako davati samo na osnovu međusobnih planetarnih odnosa. Uvek treba imati na umu da se dobija ceo paket. Zamislite da jedna osoba ima natalni kvadrat Merkura i Marsa. Bez obzira na to što je Merkur ove osobe u trigonu sa Merkurom druge osobe, to neće biti pokazatelj idealnog razumevanja i komunikacije. Zbog čega? Upravo zbog toga što se u priču uvodi kvadratura Marsa – jedna osoba je svadljiva. Naravno, mnogo gora situacija bi bila ako bi obe osobe imale natalnu kvadraturu Merkura i Marsa. To i dalje ne znači da će odnos biti potpuno disfunkcionalan, ali je sasvim sigurno da će biti praćen problemima.

Venera i Mars
Karlo Saraceni – Venera i Mars
(izvor)

Ono što važi za Merkura, važi i za Veneru. Dobar odnos dveju Venera nije neophodan za svaki vid odnosa; jeste poželjan u ljubavnim odnosima, ali nije tragično ako izostane. Zapravo, mnogo važnije od toga je da Venere oba partnera budu neoštećene ili bar što manje oštećene natalno, a to podrazumeva da ne budu pritisnute lošim Saturnom ili Marsom ili njihovim napetim aspektima.

Poželjno je da za trajnost odnosa Venera u natalu bude u sekstilu ili trigonu sa Marsom jer u suprotnom može biti pokazatelj strastvenih, problematičnih, burnih i kratkih veza koje brzo počinju i često brzo završavaju. U zavisnosti od ostatka karte, može ukazati i na to da suštinu većine odnosa zapravo čine seksualni odnosi. Kvadrati takođe mogu biti vrlo stimulišući, ali je u tom slučaju potrebna recepcija da bi se odnos održao. Venera u dobrom odnosu sa Marsom je poželjna i u sinastriji, naročito ako su planete u recepciji. Puno erotskog naboja postoji ako je Venera jedne osobe na Marsu druge (i obrnuto), a ako su planete na snažnim mestima i ne trpe oštećenja izvesno je da će biti kvalitetnog seksualnog opštenja.

Kao što sam ranije pomenuo, kvadrati nisu pokazatelj propasti. Ako sinastrija obiluje kvadratima, to može biti pokazatelj dinamičnog odnosa izuzev kada je većina ranije pomenutih faktora u nepovoljnom odnosu. Isto tako, to što postoji par trigona nikako neće biti znak da je sinastrija odlična i da će veza biti uspešna i trajna. Dobri aspekti svakako podstiču prijateljstvo i slaganje, dok loši aspekti unose nemir i razdor, ali najznačajnije je zapravo stanje u kom se planete nalaze i odakle te planete dolaze.

Ako lični natalni faktori jedne osobe padaju u malefične kuće druge osobe, naročito u 8. kuću, to može biti prilično dobar pokazatelj da će ta osoba svesno ili nesvesno prouzrokovati patnju drugoj osobi. Slično važi i ako vladari malefičnih polja u karti jedne osobe dodiruju lične natalne faktore druge osobe. Puno planeta, a naročito lični faktori, tačka erosa i njen vladar, u libidoznim znakovima, govore o jakom libidu osobe te treba dobro proučiti ostale pokazatelje. Ovakve osobe se teško mogu smiriti uz jednog partnera, pa treba proceniti međusobne konfiguracije.

U najvećem broju sinastrija pokazatelji će biti vrlo mešoviti i time će naš posao biti otežan. Kako bilo, prednost dajemo temperamentu, Ascendentu i njegovom vladaru te luminarima, pa ako tu nalazimo odlične postavke male su šanse da bi druge nepovoljnosti mogle da idu u prilog neuspehu odnosa. Izuzev ako su pokazatelji u individualnim horoskopima nepovoljni.

U narednom tekstu na ovu temu, razmotriću nekoliko uporednih horoskopa.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

98 komentara

 1. Milica kaže:

  Sta kad su Fortune u istom znaku i na istom stepenu?

  Jedna stvar me buni.
  Ako postoji npr. konjunkcija Meseca osobe 1. i Merkura osobe 2., s druge strane postoji i opozicija/kvadrat Meseca osobe br.2 i Merkura osobe br.1, kako se to manifestuje?

  Meni se, u prakticnom smislu, pokazalo da kad postoji los aspekt Meseca i Merkura, Mesec ne oseca Merkura. Da li sam dobro povezala?

  Neverovatno je koliko je vazno sagledati ceo paket! Ni najbolja sinastrija sa konjunkcijama Meseca i Sunca, konjunkcijama Venera i Marsa, Venera i Meseca, ne opstaje ako jedan partner ima zeznut natal za partnerske odnose. Taj sa zeznutim planetama, lose aspektovanim, urusava odnos, svesno ili nesvesno.

  • Bojan Šojić kaže:

   Dobro integrisane Fortune (na uglovima, npr.) svakako idu u prilog kvalitetu odnosa jer predstavljaju lične faktore. Međutim, ukoliko luminari nisu dobro integrisani, Fortuna ne može da popravi stvari.

   Što se tiče Meseca i Merkura, prema navedenim primerima, osoba 1 će imati razumevanja na mnogo dubljem nivou, da ne kažem da bukvalno može da skapira stvari bez da ih ova druga izgovori 🙂 U drugom primeru to nije slučaj i izostaje to dubinsko razumevanje.

 2. Milica kaže:

  Ok. Tnx.
  E, i jos nesto.
  SA je, narafski, malefik. I ne volimo da ga vidimo kako gnjeci licne planete u sinastriji. Medjutim, sta ako je SA u karti jedne osobe signifikator novca, a u konjunkciji je sa SO druge osobe koje je signifikator novca te druge osobe.
  Osoba br 2. ima materijalne gubitke ili ipak moze biti vajde od te konjunkcije i ako je po prirodi rogobatna?

  • Bojan Šojić kaže:

   To već zavisi od stanja planeta. Odličan Saturn neće napraviti nikakvu štetu, štaviše, doprineće poboljšanju materijalnih prilika (ne sasvim glatko), ali loš Saturn može biti vrlo nepovoljan.

 3. Milica kaže:

  Okej. 😉

 4. Ona kaže:

  Mislim da je najbitnije da se nadjes u simbolici necijeg 7 polja,samo tako i moze da se ostvari neki blizi odnos,..
  a sto se tice poklapanja znaka na asc i sunca druge osobe..moj trenutni partner ima asc u ribi..a meni je sunce0 jupiter u strelcu..znaci isti vladar,to mu dodje kao neko poklapanje u tom segmentu,zar ne..???

  • Bojan Šojić kaže:

   Ne mora da znači, jer se lako može desiti da je nečije VII polje „urnisano“.
   Postoji mnogo osoba u čijem VII polju se možemo pronaći, no ipak, ne ostvarujemo odnos sa svima niti je svaki odnos jednako kvalitetan. Zato se i mora razmotriti čitava ta hrpa signifikatora da bi se dobio konačan sud 🙂

   Nije navedeno poklapanje Ascendenta sa Suncem, već da znak na Ascendentu kod obe osobe bude pod upravom iste planete ili da ta planeta bude u obe karte u istom ili srodnom znaku 🙂 U tvom slučaju bi i tvoj vladar Ascendenta morao biti Jupiter ili eventualno da progledamo kroz prste ako ti je Sunce vladar Ascendenta pa je sa Jupiterom

   • Ona kaže:

    Jes,jes..sunce vladar asc u stelcu 0 jupiter u stelcu..:D…al nije samo to od slicnosti..i poklapanja,

    ne,nego sam ja mislila da tek kad stupimo s nekim u intiman odnos mozemo eventualno da se trazimo u njegovom sedmom polju,naravno,nije samo sedmo za analizu tu,slazem se..

 5. Maja kaže:

  Pozdrav!

  Malo mi je spuki čitati ovo kada primijenim na sinastriju dviju bliskih mi osoba, a koje su se baš sretno našle i nedavno uzele… Naime, nema te kompatibilnosti ASC jedne i druge osobe (niti vladara, ne vide se, pritom ASC jedne pada u 12. polje druge osobe), lične planete jedne osobe padaju u 8. kuću druge, nema međusobnog kontakta Marsa i Venere itd. itd. Postoje trigon Mjeseca jedne i Mjeseca druge osobe, trigon među Venerama i trigoni malefika (obostrano – MA & SA)) i sekstil među Marsevima, trigon MerkurOva…
  Da, i JU u znaku SO druge osobe (obostrano), ali sve ovo što je navedeno kao primarno… a nema, ali odnos je stvarno… dobar, lijep… onakav kakav bi trebao biti…
  Kontam da je ipak sve to puno kompliciranije, čitava ta sinastrijska priča, ako se baš ide gledati ozbiljnije…
  Iako ne umijem temperament određivati prema karti,
  očito je (iz života) da je kompatibilan… lijepo se nadopunjuju i gdje treba – poklapaju interesi/želje…
  Sve skupa… možda je u ovakvim stvarima najbolje osloniti se na iskustvo… i odnos promatrati i doživljavati „iz života“ i osobu u konkretnim životnim situacijama, prije nego kroz tako neku astro-priču… iz svoga, a i tuđeg iskustva, obično ljudi „zloupotrebljavaju“ smjernice ovog tipa, a na vlastitu štetu…
  (Drugo su ozbiljnije astro-konsulatacije… )

  A eto, samo par misli…

  • Bojan Šojić kaže:

   Zdravo Majo,

   Najčešće će pokazatelji biti mešoviti što uvek otežava procenu. U primeru koji navodiš ima veoma dobrih pokazatelja – trigoni Meseca (ovo je vrlo bitno), trigoni Merkura, pa čak i trigoni Venere. Verovatno su i temperamenti kompatibilni, a možemo dodati i tu povezanost sa VII kućom. To je sve dobro za jedan odnos jer imamo vid razumevanja i na intelektualnom i na emotivnom nivou. Takođe ima i stvari koje neće funkcionisati najbolje u skladu sa onim lošijim postavkama i pitanje je kada će početi manifestacija problematike i u kom obimu će to biti.
   Na primer, prevara se često oslika preko XII kuće. To je prosto momenat slabosti koji može napraviti radikalan zaokret u jednom odnosu.

 6. Maja kaže:

  BTW (a kad mi đavo ne da mira), njemu je vladar 7. polja u znaku njenog SO (a SO je vladar njenog ASC), ne znam da li to nešto znači, ali je inače imao bitne odnose u životu s osobama koje su imale SO u tom istom znaku…

 7. Maja kaže:

  Hvala na komentaru.

  On ima tešku kartu po sebi, s te strane teško može imati sinastriju po PS-u i sa kim, možda je i nedostatak nekih (poželjnih) aspekata zapravo OK, jer da ih ima, neki bi kreirali dodatne očajne međusobne aspekte… a nije nikad lagano, pogotovo ljudima kojima sa sobom nije uvijek lagano… prednost što se sačekalo pravo vrijeme za brak (u smislu dosezanja neke zrelosti, prethodno ličnost konsolidirala…)… osim ovih sinastrijskih aspekata, vjerovatno bitno vrijeme/zrelost koju osoba mora doseći da bi takva odluka imala smisla (pogotovo ako postoje problemi).
  Drukčije, pretpostavljam, Saturn „ne oprašta“ takve bitne odluke…

  BTW, odlična opaska za vladara 1. u sjedištu u 1.
  Imam ga i slažem se… (ne samo na svojem, nego i na drugim primjerima).

  Pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Istina, sasvim se slažem. Tajming je veoma važan jer planetarne manifestacije sazrevaju (većinom) uporedo sa našim sazrevanjem, to si lepo primetila 🙂

 8. Mina (Jasmina) kaže:

  već da znak na Ascendentu kod obe osobe bude pod upravom iste planete ili da ta planeta bude u obe karte u istom ili srodnom znaku

  kazi ti meni Mini jel mu to dodje npr njegov ASC Rak, vladar Mo u Ge, moj Mo u Ge…???

  • Bojan Šojić kaže:

   Prvenstveno ako:
   – su Asc obe osobe u istim znacima ili znacima istog tripliciteta
   – Asc pod upravom iste planete u obe karte, npr. jedna karta Asc Ovan, a druga Asc Ovan ili Škorpion, pa je vladar Mars kod oboje
   – su vladari i jednog i drugog Asc u istom znaku, npr. vladar Asc jedne osobe MA u Ovnu, a druge JU u Ovnu
   – su vladari Asc i jednog i drugog Asc u znacima istog tripliciteta
   Primer koji navodiš nije adekvatan ako i drugi MO nije vladar Asc. No, bez obzira na to, konjunkcija dva MO je svakako poželjna stvar

 9. Ona kaže:

  A da li je potreban aspekt izmedju planeta ili je dovoljno da budu u znacima istog elementa,tj.da se vide preko trigona…na primer njegovo sunce u devici a moj mesec u jarcu???

  • Bojan Šojić kaže:

   Dovoljno je da se planete vide, nije potreban aspekt po stepenima. Naravno, ukoliko aspekt postoji bolje je i što je „tesniji“ to je i veza planeta prisnija.

   • Ona kaže:

    Hvala ti Boki,na odgovoru,pretpostavila sam da je tako,ali ko pita ne skita..:D

    i ja osecam da je ova veza mnogo kvalitetnija od raniji u kojima sam bila…eto navela sam da je njegov asc u ribi ,moj vladar asc sunce u stelcu sa jupiterom,njegovo sunce u devici moj mesec u jarcu,njegov mesec u ribi odgovara mom suncu ( sa jupiterom a nocna karta pa je jupi vladar tripliciteta) gore navedenom …ima tu jos svasta nesta…ali da ne davim sa sobom vise..hvala ti puno..:*

 10. Mina (Jasmina) kaže:

  E sreco moja moj natal koji znades je vazda bio problematican 🙂
  Pominjes maleficna polja

  Ako lični natalni faktori jedne osobe padaju u malefične kuće druge osobe, naročito u VIII kuću, to može biti prilično dobar pokazatelj da će ta osoba svesno ili nesvesno prouzrokovati patnju drugoj osobi. Slično važi i ako vladari malefičnih polja u karti jedne osobe dodiruju lične natalne faktore druge osobe

  Pod licnim faktorima jel to Asc, So, Mo????
  Njegov Asc (Rak), Sunce (dupli Rak znaci) i Mars u moje osmo, moj Asc/MeR/JMC i Sunce u njegovo sesto 🙂 i moj Mars u njegovo osmo, a Ve u njegovo sedmo ako gledamo po velicini kuca, a mundano ako gledamo po redosledu kuca??? IDILA… u prevodu???

  Njegov Mo u Ge, Ve u Ge u moje sedmo??? (Ve izmedju mog Mo/Ju u Ge)

  da li ima logike ikakve npr. njegovi Ma i Ve se natalno ne vide kao i moji (pa kao neki vid prepoznavanja?

  Da li tu vaze i ona neka pravila tipa npr. ja Ve u Aq on Sa 90 Ve???

  Ljubim

  • Bojan Šojić kaže:

   Da, lični faktori su Asc, vladar Asc, MO, SO, Fortuna. Gde god postoji veza sa VIII kućom, tu postoji potencijal povređivanja, tuge, patnje, namernog ili nenamernog nanošenja duševne (u nekim situacijama i fizičke) boli. VI i XII kuća mogu biti pokazatelji neprijateljstva i/ili prevare, laži, manipulacija i sličnog. Naravno, što više faktora u lošim poljima bez drugih koji bi popravili stvari, to je zaključak sigurniji (i obrnuto).
   Ovo za MA i VE , odgovor je ne.
   Što se tiče poslednjeg, naravno, važe „pravila“ kada jedna planeta „tuče“ drugu nekim aspektom. Sve ono što ne želimo da vidimo u nekom natalu, kao što je upravo pomenuti VE90°SA, ne želimo da vidimo ni u sinastriji. Ipak, ako su drugi faktori dobri, neće ta kvadratura biti veliki ometač 😉

 11. Mina (Jasmina) kaže:

  Vala nikad idealno 🙁

  Hvala ti Billence 🙂
  ja se jadna uzdala u Mo/Mo, Mo/Ve, Mo 120 Ve, Ve/Ju, pa i Mo 180 So, So 180 Ve, a zanemarila bih obostrano Mo 90 Sa…koji oboje sto u natalu sto u sinastriji imamo 🙁 i naravno ova maleficna polja grrr…rozle naocare 🙂

  ljubim

  • Bojan Šojić kaže:

   Idealni odnosi su retkost. Može se reći da su neki odnosi bolji od drugih, neki su trajniji itd. ali teško da možemo reći da su idealni.
   Dobri međusobni planetarni kontakti će svakako ići u prilog kvalitetu i trajnosti odnosa, oni loši će ih kvariti, pa samo valja proceniti šta nadjačava.

   :*

 12. Mina (Jasmina) kaže:

  A kako se procenjuje sta nadjacava?
  Jel po vladarima 1/7 i/ili njihovim dispozitorima?

 13. Milica kaže:

  Bojane, citao si kod Frolija, sigurno, da opozicija luminara nije losa stvar. Sta mislis o toj tvrdnji?

  • Bojan Šojić kaže:

   Sam Froli je u vezi sa tim pomenuo „…pod uslovom da se ne raziđu zbog nerazumevanja…“. Opozicija generalno ne može biti dobra stvar jer ide u prilog suprotnostima, stvarima koje se suprotstavljaju. On smatra da će se te suprotnosti uzajamno dopunjavati, pod uslovom da ne budu razlog rastave. Sasvim slično kao kada se u medicinskoj astrologiji primeni princip antipatije – kada se neka bolest leči primenom leka koji je potpuno suprotne prirode od prirode bolesti.
   Sinastrija bi morala da bude dosta jaka u svojim drugim segmentima, da opozicija luminara ne bi uticala na rastavu.

 14. Milica kaže:

  Ali bolje i opozicija nego da se ne vide? Ili ?

 15. Mina (Jasmina) kaže:

  A opet polaritet tj. suprotnost je prisutna kroz samu osu 1/7 i sta je onda to? zar ne bi trebalo da bude nadopunjavanje???

  • Bojan Šojić kaže:

   Pa ne ide to baš tako jer tamo gde su suprotnosti, tamo postoji i otpor. Nas privlači taj nedostajući deo, ali mora postojati nekakva komplementarnost da bi došlo do spajanja. Ne postoji valjan odnos koji ne počiva na nekim zajedničkim tačkama. Zato opozicije i deluju tako kako deluju – privuku se isprva, da bi potom došlo do razdvajanja uz štetu.

 16. Taša kaže:

  Sve si u pravu Boco, sveeeeee! :)))))))
  Dobije se ceo paket… još kad bi se opametili da biramo one sa čijim lošim osobinama možemo da izađemo na kraj, a ne one koji loše osobine nemaju, bili bi mnogo zadovoljniji, posebno sami sobom… a Boga mi i kuhinjom. 😉

  Pozdrav komentatorkama! 🙂

 17. Maya kaže:

  Sve mi je uglavnom jasno ali ovo baš I nije, citiram: „Ako lični natalni faktori jedne osobe padaju u malefične kuće druge osobe, naročito u VIII kuću, to može biti prilično dobar pokazatelj da će ta osoba svesno ili nesvesno prouzrokovati patnju drugoj osobi. Slično važi i ako vladari malefičnih polja u karti jedne osobe dodiruju lične natalne faktore druge osobe.“
  Pitanje je ko će kome proizvesti patnju?
  Na primer moje osmo polje počinje na 2 bika I zavrsava se na 2 blizanca, tu mi je Saturn na 15 stepeni I Mesec na 29 stepenu bika, da li to znači da ću sa svim bikovima imati patnju tj oni sa mnom, ko sa kim?? Nije mi jasno??
  ps.družim se sa bikovima ali nikada nisam imala partnera bika…
  Hvala unapred na odgovoru 🙂 ♥

  • Bojan Šojić kaže:

   Patnju će proizvesti osoba koja „dolazi“ iz malefične kuće. Na primer, ako lični faktori osobe A padaju u malefične kuće osobe B, to znači da osoba B može biti povređena (na neki način) od strane osobe A. Vrlo jednostavno – sve što nam dolazi iz nesrećnih kuća, može po nas biti potencijalno loše. Isto važi i za sinastriju 🙂

   • Maya kaže:

    Hm…opet nisam skapirala?
    „Patnju će proizvesti osoba koja „dolazi“ iz malefične kuće….“
    Možda je jednostavnije ovako 🙂 ….Ako je moja 8 kuća u biku a nečije Sunce ili venera padaju u moju 8 kuću? Ko će biti povredjen?

    • Bojan Šojić kaže:

     Pa Vi ćete biti povređeni (ne mora zapravo biti reči baš o povređivanju) jer posmatramo Vašu kartu.
     Malefične kuće su izvor tuge, melanholije, nesreće itd. pa sve što padne u te kuće, može proizvesti pomenute negativne efekte.

     • Maya kaže:

      Hm…hvala na trudu I odgovorima 🙂
      Ne znam, nisam dosad bila povredjivana od ljudi koji imaju planete u biku… Baš naprotiv, muškarcima bikovima sam se ja svidjala ali oni meni ne…a sa ženama bikovima imam baš dugogodišnja prijateljstva…

      • Bojan Šojić kaže:

       Zavisi šta podrazumevate pod tim da je neko Bik. Sunce u Biku ne čini osobu Bikom, već Ascendent i njegov vladar koji predstavljaju nešto najličnije naše (telo i još štošta). To su primarni lični faktori.
       Drugo, povređivanje nije baš najsretniji termin. Možete patiti i zbog neuzvraćene ljubavi ili zato što osoba sa kojom ste ima velikih životnih problema pa u svemu tome učestvujete itd. Postoje različiti načini „povređivanja“.
       Treće i jednako važno je, a što se stalno ističe, valja posmatrati celinu, a ne jedan pokazatelj. Ako postoji mnogo faktora koji ukazuju na slaganje, onda je sasvim sigurno da jedan negativan pokazatelj neće to narušiti. I obrnuto 😉

       • Maya kaže:

        U pravu ste…ne treba sve shvatiti bukvalno…mnogo toga je u igri…
        Hvala još jednom na divnim tekstovima! ♥

 18. Jasmina kaže:

  A sta ako su Venere u trigonu gotovo egzaktnom, ali je jedna Ve u Skorpiji a druga u Ribama? Da li bi bio bolji slucaj da je jedna Ve u Vagi a druga u Ribama ali u aspektu od 150 stepeni? Odnosno, da li je bitniji dobar aspekt ili dobar polozaj planeta?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Jasmina,

   Bitno je i jedno i drugo, ali kvalitet planete ima prednost nad ostalim.
   Odnos planeta u kom su udaljene jedna od druge 150° nije klasičan aspekt već averzija – planete se ne vide tako da nisu u stanju da uspostave odnos.

 19. Jasmina kaže:

  U redu Bojane. Hvala Vam na odgovoru. 🙂

 20. Ana kaže:

  Postovani,

  biste li mi mogli reci na temelju sinastrije vidi li se sto o povratku bivse ljubavi? Bili smo u dugoj vezi! Ja sam rodena 4.6.1985. u 14:20, a on 22.2.1982. u 16:20h, oboje smo rodeni u Zagrebu! Pokusala sam sama analizirati, ali u potpunosti sam se pogubila, a da ne pricam da solarnu kartu ni najmanje ne razumijem i ne znam kako bih ju citala! Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

  Lijepi pozdrav

 21. Maja kaže:

  Postovani Bojane, procitala sam negde da Sunce kvadrat Uran u sinastriji, izmedju ostalog, predstavlja fizicku privlacnost, ali ko je tu kome privlacan? I na primer: osoba1 ima stelijum Sunce Venera Merkur pa sve o u kvadratu sa stelijumom osoba2 Sunce Uran Neptun. Kako biste to Vi protumacili? nista lepo nisam nasla o tumacenju kvadrata planeta pojedinacno i na osnovu njih trebalo bi da osoba1 pati, ali da li je zaista taj kvadrat toliko los i bez icega lepog? i zar ne bi trebalo da je osoba2 vise privucena osobom1?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Majo,

   Transcendente ne koristim. U prošlosti jesam, mada nikada u sinastrijama. Ne samo zato što su to generacijske planete, već što gotovo nikada nisu ispunile očekivanja – razlog je, naravno, taj što se tim spoljašnim planetama pripisuje sve i svašta. S jedne strane se podvlači da one deluju na nekim višim nivoima itd. da bi im se nakon toga pripisivala simbolika nekih trivijalnih stvari. Priznaćete, velika je nedoslednost u pitanju. Na primer, čim neko vidi Urana u VII kući, natalno ili tranzitno, odmah prognozira razvode, raskide i svakojake druge stvari. Video sam mnogo karata (verujte, MNOGO) gde to jednostavno nije moglo da bude potvrđeno. Onaj manji procenat je ravan statističkoj grešci. S druge strane, kada bi se Mars aktivirao u vezi sa VII kućom, to je gotovo bez izuzetka dovodilo do bura u partnerskim odnosima.
   Svakako, pitajte nekog ko koristi transcendente 🙂

   Pozdrav,
   B.

   • Maja kaže:

    Hvala puno na odgovoru 🙂 a kako biste opisali aspekte planeta od kojih je jedna rertogradna, na primer osoba1 ima Saturn konjukcija Severni cvor pa sve to u sekstilu sa retro Saturnom osoba2?

    • Maja kaže:

     Mozda to i nije tako lep primer. 🙂 Koliko je ustvari bitno da li je planeta retrogradna ili direktna, ili da li zaista retrogradnost umanjuje „kvalitet“ planete? I sta sa takvom planetom u uporednom horoskopu? na primer retrogradna Venera u trigonu sa Mesecom. Iako je to pozitivan aspekt, da li zbog retrogradne Venere nece bas tako biti? A kako lose aspekte da tumacim, Mars opozicija retrogradni Saturn?

     • Bojan Šojić kaže:

      Retrogradnost svakako umanjuje kvalitet planete u određenom procentu, mada to u sinastriji ne mora imati nikakvu naročitu važnost jer neki od glavnih faktora koji se razmatraju, kao što su luminari, nikad ni ne mogu da budu retrogradni.
      Retrogradnost može da se manifestuje na različite načine, najčešće kao vid nekakvog pobunjeništva, nečeg što iskače iz okvira ustaljenog, što ne mora biti loše. Važno je da li je posmatrana planeta u dostojanstvu i sekti, a retrogradnost ne može puno da promeni inicijalnu sliku stvari.

 22. Maya kaže:

  Dragi Bojane,koji su to libidozni znaci?
  I da li je slaganje inicajlno dobro ako je jedna osoba Ac devica sa vladarem u ribama, a drugi Vaga sa vladarem u strelcu (oboma je vladar JU), njemu je JU u ovnu a njoj u strelcu u trigonu? ps.Njeno SO je u vodoliji a njegov MO u vagi.

  • Bojan Šojić kaže:

   Libidozni znaci su Ovan, Bik, Lav i Jarac, mada pojedini autori dodaju još i Ribe i Vagu.
   Što se tiče slaganja, luminari su u dobrom aspektu što je pozitivan znak. Vladari Asc jesu u kvadratu, ali, kako su u pitanju benefici, onda to nije posebno problematično – sve nesuglasice i razlike se mogu rešiti bez previše drame.

   • Maya kaže:

    Hvala Boki…svesna sam da je to sve pipav teren jer ima još planeta I aspekata…Njen MO je u biku I nema kontakt sa njegovim So u ovnu I Mo u vagi…itd.
    Vreme će pokazati sve 🙂

 23. jelena kaže:

  Pozz Bojane, sve -sve ali nikako da u potpunosti skontam separacione aspekte, konkretno u sinastriji, sve trigone koje imam sa odredjenom osobom su separacioni 3-4 stepena, da li je dovoljno sto se po elementima slazu?

  • Bojan Šojić kaže:

   Jelena,

   To što su separacioni aspekti nije uopšte problematično u sinastriji. Važno je da ima aspekta, tačnije, da se planete vide.

   Pozdrav

   • jelena kaže:

    Hvala Boki na odgovoru ali gde god sam citala uvek ista kinstatacija da u sinastriji rade egzaktni, aplikacioni aspekti a separacione ne treba ni uzimati u obzir…ne znam

    • Bojan Šojić kaže:

     Ne znam šta bih rekao. Ja nisam primetio da zbog separacionih aspekata ne može da se ostvari stabilan odnos. Isto kao što separacioni aspekti u natalnoj karti ne znače da se nešto neće desiti ili se već desilo (ovo poslednje je potpuno besmisleno).

 24. Selena kaže:

  Meni se dogodilo nešto čudno. Ja sam od tih s vladarem prve, egzaltiranim, u prvoj, sve stoji (možda sam već ovdje pisala). I to dugo tako „stoji“, imam sad već godina, iskustva i dobro izgrađene i mehanizme obrane od drugih, emocija i vezivanja (tu su i drugi faktori, „pala“ Venera, oštećen MO i sl.). Kakva me osoba uspjela malo „razbit“? Sve u opoziciji. Njemu je vladar prve egzaltiran (ali u 11.) i ima stelij totalno u opoziciji mome, Sunca u opoziciji, Merkuri u opoziciji, Mjeseci u opoziciji… Al mu jak stelij s dvije egzaltacije čuči u mojoj 7. Ništa nikom ne upada u loše kuće, ali smo totalne suprotnosti. Imamo trigon Venere i Marsa i trigon među Venerama, a svešto kvadrira gadno njegov stelij, kvadrira i moj. Možda me ne bi ni mogao pokrenuti neko da nema toliko „dinamike“ i „izazova“ mojoj tvrđavi u prvoj kući. Ne mislim da će se to razvijati u smislu veze, iako je odnos spešl i vjerujem da će uvijek biti takav. Ali kontam da je zanimljivo. I prečudno je. Valjda svakoje ima nešto što drugom nedostaje i tjera ono drugo da izađe iz svojih „shema“ i vjerojatno, s obzirom na natale, ne bi ni bilo moguće da nije toliko izazovno i toliki i tako jako steliji jedan nasuprot drugom, nemam pojma. Čisto da se zabilježi i takav slučaj.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Selena,

   Najlepše hvala što ste podelili iskustvo koje ste imali. Isprva se čini da je situacija koju imate potpuno suprotna pravilima, ali to je samo privid.
   Ljudi se vezuju na više različitih načina, tj. motivi mogu biti različiti: imamo emotivna vezivanja radi ljubavne veze ili braka, ali imamo i emotivna vezivanja u okviru prijateljstva. Samim tim postoje razlike u pristupu prilikom analize. Ako dvoje treba da budu u emotivnoj vezi, pa žive zajedno u nekom prostoru, pa da podele zaradu i troškove, zasnuju porodicu itd. da bi sve to funkcionisalo potrebno je mnogo više pokazatelja razmotriti i poželjno je da oni budu što bolji. U prijateljskim odnosima upola manje stvari je važno, a i sve napetosti u odnosu se mogu lakše savladati jer su drugačiji motivi u pitanju. Sa prijatelčjima koji su povremeno uz nas, lakše je prevazići neke neprijatne aspekte, ali to je mnogo teže kada s nekim delite dom 24/7. Potpuno druga dimenzija odnosa je u pitanju, verujte mi 🙂
   Ključni deo Vašeg izlaganja je ovaj Ne mislim da će se to razvijati u smislu veze, a to upravo ide u prilog tekstu. Jer da je pomešanost vaših faktora malo blagotvornija, možda bi bilo i veze itd.
   Ono što je važno, to je da jedno drugom „ne dirate“ loše kuće

   Svako dobro,
   B.

 25. Selena kaže:

  Hvala, Bojane. 🙂
  Daću neki feedback, jer još uvijek ne znam ide li čemu, osim vrlo vrlo prisnom prijateljstvu (i ostaje li na jednoj epizodi „razmjene nježnosti“ do sada). „Glue“ su vjerovatno ti trigoni među Venerama, koje obostrano padaju u 7. kuću, trigoni Ascendenata, trigon Marsa i Venere, činjenica da sve što je međusobno u opoziciji ili kvadratu, opet trigonira nešto što je u natalu onog drugog aflicirano. Ne znam, to je kao da ono drugo drži komadić koje ovom nedostaje. Ali to i dalje može ostati neka spešl konekšin i bez veze, samo privlačnost postoji, neka dubinska… Nadam se da će nekom značiti. Summa, ako što i započne(mo), nek nam je Bog upomoć s kvadratima malefika 😀 I da napomenem, među nama je odnos super i sve nekako kvalitetniji, ali ono u čemu se možda vide i te aflikcije je što ama baš ništa od okolnosti ne ide u prilog, dosta ograničenja vezano za spoljašnje faktore, toliko. Pozdrav 🙂

 26. Sara kaže:

  Muska Venera na njen SMC i Fortunu, njen Saturn ( vladar SMC i Fortune) ih drzi u trigonu a njegov Mars daje sekstil. Mogu nekako da povezem SMC ali ne mogu Fortunu, pa Vas molim za objasnjenje Fortune u toj prici, ali i Vase misljenje o tome svemu. Inace je Fortuna slabo zastupljena u tumacenjima sinastrija, ali po mom misljenju, trebalo bi vise obratiti paznju. To je samo jedan aspekt u ovoj sinastriji koja me zabavila duze vremena. Da li je ta Venera zarobljena tu?

  • Sara kaže:

   Da dodam, njeni Mjesec, Venera, Mars i Uran imaju trigone na njegove cvorove. Aspekti su inace u toj sinastriji upecatljivi, ali mene zanimaju ovi sa cvorovima, i ta Fortuna. Hvala puno unaprijed 🙂

   • Bojan Šojić kaže:

    Poštovana Sara,

    S obzirom na to šta čvorovi predstavljaju i kakve efekte prouzrokuju, relevantne su samo konjunkcije sa čvorovima, ne i aspekti. Severni čvor pojačava dobro dejstvo benefika, ali isto tako pojačava i loše dejstvo malefika; u ovom konkretnom slučaju Venera sa SMČ bi bio dobar znak. Što se Fortune tiče, loši aspekti ili konjunkcije malefika na Fortunu mogu biti pokazatelj štete, pre svega materijalne koju trpi vlasnik Fortune. Dobri aspekti i konjunkcije benefika, suprotno.

    • Sara kaže:

     Dragi Bojane,
     Hvala Vam za odgovor. Od Vas se moze puno nauciti. Znaci, najvaznije su konjukcije sa cvorovima, u ovom slucaju je benefik, i to Venera. I taj trigon Saturna na SMC i Veneru sigurno daje postojanost toga dobrog sto ste naveli. Hvala Vam jos jednom od srca 🙂

 27. Selena kaže:

  Pa evo feedbacka… nisam dala skroz dobre podatke za sinastriju, ali ono ključno, steliji na suprotnim stranama (iako ne egzaktne opozicije), vladari ASC su u egzaktnoj opoziciji, Sunca i Mjeseci u opozitnim znacima, ne i opoziciji (isto s maleficima, više su to napeti aspekti po znacima), opet, oba ASC zemljana, trigoni među Venerama, Venere obostrano padaju u 7. kuću, jedno drugom aktiviramo 5. i 7. kuću itd. itd. Svi teško međusobni aspekti su u skladu s natalnim kartama (energije koje prepoznajemo i na koje reagiramo „priorodno“, odnosno, nema tu nikakve drame, jednsotavno… već operiramo sa sličnim sami sa sobom), dakle… to što nisam znala kuda vodi, jako polako evo odvelo u vrlo kvalitetan, emotivan, strastven, ispunjujuć odnos, na svim nivoima. Teški aspekti kao da se niakda nisu ticali nas direktno, stvar je da imamo vrlo otvorenu, iskrenu komunikaciju i da je to ključno, da dijelimo iste vrijednosti i svjetonazore i da ispada da doslovno izvlačimo najbolje iz onog drugog, što smo više skupa, ispada da smo sličniji nego što može djelovati (vjerovatno postoji nešto u tome da su to energije na istim „osima“, karidnalnoj, promjenjivoj…) Mislim da taj odnos ne bi bio moguć u nekim ranijim i manje zrelim godinama i da meni ne bi bio moguć ni sa kim drukčijim od njega (pa i obratno, za njega je realno trebalo puno strpljenja i ljubavi, da bi prevazišao neke svoje blokade), jer doslovno u koracima donosi ispunjenje svega što sam htjela u životu i čini me boljom, kvalitetnijom i zdravijom osobom. Mislim da je obostrano. Da, ovo za teške apsekte, mislim da su se ispoljili na druge načine, jer on i ja nemamo ozbiljnih problema jedno s drugim, ali smo imali s drugim osobama tj. njihovim uticajem na naš odnos, uplitanje, pokušaj da nas razdvoje i slično. BIlo je baš puno poteškoća, ali smo ih korak po korak prevazišli. Ima svojih izazova, ali… nekako smislenih. Ne znam, sklopili smo se kao puzzle, svako je komadić koji onom drugom nedostaje, tako to funkcioniše. Mislim da je jako teško dati neku predikciju za odnos dvoje ljudi, generalno, jer je svaki čovjek svijet za sebe i jako je puno tu energije i načina na koji će se ispoljavati na xy nivoa i sveto opet sklopiti i pokušati dovesti u vezu s drugom osobom… prekompleksno je. Sve se može ispoljavati na jako puno načina… mi nemamo te „klasične“ povoljne aspekte nabrojane u tekstu, ali ima drugih, postoji neki drugi glue… vjerovatno je najbitnije ono negdje s početka teksta, vidjeti karte zasebno, natale, temperatment i puno toga… što kome odgovarai „sjeda“ ne mora se uklopiti u „obećavajuće“ aspekte. A da će se teži negdje ispoljiti, valjda moraju, samo ne mora se nužno ticati toga kako se dvije osobe slažu ili da će biti nešto loše što čine jedna drugoj, može biti okolina, porodica, društvo, „prijatelji“… Pa i ti naši vladari ASC u opoziciji su benefici, egzaltirani i jedan i drugi, da su to neki debilitirani malefici, bilo bi drukčije, vjerovatno. Ovo je neki sličan omjer snage i dinamika koja nam oboma prija. Da će biti izazova, hoće, „vidimo“ ih i… gledamo jedno drugo u oči, sve vrijeme, vrlo iskreno i zajednički rješavamo kako nailaze. Eto. Možda nekom pomogne… Da, ovo prethodno što sam pisala – okolnosti koje ne idu u prilog, doslovno se rastočilo, baš je trebalo vremena, ali se svaka okrenula nama u prilog, na kraju 😉

 28. Tilia kaže:

  Dobar dan, interesuje me konkretno znacenje konjukcije severnog cvora u 5. i meseca u 12. kuci u sinastriji?

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Ovako izolovani pokazatelji se mogu odnositi na bilo šta. Tradicionalno, uplivi čvorova u sinastriji su zanemarljivi, postoji pregršt mnogo bitnijih faktora. U savremenoj astrologiji se čvorovi vezuju za karmu i karmičke odnose, ko veruje u to.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 29. Tilia kaže:

  Hvala.
  Pozdrav

 30. Zoki kaže:

  Postovanje Bojane, evo citam ovo o cvorovima pa me interesuje orbis za cvorove. Imam jednu neobicnu situaciju gdje su u sinastriji u Ovnu , obje Venere u konjunkciji sa cvorovima druge osobe, orbis kod obje 4*. Medjutim tu se nalaze i oba Saturna i Sunce muske osobe na Ve i Sa zenske osobe.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje,

   Čvorovima se obično daje 12°, koliko je inače i orbis Lune.

   • Zoki kaže:

    Hvala Boki na odgovoru☺. Samo jos jedno malo pitanjce ako nisam dosadna..Sorry?. Pretpostavljam da ce zanimati i druge posto nije bilo ovdje rijeci o tome. Dakle, da li da racunamo i antiscije ovdje. Negdje samo cula da DA samo ako su egzaktne. U mom slucaju Mjesec na 7 device i Sunce na 23 ovna. Kako da posmatram? Da li to zadovoljava povezanost luminara jer je to jedina povezanost sto se luminara tice…. Ostalo, ima dobrih aspekata slaganja. Puno hvala ☺

 31. Nevenka kaže:

  Poštovani Bojane,

  Nekako se pronalazim u onom – na izgled imam sve, a sama sam, pa se pitaju šta mi to fali.
  Nemam planetu u prvoj kući u sedištu (Lav), nemam ih uopšte. Vladar prve kuće je u opozitnom znaku, u sedmom polju, dakle u izgonu, uz još neke planete. Kako se ovo tumači u astrologiji apropo celovitosti?
  Raduju me ovi tekstovi zato što konačno nešto mogu da naučim. Pišete lepo i jasno.
  Hvala Vam!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Nevenka,

   Postavka vladara u VII kući svakako upućuje na usmerenost pažnje na spoljašnji svet i druge ljude, na kraju krajeva i na partnerske odnose. Šta će se dobiti, to zavisi od tih drugih planeta i vladara VII kuće. Planeta u izgonu svakako može da bude problem u najavi, na prvom mestu za sebe, jer je u poziciji u kojoj radi stvari koje inače ne bi – dokazuje se, traži sigurnost, potvrdu vrednosti i kvaliteta itd. (ovo je vrlo uopšteno).

 32. HRONIKA HIPOFIZE kaže:

  Ako se Venera jedne osobe nadje u konjukciji sa Asc i SMČ-om druge a Venera druge osobe nadje tačno na descendentu prve osobe a pritom su obe u trigonu,hoće li biti neke ljubavi medju njima?Luminari su takodje u trigonu(sva 4) ,vladar asc trigon JU ali vladari asc medjusobno u averziji 150*,ima mnogo trigona i nekih loših aspekata tipa Saturn opozicija Sunce i Saturn kvadrat Sunce,Mars kvadrat Sunce i Marsevi u opoziciji…Trebaju li te dve osobe da budu u vezi ili vanbračnoj zajednici(zbog Saturna),da dodam da se MO jedne nalazi u 5.kući druge a SO u sedmoj?Pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Ima dobrih postavki koje bi podržale odnos, a ometajućih aspekata ima u svakoj sinastriji. Navedeni su podnošljivi. Naravno, vrlo je važno kakve su opšte karakteristike svake osobe pojedinačno, pa tek onda njihov uzajamni odnos.

 33. Selena kaže:

  Jedan drugi primjer iz života koji povezujem s kontaktima vladara malefičnih kuća. Vladar 8. polja osobe A pada u 4. kuću osobe B, čitavoj porodici osobe B definitivno prouzrokovalo patnju.

 34. Lela kaže:

  Dragi Bojane, ako necija Venera i Mesec padaju u tudje 12.polje, a prijateljski odnos je u pitanju, sta bi to oznacavalo?
  P.S. Da li postoji tekst , ne mogu da ga pronadjem, u kom ste obradili nekoliko uporednih horoskopa. Vidim, napisali ste na kraju ovog teksta.
  Sve najbolje, divno pisete, sve pohvale.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Lela, teško je bilo šta reći na temu tih planeta u XII kući. Mora se prvo videti čime sve natalno vladaju i gde se nalaze u horoskopu te osobe, pa to označiti kao tajenje, greh ili brige ili neku manju štetu (glasine, ogovaranje i sl.) kod druge osobe.
   Uzgred, nisam još uvek nijedan uporedni horoskop priložio, nešto sam započeo ali još uvek ne nalazim vremena da završim. Biće valjda uskoro 🙂

 35. Astrofil kaže:

  Kad bi postojao neki program da izbaci najbolje datume za sinastriju – ljubav,posao…pa da ja nadjem te ljude a ne ovako ko guska u magli.
  Ako Saturn pravi opoziciju sa VE po orbisu ali se nalaze u averzivnim znacima da li se računa kao opozicija i može li taj aspekt da nadvlada bez obzira što su sva 4 svetla u dobrom aspektu?
  Postoji li opozicija u sinastriji ako je SA na prvom stepenu a SO u trecem dekanu nasuprot?
  Šta ako SO ili ME padaju u nečiju osmu a nemaju neke loše aspekte šta može da krene po zlu?
  Šta se desi kad su sev.čvorovi u suprotnim znacima +retrogradni jel mogu te dve osobe da se sretnu uopšte?Voleo bih da znam i šta znači POF na vladaru ASC,da li osoba drugoj osobi donosi sreću?
  I za kraj,na šta se misli kad se kaže da je Mesec rastući,da li na fazu ili da je iznad horizonta?
  Eto sto pitanja u jedno pa kad stignete

  • Bojan Šojić kaže:

   Ukoliko su VE i SA u averziji ali su u okviru 3 stepena od egzaktne opozicije, može se uzeti u obzir. Naravno, ne može da nadvlada ako su svi drugi pokazatelji dobri.
   Što se tiče SA i SO, svaka opozicija iz opozitnih znakova je – opozicija. Njen intenzitet zavisi od udaljenosti planeta jedne od druge.
   SO i ME ne mogu tumačiti jer to zavisi od postavki.
   Što se čvorova tiče, ne vidim što bi oni ometali susret, kako god da su postavljeni.
   Fortuna na Asc može da ukaže na benefit, opet sve zavisi od stanja same Fortune i njenog vladara. Loše postavljena može biti maler.
   Luna u rastu – misli se na fazu, rast svetlosti.

 36. Zoki kaže:

  Astrofil je postavila jako dobro pitanje i lijepo sto nam je Bojan odgovorio. I mene su interesovale ove averzije koje su u aspektu u okviru dozvoljenog orbisa. Nikad nisam sigurna da li da ih racunam. Voljela bih da cujem misljenje za luminare, da li se veci orbis uzima, npr.da li su dva mjeseca u sekstilu ako je jedan na 29°45′ blizanca a drugi 7° device? Takodje da li su sunce i mjesec u trigonu ili kvadratu ako je mjesec na 29° bika a sunce na 13° vodolije, i da li uopste to ima znacaj?

  • Bojan Šojić kaže:

   U razmatranju aspekata uvek treba prednost dati znakovima u odnosu na stepene, jer (ne)sklad u interakciji planeta zavisi od toga da li su u kompatibilnim ili nekompatibilnim znakovima. Jasno je da će planeta u vodenom znaku i druga u vatrenom biti u tenziji, jer su elementi potpuno suprotni. Čak i ako su u trigonu po stepenima, to ne može biti prijateljski trigon koji očekujemo, jer elementi ne dozvoljavaju sklad. Biće unekoliko oslabljen.

 37. Astrofil kaže:

  Ja mislim da je logika iza ovog Ptolomejevog pravila ustvari ta da,pošto žena dolazi u muževljevu kuću,tu mora da naleti na svekrvu i onda taj aspekt muškog Meseca i ženskog Sunca omogućava sklad izmedju muževe majke i žene..Nego,da li vi stvarno verujete da ako postoji npr. egzaktan trigon So i Mo,a vladari AC su u averzivnim znacima,da to može da održi vezu,mislim to mi je bezveze jer će u toj situaciji najverovatnije da dodje do neke vrste braka izmedju žene i majke a ti si tu suvišan?Najbolje je da svetla i vladari budu skladni po principu,svetlo sa svetlom i vladar sa vladarem a ako može i unakrsno to bi bilo idealno.
  U kombinacijama stariji muž mladja žena i obrnuto jel treba gledati odnos Sa-Ve,Ju-Ve,Ma-Ve pored svetala,pošto neki kažu da je u horoskopu žene muž Jupiter a Vivijen Robson u svojoj knjizi kaže da je u horoskopu žene muž zapravo planeta sa kojom Sunce gradi aspekt istočno od njega,pa ako ima više tih planeta to su kao više muževa;dok u muškom natusu ženu predstavlja planeta prema kojoj Mo aplicira i gradi aspekt…I gle stvarno,odem ti ja na onaj sajt Astroseek gde možeš da nadješ svog nebeskog partnera i tamo vrije od žena koje nemaju ni jednu planetu istočno od Sunca,i pade mi krivo nekako,mada malo sam skeptičan prema tom konceptu sajta,jer valjda mora da stoji negde da ćeš muža da nadješ preko neta a nemoguće da je svima koji su tamo baš takva sudbina.
  I šta da gledam za posao generalno ako ima uporedno pravilo,Ju,vladar MC?
  Kako se ponšaju tudje planete koje ti dolaze u 2. kuću npr da li Mesec jede tvoje pare i hranu,Mars troši a Merkur te vara za neke pare?Šta ako se nečiji vl.AC nadje na vrhu mog 2.polja npr.Me da li to znači da je u mojoj blizini zbog novca ili nekih papira ili Ju u Škorpiji,hoću ja da imam korist od te osobe ili ona od mene pošto škorpija su kao tudje pare (da ili ne)?

 38. Astrofil kaže:

  Može neka preporuka za dobru pdf knjigu o sinastriji
  Duporovu Ljubav ,zvezde… sam čitao

  • Bojan Šojić kaže:

   Nažalost, ništa u vezi s tim nemam da preporučim. Svojevremeno, dok sam proučavao modernu astrologiju, čitao sam Dejvisona i Blaškea, ali nije to to – suviše astropsihologije.

 39. Bobi kaže:

  Šta se zbiva i ako se pronadje neki savršeni datum a vladar sedme kuće jednog partnera u padu sa kvadratima,mislim šta tu ima preimućstvo natalni ili sinastrija?

  • Bojan kaže:

   Bobi, natalne postavke su svakako izrazito važne, biće sigurno manifestacija tog lošeg 7. polja, to se ne može izbeći. Ali dobra sinastrija može pomoći da se problemi i hendikepi ublaže i prevaziđu.

 40. VagaVE kaže:

  ‘Ako Sunce i Luna, ili Merkur i Luna, ili Sunce i Merkur dele isto ili su postavljeni u izmenjenim mestima, dobro neće biti toliko čvrsto i pouzdano’

  Je’l ovo ‘isto i izmenjeno mesto’ znači da npr.Luna i Sunce u dve karte budu na istim mestima u stepen(za isto) ili konjukcija njegovog Meseca sa njenim Suncem u njegovoj a u njenoj konjukcija njenog Sunca sa njegovim Mesecom(za izmenjeno)?Gledala sam Kurta Kobejna i Kortni Lav i on ima Mesec blizu njenog Sunca,znači li to da konj. SO i MO generalno nije dobra na duže staze?

  Najpostojanije i najbolje prijateljstvo između dvoje je, ako su Sunce, Luna, Fortuna ili vladar Ascendenta ista planeta, u istom znaku u oba natala.
  Moraju li svi ovi faktori da se uzmu ili samo jedan?

  • Bojan kaže:

   Lili nije odstupao o drugih autora po pitanju konjunkcije luminara – smatrao je to poželjnim kontaktom. Ovde je pre mislio na specifičnost da signifikatori nisu u konjunkciji nego su se njihove pozicije izukrštale. Možda je čak mislio na situacije gde pored konjunkcije istovremeno postoji i opozicija, npr. Luna jedne osobe u konjunkciji sa Suncem druge osobe i istovremeno u opoziciji s Lunom druge osobe što bi svakako bila manje povoljna kombinacija, kao kada je samo jedan par u konjunkciji.
   Ne moraju svi nabrojani faktori da budu zadovoljeni, ali što ih je više to je i prijateljstvo čvršće.

 41. Ana kaže:

  Kasnim sa komentarom, ali da pokušam da pitam 🙂

  Pošto Dejvison za TA ne važi, pretpostavljam da onda u obzir uzimamo podatke za kartu kada smo prvi put upoznali partnera/izašli na sastanak ili se poljubili? Nekako mi vuče na tu analogiju. Ukoliko vredi proučiti takav chart onda bi starija osoba bila ASC, mlađa DSC?
  Značilo bi mi da čujem da li ovakav chart ima neke pokazatelje toka odnosa ili ipak sinastrija ostaje kao jedina opcija razmatranja uporednih horoskopa

  • Bojan kaže:

   Zdravo, Ana!

   Karte događaja su uvek validne u predviđanju budućnosti. U ovom konkretnom slučaju događaj može biti momenat upoznavanja ili prvi poljubac ili ozvaničenje veze itd. Zavisi koji je upamćen, jer ne gleda svako preko ramena u sat dok se s nekim ljubi 🙂 Ta podela na mlađi-stariji je opet nešto iz Dejvisona i nema osnovu ovde. U kartama događaja, Ascendent se daje osobi koja je inicijator, pokretač, bez obzira na starosnu dob. Dalje se budućnost odnosa tumači prema pokazateljima u karti. Upoređivanje horoskopa je svakako važno, ali ne postoji uvek mogućnost da se saznaju podaci druge strane.

   • Ana kaže:

    Bojane hvala Vam na odgovoru i što održavate i ovaj vid komunikacije za nas koji još uvek pribegavamo od društenih mreža.

    Vidim da se kroz ovaj Q&A provuklo pitanje o širim orbisima u sinastrijama. Dosta razmatram tu temu ovih dana jer sam u tom sosu i deluje mi da planete koje su u znakovima koje se vide ali je preširok orbis za konkretan aspekt deluju kao osobe koje se dovikuju iz različitih delova iste kuće. Dakle, tu je nešto ali nema manifestaciju. Ispravite me ako grešim

    • Bojan kaže:

     Ana, kao i u natalnim horoskopima – što su planete bliže jedna drugoj to je i njihov odnos intenzivniji. No, ne bih nikako zanemarivao pozicije u istom znaku, posebno kada je reč o luminarima, jer je to pokazatelj familijarnosti.

 42. SV kaže:

  Poštovani Bojane,
  pratim tvoj rad jako dugo (prvi put sam te „otkrila“ kod JSV, kod koje sam prije 12 godina pohađala astro-školicu). Inače, kad god uhvatim vremena, rado čitam tvoje tekstove (pronalazeći logične i smislene odgovore), i to svaki put sa zadovoljstvom i divljenjem (kao da te čitam prvi put)!
  Dopada mi se kako jednostavno tumačiš astrologiju, fokusirajući se na ono bitno. No, nisam ti se nikada javljala, samo sam te čitala i upijala.
  Sada mi se nametnulo jedno pitanje, a vezano za sinastriju.
  Dakle, u pitanju je egzaktna konjunkcija Sunce 0 JMC, i s druge strane Sunce/Mjesec 0 JMC.
  Treba li da me brine ova konjunkcija JMC sa svjetlima?
  Radi se o prijateljsko-ljubavnom odnosu, sa nekoliko egzaktnih konjunkcija, sekstila i kvadrata (SO0ASC, VE0MA, MA0VE, MO0SA, VE0SA, JU/SA0MC, JU/SA90VE, SO60SO/MO, MO90MO/SO, SO0UR…etc)
  Inače, oboje imamo vladare Asc u Jarcu.
  Puno pozdrava iz Banjaluke

  • Bojan kaže:

   Poštovana SV,

   Pre svega, hvala na lepim rečima!
   Što se tiče Južnog čvora, on uglavnom ima štetan upliv. Ipak, nešto i nisam zapazio neku nepovoljnu simboliku u sinastrijama. Može se desiti da npr. ako vladar novca jedne osobe dolazi na Južni čvor druge, da bude neke novčane štete. Ali što se tiče luminara nisam primetio neka konkretna nepovoljna zbivanja u vezi s tim.

 43. Verica kaže:

  Poštovani Bojane,

  I sama se bavim astrologijom nekolikoi godina i poznat mi je jedan zanimljiv slučaj mladog para gde momak ima ascendet u Jarcu i vladara Saturna u Ovnu u egzaktnom ali još uvek aplikacionom kvadratu sa Mesecom u Raku, koji je na samom vrhu 7. kuće.
  Njegova devojka ima ascendent u Raku, skoro egzaktno na vrhu njegove 7. kuće i njen Mesec kao vladar ascendenta je na 1. stepenu Bika. Dakle, vladari ascendenata su im u averziji, u znakovima različitog tripliciteta.
  Ove godine će im veza početkom avgusta navršiti tri godine a imali su tri velika raskida (za koje ja znam).
  Pokušala sam joj objasniti ono što joj i njena majka govori a to je da je on dominantno i kontrolorski nastrojen prema njoj i da će vremenom njegova ljubomora i pokušaji apsolutne kontrole samo rasti jer je Saturn takav po prirodi i jer u njegovom horoskopu nema recepcije između vladara 1. i 7. kuće a i ta pozicija u desetom znaku od Meseca je znak želje za dominacijom i vladavinom.
  Mislim da devojka to vidi ali ne želi da prihvati i nada se promeni kod njega. Rekla sam joj da koja god bi bila na njenom mestu, isto bi se prema njoj odnosio jer momak jednostavno ima natalnu predispoziciju za neharmonične odnose sa suprotnim polom.

  Od onoga što bi ih spajalo izdvojila bih činjenicu da je njegovo Sunce u Biku svega par stepeni udaljeno od njenog Meseca.
  Njeno Sunce je inače u Strelcu, tako da nema aspekta sa njegovim Suncem a Meseci su im u sekstilu. Ni njegov Mesec ne aspektira njeno Sunce.

 44. ja kaže:

  U muskom natalu Mars u RAku, u yenskom Mars u JArcu.
  Mesecu sekstilu sa Venerom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *