Prognoza vremena za 2018/2019. godinu

Prognoza vremena za 2018/2019. godinu – sa uglovima u promenljivim i većinom planeta u kardinalnim znakovima, pred nama je godina puna naglih preokreta.

Treba da znaš da su efekti toplih planeta snažniji na severnim deklinacijama i u zenitu iznad tvoje glave, dok su slabiji na južnim deklinacijama i opozitne zenitu nad tvojom glavom. Slično važi za hladne planete, samo su njihovi efekti snažniji na južnom delu. Treba da znaš i to da sve teške planete vlaže od konjunkcije do opozicije (i suše se od opozicije do konjunkcije), osim što su između druge stanice i spaljenosti hladne, a od spaljenosti do prve stanice tople. Još je jača toplina tokom retrogradnosti, i jača suvoća kada su severne deklinacije i blizu zenita nad tvojom glavom, a slabije kada su na suprotnim mestima.

— El-Kindi —

 

Prvi dani proleća počeli su snegom i temperaturama koje su bile niže od prosečnih vrednosti. Neuobičajena slika za kraj marta, posebno ako se uzme u obzir činjenica da smo samo nekoliko dana ranije uživali na + 20°C. Srećom, hladno vreme nije dugo potrajalo – Baba Marta se samo malo poigrala.

Ipak, to ne znači da je iznenađenjima u ovoj godini kraj. Naime, većina relevantnih faktora u ingresnom horoskopu se nalazi u pokretnim znakovima, što navodi na zaključak da će promene vremena biti nagle, s češćim ekstremima. Ovo će se prvenstveno odnositi na prvu polovinu godine. Pošto su uglovi u promenljivim znakovima, ovom horoskopu treba pridružiti i horoskop ulaska Sunca na prvi stepen Vage, u kom su pozicije planeta i aspekti malo drugačije konfigurisani, stabilniji su. U svakom slučaju, u drugom delu godine će nagli preokreti biti ređa pojava.

Raspodela padavina bi bila neravnomerna, tj. periodi sušnog vremena bi bili duži u letnjoj sezoni, mada, na to smo već i navikli minulih godina. Prva polovina godine bi svakako mogla da bude kišnija, ipak, ukupne padavine u toku godine će biti u okviru prosečnih vrednosti.

Pogledaj Lunu, Veneru i Merkura. Ako ih nađeš združene u Ribama u revoluciji, to će označiti kiše i vlagu i mnogo oblaka te godine. A ako ih nađeš u Ovnu ili Biku, te godine će biti malo kiša, biće suše i oskudice.
A ako se Merkur i Venera nađu u istom teminu, biće obilnih kiša.

— El Rijal

Ukratko, sezone bi se mogle okarakterisati ovako:

– proleće: promenljivo, toplo i vetrovito, sa kratkotrajnim naglim zahlađenjima
leto: početak promenljiv, dosta grada i nepogoda, a drugi deo leta vruć sa dužim sušnim periodima, ali ne kao prošle godine
– jesen: kišovita i vetrovita
– zima: vetrovito s kišom i snegom, posebno u drugom delu zime; postojala bi opasnost od poplava

Naravno, više reči o vremenskim prilikama u ostalim sezonama biće u odgovarajućim prognozama u toku godine. U nastavku ćemo videti šta možemo očekivati tokom aktuelnog proleća.

April

Prva dekada promenljiva, ali topla, s temperaturama koje bi u pojedinim danima mogle biti i iznad prosečnih vrednosti. Svežije uz kišu bi bilo oko 1. i 6. uz pojačan vetar. I oko 9. bi bilo uslova za prolaznu kišu ili kratkotrajni popodnevni pljusak ponegde, ali bez temperaturne promene.

I u drugoj dekadi promenljivo. Oko 13. aprila bi bilo uslova za pljuskove s grmljavinom, a oko 15. pad temperature. Potom sveže do 19. kada treba računati na porast temperature.

Prvih nekoliko dana treće dekade prijatno vreme, ali bi uopšteno cela dekada mogla imati svežija jutra u odnosu na prethodne dve. Oko 23, 28. i 30. aprila bi bilo uslova za prolaznu kišu, a 27. i 28. bi moglo biti i jakog vetra.

Maj

Početak meseca bi doneo postepen porast temperature, pa bi veći deo prve dekade moglo biti toplo sa puno sunca. Ipak, u popodnevnim i večernjim satima bi bilo uslova za pljuskove s grmljavinom, naročito od 3. maja. Pad temperature s kišom bi mogli očekivati oko 9. maja.

U prvoj polovini druge dekade ponovo bi bilo toplije uz malu ili umerenu oblačnost. Oko 15. maja treba računati na još jedno zahlađenje s kišom, pa bi se niže temperature zadržale do kraja perioda.

Početkom treće dekade može biti vetrovito i promenljivo, povremeno uz slabe padavine uglavnom lokalnog tipa. Intenzivnije kiše uz niže temperature treba očekivati oko 24. Nakon toga osetno toplije, ali uz mogućnost popodnevnih pljuskova s grmljavinom i pojavom grada i olujnog vetra, češćim u južnim i istočnim krajevima.

Jun

Veći deo meseca bi obeležilo toplo vreme, a moguće je da bi druga polovina meseca bila i toplija od proseka. Osveženja bi mogli biti oko 7. juna, između 12. i 14, te oko 21. Učestalija pojava nepogoda bi mogla biti zabeležena oko 13. juna, kao i u periodu od 16. do 20. juna.

Astrološki pokazatelji

Kao što sam pomenuo na početku, uglovi ingresnog horoskopa se nalaze u promenljivim znakovima. Čak 5 planeta je postavljeno u kardinalnim znakovima, i to u dva koji se međusobno gledaju kvadratom. To najavljuje promenljivost vremenskih prilika i nagle smene toplog i hladnog vazduha.

prognoza-vremena-za-2018
Ingresni horoskop za 2018/2019. godinu, 20. mart 2018, 17.15, Beograd

Sve tri kišne planete su u suvim znakovima i okcidentalnoj četvrti neba, od kojih su dve u vatrenom Ovnu što je nalik postavci kao i u prošlogodišnjem ingresu. To bi moglo da nas navede na zaključak da bi mogli da očekujemo veliki deficit padavina, ali to neće biti slučaj. Najpre, Merkur i Venera su u istom terminu i na istom stepenu, a Venera je i u svom zapadnom izlasku, što su argumenti ublažavanja suvoće.

Planete koje upravljaju vremenom bi bile Merkur kao vladar Ascendenta i Mars kao terminski vadar. No, Marsu bi mogli dati prednost, jer je u horoskopu preingresne lunacije postavljen na uglu u odnosu na poziciju vladara Ascendenta.

Ako se Mars nađe na nekom od uglova od Ascendenta, a naročito ako je na uglu MC-a, toplota će se uvećati u letnjem periodu a hladnoća umanjiti u zimskom, a proleće i jesen će naginjati toplini. Značenja su nešto slabija ako se Mars nađe na uglu od vladara Ascendenta.

— Omar iz Tiberije

Vidimo da je Mars na kraju Strelca, u superiornoj poziciji u odnosu na Sunce s kojim se gleda kvadratom. Ista kvadratura je još intenzivnija u prolećnom ingresu, pri čemu su obe planete u pokretnim znakovima. To je uvek pokazatelj nasilnih vremenskih pojava – grada i olujnih vetrova.

preingresna konjunkcija
Sizigija koja je prethodila ingresu, 17. mart 2018. godine, 14.11, Beograd (mlad Mesec)

S obzirom da je orijentalan od Sunca i u orijentalnoj četvrti neba, toplota i suvoća su mu naglašenije. Ipak, to se ublažava zahvaljujući konjunkciji sa hladnim Saturnom i poziciji u hladnom, zimskom znaku Jarca. Dakle, sasvim je izvesno da ćemo imati nagle temperaturne preokrete.

Tačka kiše[1] se u oba posmatrana horoskopa nalazi gotovo na istom mestu – na prvim stepenima Device. Merkur je vladar tačke uz saučesništvo Marsa koji je aspektuje trigonom, što nisu argumenti previše vlažnog vremena. U istom znaku i na istom stepenu se nalazi i tačka plodnosti godine, što ne ide u prilog posebno berićetnoj godini.

Prema sredini leta, kao i tokom jeseni, desiće se takozvano „otvaranje kapija“ jer su Sunce i Saturn u aplikacionom kvadratu. To podstiče pojavu grada i nepogoda u toplijem delu godine, i generalno nepovoljne vremenske prilike, sparinu i zagušljiv vazduh. Nepogode će biti najintenzivnije u zapadnim i jugozapadnim predelima, te delovima centralne Šumadije, gde može biti i veće materijalne štete.


Napomene:

[1] Neki autori daju formulu Asc + (obrnuto po noći), a drugi Ascendent menjaju Suncem. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *