Prognoza vremena za 2016/2017. godinu

Pred nama je godina puna ekstremnih vremenskih prilika – prognoza vremena za 2016/2017. godinu nam to detaljnije otkriva.

Ne kritikujte vreme! Devet od deset ljudi ne bi umeli da započnu razgovor da se ne menja s vremena na vreme.

— Kin Habard —

 

Činjenica je da je tema o vremenskim (ne)prilikama nezaobilazna u većini razgovora. Najčešća se žalimo da nam je previše hladno ili previše vruće, ili nas „probija“ vetar. U proleće imamo alergije, u jesen depresije. Kada sušni period potraje malo duže zaželimo se kiše, ali kada kiša padne onda gunđamo i pitamo kad će prestati. Izuzev onih kojima je kiša romantična i veseli ih gackanje po baricama. Sneg je lep, ali pravi bljuzgu…i zastoje u saobraćaju. Ah, može li nam vreme ugoditi?

Periodi boljeg i lošijeg vremena se neprestano smenjuju i to nije nikakva boljka modernog vremena – tako je oduvek bilo. Ekstremi se povremeno jave, a stiče se utisak da su ti ekstremi poslednjih godina izraženiji. Tokom letnjeg pljuska može pasti 20 litara kiše za 15 minutaBombastični naslovi u medijima i uspaničene prezenterke vremenske prognoze koje najavljuju izuzetno obilne padavine od ČAK 20 litara po kvadratu za 24h, doprinose tome da nam sve deluje daleko strašnije nego što zaista jeste.

Istina, nepogode se češće javljaju i imaju veću razornu moć, ali ih je oduvek bilo, o čemu svedoče stari zapisi. Uskoro ću napisati tekst o velikoj nepogodi koja je pre stotinak godina zadesila ne samo Balkan, već i čitavu Evropu. Videćemo da je svako vreme nosilo neko svoje breme.

Astrološka godina (mart 2015 – mart 2016) koja je za nama jedna je od najtoplijih od kada se vrše merenja. Imali smo sušno leto sa vrlo visokim temperaturama i prilično toplu zimu, baš onako kako je i pokazala godišnja karta. A šta možemo da očekujemo u toku ove godine?

 

Sudeći prema kartama, očekuje nas još jedna izazovna godina koja će, slično prethodnoj, biti karakteristična po neravnomernoj raspodeli padavina.

Astrološka godina obuhvata period od ulaska Sunca na prvi stepen Ovna jedne godine, do ulaska Sunca na prvi stepen Ovna naredne godine (aktuelna 20.03.2016 – 20.03.2017). Ulazak Sunca na prvi stepen nekog od kardinalnih znakova predstavlja početak jedne sezone. Tako, ulazak na prvi stepen Ovna označava početak proleća, Raka – početak leta, Vage – jeseni i Riba – zime.

Početak godine bi obeležilo promenljivo vreme sa čestim naoblačenjima i kišom, pa bi u severnim i zapadnim predelima bilo natprosečnih padavina. Temperature bi bile oko ili malo ispod prosečnih vrednosti. Sredina proleća bi mogla doneti i prve jače nepogode sa gradom i olujnim vetrom. Od druge polovine maja moguća je pojava prvog niza dana sa temperaturama preko 32°C što bi bio uvod u još jedno, dosta toplo leto.

Letnja sezona bi u proseku mogla biti za nijansu svežija nego što je bio slučaj 2015. godine. Ipak, u pojedinim periodima, naročito sredinom jula i početkom avgusta, moglo bi biti pojave ekstremnih vrućina sa maksimalnim temperaturama koje bi dostizale 40°C. Padavine bi bile u deficitu u većini predela, ali ono što bi moglo obeležiti prvu polovinu leta jesu jake nepogode sa olujnim vetrovima i gradom koje bi mogle naneti veliku štetu usevima. Beležiće se i povećan broj sparnih dana.

Početak jeseni bi mogao biti malo hladniji nego što je uobičajeno, uz dosta padavina i vetrovito vreme. Nakon toga jedan duži, stabilan period toplog, možda čak i natprosečno toplog vremena uz malu količinu padavina u većini krajeva. Miholjsko leto u dobrom izdanju.

Zima ne bi donela neka značajna iznenađenja i mogao bih je svrstati u red toplijih. Postoje indikatori da bi više hladnoće bilo prisutno početkom zime i prema njenom kraju, uz nešto jače mrazeve i obilan sneg, ali ostatak zime bi bio uglavnom relativno topao.

Na kraju, mogu da zaključim da će godina pred nama biti promenljiva i puna ekstrema, kako u temperaturnom smislu tako i kada je reč o atmosferskim pojavama.

 

Poplavama koje su zadesile Srbiju početkom marta ove godine, bilo je zahvaćemo manje područje nego tokom majskih poplava 2014. godine. Nije bilo ljudskih žrtava, a šteta je manja. Međutim, opasnost nije u potpunosti iza nas. Pošto nesrećne planete dominiraju u prolećnom ingresu uz dosta nepovoljnih aspekata prema ključnim tačkama horoskopa, za očekivati je da vreme bude hirovito.

Nema opasnosti da bude poplava širih razmera kao 2014. godine, ali sve do početka maja postoji opasnost od izlivanja manjih i srednjih vodotokova, posebno zato što u tom periodu očekujem najveću količinu padavina. Prema mojoj proceni, najkritičnije bi bilo u zapadnoj Srbiji (Šabac, Loznica, Zvornik, granica prema Bosni), u istočnim delovima BiH (region Višegrada, Foče, Goražda i predeli uz Drinu ka granici sa Srbijom), zatim u delovima Hrvatske zapadno od Karlovca i duž severozapadne granice sa Slovenijom, kao i u severoistočnim, istočnim i jugoistočnim delovima Slovenije.

Grubo, prva polovina proleća bi bila promenljiva i kišovita uz dosta padavina i temperature koje mogu biti i malo ispod proseka. Druga polovina bi bila toplija, ali nestabilna uz pojavu nepogoda.

Mart i april

Prvu polovinu ove poslednje dekade marta obeležiće oblačno vreme s kišom uz sveže vreme. Biće moguće i obilnije padavine. Zatim, od 25. marta postepeno toplije, a oko 27. marta bi bilo moguće prolazno naoblačenje sa slabom kišom. Od 29. marta malo svežije uz kišu, a onda novi porast temperature.

Početak aprila topao sa temperaturama ponegde i preko 20°C, ali to ne bi potrajalo dugo jer bi već oko 3. aprila postojali uslovi za novo naoblačenje sa kišom uz pad temperature i pojačan vetar. Bilo bi uslova i za pljuskove s grmljavinom. Od 5. aprila ponovo toplije uz promenljivu oblačnost i uglavnom suvo vreme. Maksimalne temperature i preko 25°C.

Druga dekada aprila bi mogla doneti nove padavine koje mogu biti obilne, posebno polovinom dekade kada bi došlo i do osetnijeg pada temperature. Prema kraju druge dekade postepeno toplije, ali vetrovito. Treća dekada bi donela dosta sunčanih sati i toplo vreme. Postoji mogućnost da budu zabeležene i prve temperature oko i preko 30°C u većini predela. Oko 25. i 28. aprila bi moglo biti kiše i lokalnih pljuskova s grmljavinom, ponegde i gradom, uglavnom u popodnevnim satima, uz pad temperature.

Maj

Početkom ovog meseca promenljivo sa čestom pojavom kiše, mada bi za prvomajske praznike moglo biti suvo i relativno toplo vreme. Oko 3. maja nove padavine, a oko 5. maja i novo, jače zahlađenje praćeno vetrom. Do kraja prve dekade bi se moglo zadržati promenljivo vreme uz lokalnu pojavu kiše ili pljuskova s grmljavinom, posebno oko 8. maja kada može biti i uslova za jače nepogode.

Temperatura bi bila u porastu do 13. maja, potom malo svežije i nestabilno uz pljuskove s grmljavinom. Zatim ponovo toplije par dana, pa opet malo svežije uz vrlo nestabilno vreme koje bi u većini krajeva donosilo popodnevne pljuskove s grmljavinom. Oko 18. bi bilo uslova za lokalnu pojavu nepogoda s gradom i jakim vetrom.

Poslednja dekada maja bi takođe bila promenljiva, relativno topla sa uslovima za pljuskove oko 25. maja, a oko 28. maja bi bilo uslova za nepogode uz pad temperature. Lokalno bi moglo biti nepogoda i oko 31. maja. Raspodela padavina tokom ovog meseca bi bila vrlo neravnomerna, tako da bi u zapadnim i centralnim krajevima mogla pasti duplo veća količina kiše nego u ostalim predelima.

Jun

Prvi dani ovog meseca bi bili nešto svežiji uz mogućnost slabih padavina, a zatim bi bilo toplije. U pojedinim danima bi maksimalne temperature mogle prelaziti 32-33°C, posebno pred kraj prve dekade. Navedeni datumi su samo orijentir jer treba analizirati karte lunarnih faza za preciznije vremeIpak, oko 12. juna bi trebalo računati na jačanje nestabilnosti, pa bi u popodnevnim i večernjim časovima bilo uslova za pljuskove s grmljavinom.

Uz postepen pad temperature bilo bi povremene kiše ili pljuskova, a oko 15. juna bi bilo uslova i za obilnije padavine ponegde. Nakon toga bi bilo par lepih dana, a zatim jedno jače, kratkotrajno zahlađenje s kišom, najverovatnije pred sam početak druge dekade.

 

Ascendent karte se našao u hladnom i vlažnom znaku Riba, između Južnog čvora s jedne i Merkura s druge strane. Terminski vladar Mars je vladar godine, postavljen visoko na nebu u vatrenom znaku.

prognoza vremena za 2016
Prolećni ingres, 20. mart 2016, 5.30, Beograd

Kada je vatreni Mars vladar godine, to najčešće upućuje na toplu i sušnu godinu, posebno kada isti dominira na nebu. Ipak, njegova ekstremna suvoća je ublažena time što je ovo noćna karta i što je pod zracima Venere iz flegmatičnih Riba.

Društvo Marsu pravi Saturn koji je na korak od svoje prve stanice. Njegovu malefičnu prirodu bi delom trebao da ublaži Jupiter, ali ni on sam nije u najboljem stanju – van sekte, retrogradan je, u znaku svog izgona, vlažniji je od proseka. Kvadratura sa Saturnom, a naročito ovako bliska, u prolećnom delu godine obično proizvodi mnogo vetra i kiše, pa bi u skladu s tim trebalo očekivati loše vreme u prvoj polovini proleća.

Luna je dosta topla i postavljena u vrelom Lavu. Prvu aplikaciju ostvaruje sa Marsom vladarom godine, i to neposredno nakon promene znaka. Kvadratura ovo dvoje najčešće ukazuje na nepogode praćene gradom, koje bi se u nešto većem broju javljale u drugom delu prolećne sezone.

Kada uzmem u obzir i situaciju u karti poslednje sizigije pred ingres, mogu samo da ponovim ono što sam napisao na početku – da nas očekuju nepovoljne vremenske prilike i godina puna ekstrema.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *