Prognoza vremena za zimu 2017.

Hoće li ova zima popraviti prosek uzastopno toplih zima poslednjih godina ili će i ona biti relativno topla i bez mnogo snega? Prognoza vremena za zimu 2017. će nam otkriti detalje.

Kada želiš da znaš nešto o mundanim događajima, pogledaj da li su superiorne planete u toplim ili hladnim znakovima. Jer ako su u toplim, ukazaće na toplo leto i blagu zimu, a ako su u hladnim znakovima ukazaće na hladnu zimu i blago leto.

— Mašalah ibn Asari —

 

Dolazi zima, duga i hladna. Ona meteorološka je počela mnogo dana ranije i to smo mogli da osetimo – jutarnji mrazevi, magla, dnevne temperature koje su oko proseka. Neki su videli i poneku pahulju. No, generalno, vreme je mirno. Svaki dan nalikuje onom prethodnom, sa sličnim temperaturama, bez vetra, a monotoniju razbije tek poneki zračak sunca. Da li je to uvod u dosadnu zimu?

Ne, nikako. Naravno, kataklizmične prognoze o najhladnijoj zimi u poslednjih 100 godina neće se ostvariti ni ove godine, pa ako je bilo onih koji su strepeli, mogu slobodno da odahnu. Ova zima će imati svojih ledenih momenata, ali tromesečni prosek je može smestiti među toplije. Češće će biti kiše i susnežice nego snega, a u drugom delu će biti i vetrovito. Ali, da krenemo redom.

Decembar i januar

Do Nove godine, sunce nas ogrejati neće. Bar ne mnogo, jer i ono što bude, biće „zubato“. U većini danaRazlika u temperaturi između planina i nizija može biti i više od 10°C će biti tmurno i maglovito, eventualno umereno oblačno, a u višim predelima mnogo više sunca. Tako ćemo imati pojavu da će na planinama maksimalne temperature biti više nego u nizijama, gde će zbog celodnevnog zadržavanja magle i niske oblačnosti biti i ledenih dana.

Na prolazna naoblačenja treba računati oko 24. i 28. decembra kada će biti uslova za sasvim slabe padavine ponegde, uglavnom slabu kišu i susnežicu, a ponegde slab sneg. Ako se negde i bude formirao simbolični pokrivač od nekoliko centimetara, on će se već narednog dana otopiti.

Početkom perioda može biti i pojačanog vetra, takođe i oko 26. a oko 29. decembra treba računati na porast temperature, tako da bi Novu 2017. godinu dočekali bez snežne dekoracije. Maksimalne temperature bi se tokom čitavog perioda kretale između 0°C i 5°C, a oko 30. decembra i koji stepen više.

Sudeći prema karti, snega ne bi trebalo da bude ni početkom 2017. godine. Prvih dana nove godine bilo bi umereno oblačno i prohladno, sa maksimalnim temperaturama do 6°C. Nakon toga, oko 5. januara još hladnije uz mogućnost kiše, susnežice i snega, da bi od 8. januara ponovo usledio manji porast temperature uz pojačan vetar.

Vetrovito bi bilo i početkom druge dekade, posebno oko 11. januara. Maksimalne temperature bi mogle dostizati i 12°C, ali već oko 12. januara pad temperature sa kišom, susnežicom i snegom. U tom periodu bi u nižim predelima mogao da se formira manji snežni pokrivač, ali on ne bi dugo potrajao. Razlog za to bi bio novi porast temperature oko 14. januara.

Od 16. januara novo naoblačenje i zahlađenje, najpre s kišm i susnežicom, a potom i sa snegom i takvo vreme bi se moglo zadržati do kraja dekade. Ponovo se u nižim predelima može formirati manji snežni pokrivač, naročito u zapadnim, centralnim i južnim predelima. Maksimalne temperature bi se kretale oko ili ispod 0°C.

Početkom treće dekade januara promenljivo i postepeno toplije tako da bi oko 24. januara maksimalne temperature dostizale u nekim predelima par stepeni iznad nule (osim u maglovitim krajevima). Od 25. januara novo zahlađenje s pojačanim vetrom, uz kišu, susnežicu i sneg, ponegde uz obilnije padavine. Potom, od 27. januara manji porast temperature.

Februar

Početkom februara umereno oblačno, relativno toplo i suvo, uz pojačan vetar. Maksimalne temperature bi mogle da prelaze 10°C, ponegde i do 15°C, posebno u zapadnim predelima. Od 5. februara novo zahlađenje s kišom i snegom koje će se brzo proširitiKarte mesečevih sizigija se razmatraju za preciznije informacije o vremenskim prilikama tokom nekog meseca na čitavu zemlju. Bilo bi uslova da se i u nižim predelima formira snežni pokrivač. Do kraja prve dekade bi se zadržalo hladno, sa maksimalnim temperaturama koje bi bile oko ili malo iznad nule.

Od 9. februara jačanje vetra, a u drugoj dekadi porast dnevnih temperatura. Ponovo bi bilo malo i umereno oblačno, uglavnom suvo vreme, a od 15. februara novo zahlađenje sa padavinama. Ipak, u ovom talasu ne očekujem sneg u nižim predelima, samo na planinama.

Do 19. februara promenljivo sa maksimalnim temperaturama do 7°C, potom malo hladnije uz kišu, susnežicu i sneg, pa ponovo osetno toplije od 22. februara, sa maksimalnim temperaturama oko 15°C. Oko 24. februara jak vetar, a potom i zahlađenje sa kišom, susnežicom i snegom.

Mart

Početak meseca bi bio vrlo promenljiv sa čestom smenom oblaka i sunca. Maksimalne temperature bi bile u granicama proseka za ovo doba godine, sa dva zahlađenja – jednim oko 2. marta, a drugim oko 7. marta kada su mogući kiša i susnežica. Do kraja prve dekade prohladno, tako da najviše temperature ne bi prelazile 7°C.

Početkom druge dekade toplije vreme, posebno oko 14. marta, ali vetrovito. Maksimalne temperature i do 17°C, a oko 16. marta bi bilo mogućnosti za novo naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pojačnim vetrom. Potom, od 18. marta ponovo toplije.

Analiza

prognoza vremena za zimu 2017
Zimski ingres, 21. decembar 2016. godine, 11.44, Beograd

Kao što možemo da vidimo, Ascendent horoskopa pada u vatrenog Ovna i termin Jupitera, te su tako Jupiter i Mars vladari perioda uz pomoć drugih ugaonih planeta – Sunca, Lune i Merkura.

Mars je u ublaženoj averziji prema svom sedištu i kadentan je, pa će manje učestvovati u oblikovanju vremenskih prilika, ali će to moći terminski vladar Jupiter, koji je ujedno i dispozitor Marsa.

Jupiter je orijentalan, fino topao i vlažan, u bliskom aspektu sa čak tri planete – Saturnom, Venerom i Merkurom. Najviše pažnje skreće kvadratura Merkura i Jupitera koja ukazuje na to da bi zima mogla biti vetrovita, posebno njena sredina. Vetrovi bi bili uglavnom južnih i zapadnih pravaca koji bi u naše krajeve donosili ili umereno hladan ili topliji vazduh. U skladu s tim, padavine bi bile mnogo češće u vidu kiše, nego u vidu snega.

Ascendent je vrlo blisko aspektovan kvadratom Sunca koje je u ovo doba godine flegmatično, kao i opozicijom Lune koja je umereno hladna i vlažna. Sve ovo upućuje na promenljivost vremena, na češću razmenu vazdušnih masa i više padavina sredinom zime.

Pošto se na uglovima nalaze kardinalni znakovi, planete u njima će biti pokazatelj dinamičnosti vremenskih prilika – otopljenja i zahlađenja će biti nagla, i često kratkotrajna. Početak zime i njen kraj će, verovatno, imati najmanje dinamike.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

4 komentara

 1. Mara kaže:

  Ne znam kakvi su ti horoskopi al prognoza nema blage veze sa zivotom…bolje zaboravi na to…

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Maro,
   Ne bih se složio s Vama. Do ovog hladnog talasa (tu sam napravio temperaturni previd), prognoza je bila prilično tačna, sa gotovo u dan predviđenim naoblačenjima sa kišom, snegom ili vetrom, a kako vidim najave zvaničnih službi, neće biti većih odstupanja ni narednih dana. Posle ovog otopljenja slede nove snežne padavine do kraja dekade. S obzirom na to da se prognoza daje za period od čak 3 meseca i da je vrlo gruba (u tekstu je navedeno da se trebaju koristiti i nedeljni ciklusi), njena tačnost od 70-80% u proseku je prilično fascinantna. Tako da, ne znam da li pratimo isti tekst 😉 Nijedan meteorološki model nema toliki procenat tačnosti na duži period.
   Astrometeorologijom se bavim u okviru istraživačkog rada, tako da je potrebno još dosta proučavanja i testiranja starih pravila, posebno kada je reč o temperaturi jer još nisam utvrdio dobar mehanizam za njihovo preciznije određivanje.
   Svakako, cilj mi je da prognoze budu što tačnije, pa ću nastaviti da učim i radim u tom smeru, sasvim sigurno neću odustati.
   Hvala Vam na komentaru.

 2. Bojana kaže:

  Postovani, cesto citam o astrologiji i poprilicno joj verujem, ali moram da dodam da sam se fino nasmejala na ovu ‘prohladnu’ zimu. Bez losih namera, imala sam potrebu da prokomentarisem (sto retko radim). Srdacan pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Bojana, u redu je što ste ostavili komentar 🙂 Ali…
   Zima nije samo januar mesec, a svi su se nekako zaleteli da je okarakterišu kao ekstremno hladnu. Videćemo kakvi će biti februar i mart, jer ako budu topliji kao što tvrdim, pokvariće ovaj januarski prosek.

   Svako dobro,
   B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *