Prognoza vremena za 2014. godinu

Prognoza vremena za 2014. godinu otkriva da će prva polovina godine biti dosta kišovita, sa temperaturama koje su malo ispod proseka.

Prema Ptolemeju, Šeat ima Marsovu i Merkurovu prirodu. Sajmonajt ističe Saturn,ostali pisci Saturn i Merkur, dok Alvidas navodi Neptun u kvadratu sa Saturnom ili Marsom. Prouzrokuje krajnju nesreću, ubistva, samoubistva i davljenje.

— Vivijan Robson —

 

Pogledaćemo kartu prolećnog ingresa na osnovu koje može da se grubo proceni kakvo će vreme biti ne samo u toku prolećne sezone, već i u toku čitave godine, do narednog prolećnog ingresa 2015. godine. Prvo što možemo da zapazimo u karti jesu tri ugaone planete – Jupiter, Sunce i Mars. Može se činiti da je Mars sklonjen sa ugla međutim, valja primetiti da je retrogradan (vraća se ka Ascendentu) i u istom je znaku u kome se nalazi stepen u usponu. To ga kvalifikuje kao ugaonu planetu (u odnosu na Alkabitusov sistem).

prolećni ingres 2014
Prolećni ingres, 20. mart 2014, 17.57, Beograd

Sunce obično pojačava efekte drugih planeta i ima svojstva malefika prvenstveno u konjunkcijama. Kvadrati i opozicije takođe nisu povoljni, pri čemu je opozicija svakako nepovoljnija. Postoji jedna zanimljivost. Sunce se nalazi na vrlo malefičnoj nekretnici Šeat. Zapravo, već godinama unazad u kartama prolećnog ingresa Sunce se nalazi na ovoj nekretnici. U godinama koje slede, kako se nekretnica lagano približava prvom stepenu Ovna, njeni efekti u sprezi sa Suncem će biti sve jači. Tako, kada god se Sunce bude našlo na nekom od uglova u budućim kartama, ono će svedočiti o vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama, prvenstveno poplavama (vidi fiksne zvezde u astrometeorologiji ).

Dakle, Sunce je ovde na Šeatu prirode Mars/Merkur, vrlo je snažno postavljeno na zapadnom horizontu. U aplikacionom je kvadratu sa ugaonim okcidentalnim Jupiterom van sekte, a ta kvadratura prema rečima starih proizvodi vetrove u proleće i grmljavine u leto. Kako Sunce nosi nešto vlage (sangvinično je u prolećnoj sezoni) postavljeno na nekretnici koja simboliše poplave i združuje se sa vlažnim Jupiterom, sasvim je izvesno da bi mogli očekivati više padavina.

Ono što mnogo više skreće pažnju jeste vrlo destruktivni Mars. Postavljen na uglu, u kardinalnoj Vagi gde je u izgonu, retrogradan i na snažnoj nekretnici Arkturus, ovaj Mars je izuzetno moćan. Arkturus je prirode Jupiter-Mars zbog čega važi primarno za benefičnu, a sekundarno za malefičnu zvezdu. Pošto se Mars našao na ovoj zvezdi, zahvaljujući delu njene marsijalne prirode, njegovi destruktivni efekti će se duplirati. Ono što jednim delom ublažava malefičnost Marsa jeste činjenica da je Jupiter u superiornoj poziciji u odnosu na njega tj. aspektuje ga superiornim kvadratom. Ipak, valja primetiti da je Jupiter okcidentalan i van sekte što oštećuje njegov kvalitet, a i spor je jer je tek skoro napravio zaokret.

Generalno, Jupiter je autor prijatnog i lepog vremena, vedrog i divnog plavog neba, vladar osvežavajućih severnih vetrova koji rasteruju onu odvratnu sparinu i težak vazduh. Ali kako Jupiter ovde nije sam već je pritisnut malefikom, a ni sam nije vrhunskog kvaliteta, njegova moć da proizvodi lepo vreme je umanjena. Ovakva postavka nam govori da će se često sukobljavati južni vetrovi kojima upravlja Mars i severni vetrovi kojima upravlja Jupiter, pa će njihovo sučeljavanje proizvoditi nepovoljne vremenske prilike.

Kvadrat Marsa i Jupitera se dovodi u vezu sa pljuskovima, grmljavinama i raznim nepogodama, naročito u toplijem delu godine. Ono što zabrinjava jeste da se Jupiter našao egzaktno na tački poplave koja pada na 10°23′ Raka. Vrlo blizu se našla i tačka kiše, na 6°04′ Raka. Imajući u vidu ranije pomenuti Šeat, kao i da se sve odvija u kardinalnim znakovima pri čemu su dva nasilna (Ovan i Vaga), ovo bi sve skupa moglo simbolisati nagle promene vremena koje bi mogle biti praćene olujnim nepogodama i bujičnim poplavama. Iako su to pojave koje se manje-više dešavaju svake godine, u toku ove godine bi ipak mogle biti učestalije i snažnije.

Ono što dodatno ide u prilog padavinama, ali i svežijem vremenu jeste vrlo bliska aplikacija Lune ka Saturnu, prirodnom vladaru lošeg vremena, kiša i hladnoće. Luna je vladarka tačke poplave i tačke kiše, u vrlo je lošem stanju, u opadanju i združena sa malefičnim Saturnom van sekte, što samo potvrđuje nepovoljnosti vremenskih prilika. Fiksni Škorpion kao i sporost signifikatora idu u prilog tome da će vremenske neprilike imati tendenciju zadržavanja nad određenim područjima.

*****

Imajući u vidu raspored signifikatora u karti, moglo bi se grubo zaključiti da će prva polovina godine biti dosta kišovita, sa temperaturama koje su oko ili malo ispod proseka. Leto će biti nešto svežije i kišovito, ali bi najveći deo padavina trebao da se izruči upravo u ovom prolećnom periodu kada će biti i najveća učestalost nepogoda. Takođe, postojaće mnogo veća opasnost od lokalnog izlivanja reka i bujičnih poplava, naročito u zapadnim krajevima.

Drugi deo leta bi mogao biti stabilniji sa temperaturama oko proseka, a pri samom kraju leta i iznad proseka. Jesen bi trebala da bude stabilnija, relativno topla, početkom i sredinom jeseni sa više vetrovitih dana. Prva ozbiljnija zahlađenja i sneg možda ne bi trebalo očekivati pre druge polovine januara. U tom periodu bi moglo biti i više dana sa obilnijim padavinama uz niske temperature. No, već nakon toga ponovo toplije vreme, a krajem februara i u martu 2015. bi postojali uslovi i za neko jače nevreme, neuobičajeno za to doba godine.

Naravno, detaljniji prikaz vremenskih prilika će se dobiti analizom sezonskih i pomoćnih karata.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *