Prognoza vremena za 2015/2016. godinu

Za razliku od prethodne godine, kada smo imali puno dana sa padavinama, ove će nebo biti mirnije – prognoza vremena za 2015/2016. godinu.

Sve u svemu, može da se izvede zaključak da nam ni ova godina neće biti laka, ali svakako sa manje štete nego prethodne godine. Jer kuće se mogu popraviti i poljoprivredne kulture ponovo zasaditi, ali izgubljene ljudske živote ne možemo povratiti. Nevremena koja se tokom ove godine mogu dešavati kod nas, uglavnom će biti ograničena na uska područja.

— Bojan Šojić —

 

Počinje još jedna astrološka godina, još jedan ciklus. Još jedan simbolički početak, simbolički novi list koji ćemo okrenuti, iako samo nastavljamo tamo gde smo juče stali. Kako je sa nama, tako je i sa vremenom. Proleće počinje na prvom stepenu kardinalnog Ovna, znaku koji simboliše nagle i brze promene, nove početke. On predstavlja onu prvu iskru, varnicu koja se kasnije razbuktava u plamen. Ali, to ne znači da će se vreme naglo promeniti prvog dana, pa da ćemo iz džempera „uskočiti“ u kratke rukave.

Zbog onih kojima je zamorno čitanje dugačkih tekstova i tekstova koji obiluju astrološkom terminologijom, najpre ću napisati viđenje vremena u toku godine, a tek potom dati i neka obrazloženja.

 

Za razliku od prethodne godine kada smo imali puno dana sa padavinama i naglim preokretima, ove godine će nebo biti nešto mirnije. Vreme će biti promenljivo, ali će vremenski ekstremi biti ublaženi. Ova godina (mart 2015 – mart 2016) bi mogla biti jedna od suvljih, posebno sredina godine koja bi mogla beležiti najveći deficit padavina.

Padavine bi bile prilično neravnomerno raspoređene, sa dužim periodima bez kapi kiše, što svakako neće biti dobro za poljoprivredne kulture, a povećava se i opasnost od pojave šumskih požara. Ovakva situacija bi mogla biti nad većim delom Balkana i jugoistočne Evrope. Sasvim suprotno bi bilo u severnom delu Dalmacije, Istri i Sloveniji, i dalje Austriji, zapadu Mađarske, istočnim delovima Češke, Poljskoj i regionu Baltika, gde bi bilo uslova za vrlo obilne padavine i poplave. Ovome treba dodati i centralni deo Mediterana sa Sicilijom i centralnom i južnom Italijom.

Do polovine aprila promenljivo vreme uz povremene padavine, uglavnom u granicama proseka ili ispod. Bilo bi uslova i za pljuskove sa grmljavinom ali lokalnog tipa, bez obilnih padavina. U drugoj polovini aprila, posebno prema kraju meseca i početku maja, moglo bi biti razvoja jačih nepogoda sa olujnim vetrom i gradom. Temperature će biti uglavnom u granicama proseka i ne bi trebalo da bude ekstremnih padova ili skokova. Puno dana sa jakim vetrovima.

Od maja, trebalo bi da bude sve manje i manje padavina, ali bi često bila prisutna vlaga u atmosferi ili oblaci koji neće davati padavine. U kombinaciji sa visokim temperaturama, vazduh svakako neće biti prijatan. Sparno vreme bi moglo obeležiti mnogo dana u toku leta. U maju bi mogli imati već prve temperature preko 30°C. Jun mesec bi kao i maj bio topao, sa dva hladnija talasa, jedan u prvoj i jedan krajem treće dekade. U tim periodima bi bilo više padavina, olujnog vetra i grada, koji mogu pričiniti i materijalnu štetu ponegde.

Jul bi trebao da bude dosta sušan, izuzev početka meseca kada još ponegde može biti malo padavina. Sparno vreme i teško, mada ne očekujem da bi bilo previše vrelih dana tj. dana sa temperaturama preko 33°C. Prema sredini avgusta, moglo bi biti ponovo jačih nestabilnosti i oluja sa gradom koje bi mogle pričiniti manju materijalnu štetu ponegde. Padavine takođe lokalno, tako da bi se u većini predela nastavio sušni period. U ovom periodu bi jake oluje mogle harati zapadnom i severnom Evropom. Temperature kod nas uglavnom oko ili malo iznad proseka, ali bi u zapadnoj i severnoj Evropi mogle biti ispod proseka uz obilje padavina.

Sve do novembra, padavine bi mogle biti u deficitu, temperature oko ili malo iznad proseka, uz dosta sparnih dana. Od novembra, mogli bi ući u jedan duži period sa čestim padavinama, i čak bi i tada bilo ponegde uslova za nepogode, koje nisu uobičajene za taj deo godine. Pojavili bi se i problemi sa podzemnim vodama. Prema kraju novembra bi moglo biti i jednog ozbiljnijeg zahlađenja sa snegom, a nešto slično bi mogli očekivati i u januaru. Ipak, najviše padavina i česte smene toplog i hladnog vremena imali bi u drugom delu zime, od polovine februara.

 

Šta će i kako će biti preciznije, zavisi od niza karata koje treba protumačiti. Ova prognoza je gruba i orijentaciona, a detalje možemo dobiti analizom sezonskih karata i karata lunarnih faza. O tome u narednim opštima prognozama.

Što se tiče ove prognoze, na prvom mestu treba da pogledamo kartu sizigije koja je prethodila ulasku (ingresu) Sunca u znak Ovna, u ovom slučaju kartu konjunkcije luminara. Ono što je interesantno u vezi sa ovom kartom jeste to što je ona ujedno i karta solarne eklipse, čime zaista dobija na važnosti. Još interesantnije je to što se sve to dešava svega nekoliko sati pred ingres Sunca u Ovna, pa tako u jednom danu imamo nekoliko izuzetnih događanja.

Na kartu eklipse delimično sam se osvrnuo u tekstu o aktuelnoj solarnoj eklipsi, pa ću samo dopuniti još nekim podacima.

solarna eklipsa 2015
Karta solarne eklipse, 20. mart 2015, 10.36, Beograd

Stepen eklipse je vrlo istaknut, na vrhu je neba, ali su vladari tj. dispozitori dalje od uglova i na taj način oslabljeni. Izuzetak je Mars koji je u ugaonom (desetom) znaku i na vrhu 11. kuće, pa na njega treba da obratimo posebnu pažnju. Iako se na prvi pogled čini da je Mars u averziji prema stepenu konjunkcije luminara – nije – jer se Ribe i Ovan vide preko kontraantiscije.

Prošle godine ingresu je prethodila opozicija luminara. U karti opozicije Mars je takođe bio istaknut, ali u prvom polju/znaku, orijentalan, u vrlo lošem stanju (debilitiran, retrogradan) i u vezi sa vlažnim planetama. Ove godine nalazi se u svom sedištu, direktan je i okcidentalan, pa je vrlo, vrlo suv i prilično topao. Jedini značajni aspekt koji ima jeste oslabljeni trigon sa Jupiterom.

Kontakti Marsa i Jupitera obično proizvode nepogode, posebno kada su u lošim aspektima. Međutim, ovde je u pitanju dobar aspekt, obojica su u znakovima istog tripliciteta, a Jupiter je i suvlji i topliji nego prošle godine, tako da iz ove konfiguracije ne možemo izvesti zaključak o nekim violentnim vremenskim pojavama kakve smo imali prethodne godine.

Zapravo, veliki vatreni trigon superioraca – Marsa, Jupitera i Saturna – može radije biti pokazatelj deficita padavina tj. sušne godine. Sa nasilnim Marsom na vrhu neba, postavljenim na malefičnom Baten Kaitosu bilo bi i nepogoda, kao što ih ima svake godine. One bi mogle biti jačeg intenziteta nego što je uobičajeno, mada njihova učestalost ne bi trebalo da bude velika. Pažnju treba obratiti na 3 perioda, kada se mogu javljati jača nevremena:

  • helijački zalazak Marsa (druga polovina aprila);
  • helijački izlazak Marsa (početak avgusta);
  • druga stanica Saturna (početak avgusta);
  • povratak Saturna na svoju poziciju u ingresu (početak novembra).

Imamo i argumente koji idu u prilog vlažnosti poput vodenog znaka u usponu, pa vodenog znaka u kome se događa eklipsa. Ne treba nikako izostaviti ni Merkura u Ribama na samom MC-u koji se odvojio od Saturna. Kada je južne latitude i u vodenom znaku, a posebno kada je u vezi sa malefikom kao što je ovde slučaj, Merkur može da bude nosilac vrlo nepovoljnih vremenskih prilika – snažnih vetrova i obilnih padavina. No, bez obzira na to, ne možemo govoriti o poplavama i obilju padavina, kakvo smo imali prethodne godine.

 

Eklipsa se, kao što je pomenuto, desila na poslednjem stepenu Riba gde se nalazi vrlo malefična nekretnica Šeat. Svojevremeno sam na svom fejsbuk profilu pominjao da će u narednih nekoliko decenija ova zvezda biti veoma značajna za praćenje, pošto će se pomerati ka prvom stepenu Ovna i na njemu se konačno naći oko 2050. godine. Kao vrlo nesrećna zvezda koja simbolizuje oluje i poplave, ona će obeležiti svaku godišnju ingresnu kartu. U godinama u kojima bude na uglu mogu se očekivati velike nevolje sa vremenom, i to najpre prema strani sveta koju taj ugao simbolizuje. Primera radi, u prethodnoj godišnjoj karti 2014. godine za Beograd na zapadnom uglu se nalazilo Sunce na Šeatu i imali smo prilike da vidimo kakve su sve nesreće sa ljudskim žrtvama zadesile zapadne predele.

I ove godine je Šeat na uglu ali na najslabijem, na donjem meridijanu koji označava severni pravac, pa postoji mogućnost da upravo ti predeli budu izloženiji vremenskim nepogodama.

prognoza vremena za 2015
Prolećni ingres, 20. mart 2015, 23.45, Beograd

Čim otvorimo kartu pogled nam privlači Saturn na Ascendentu karte. Kako je on nosilac lošeg vremena, prvo što nam pada na pamet je da nas čeka još jedna teška godina. Orijentalni Saturn je umereno suv i hladan, no kako je postavljen u vatrenom znaku njegove karakteristike su malo izmenjene, pa je suvlji i topliji nego što je uobičajeno. Suvoći dodatno ide u prilog i to što se Saturn nalazi u suvoj manzili.

Drevni majstori su zapisali da, kada se Saturn nalazi u suvoj manzili i naročito ako mu aplicira Luna iz suve manzile, to ukazuje na sušnu godinu. Luna nije u aplikaciji, u separaciji je od Saturna u ovoj karti, ali jeste u suvoj manzili i aplicira Jupiteru koji je u suvoj manzili, pa svi ovi argumenti suvoće samo potvrđuju ono što smo mogli da vidimo u karti eklipse. Prvu dekadu Strelca karakteriše pojačana vlaga, ali nedovoljno da bi mogli da govorimo o obilnijim padavinama.

Ascendent karte pada u vatrenog Strelca i termin benefičnog Jupitera, čime se Jupiter uz Saturna kvalifikuje za vladara godine. On dominira nad Saturnom, ne samo kao njegov dispozitor već i kao planeta koja je u elevaciji u odnosu na njegovu poziciju, čime se njegova malefičnost drži pod kontrolom. Ono što svakako nije dobro je što su obe planete van sekte i samim tim korumpiranog kvaliteta.

Promenljivi znakovi na svim uglovima ukazuju na to da će čitava godina biti promenljiva, sa prvom polovinom suvljom od druge polovine. Najsuvlja bi bila sredina godine. Stepen preigresne konjunkcije kao i nasilni Mars, smestili su se u donji ugao karte, što grubo određuje kraj treće četvrtine godine kao potencijalno najproblematičniju. To možemo da potvrdimo ako pogledamo kartu jesenjeg ingresa i vidimo da nesrećni Mars dominira na vrhu neba i da je u aplikacionom kvadratu sa Saturnom, svega nešto više od jednog stepena preko granice znakova. I orijentalni Saturn u karti godišnjeg ingresa sugeriše najviše lošeg vremena u drugom delu godine.

 

Sve u svemu, može da se izvede zaključak da nam ni ova godina neće biti laka, ali svakako sa manje štete nego prethodne godine. Jer kuće se mogu popraviti i poljoprivredne kulture ponovo zasaditi, ali izgubljene ljudske živote ne možemo povratiti. Nevremena koja se tokom ove godine mogu dešavati kod nas, uglavnom će biti ograničena na uska područja. Drugačija slika se očekuje u ranije navedenim delovima Evrope i tu će, sasvim izvesno, biti ljudskih žrtava i velike materijalne štete. Najveći neprijatelj će nam biti takozvani suvi prodori odnosno naoblačenja koja će donositi tek slabe padavine ili bi one potpuno izostajale, i puno vlage u vazduhu koja bi se danima zadržavala i činila ga zagušljivim i teškim. No, protiv prirode ne možemo, moramo se prilagođavati.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *