Prognoza vremena za jesen 2015. godine

Prognoza vremena za jesen 2015. godine – temperature uglavnom oko ili malo iznad proseka, a prvi sneg u nižim predelima trebalo bi očekivati krajem decembra.

Bilo je ono neobično jesenje vreme, kome se ljudi dive, ono vreme kada nisko sunce greje jače nego u proleće, kada sve blista u retkom, čistom vazduhu tako da oči zasenjuje… kada u tim tamnim, toplim noćima padaju s neba zlatne zvezde, plašeći i veseleći neprestano čoveka.

— Lav Tolstoj —

 

Mnogo se spekuliše o tome kakva će jesen biti. Mediji, kao što to čine svake sezone, tako i sada najavljuju pakleni početak jeseni, a zatim strahovito hladnu zimu kakvu ne pamtimo. Ima, doduše u manjem procentu, i onih koji najavljuju toplu jesen i blagu zimu, oslanjajući se na dugoročne prognoze prognostičkih modela. Upravo tako bi i mogli okarakterisati nastupajuću jesen, barem iz ugla astrometeorologije.

Kao što uvek napominjem, ova prognoza je samo orijentaciona i koristi se uz karte lunarnih faza, da bi se došlo do preciznijih podataka o razvoju vremena.

Oktobar

Kao što možemo da vidimo, početak jeseni će obeležiti vreme koje je u skladu sa dobom godine – biće pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pojačanim vetrom. Obilnijih padavina neće biti, a nešto veću količinu treba očekivati zapadno i jugozapadno. Potom do početka oktobra malo i umereno oblačno, uglavnom suvo, uz lagani porast temperature.

Prva dekada oktobra sobom donosi vetrovito vreme, uz malu i umerenu oblačnost. Temperatura bi bila u svakodnevnom porastu, a oko 4. i 6. oktobra bi bilo uslova za prolaznu kišu, posebno u istočnim i južnim predelima.

Oko 12. oktobra bi moglo doći do naoblačenja i zahlađenja sa kišom i pojačanim vetrom. Ponegde u zapadnim krajevima može biti obilnijih padavina i vrlo jakog vetra koji bi lokalno mogli da pričine manju materijalnu štetu. Od sredine druge dekade, zadržaće se promenljivo i prohladno, tek ponegde sa slabom kišom. Prema kraju dekade, temperatura u postepenom porastu. Oko 19. oktobra bi ponovo bilo uslova za prolaznu kišu.

Početak treće dekade oktobra bi i dalje bio promenljiv, svež, ali bi temperatura nastavila da lagano raste. Oko 23. oktobra vetrovito uz osetniji porast temperature. Oko 26. oktobra prolazna kiša, a zatim ponovo vetrovito i toplo.

Novembar

Sam početak novembra bi mogao biti topao i vetrovit, a zatim oko 3. novembra jače zahlađenje sa kišom i vetrom. Na planinama bi bio moguć prvi obilniji sneg. Tokom većeg dela prve dekade, bilo bi promenljivo uz česte padavine, uglavnom slabog intenziteta. Pred kraj dekade ponovo toplije.

Druga dekada novembra takođe promenljiva, sa mogućom kišom oko 12. novembra. Od 15. novembra ponovo vetrovito, tmurno, a padavina bi ponovo moglo biti oko 18. novembra.

Poslednja dekada novembra bi donela promenljivo oblačno vreme, toplo i vetrovito, a oko 25. novembra još jedno zahlađenje sa kišom. Susnežica i sneg bi bili mogući ponegde i u nižim predelima, posebno na zapadu i jugozapadu gde može doći i do formiranja manjeg snežnog pokrivača. Ipak, taj sneg bi se brzo otopio. Od 29. novembra ponovo vetrovito i toplije.

Decembar

Početkom decembra bi bilo malo i umereno oblačno, vetrovito i relativno toplo za to doba godine. Oko 4. decembra bi bila moguća kiša. Oko 7. decembra ponovo vrlo vetrovito nakon čega bi usledilo još jedno naoblačenje sa slabom kišom, ali bez osetnijeg pada temperature.

Početkom druge dekade decembra umereno toplo, vetrovito i uglavnom bez padavina. Od 16. decembra češća naoblačenja sa kišom, a oko 18. decembra jače zahlađenje koje bi moglo uzrokovati sneg i u nižim predelima uz formiranje manjeg snežnog pokrivača u većini krajeva. Potom do kraja jeseni tmurno, maglovito i hladno.

prognoza-vremena-za-jesen-2015
Jesenji ingres, 23. septembar 2015, 10.20, Beograd

Saturn se vratio u znak u kome se zatekao u vreme godišnjeg ingresa. Ono što je dobro, to je da taj znak nije u usponu u karti, čime se hladnoća i loše vreme koje Saturn prirodno nosi izmeštaju malo dalje od nas. Drugim rečima, cikloni i nestabilne vazdušne mase prolaziće češće zapadnije i istočnije od naših krajeva, tako da ćemo mi biti zahvaćeni samo njihovim rubnim delovima.

Merkur je terminski vladar Ascendenta, što obično ukazuje na vetrovito vreme – ovde posebno zato što retrogradan ulazi pod sunčeve zrake, u kardinalnom znaku Vage. Preovlađivali bi vetrovi jugoistočnih i zapadnih pravaca.

Pošto benefici najbliskije aspektuju stepen Ascendenta, to bi moglo da ukaže na povoljnost vremenskih prilika i veći broj lepih i prijatnih dana, bez mnogo oblačnosti i sa optimalnim temperaturnim vrednostima. I Venera i Jupiter su orijentalni od Sunca i tako malo topliji i vlažniji. Ipak, pošto su obe planete u suvim znacima, vlažnost će biti umanjena.

Reklo bi se, idealna slika, divno i krasno jesenje vreme. No, neće baš biti tako. Valja primetiti da su vladar Ascendenta Mars i Saturn u vrlo bliskom kvadratu, iako je isti iz različitih znakova. Razlika do egzaktnog kvadrata, posmatrajući stepenove na kojima se nalaze, iznosi manje od 1.5°, pa tako ovu konfiguraciju ne smemo ignorisati.

U jesenjem delu godine, ove dve planete obično proizvode oblačnost i padavine. Tako će biti i sada. Kako se obe planete nalaze u toplim i suvim znacima, to ne obećava veliku količinu padavina, ali bi gotovo sigurno moglo biti neke lokalno jače nepogode koja bi mogla naneti i materijalnu štetu. Tome u prilog bi mogla da ide činjenica da su obe planete postavljene na nasilnim, malefičnim nekretnicama. U pitanju mogu biti blatne bujice i snažni udari vetra. Period u kome bi ovo moglo da se realizuje jeste druga dekada oktobra, njen početak.

Luna je u rastu svetlosti, temperatura joj je u porastu, a vlažnost u opadanju. Pošto se našla u znaku svog izgona, hladnom i suvom znaku Jarca, to će uticati na umereniju toplinu. Do kraja znaka u kome se nalazi ne pravi nijedan aspekt. Tek po promeni znaka, spojiće se sa Saturnom i to putem sekstila, što je pokazatelj da bi u drugoj polovini jeseni bilo hladnijih dana, ali bez snežne idile i mrazeva.

Generalno, dominacija toplih planeta na nebu ne može ići u prilog naročito hladnom vremenu i obilnim padavinama. Naravno, hladnih dana će biti, ali će i tada temperature biti oko ili malo iznad proseka. No, naši zapadni susedi, delovi Bugarske, Turske i crnomorskog regiona će imati malo više problema sa hladnoćom i padavinama nego mi.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa