Prognoza vremena za jesen 2019. godine

Da li nam jesen 2019. sprema neka iznenađenja u vidu ranog snega ili ćemo kao i prethodne godine dugo uživati u vedrim i prijatnim danima?

Nakon što Sunce dođe na prvi minut znaka Vage neophodno je da razmotrimo njegovo kretanje sve dok ne prođe ceo spaljeni put i još 5° Škorpiona psle toga; i to se dešava na sredini sedam klima, jer Vaga i prvih 20° Škorpiona imaju upravu nad kišama i vetrovima i komešanjima u vazduhu u celoj četvrtoj, drugoj polovini treće i prvoj polovini pete klime.

— Gvido Bonati —

 

Stigla je jesen, čini mi se, zelenija nego ijedne godine. U dvorištu imam veliki orah koji u ovo doba godine obično ima primetno proređenu krošnju. Ali sada, tek tu i tamo poneki žuti listić koji prkosi vetru i odbija da se spusti na zemlju.

Sudeći prema godišnjoj prognozi prkosiće lišće duže vremena. Toplo vreme bi trebalo da nas prati tokom prve polovine sezone, a to potvrđuje i sezonska prognoza koja sledi za jesen 2019. Nakon toga red kiše i hladno, pa još jedan red toplog, pa na samom kraju jeseni je moguća jedna ozbiljnija snežna epizoda. Evo i detaljnijeg pregleda.

Septembar i oktobar

Prvih nekoliko dana poslednje dekade septembra biće promenljivo i umereno toplo, uz povremene slabije padavine. Od 27. septembra jača uticaj Marsa pa treba računati na toplije vreme, sa temperaturama koje mogu biti i iznad proseka za kraj septembra.

Početkom oktobra slabi uticaj Marsa pa bi trebalo očekivati pad temperature. Na prelazu između 1. i 2. oktobra bi moglo biti prolazne kiše koja bi bila intenzivnija u istočnim, centralnim i zapadnim krajevima. U košavskom području pojačan vetar. Od 4. oktobra više sunca uz manji porast temperature. Još jedan talas oblačnosti sa kišom i padom temperature treba očekivati oko 8. oktobra, tako da bi se do kraja prve dekade zadržalo umereno i potpuno oblačno, sveže, sa povremenom kišom.

Prvi dani druge dekade donose novi porast temperature, pa bi relativno toplo vreme trebalo da se zadrži sve do 16. oktobra. Potom novo naoblačenje sa slabom kišom uz pojačan vetar, ali će biti kratkotrajno, jer bi se od 18. oktobra nastavilo toplo vreme. Doduše, bilo bi promenljivo oblačno, ali uglavnom bez padavina osim na krajnjem zapadu i jugozapadu gde bi još moglo biti povremene kiše. Potom i tamo lepše vreme.

Poslednja dekada oktobra bi u svojoj prvoj polovini trebala da bude prijatno topla, uz uglavnom suvo vreme. U košavskom području pojačan vetar. Prolazno naoblačenje sa slabom kišom i manjim padom temperature bi bilo moguće oko 26. oktobra. Potom do kraja meseca toplo i uglavnom suvo.

Novembar

Prva dekada bi mogla početi oblačnim vremenom, sa kišom i pljuskovima uz pojačan vetar. Treba računati i na osetniji pad temperature, te slabe jutarnje mrazeve prema sredini dekade. Potom porast temperature sve do 9. novembra kada bi mogao proći još jedan talas oblačnosti sa kišom. Tako bi do kraja dekade bilo uglavnom oblačno, sveže, povremeno sa kišom.

Druga dekada bi donela porast temperature i pojačan vetar, posebno oko 16. novembra. Veći deo te dekade bi trebao da bude topao, a maksimalne temperature bi mogle biti iznad prosečnih vrednosti u većini krajeva. Uz promenljivu oblačnost u drugoj polovini dekade, povremeno bi moglo biti prolaznih padavina, ali bez značajnijeg pada temperature. Tokom 18. novembra ponegde bi u popodnevnim časovima moglo biti pljuskova sa grmljavinom.

Prvih par dana poslednje dekade ovog meseca bi se nastavilo prijatno vreme, međutim od 23. novembra bi mogao da usledi duži period oblačnog, tmurnog i hladnog vremena sa padavinama. U toku 23. i 24. novembra bi mogao biti izmeren i prvi snežni pokrivač ove sezone, na prvom mestu u južnim, jugozapadnim i zapadnim krajevima. Padavine mogu biti obilnije, tako da postoji mogućnost pojave izlivanja na manjim rečnim tokovima. Pred kraj meseca malo toplije ali vetrovito.

Decembar

Poslednji jesenji mesec bi mogao početi s promenljivim vremenom, u pojedinim krajevima tmurno i maglovito sa nižim temperaturama. Oko 3. decembra malo toplije i vetrovito, i takvo vreme bi se moglo zadržati sve do 8. kada bi usledilo naoblačenje sa kišom i padom temperature. Ali to bi bilo kratkog daha.

Početkom poslednje jesenje tj. druge dekade decembra moglo bi doći do osetnije porasta temperature, pa bi toplo i vetrovito vreme moglo da potraje do 15. decembra. Međutim, tokom 15. i 16. decembra bi trebalo računati na jače naoblačenje najpre sa kišom, a potom i snegom, pa postoji mogućnost da se u većini krajeva formira snežni pokrivač. Ponegde bi moglo biti obilnijih padavina. Oblačno vreme, hladno i sa povremenim snegom bi se moglo zadržati do kraja druge dekade.

Jesen 2019. astrološki pokazatelji

Ascendent horoskopa se našao u Škorpionu, pod zracima Saturna koji ga aspektuje iz hladnog i suvog Jarca. I sam je hladniji i suvlji jer je okcidentalan od Sunca, a uz to je i prilično spor pošto je nekoliko dana pred ingres napravio zaokret.

jesen 2019
Jesenji ingres, 23. septembar 2019, 09.50, Beograd

Većina planeta je hladnija. Pored Saturna, imamo okcidentalne Merkura i Veneru, te Lunu koja je u flegmatičnoj fazi i hladnom i vlažnom znaku. I Jupiter je malo ohlađen jer je okcidentalan od Sunca.

Terminska vladarka Venera je sa Merkurom, a oboje u snažnom kvadratu sa Saturnom. Ovo su jasni pokazatelji ćudljivog vremena, sa naglim upadima hladnog vazduha. Iako je Saturn vrlo spor, što bi trebalo da podstakne duže zadržavanje hladnog vazduha nad nekim područjem, kardinalni znakovi preko kojih se kvadrat formira ukazuju na bržu smenu vazdušnih masa. Ova konfiguracija, dakle, ukazuje na nagla zahlađenja praćena jakim vetrom i većom količinom padavina za kraći vremenski period.

Kvadrat Marsa i Jupitera u jesenjoj sezoni obično produkuje toplije (doduše i vetrovito) vreme, ali zbog toga što su planete malo ohlađene a i aspekt je u slabljenju, talasi toplote sa temperaturama iznad proseka bi bili uglavnom ograničeni na prvu trećinu sezone i ne bi bili previše izraženi.

Luna je flegmatična i u flegmatičnom znaku, odvaja se od Merkura i prilazi Marsu. Ovakva konfiguracija obično daje vetrovima na snazi i povećava nestabilnost, tako da bi u drugoj polovini jeseni svakako trebalo računati na više padavina.

U svakom slučaju, jesen 2019. neće biti mnogo nalik onoj iz prethodne godine kada smo imali gotovo dva meseca neprekidnog umereno toplog i suvog vremena. Biće promenljiva sa naglim i brzim zahlađenjima i više padavina.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *