Prognoza vremena za jesen 2017. godine

Da li će vruće leto naslediti topla i sušna jesen, ili nas očekuju vremenske prilike primerene godišnjem dobu, pokazaće nam ingresni horoskop za jesen 2017.

Ako Merkur aplicira Saturnu, ili s njim prolazi kroz isti znak i vazdušnu manzilu, i ako Saturn nije retrogradan, to donosi tminu i vetrove i promene u atmosferi; često, čak, zastrašujuće siloviti vetrovi se javljaju. Ali ako se primeti retrogradnost Saturna, bez obzira što mu Merkur prilazi, to će se u potpunosti suprotstaviti vetrovima.

— Džafar —

 

Kao što je godišnji ingres i pretpostavio, za nama je jedno vruće i sušno leto, među tri najtoplija u poslednjih 50 godina. Prvo po broju dana sa temperaturom iznad 35°C. U ono malo dana kada su zabeležene padavine, javljale su se nepogode praćene snažnim vetrovima i gradom. Posebno su stradali predeli u zapadnoj Srbiji, kao i mesta u Sremu i Banatu. Tokom 17. septembra je osmotrena i pojava trombe u delovima Vojvodine. Ova opasna pojava nije nepoznata na našim prostorima, ali se primećuje njena učestalost poslednjih godina.

Mada su vreli dani u prvoj polovini septembra mogli da nas navedu na pomisao da će se leto nastaviti i tokom jeseni, to se ipak nije (i neće) dogoditi. Biće još toplih dana, ali jesen 2017. će u početku obeležiti hladnije vreme, baš kako je godišnja karta nagovestila. Sledi grub presek stanja tokom jesenjih meseci, a da bi imali detaljnije i preciznije informacije, potrebno je uraditi i horoskope lunarnih faza.

Oktobar

Poslednju dekadu septembra će obeležiti promenljivo vreme, povremeno uz pojačan vetar, naročito u drugoj polovini dekade. Bilo bi i kiše. Od 27. septembra stabilnije i suvo uz više sunca. Takvo vreme bi trebalo da se zadrži i početkom oktobra. Oko 1. bi opet moglo biti pojačanog vetra uz manji porast temperature. Oko 4. oktobra povećanje oblačnosti uz kišu, a oko 5. oktobra i pad temperature. Potom bi se do kraja prve dekade zadržalo promenljivo vreme i uglavnom suvo.

Druga dekada bi donela novi porast temperature i stabilno vreme, a nakon polovine meseca pojačan vetar, kiša i kratkotrajno zahlađenje. Na planinama bi moglo biti prolaznog snega, a snežna granica bi se spustila dosta nisko. Potom do kraja dekade malo svežije, ponegde maglovito.

Treća dekada bi mogla da bude uglavnom stabilna i relativno topla, osim oko 22. i 26. oktobra kada je moguća prolazna kiša. Ipak, ne bi trebalo da bude značajnijih promena temperature.

Novembar

Porast temperature bi se mogao nastaviti početkom novembra, sve do polovine prve dekade kada bi moglo doći do zahlađenja sa kišom i pojačanim vetrom, uz mogućnost i obilnijih padavina. No, ubrzo nakon toga bi usledio novi, manji porast temperature. I dalje vetrovito. Na samom kraju dekade prolazno naoblečenje sa kišom.

U drugoj dekadi stabilnije, samo još početkom perioda može biti uslova za kišu ponegde. Ostatak perioda bi moglo obeležiti malo i umereno oblačno, uglavnom suvo i prijatno toplo vreme.

Temperaurna raspodela bi u trećoj dekadi zavisila od zadržavanja magle. Bilo bi uslova za čestu pojavu sumaglice i magle koja bi se ponegde zadržavala tokom čitavog dana. U tim predelima bi moglo biti osetno hladnije nego u ostalim. Preovladavalao bi stabilno vreme, a tek krajem meseca bi moglo biti najpre pojačanog vetra, a potom bi došlo i do zahlađenja sa kišom u svim krajevima. U pojedinim delovima zemlje bi se sneg nakratko mogao zabeleti i u nižim predelima.

Decembar

Prvu dekadu bi moglo obeležiti promenljivo i malo toplije vreme. Bilo bi i pojačanog vetra. Uslova za kišu bi moglo biti oko 3. i 6. decembra. Prema kraju prve dekade moglo bi doći do postepenog pada temperature, a početkom druge dekade i pojave novih padavina. Ponovo bi bilo uslova za kratkotrajan sneg u nižim predelima.

U ostatku meseca promenljivo, sa temperaturama koje su malo iznad proseka. Prema kraju druge dekade biće uslova za češće padavine i još jedno zahlađenje koje bi ponegde u nižim predelima moglo doneti susnežicu i sneg.

Astrološka slika za jesen 2017.

U usponu karte je topao i vlažan, prolećni znak Blizanci. Vladar je orijentalni Merkur koji je u završetku svog helijačkog ciklusa i ponire dublje pod sunčeve zrake. Upućuje na to da će tokom jeseni biti čestih, jakih vetrova uglavnom južnih pravaca.

prognoza vremena za jesen 2017
Jesen 2017: Ingres 22. septembar 2017, 22:02 h, Beograd

Merkur kvadratom prilazi Saturnu što obično najavljuje tmurno i sveže vreme, bez mnogo padavina, pa će i to biti jedna od karakteristika ove jeseni, naročito u njenoj drugoj polovini. U zapadnim i severozapadnim predelima bi bilo više padavina, uz povremeno jake vetrove. Tome svedoči i medijatorstvo Merkura između Marsa i Saturna. Mars je i terminski vladar Ascendenta i vidi ga nepovoljnim aspektom kao i Merkur.

Ako Merkur aplicira Marsu, biće povremene kiše i vetra i sevanja. Ako je Venera sa Jupiterom, biće blagotvornih kiša koje će biti korisne. Ako je Luna sa Saturnom, biće gustih, crnih oblaka. Ako je sa Marsom, oblake će seći led i munje, ali neće biti stalne kiše. Ali ako je Luna sa Venerom i Jupiterom, biće beličastih oblaka i vrlo korisne rose. Ako je Luna sa Merkurom, biće sivih oblaka i dobrog vetra s kišom.

— El-Kindi

Luna je u rastu svetlosti, još uvek vrlo vlažna, što je dodatno pojačano njenom pozicijom u vodenom Škorpionu. Prvi aspekt ima sa orijentalnom Venerom u zemljanoj Devici, što će uticati na to da bude više padavina u drugom delu jeseni, mada je aspekt generalno slab.

U horoskopu nema otvaranja kapija, pa ne bi trebalo da bude nepredviđeno obilnih padavina koje bi mogle da izazovu nevolje. Više problema može izazvati vetar. S obzirom da je naglašena južna komponenta, košavsko područje je najizloženije.

Sve u svemu, jesen bi bila promenljiva, u prvom delu i hladnija od proseka uz dosta padavina.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *