Prognoza vremena za 2017/2018. godinu

Prognoza vremena za 2017/2018. godinu – toplija i sušnija godina u kojoj će se beležiti pojačan broj nepogoda, prvenstveno u prolećnoj sezoni

Koliko će kiše biti tokom godine, saznaćeš na sledeći način: pogledaćeš Lunu, Veneru i Merkura. Ako ih nađeš združene u Ribama u času godišnje revolucije, to će označiti kiše i vlažnost i mnogo oblaka te godine. A ako su u Ovnu ili Biku, to će označiti manje kiše, biće suše i oskudice. I ako se Luna povezuje sa Venerom iz jedne od Merkurovih kuća, to će označiti dugotrajne i natapajuće kiše te godine. A ako je Luna u opoziciji sa Suncem, Venerom ili Saturnom, to će, slično, ukazati na mnogo kiše i tamnih oblaka. Kiše će biti obilnije ako se Merkur i Venera sretnu u istom terminu, a ako su u kišnom znaku i Luna ih aspektuje trigonom, kiše će biti jače i trajnije sve dok jedna od planeta ne napusti termin u kom su.

— El-Rijal —

 

Ostavili smo iza nas jednu prosečno hladnu zimu. Prosečnu? Mnogi su se nasmejali ovoj reči zbog svoje subjektivnosti. No, ne možemo meriti celo godišnje doba samo prema jednom mesecu i tako izvesti zaključke. Iako je delovalo da će biti oboreni mnogi rekordi, jer je januar 2017. godine bio među najhladnijim u proteklih 50 godina, to se nije desilo. Visoke temperature u februaru koje su u pojedinim danima dostizale i 25°C, „uprosečile“ su sve ono na čemu je prvi zimski mesec marljivo radio.

Ono što je takođe okarakterisalo zimsku sezonu je manja količina padavina, posebno u Beogradu i većem delu Vojvodine gde je za 4 meseca pala svega trećina prosečne sume. Svakako, to nije neuobičajena pojava. Prateći uputstva srednjovekovnih astrologa, manje retrogradnih planeta (između ostalog) u horoskopu zimskog ingresa najavilo je sušniju sezonu:

Ako su sve planete u zimskoj sezoni direktne, ili ako se Sunce nalazi između početka Jarca i početka Ovna, i ako je sa njim jedna retrogradna planeta, vlage će biti malo. Ako su dve, vlaga će biti umerena. Ako su tri, vlaga će biti pojačana. Ako su četiri, vlaga će biti poput poplave. A ako su svih pet retrogradne, onda će biti poplava koje će biti snažnije u prolećnoj sezoni ili na početku Raka. Ali ako nema retrogradnih planeta, onda u njihovoj prirodi nema ničega što će označiti vlažnost i biće sušno sve dok jedna od njih ne napravi zaokret.

— El-Kindi

U nekom od ranijih tekstova sam pominjao važnost fiksnih zvezda, naročito onih koje imaju destruktivnuŠeat je bio istaknut 2014. godine skupa sa još jednom nesrećnom zvezdom prirodu Marsa ili Saturna. Kada se nađu na istaknutim pozicijama obično najavljuju jake nepogode – grad, oluje, obilne padavine.

Posebnu pažnju će svake godine privlačiti zvezda Šeat na kojoj će se nalaziti Sunce prilikom ulaska u znak Ovna. Ona ima Mars/Merkur prirodu i simboliše nevremena i poplave, a ovo je godina kada se našla istaknuta na vrhu neba. Naravno, ne možemo nju posmatrati kao izolovan pokazatelj, ali je sasvim sigurno da nam vremenske prilike tokom ove godine i proleća neće biti naklonjene.

Ukratko

Pred nama je vruće leto, jedno od toplijih koje smo imali poslednjih decenija. U horoskopu letnjeg ingresa, Sunce i Mars su se smestili u prvo polje, u pokretan znak Raka, ukazujući na to da će već sam početak leta obeležiti vreline. Trebalo bi da se izdvoje četiri tropska talasa: prvi na samom početku, drugi između 10. i 15. jula, treći početkom avgusta, a poslednji u trećoj dekadi avgusta. Ono što će dodatno pojačavati osećaj vreline biće povećana vlažnost vazduha. Promene vremena će biti dosta nagle, neretko ćudljive. Biće zabeležen priličan broj vremenskih nepogoda praćenih gradom i olujnim vetrom, posebno u severnim, severoistočnim i istočnim predelima.

Što se tiče jeseni, moglo bi se reći da bi bila u okviru prosečnih. Ipak, njen početak bi mogao biti obeležen osetnijim osveženjem uz jake vetrove. Nakon toga bi bilo toplo i monotono do polovine novembra, posle čega bi usledio period promenljivog vremena koji bi potrajao sve do zime. Bilo bi dosta padavina.

Zima bi bila podeljena na prvu hladniju i drugu topliju polovinu, što je nekako uobičajeno poslednjih godina. Ova zima bi, za razliku od prethodne, mogla obilovati padavinama i biti dosta vetrovita. Najveći intenzitet hladnoće bi trebao da bude sredinom zimskog perioda. Detaljnije u sezonskim prognozama.

Tradicionalna pravila kažu da, ukoliko je Ascendent horoskopa prolećnog ingresa u kardinalnom znaku, za svaku sezonu se mora izraditi poseban horoskop ulaska Sunca u odgovarajući kardinalni znak. Ipak, neke grube crte vremenskih prilika možemo izvesti.

Kod Mašalaha nalazimo uputstva za tumačenje godišnjih revolucija. Ako se Ascendent prolećnog ingresa, tj. ulaska Sunca na prvi minut Ovna nađe u kardinalnom znaku, onda je potrebno napraviti pojedinačne horoskope i za ostale 3 sezone (ulazak Sunca na prvi minut znaka Raka, Vage i Jarca). Ovo naročito važi ako je vladar Ascendenta takođe u kardinalnom znaku. U slučaju promenljivih znakova potrebno je napraviti samo dva horoskopa, prolećni i jesenji, koji će biti validni po 6 meseci. Ako se zadesi fiksni znak i posebno ako je vladar Ascendenta u fiksnom znaku, dominantan horoskop tokom čitave godine će biti horoskop prolećnog ingresa.

Početak proleća bi bio dosta topliji od proseka. Potom bi usledio period promenljivog vremena sa povremenim zahlađenjima. Prema kraju proleća ponovo značajno toplije, sa prvim tropskim temperaturama koje bi se mogle meriti već sredinom maja. Čini se da leto ne bi donelo mnogo iznenađenja – bilo bi toplo, čini mi se i značajno toplije od prošlogodišnjeg, i sušno. Povremeni prodori svežijeg vazduha neće biti česti i neće donositi značajnija zahlađenja niti padavine.

Start jeseni bi moglo obeležiti svežije vreme od proseka, moglo bi biti i neuobičajeno hladnih dana za to doba godine. Sredina jeseni i njen kraj u skladu sa sezonom, uz nešto veći broj maglovitih i tmurnih dana. U poslednjem delu jeseni i tokom naredne zime umereno hladno sa čestim padavinama. U pojedinim periodima sredinom zime bi moglo biti obilnijih snežnih padavina. Naravno, detaljne prognoze će biti objavljivane u narednim tekstovima. Da vidimo šta nas očekuje tokom ovog proleća.

Mart i april

Poslednji dana marta bi bili topli sa maksimalnim temperaturama koje bi dostizale, a negde i prelazile 25°C. Bilo bi uglavnom sunčano ili s malo oblaka. Sredinom treće dekade prolazno zahlađenje, ali ne bi trebalo da bude padavina. Potom ponovo toplije. Prvih dana aprila bi se nastavilo toplo vreme, ali bi od 3. aprila bilo postepeno hladnije, uz više oblaka i kišu. Takvo vreme bi se zadržalo do kraja prve dekade.

Početkom druge dekade novo otopljenje, pa bi maksimalne temperature mogle da dostignu letnjih 25°C. Bilo bi i pojačanog vetra. Od sredine druge dekade postepeno hladnije uz kišu. Početak treće dekade bi bio promenljiv, ponegde još uz slabu kišu. Temperature bi bile u laganom porastu, ali bi intenzivnije otopljenje moglo da usledi u drugoj polovini treće dekade, kada maksimalne temperature mogu dostizati 27°C. Poslednjih nekoliko dana aprila promenljivo oblačno uz mogućnost pljuskova s grmljavinom ponegde, i padom temperature.

Maj

Prvu dekadu maja bi moglo da obeleži promenljivo vreme, ponegde sa kišom ili pljuskovima s grmljavinom, naročito sredinom perioda. Bilo bi uslova i za nepogode praćene gradom i olujnim vetrom, uglavnom posle podne i uveče. Temperature bi se kretale oko prosečnih vrednosti, do 25°C. Pred kraj dekade manji pad temperature.

Druga dekada bi donela novi porast temperature koji bi posebno mogao da bude intenzivan od 12. maja. Sredinom dekade bi maksimalne temperature mogle da dostignu, pa i pređu 30°C. Na samom kraju dekade osveženje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, te mogućim nepogodama. U zapadnim i centralnim delovima zemlje bi bilo uslova i za opasnija nevremena. Poslednju dekadu maja bi obeležilo najpre svežije vreme, a zatim još jedan kratkotrajan talas visokih temperatura za to doba godine. Pred sam kraj maja nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom ponegde.

Jun

Početkom juna bi moglo da dođe do kratkotrajnog osetnijeg osveženja uz kišu i pljuskove. Maksimalne temperature bi se mogle spustiti za desetak stepeni uz pojačan vetar. U većini krajeva bi moglo biti obilnijih padavina. Ostatak meseca bi obeležilo toplo i promenljivo vreme sa češćom smenom sunčanih i kišnih perioda. Uglavnom bi to bili popodnevni pljuskovi s grmljavinom, a bilo bi i učestalih nepogoda s gradom. Sve do 15. juna bi maksimalne temperature trebale da budu oko proseka, a nakon toga bi usledilo sparno vreme sa temperaturama i preko 30°C. Početkom treće dekade meseca moglo bi doći do malog, kratkotrajnog osveženja.

Analiza

Skupa sa Ascendentom horoskopa uspinje se vrlo malefična zvezda Vasat (Wasat), smeštena u sazvežđu Blizanci. Izrazito Saturnove prirode, ova nekretnica uzrokuje nasilje, zlobu i destruktivnost. U kombinaciji sa Šeatom koji dominira na nebu sa Suncem ovo lako može biti pokazatelj pojačanog broja nepogoda.

prognoza vremena za 2017
Prolećni ingres, 20. mart 2017, 11.28, Beograd

Vladar godine je Merkur, vrlo brz i u svom izlasku kao planeta zapadno (okcidentalno) od Sunca. U ovakvoj poziciji dobija na suvoći koja će se pojačavati dok ne dođe do prve stanice (el-Kindi). Suvoći i toploti će u prilog ići i njegova pozicija u vatrenom znaku. Ali priroda Ovna će podstaći još jednu stvar – nasilne vetrove. Merkur je prirodni vladar vetrova, pa bi mogli pretpostaviti povećan broj dana sa vrlo jakim i olujnim vetrovima. Aplikativna opozicija sa Jupiterom će to samo još više naglasiti, naročito u drugom delu proleća. Jupiter je retrogradan i blizu polovine svog ciklusa pa je dovoljno topao i vlažan.

Zaključak do kog možemo doći je da će preovlađivati vetrovi južnih i jugoistočnih pravaca, ali će biti i povremenih upada sa severa i severozapada. Sve će se to odraziti na intenzitet vetrova, jačajući ih. Ako je za utehu, javljaće se iznenadno i biće relativno kratkog trajanja. Susret Merkura i Jupitera predstavlja „otvaranje nebeskih kapija“. Ali u horoskopu postoji još jedno i to, takozvano, dvostruko otvaranje kapija, Naime, Luna i Saturn se telesno povezuju, a uz to su i vladari suprotnih uglova – Luna upravlja Ascendentom, a Saturn Descendentom.

Ovakvi planetarni susreti obično uzrokuju više oblačnosti i padavina. Vlažnost koju nose planete ne ide u prilog obilnim padavinama. Radije bi bilo povećanog broja sparnih i tmurnih dana. Padavine bi bile neujednačene – dešavaće se da duži period ne padne kiša, ali da nakon toga u kratkom vremenskom intervalu padne celokupna mesečna količina. To svakako može stvoriti probleme na bujičnim vodotokovima. Sve u svemu, horoskop ne obećava mirno i dosadno proleće. Biće vrlo dinamično, sa oštrim smenama vazdušnih masa, te povećanim brojem nepogoda u drugoj polovini sezone. Što se tiče temperature, trebalo bi da bude toplije od proseka.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *