Prognoza vremena za zimu 2018. godine

Prema godišnjoj karti, zimu možemo da očekujemo tek u drugoj polovini sezone. To će nam potvrditi horoskop poslednjeg kvartala – prognoza vremena za zimu 2018.

Rak uopšteno ukazuje na toplo i prijatno vreme, ali na početku, blizu zvezda zvanih Krip, označava suv vazduh i zemljotrese i nemirno vreme sa gradom. Drugih deset stepeni su mirniji i nose vedrinu, i Jupiterove su prirode. Poslednjih deset stepeni predskazuju vetar. Zvezde ka jugu i ka severu nose veliku toplotu, i prirode su Marsa.

— Anonimus —

 

Iako su vikend-snegovi tokom decembra raspaljivali maštu o dugoj i hladnoj zimi, teško da ćemo je odista tako okarakterisati. Svedoci smo vrlo dinamičnih promena i vrlo oštrih temperaturnih zaokreta: jedan dan imamo prolećne temperature 18-19°C, a narednog dana simbolički snežni pokrivač. Par dana nakon toga ponovo prolećne temperature.

Ovaj trend ćudljivog vremena će se nastaviti tokom većeg dela zime. To mi veoma otežava procenu temperaturnog hoda jer još uvek nemam dovoljno dobar i precizan model, što je i razlog da odstupanja od prognoziranog u pojedinim danima mogu da budu veća. Ono što svaki put napominjem je, da se treba pomagati kartama lunarnih faza radi uvida u međudnevne promene za kraći vremenski period.

Ova zima će, uopšteno, biti topla, sa temperaturama koje bi u pojedinim danima bile iznad i znatno iznad proseka, posebno u prvom delu. Drugi deo zime obećava primerenije vremenske prilike, mada se to i dalje ne može nazvati pravom zimom.

Padavine bi bile uglavnom oko ili ispod prosečnih vrednosti, prvenstveno u severnim i centralnim predelima. Na jugu i zapadu više padavina i češći snežni pokrivač uz nešto duže njegovo zadržavanje u drugom delu zime. Iako ne mislim da će padavine biti iznad proseka, ova zima bi generalno trebala da bude prilično vlažna. To će se ogledati kroz povećan broj dana sa rosom, maglom i sipećim padavinama.

Decembar i januar

Poslednja dekada decembra, u kojoj i počinje zima, biće promenljiva. Ipak, toplija od proseka. Padavina može biti oko 24. i 26. ali one neće biti obilne. Oko 30. decembra vetrovito.

Početak januara bi doneo manji pad temperature, promenljivo vreme sa slabim padavinama, koje bi bile intenzivnije na jugozapadu. Oko 6. januara ponovo toplije, pa ubrzo nakon toga još jedan manji pad temperature uz kišu (oko 8. januara). Padavine, takođe, simbolične.

Druga dekada januara bi započela toplim vremenom, sa temperaturama iznad proseka. Bilo bi i dosta sunca. Oko 14. januara bi trebalo da bude vetrovito uz postepen pad temperature, a intenzivnije zahlađenje bi mogli da očekujemo oko 16. januara, uz sneg i u nižim predelima. Prohladno vreme bi se zadržalo do kraja dekade.

Početak treće dekade januara bi obeležio porast temperature i vetar. Posebno jaki udari vetra mogu biti oko 22. i 29. januara. Tokom većeg dela dekade bi bilo promenljivo i vetrovito, a u zapadnim i južnim predelima može biti i povremeno slabih padavina. Na samom kraju meseca jače zahlađenje sa kišom i snegom, pa će još jednom biti uslova da se formira snežni pokrivač i u nižim predelima.

Februar

Sveže vreme bi se zadržalo do 5. februara nakon čega bi usledio postepen porast temperature. Upravo oko tog datuma može biti više oblačnosti i padavina, dok bi ostatak perioda trebalo da bude stabilno vreme.

Vrhunac toplog talasa bi trebao da bude početkom druge dekade. Oko 13. februara vetrovito, a potom i pad temperature najpre s kišom, a onda i snegom. Moglo bi da bude i obilnijih padavina. Do kraja dekade vreme primereno zimskom periodu.

Treća dekada bi mogla da označi i lagano pozdravljanje sa zimom za ovu sezonu. Već prvih dana bi moglo da dođe do manjeg porasta temperature. Oko 22. i 24. bi moglo biti snežnih padavina, a potom uglavnom stabilno vreme. Oko 28. vebruara i vetrovito.

Mart

Ovaj mesec kao tradicionalno najpromenljiviji, opravdaće očekivanja. Ipak, biće više prolećni nego zimski jer ne očekujem nikakva ekstremna zahlađenja koja bi mogla da vrate zimu u njenom pravom svetlu. Padavina bi moglo da bude oko 2, 8, 11 i 17. marta. Oko 8. i 15. marta bi bilo vetrovito. Temperature bi bile uglavnom oko ili malo iznad proseka za mart mesec.

Astrološka slika

Prvo primećujemo da su mnoge planete tople, prvenstveno one koje se najaktivnije vezuju za vremenske promene:

  • Luna je u rastu svetlosti kada postaje toplija, u toplom znaku;
  • Venera ide u superiornu konjunkciju sa Suncem što je čini toplom, u toplom znaku;
  • Merkur je u drugoj stanici, nešto hladniji i vlažniji[1], u toplom znaku;
  • Mars je topao i dosta vlažan, u hladnom znaku;
  • Jupiter topao i vlažan, u hladnom znaku;
  • Saturn je kazimi, hladan je i vlažan, u hladnom znaku;
  • Sunce flegmatično, u hladnom znaku.

Ovo je prvi pokazatelj koji bi išao u prilog toplijoj zimi, jer su domicilni i terminski vladari Ascendenta topli.

prognoza vremena za zimu 2018
Prognoza vremena za zimu 2018: zimski ingres, 21. decembar 2017. godine, 17.28, Beograd

Zapažamo i da su planete vlažnije, prvenstveno one koje su najindikativnije u promenama vremena. Stepen u usponu je pod blagotvornim zracima Jupitera, koji će biti operativniji nego Luna. Sve ovo upućuje na toplu, ali relativno vlažnu zimu. Vlažnost ne znači da će biti previše padavina, već da će pored kiše biti česte rose ili magle.

Da bi padavine mogle biti češće (ne i obilne) svedoči i konjunkcija Sunca sa Saturnom na zapadnom uglu. Biće i mešovitih padavina i snega, ali će se on kratko zadržavati.

Vrlo blizak, aplikacioni kvadrat dveju hirovitih planeta Lune i Marsa ide u prilog ćudljivosti vremena. Ovo može biti pokazatelj i raznovrsnih pojava koje nisu uobičajene za ovo doba godine: grmljavina, rana pojava grada, pljuskovi kiše ili snega. Konjunkcija Marsa i Jupitera ide u prilog višim temperaturama, tj. broj mraznih i ledenih dana će biti značajno umanjeni, a dani sa jakim mrazom će biti retki, posebno u severnim i centralnim predelima.

Evidentno je da je Mars, koji je u prolećnom ingresu bio na uglu, obeležio ovu godinu posebno dve glavne sezone, leto i zimu. U skladu s tim, prosečna godišnja temperatura će još jednom biti iznad normalnih vrednosti. Da li će se taj trend nastaviti i narednih meseci, ustanovićemo za nekoliko meseci.


Napomene:

[1] Prema el-Kindiju (Alkindis De temporum mutationibus, 1540; Astrology of the World I, Ben Dykes), nakon superiorne konjunkcije sa Suncem, Merkur i Venera nose toplotu i suvoću. Pred prvu stanicu se pojačava hlađenje koje se intenzivira u retrogradnosti. U vreme inferiorne konjunkcije hladnoća je na svom vrhuncu a pojačava se vlažnost koj dostiže svoj maksimum u drugoj stanici. Nakon toga, vlažnost polako opada, a zagrevanje se intenzivira sve do naredne superiorne konjunkcije.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *