Zima 2019. godine – izgledi vremena

Da li će zima 2019. godine biti hladnija od proseka i sa dosta snega ili možemo očekivati još jednu u nizu toplijih i stabilnijih?

Ako se Sunce združuje sa Saturnom i Jupiterom a Mars je u vodenom znaku, to će biti predznak kiša, i bujica i štetnih kiša. I još snažnije ako je Sunce sa Marsom u vodenom znaku, a Saturn ih aspektuje kvadratom ili je sa njima u desetom znaku.

— El-Kindi —

 

Kada se osvrnemo na period iza nas, mogli bi da kažemo da nemamo na šta da se žalimo, bar kada su vremenske prilike u pitanju. Imali smo solidan niz lepih i toplih dana, kao nadoknadu za kišni prvi deo leta. Onda smo imali i jedan kratkotrajni rani sneg, pa red kiše, pa opet red sunca, da bi se s jeseni oprostili u zimskom ambijentu.

No, taj zimski ambijent neće potrajati. Na to smo uglavnom i navikli poslednjih godina, jer su oni pravi, ledeni udari zime prilično proređeni, a i kad se dese obično ne budu dugotrajni. Zima 2019. bi mogla biti okarakterisana kao promenljiva, sa povremenim prodorima arktičkog vazduha, ali sa mnogo većim brojem toplijih dana. S obzirom na izuzetan upliv Marsa i zvezda njegove prirode, treba računati na veći broj dana sa opasnim pojavama, prvenstveno silovitim vetrovima.

Decembar i januar

Početak zime odnosno poslednja dekada decembra protekla bi uz promenljivu oblačnost i toplije vreme u odnosu na prethodni period, što je rezultat aktivacije Marsa koji u ingresu opozicijom aspektuje prvo polje. U skladu sa aforizmom navedenim u citatu na početku, bilo bi i povremenih padavina ali slabog intenziteta.

Oko 25. ili 26. decembra manji pad temperature uz pojačan vetar, posebno narednog dana. Potom, do kraja perioda ne bi trebalo da bude značajnijih vremenskih oscilacija, što znači da za doček 2019. ne bi bilo značajnijeg snega, bar ne u Beogradu. Ipak, može se desiti da se ozbiljnije zabeli između 2. i 3. januara, kada treba računati na naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom.

Veći deo prve dekade januara bi trebao da bude promenljivo oblačan, sa temperaturama koje su u granicama proseka. Oko 8. januara bi mogao da nastupi period vetrovitog vremena uz obilnije padavine u zapadnim i severozapadnim predelima: u nižim predelima uglavnom kišom i susnežicom, a u višim sa snegom. Imajući u vidu neke nepovoljne konfiguracije u ingresu koje se aktiviraju u ovom periodu, ne bih isključio mogućnost i nekog ozbiljnijeg nevremena koje može prouzrokovati mnogo problema, izlivanja manjih vodotokova i slično.

U drugoj dekadi januara, posebno oko 12. treba računati na manji porast temperature, ali i nove padavine. Ponovo više padavina u zapadnim predelima. Promenljivo i umereno toplo vreme za ovo doba godine bi se zadržalo do 16. januara, nakon čega treba računati na zahlađenje. Nešto snega bi moglo biti narednog dana, ali bi to bile uglavnom male količine padavina.

Prva polovina poslednje dekade januara bi protekla bez promena – maglovito, hladno i uglavnom suvo. Prema sredini dekade jačanje vetra i malo toplije vreme, ali bi ta druga polovina bila vrlo promenljiva uz česte temperaturne oscilacije. Padavina bi moglo biti oko 26. i 27. januara. Na samom kraju meseca opet jak vetar.

Februar i mart

Početak ovog zimskog meseca vetrovit uz promenljivu oblačnost i nešto više temperature. Padavina bi bilo oko 3, 6. i 8. februara, a ovog poslednjeg dana treba očekivati i zahlađenje, te još jedan talas snežnih padavina. Potom do kraja dekade suvo i hladno.

Veći deo druge dekade bi trebao da bude stabilan, hladan, a manji, postepen porast temperature bi mogli očekivati nakon 16. februara. Oko 19. prolazno naoblačenje sa slabim padavinama.

Poslednja dekada februara promenljiva i vetrovita, posebno oko 22. i 23. Prema sredini perioda intenzivnije padavine, naročito na jugozapadu i zapadu. Temperature uglavnom oko ili malo iznad proseka, a pred sam kraj meseca u manjem padu.

Mart tradicionalno važi za promenljiv mesec, što će i ovog puta opravdati. Početkom meseca, tačnije oko 3. marta bi mogli da očekujemo još jedno zahlađenje, uz mogućnost snega i formiranja snežnog pokrivača. Ipak, to bi bilo kratkog daha, jer nas već od 5. marta očekuje porast temperature.  Do kraja prve dekade promenljivo i toplije, tek ponegde sa slabim padavinama oko 8. marta.

Druga dekada i zvaničan kraj kalendarske zime ne bi doneli veća iznenađenja. Bilo bi relativno toplo, povremeno uz jak vetar, a padavine bi trebalo očekivati oko 11. i u periodu između 16. i 19. marta. U tim poslednjim danima treba računati na pad temperature, ali i povremeno vrlo jake vetrove.

Zima 2019. – astrološki pokazatelji

Kao i u svim ostalim ingresnim horoskopima ove godine, i u ovom je Ascendent u znaku Device – letnjem, suvom i umereno hladnom. Ipak, ono što ovau sezonu razlikuje od prethodnih jeste vrlo istaknuta marsijalna simbolika.

zima 2019.
Zima 2019. Horoskop zimskog ingresa, 21. decembar 2018. 23.23, Beograd

Pre svega, Ascendent se nalazi u terminu Marsa, te on postaje vladar sezone skupa sa Merkurom. Njegova važnost je tim veća što se našao u vrlo bliskoj opoziciji prema stepenu u usponu. Na pomenutim mestima se nalaze dve zvezde Marsove prirode: Alkaid na Ascendentu i Markab (Mars-Merkur prirode) na mestu Marsa.

Alkaid se nalazi u repu Velikog medveda i važi za vrlo zloslutnu zvezdu. U vezu s njom se dovode nesreće, rušenja mostova i zgrada, zemljotresi, a kada je reč o vremenu – moćni vetrovi, snažni cikloni i tornada. Na sve to, tačka vetrova se nalazi na ovoj zvezdi i Ascendentu, koja takođe trpi opoziciju Marsa. Naravno, to ne znači da ćemo svedočiti tornadima u januaru mesecu, ali bi u nekoliko navrata moglo biti vrlo jakih vetrova koji bi mogli pričiniti materijalnu štetu.

Vrlo simbolično, Markab se nalazi u krilu Pegaza, što asocira na vazduh, pomeranje vazdušnih masa i vetrove, pa sa Marsom na njemu možemo zaključiti o hirovitim i jakim vetrovima. Ipak, pošto je noćna karta u kojoj je Mars u sekti, njegova zloćudnost bi trebala da bude ublažena.

pegaz merkator
Prikaz sazvežđa Pegaz sa alfa-zvezdom Markab prema Merkatoru

Još jedna nasilna zvezda prirode Marsa se nalazi na uglu – Antares. Sa njom su se našli Jupiter i Merkur kao prirodni signifikator vetrova, pa je to još jedan od pokazatelja koji ide u prilog jakim vetrovima. Ove dve planete u kontaktu proizvode tzv. otvaranje nebeskih kapija, pa podstiču jake vetrove i promenljivu oblačnost. No, pošto su orijentalni i u vatrenom znaku podizali bi temperaturu.

Što se tiče temperature, zima 2019. bi trebalo da bude u proseku toplija, delom zbog snažnog upliva Marsa, a delom jer je većina planeta u svojoj toplijoj fazi. Biće dosta padavina, prvenstveno prema sredini i drugoj polovini sezone. Količina padavina verovatno iznad, a na zapadu i znatno iznad proseka u tom periodu, što će sigurno stvarati probleme na rekama.

Toplijem i promenljivom vremenu bi u prilog išla i Luna koja je u koleričnoj fazi, koleričnoj četvrti neba, u terminu Marsa i svoju prvu aplikaciju ostvaruje upravo sa njim, putem kvadrata.

Prema još jednom metodu – ulasku Sunca na 20° Škorpiona – takođe se Mars značajno ističe i podstiče toplije vreme.

metod Sunce u Škorpionu
Ingres Sunca na 20° Škorpiona 12. novembra 2018. 11.55, Beograd

Primećujemo ga u prvom polju, u kvadratu sa Suncem na vrhu neba, što sprečava pojavu dugotrajnih hladnih talasa. I sudeći prema rasporedu planeta, biće dosta padavina.

Ako nađeš Veneru, Jupitera i Merkura da su zapadni, spori ili retrogradni, prosudi da će te godine biti dosta kiše i vlage. Ako nađeš Marsa na nekom od uglova, posebno na MC-u i ako je u vazdušnom znaku, i ako je pomešan sa Merkurom, to označava grmljavine, sevanje, štetne jake kiše koje iznenada dođu i potom se povuku.

— Omar iz Tiberije


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *