Solarna eklipsa 2017: Velika američka

Da li treba da strahujemo da će solarna eklipsa 2017. godine označiti period velikih stradanja, kao što se u medijima navodi, ili možemo biti bezbrižni?

Pogledaj u kom se znaku eklipsa odigrava: koja mu četvrt zemlje pripada, i koja oblast prema triplicitetnoj podeli, i koji od gradova. I pogledaj mesto u znaku eklipse od Ascendenta i četvrti kruga: jer to mesto u kom je znak eklipse, jeste četvrt u kojoj pomrčina biva: istočna i zapadna i severna ili južna. A ako se znak i četvrt ne slažu, (kao kada je jedno istočno, a drugo zapadno, i tome slično), moraćeš da pomešaš njihove prirode pa prednost daš onome šta je snažnije.
Ali zbog pomračenja Sunca treba da strepe u onim delovima [sveta] gde ga zaista vide. Jer ako se desi pod zemljom, neće naškoditi ničemu u gornjoj hemisferi.

— Sâl ibn Bišr —

 

Solarna eklipsa o kojoj se danima, pa i nedeljama piše na portalima i društvenim mrežama, privukla je veliku pažnju, čak je dobila i ime: Velika američka. Tekstovi su šaroliki: od veličanja ovog prirodnog fenomena, preko Trampovog ubistva i kraha Amerike, do najava kraja sveta i Armagedona. Poslednji put su strasti bileOva eklipsa pripada saros seriji 145, kao i ona koja se desila 1999. ovako uzburkane 1999. godine, kada se 11. avgusta desila totalna solarna eklipsa čija se putanja protezala preko Evrope i Male Azije, sve do Indije.

Mada se pomračenje sunca dešava svake godine u različitim delovima sveta, ovo je u žiži zbog teritorije nad kojom se dešava. Slična putanja je zabeležena davne 1918. godine. Započeće u 16.42 u Pacifiku, pružaće se preko centralnih delova SAD-a i završiće se u 20.08 po univerzalnom vremenu u Atlantiku. Trajanje potpune pomračenosti će iznositi 2 minuta i 40 sekundi, a čitavog fenomena nešto kraće od 3 časa (u zavisnosti od lokacije).

solarna eklipsa 2017
Putanja potpunog pomračenja sunca, 21. avgusta 2017. godine

Pomračenje se dešava na 29. stepenu Lava. U pojedinim tekstovima se može pročitati da je ovaj događaj od posebne važnosti pošto se odigrava egzaktno na kraljevskom Regulusu, što nije baš tačno jer se od 2011. godine ova zvezda nalazi na prvom stepenu Device.

Zapravo, stepen pomračenosti se nalazi na zvezdi Al-Džabha, Saturn/Merkur prirode, smeštenoj u grivi Lava. Njen uticaj je naročito istaknut kada je postavljena visoko na nebu, a simboliše gubitke, opasnosti, nasilje, kao i pobune unutar vojske, te smaknuće onih koji joj komanduju.

NE TREBA PRETERIVATI! Ne treba sve što se nekome desi odmah pripisivati eklipsama. Ljudi se razboljevaju, doživljavaju nepijatnosti i nesreće, i umiru i bez pomračenja. Postoji mnoštvo prediktivnih ciklusa u kojima planete mogu nagovestiti neku nevolju i njih na prvom mestu treba pratiti, pa onda sve ostalo. Da nije tako, onda bi svi živeli divno i srećno u periodu između dva pomračenja.

Da odmah raščistimo – ne, nećemo svi pomreti užasnom smrću! Pojedinci kojima ova eklipsa pada na natalni Ascendent, vladara natalnog Ascendenta, Sunce ili Lunu (posebno ako je jedno od njih vladar vremena – Sunce u dnevnim, a Luna u noćnim rođenjima) ili na MC, mogu biti izloženiji efektima. Slično ako postoje takvi pokazatelji u solarnom povratku. Ipak, pošto nad našim područjem ona NEĆE biti vidljiva, niti ovo podneblje pripada znaku u kom se odigrava, sve potencijalne manifestacije kod pojedinaca su značajno oslabljene.

Ko može biti pogođen efektima eklipse?

Prema Ptolemejevoj triplicitetnoj podeli sveta, znak Lava obuhvata Italiju, Siciliju i centralni Mediteran oko Jonskog mora severoistočno od centra[1], a Siriju, severoistočne delove Saudijske Arabije, kao i južne i jugozapadne predele Iraka jugozapadno od centra.[2] Trebalo bi, takođe, potražiti gradove u čijim horoskopima osnivanja ili godišnjim ingresima eklipsa pada blizu Ascendenta ili MC-a (ako su u istom znaku). Isto bi trebalo potražiti i u horoskopima vladara, lidera i istaknutih ličnosti, a do čijih podataka neretko nije moguće doći.

… efekti će se manifestovati kod onih ljudi, kraljeva ili vladara, i u onim kraljevstvima ili gradovima, naročito ako je eklipsa iznad zemlje, jer sva pomračenja manifestuju svoje efekte mnogo snažnije kada su iznad zemlje, a slabije i ne tako snažno kada su ispod; ali ona ipak i tada proizvode događaje u većoj ili manjoj meri.

— Vilijam Lili

Dakle, efekte predstojećeg pomračenja će na prvom mestu osetiti stanovnici SAD-a, i to naročito oni koji žive u državama kroz koje prolazi linija maksimalne pomračenosti: Oregon, Ajdaho, Vajoming, Nebraska, Mizuri, Kentaki, Tenesi i Južna Karolina. Gradovi koji u svojim horoskopima imaju Lava u usponu i kulminaciji su posebno izloženi, kao i njihovi žitelji. U gorepomenutim evropskim i azijskim državama znatno slabije i pre kroz loše prinose žitarica i voća, te moguće zemljotrese (Italija, Sicilija), izuzev tamo gde žarišta sukoba već postoje.

Otuda i „zabrinutost“ za Donalda Trampa, aktuelnog američkog predsednika, kome stepen eklipse pada ravno na natalni Ascendent. Kao vladar jedne moćne države, njegov horoskop ima naročitu „težinu“. Stoga, mnogi astrolozi dele mišljenje da će mu ovo pomračenje doći glave, bilo u bukvalnom smislu, u vidu atentata, ili tako što će biti smenjen sa predsedničke pozicije.

Donald Trump
Natalni horoskop Donalda Trampa, 14. jun 1946, 10.54, Queens, New York

Ako se pored eklipse uzme u obzir da se u njegovom solarnom horoskopu dvanaesta natalna kuća podigla na vrh neba i da tu dominira prilično loš Mars smešten nedaleko od solarnog MC-a, kao i da je natalni vladar Ascendenta i prirodni vladar pozicije (Sunce) u solaru u kući koja pada od ugla (deveta kuća, simbolički pad sa pozicije), sumnje da bi ove godine mogao da izgubi poziciju su sasvim opravdane. Ipak, zbog drugih pozitivnih aspekata ne bih mogao da zaključim da bi to mogao da bude slučaj ili da bi mogao da izgubi glavu.

U opisu mogućih manifestacija eklipse u vatrenom triplicitetu, Lili pored mnoštva nepovoljnosti kao što su pljačke, ubistva, zavade među ljudima i širenje raznih epidemija, navodi i sledeće:

… proterivanje velikog kralja, princa ili ugledne osobe, ili njegovo utamničenje ili obezglavljivanje…

I ovo bi mogla da bude naznaka Trampovog odlaska sa vlasti, a inicijativa bi mogla da dođe iz vojnih redova. Za sigurniji sud i kompletniju sliku trebalo bi dodati i horoskope ingresa, tj. ulazaka Sunca u kardinalne znakove i druge mundane horoskope, ali o tome drugom prilikom. U svakom slučaju, verovatno će napraviti niz vrlo nepopularnh poteza koji bi proizveli negodovanje.

Naravno, nije samo Trampova fotelja na klimavim točkićima. Isto se može odnositi na bilo kog guvernera, senatora, gradonačelnika, predsednika neke velike kompanije, na bilo koju osobu koja ima poziciju od autoriteta.

No, gubitak pozicije glavešina je najmanji problem. Realna opasnost stanovnicima zapadne obale SAD-a preti od zemljotresa i nevremena, onima u centralnim i južnim oblastima od pojave stočnih bolesti širih razmera, dok će u istočnim državama biti intenzivniji protesti i sukobi među ljudima. U većim mestima bi mogao biti povećan broj nesreća u vezi sa infrastrukturnim objektima, a jedan broj bi mogao biti izazvan terorističkim napadima (radije u gradovima ka istočnoj obali).

S obzirom na to gde u horoskopima pada stepen pomračenja, za očekivati je da na zapadnoj obali i prema centralnim državama nevolje počnu u okviru prvih 4 meseca, a od Nebraske pa prema istočnoj obali u okviru 8 meseci od momenta eklipse.[3]

solarna eklipsa 2017
Horoskop eklipse izrađen za područje Vašingtona, glavnog grada SAD-a

Još jedna stvar koja dodaje negativnu notu slici jeste to što se eklipsa dešava u terminu Marsa koji je i telesno prisutan sa luminarima, pa to pojačava mogućnost netrpeljivosti, sukoba među ljudima i ubistava.

Ako je pomračenje u Lavu, i Luna pomešana sa Marsom, to označava zavade i sukobe međ’ uglednom klasom i u mestima koja pripadaju tom znaku, zemljotrese i strah među ljudima. A ako nesrećne planete podržavaju Sunce sa snažnog mesta, reci da će jednom od moćnih kraljeva sa istoka biti okončana vladavina – i slično u Ovnu.

— Sâl ibn Bišr

 

Kao što sam ranije pomenuo, nema bojazni da bi solarna eklipsa 2017. godine mogla da bude direktni uzročnik nekog dar-mara na našim prostorima. Možemo biti bezbrižni. Ono što možemo iskusiti su indirektne posledice kao u slučaju svetske ekonomske krize od pre nekoliko godina. Amerika će biti na velikim iskušenjima i mukama, a svaki potres te ekonomije ima odjek u ostatku sveta.

Situacija u Siriji neće imati tendenciju smirivanja, a postoji mogućnost da će se javiti nove tenzije u oblasti Persijskog zaliva, posebno zaoštravanje odnosa sa Iranom. Svakako bi trebalo razmotriti mundane karte država u tom delu sveta radi jasnije slike.


Napomene:

[1] Horizontala i vertikala se seku na tromeđi Sirije, Turske i Iraka. Zapadna Evropa i deo centralne Evrope pripadaju vatrenom triplicitetu, pa će se efekti eklipse najverovatnije u manjem procentu osetiti i u tim predelima.↩nazad na tekst
[2] Postoje određene razlike od autora do autora. Na primer, Dorotej svrstava Grčku i veći deo Anadolije. El-Rijal još navodi Jemen, severni Iran i deo Turske. Abu Mašar takođe navodi Tursku, kao i Taždikistan, Uzbekistan i Jermeniju. Kod Ibn Labana je spoj Abu Mašarovih i el-Rijalovih navoda. ↩nazad na tekst
[3]Ako je znak u koji pada pomračenje bliži Ascendentu, onda će dešavanja početi u okviru prvih 4 meseca. Ako je bliže MC-u, u narednih 4 meseca. Ako prema sedmoj kući, onda odlaže dešavanja do poslednja 4 meseca. [Sâl ibn Bišr]↩nazad na tekst

 • Ben Dykes – Astrology of the World I: The Ptolemaic Inheritance (Minneapolis, MN: The Cazimi press, 2013).
 • Seonyoung Kim – The Gospel of Judas and the Stars (Leiden and Boston: Brill 2008).
 • William Lilly – An easie and familliar method whereby to Judge the effects depending on Eclipses (London, 1652).
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

9 komentara

 1. jarac/rak kaže:

  Pozdrav Bojane, Moja sestra ima natalnog merkura na 29* lava u desetoj(25.7.1991,12:25 smederevo).Trenutno je preko work and travel programa u Ocean Cityju u Merilendu. Ima li razloga za brigu?

 2. Vanja kaže:

  Pozdrav Bojane,
  A ukoliko eklipsa pada na retro Saturna u Lavu,u drugom polju?Saturn vladar 7 i suvladar 8.polja.

 3. Devica kaže:

  Poštovani Bojane, eklipsa pada tačno iznad moje Tačke Fortune u 10 .polju, MC je na 2.stepenu Lava. Kako ovo mogu tumačiti? Inače, Me je na 1. i Sunce na 7. stepenu Device u 11.polju. Hvala. 🙂

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana,

   Takva pozicija bi eventualno mogla da se odnosi na neku manju štetu po finansije ili da ne budu ostvareni neki poslovni ciljevi. Ništa bitnije od toga.

   Pozdrav,
   B.

   • Devica kaže:

    Hvala na odgovoru. Jeste, bilo mi je zaprećeno oduzimanjem plate, ali su na kraju sankcije bile minimalne. Strahovala sam i da će mi oduzeti radno mesto.
    Hvala, još jednom.
    Veliki pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *