Prognoza vremena za leto 2016.

Da li su pred nama velike vrućine ili nas očekuje sveže vreme, da li će biti jakih kiša, vetra i nepogoda s gradom – prognoza vremena za leto 2016. godine.

Ipak, ako Jupiter aspektuje luminare kvadratom ili opozicijom uz pomešanost zloćudnih planeta, to će označiti da će biti slabih kiša ili će one u potpunosti izostati. Ali ako neka od zloćudnih planeta aspektuje luminare bez učešća dobroćudnih planeta, ili ako se Luna odvaja od Sunca i prilazi zloćudnoj planeti, naročito telesno ili opozicijom, to će bez sumnje najaviti buduće kiše. Jer priroda svojstvena beneficima je da vazduh čine prijatnim i da ga očiste od teških isparenja, i isto tako da prućaju otpor zlu zloćudnih planeta. S druge strane, zloćudne planete teže da se odupru dobru dobroćudnih. I zbog toga što se priroda njihove težine i nečistoće podudara s teškim isparenjima koja se nakupljaju u vazduhu, oni proizvode težinu koja remeti vazduh u nižim slojevima na račun težine i nečistoće vazduha, i tako donose velike kiše.

— Gvido Bonati —

 

U godišnjoj prognozi koju sam proletos napravio, pomenuo sam da će ova godina biti upamćena po velikom broju nepogoda s gradom i olujnim vetrom, naročito od polovine proleća do prve polovine leta, i da će biti puna ekstrema. Nažalost, predviđanja su se obistinila. U maju i junu smo imali povećan broj nepogoda: grad i jak vetar su pričinili veliku materijalnu štetu u zapadnoj Srbiji, u nekim delovima Šumadije, u okolini Beograda (Grockoj sa okolnim naseljima), Smederevu i u većem delu Banata.

U dva navrata su osmotrene i trombe koje se u našim krajevima inače ređe javljaju, kratko traju i obično nisu značajnijeg intenziteta. Jedna je osmotrena u maju u Jagodini.

tromba nad Jagodinom
Tromba koja je osmotrena nad Jagodinom, 24. maja 2016. godine

Druga je osmotrena u Pančevu, 20. juna 2016. godine. Bila je prilično prostrana i opasna, a prema međunarodnoj klasifikaciji jačine tornada mogla bi se svrstati u kategoriju EF1.

Nevremena je bilo i u regionu i širom Evrope, gde se takođe beleži povećan broj vrlo jakih nepogoda. Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava, a materijalna šteta se meri stotinama miliona eura. Tako to obično biva u godinama kada nesrećne planete dominiraju na uglovima.

 

Godišnja karta je nagovestila da bi ovo leto moglo biti manje vruće nego prethodno, ali da bi temperaturne oscilacije bile izraženije. Postoji mogućnost da u 30. maja je u nevremenu u Nemačkoj stradalo najmanje troje ljudipojedinim danima sredinom jula i u avgustu, maksimalne temperature dostignu pa i pređu „magičnu“ vrednost od 40°C, prvenstveno u južnim i istočnim predelima. Međutim, ono što je najgore od svega, to je povećana vlaga u vazduhu i veliki broj sparnih dana. Tako da, ovo leto svakako nećemo svrstati u kategoriju prijatnijih. Evo kako bi to izgledalo po mesecima.

Jun i jul

Poslednju dekadu juna će obeležiti vrlo toplo i sparno vreme, sa maksimalnim temperaturama koje bi u većini dana prelazile 30°C. U pojedinim danima bi bilo uslova za lokalnu pojavu pljuskova s grmljavinom i grada, i to naročito u periodu između 24. i 28. juna. Oko 25. juna bi bilo i pojačanog vetra.

Početak jula ne bi doneo stabilizaciju vremena. Zadržalo bi se promenljivo vreme, toplo i sparno, sa maksimalnim temperaturama između 28°C i 35°C. Oko 2. i 3. jula bi bilo nestabilno s pljuskovima i grmljavinom, a bilo bi uslova i za nepogode s gradom i olujnim vetrom. Tih nekoliko dana bi bili prijatniji i malo svežiji, mada se to neće mnogo osetiti zbog velike vlage. Druga polovina prve dekade jula doneće porast temperature, posebno od 7. jula kada maksimalne temperature ponovo mogu dostizati 35°C (uglavnom na istoku i jugu). No, oko 9. jula će ponovo biti uslova za ređe pljuskove i kakvo-takvo osveženje.

Druga dekada jula bi mogla biti malo prijatnija. I dalje bi bilo temperaturnih oscilacija, ali maksimalne temperature bi u većem broju dana mogle biti oko ili ispod 30°C, posebno oko 17. jula. I dalje bi bilo uslova za retke pljuskove s grmljavinom, između 12. i 14. jula i oko 18. jula kada može biti i grada. Od 16. jula vetrovito.

Treća dekada jula bi donela porast temperature, posebno u prvoj polovini dekade kada bi maksimalne temperature dostizale 38°C. U drugoj polovini dekade kratkotrajno osveženje sa pljuskovima i grmljavinom, lokalno uz pojavu nepogoda s gradom i olujnim vetrom.

Avgust

Početkom avgusta bi trebalo računati na još jedan temperaturni skok, sa maksimalcima koji bi se kretali oko ili malo iznad 35°C. Bilo bi i pojačanog vetra, naročito u prvoj polovini dekade. Prolazne padavine moguće oko 3. avgusta. Druga polovina dekade sparna i za nijansu svežija, sa uslovima da ponegde bude pljuskova s grmljavinom, uglavnom popodne i uveče. Oko 9. avgusta bi moglo biti uslova za pojavu nevremena s vrlo jakim vetrovima i manjim padom temperature.

Druga dekada donosi novi toplotni udar, posebno od 13. avgusta, kada bi temperature mogle da se popnu i do 40°C. Oko 16. avgusta osetniji pad temperature uz pojačan vetar, a moguća je i izolovana pojava pljuskova s grmljavinom. Ipak, do kraja dekade maksimalne temperature se ne bi spuštale ispod 30°C.

Poslednja dekada avgusta donosi nastavak vrućina početkom, a zatim postepeni pad temperature, uz retku pojavu padavina ponegde. Osetnije osveženje bi moglo stići oko 25. avgusta, uz kišu, pljuskove s grmljavinom i jak vetar. Prijatno vreme bi trebalo da se zadrži do kraja meseca.

Septembar

Početkom septembra vetrovito i prijatno, a zatim porast temperature. Oko 5. septembra bi usledio kratkotrajan talas vrućina, sa maksimalnim temperaturama koje bi se približile, a ponegde i prelazile 35°C. Nakon toga, oko 7. septembra novo osveženje i postepen pad temperature uz kišu ponegde.

Druga dekada septembra bi bila topla na početku, a u drugoj polovini perioda bi usledilo novo osveženje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tako sveže vreme bi se zadržalo do kraja dekade, da bi oko 20. septembra došlo do novog rasta temperature.

 

Kao i u karti prolećnog ingresa, i sada se u usponu našao znak Riba. Mars je ponovo terminski vladar, ali se sada nalazi u svom sedištu odakle bliskim trigonom aspektuje sam Ascendent.

prognoza vremena za leto 2016
Letnji ingres, 21. jun 2016, godine, 00.34, Beograd

Kao što iz karte može da se vidi, ponovo malefici dominiraju na nebu što nije indikator lepog i prijatnog vremena, naprotiv. Doduše, mogli bi reći da Mars nije toliko škodljiv kao što ima običaj da bude jer je u svom sedištu, u sekti i na benefičnoj zvezdi Agena u sazvežđu Kentaur. Oslabljen je kadencijom.

Saturn je pod zracima Jupitera koji je u superiornoj poziciji u odnosu na njega i daje mu recepciju, ipak, valja imati u vidu da Jupiter nikako nije u svom dobrom izdanju, pa slaba vajda od pomoći. Vezani su bliskim kvadratom koji u letnjem periodu obično donosi pljuskove s grmljavinom.

Da će biti silovitih vetrova i česte smene vazdušnih masa, Biće zabeležen veći broj sparnih dana i dana s grmljavinom svedoči gotovo egzaktna opozicija Merkura i Saturna. Na sve to, potoji i jedno „otvaranje nebeskih kapija“ koje prepoznajemo u aplikacionom kvadratu Merkura ka Jupiteru, što u letnjem periodu uvećava broj vetrovitih dana i pojave grmljavine. Prema mojoj proceni, dva vrlo jaka nevremena bi u toku ove letnje sezone mogla da pogode Beograd i okolinu.

Leto neće biti sušno kao prethodno, iako će biti dužih razdoblja bez padavina (posebno u drugoj polovini leta), jer kada bude padavina, one će biti prilično obilne. To je čest slučaj kada se Venera nađe u konjunkciji sa Suncem u vodenom znaku, još posebno ako su povezani sa Mesecom, kao što je ovde slučaj. Sve bi to bilo podržano jakim i čestim grmljavinama.

Mesec je vrlo vruć jer se nedavno odvojio od Sunca opozicijom, ali mu toplota lagano opada, dodatno jer je postavljen u hladnom znaku. Svoj prvi aspekt pravi sa Jupiterom, što bi uprkos svemu ranije navedenom trebalo da obzbedi značajan broj vedrih i sunčanih dana.

Sve u svemu, čeka nas dugo toplo i sparno leto, s dosta nebeskih bubnjeva (grmljavine).


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *