Piter Fonda: Fatalni solarni povratak

Piter Fonda, sin nekada vrlo popularnog glumca Henrija Fonde, preminuo je 16. avgusta 2019, u 79. godini života nakon teške bolesti.

Ako se planete koje su združene u radiksu ponovo združuju u revoluciji ili su u sličnoj konfiguraciji, one će proizvesti efekte, bilo dobre ili loše, u skladu sa svojom natalnom povezanošću i značenjima kuća u kojima se nalaze u revoluciji. Ali ako su drugačije konfigurisane, tj. ako su u trigonu natalno ali u kvadratu ili opoziciji u revoluciji (ili obrnuto), i ako među njima nema recepcije, promena u trigon neće proizvesti ništa, ali promena u kvadrat će načiniti štetu. Ali ako su u recepciji, posebno uzajamnoj, promena u trigon će podstaći dobro, a promena u kvadrat će teško proizvesti bilo kakvu štetu.

— Moren de Vilefranš —

 

Naiđem onomad na članak o poznatim ličnostima koje su preminule u toku 2019. godine, među njima glumac Luk Peri i pevač grupe Prodidži. Rekoh, da malo zavirim u karte, kad, cvrc – nema vremena rođenja. Na kraju, našao sam podatke Pitera Fonde, mada, moram priznati da mi nije bio posebno inspirativan lik.

Za svojih 70 i kusur godina nije uspeo da se uzdigne u javnosti kao njegov otac Henri ili sestra Džejn. Nekako, kao da je sve vreme bio u njihovoj senci, a uspesi koje je nekad postigao prekrio je zaborav. Starije generacije se sigurno sećaju kultnog ostvarenja koje ga je proslavilo – Goli u sedlu – u kom je glumio zajedno sa Denisom Hoperom i Džekom Nikolsonom. Taj film je ostavio ozbiljnog traga u američkoj pop kulturi, i ne samo američkoj. Uzgred, iskoristiću priliku da preporučim odličan dokumentarac u HBO produkciji o životu i buntovništvu saturnovke Džejn Fonde.

 

U saopštenju za javnost izneto je da je Piter Fonda umro usled otkazivanja rada respiratornog trakta. Uzrok tome je bio rak pluća s kojim se borio već neko vreme. Da pogledamo najpre njegov natalni horoskop.

piter fonda
Piter Fonda, 23. februar 1940, 12.09, Menhetn, Njujork (Klasa: AA)

Praksa pokazuje da su kancerima podložniji oni koji imaju naglašeniju hladnoću i vlažnost u temperamentu, što je slučaj kod Pitera. Uz ovo, naravno, obratićemo pažnju na upliv malefika (primarno Saturna), Lune i znaka Raka, te četvrtog znaka od domicila planete od interesa (zbog simbolike grudi).

Možemo da zapazimo umešanost malefika, ali su njihovi aspekti slabi i uglavnom dobroćudni, tako da nisu užasni po vitalne faktore. Vladar polja bolesti je Mars u izgonu u dvanaestoj kući, a dobrim aspektom mu prilazi Sunce, vladajuće svetlo. Ovo nije pokazatelj kancerogenog oboljenja, ali može ukazati na komplikacije u vezi sa vratom, grlom i dušnikom, između ostalog.

Saturn u padu je vladar osme kuće i egzaktnim sekstilom aspektuje stepen u usponu. On je u četvrtom znaku od Jarca što je analogno Raku, tako da se može odnositi na ometenost u predelu grudi i pluća. Tačka bolesti je u Raku, znaku koji se prirodno vezuje za grudi i pluća. Luna je u Devici, što može biti pokazatelj kancera, posebno kada se nađe na prvih 24 stepena znaka[1]. Uz to i bolove u grudima i kašalj. Četvrta kuća se anatomski vezuje za grudi, pa se simbolika dodatno pojačava.

Vladar Ascendenta nije u direktnoj vezi sa malefičnim planetama, ali ima posrednika. Naime, Luna se odvaja od Marsa i svoj prvi naredni aspekt formira sa Merkurom, tako da se na taj način ne povezuju samo vladar tačke bolesti i vladar Ascendenta, nego i vladar šeste kuće. Sonders inače navodi da, ako Luna u Devici aplicira Merkuru u nekom od Jupiterovih znakova[2], osoba može imati problema sa plućima.

 

Da vidimo šta je Piter Fonda u fatalnoj 2019. godini imao istaknuto u pojedinim prognostičkim ciklusima.

Ekvatorijalne direkcije:
Algol => MC, Sunce.

Sekundarne progresije:
Mars konjunkcija Ascendent.
28.7.2019. Luna ulazi u Lava.

Distribucije:
Asc u terminu Marsa u Devici.

Firdar:
Sunce-Luna period.

Profekcija je došla u znak Jarca, što je natalna osma kuća. Ovim se aktivirao Saturn kao vladar godine, vladar kuće smrti i prirodni vladar smrti. U solarnom povratku ga vidimo u Jarcu u šestoj solarnoj kući (bolesti, slabosti), a što je, zapravo, osma natalna kuća. Inače, znamo da su godine kojima upravlja Saturn teške i problematične, a kamoli kad su još u opticaju loše kuće.

Piter Fonda solarni povratak 2019.
Solarni povratak Pitera Fonde za 2019. (spoljašnji krug)

U prvom polju solarnog horoskopa se podiže znak Lava. Tu se natalno na 19° nalazi tačka smrti, pa vidimo da solarni Ascendent pada vrlo blizu same tačke. To je ujedno i profekciona osma kuća. Vladar Sunce je, naravno, u Ribama, ali to je sada solarna osma kuća. Sunce je u solaru u istoj konfiguraciji sa Marsom kao i natalno, s tim što je sada ovaj na vrhu neba.

Ako se planeta u solarnom povratku vraća na svoju natalnu poziciju, ona će ostvariti ono što natalno obećava u skladu sa kućom u kojoj se nađe u solaru.

— Moren

Debilitirani malefik koji se u solaru popne na vrh neba nikada nije dobar znak. Ovde posebno nije dobar jer smo ga ranije identifikovali kao jednog od uzročnika zdravstvenih problema. Mars ne samo što natalno vlada kućom bolesti, već je i postavljen u lošoj dvanaestoj kući i egzaltacioni je vladar osme kuće, a sada je dobio priliku da kao ugaona planeta snažno iznese sve što obećava. Da, i da napravi pregršt problema!

Natalni vladar Ascendenta Merkur takođe je u povratku na svoju natalnu poziciju, ali je u solarnoj osmoj kući. Luna je u solaru pod snažnim kvadratom Saturna iz šeste kuće (natalne osme), a i u opoziciji je sa natalnim Saturnom. Loše znamenje za nju – planetu koja se sredinom leta aktivirala kao vladarka firdarskog potperioda, i kao najvažniji faktor u sekundarnim progresijama gde smo videli da je promenila znak i zakoračila u Lava.

Nema nikakve sumnje da će godina u kojoj se ovoliko isprepliću šesta, osma i dvanaesta kuća, i u kojoj su ovoliko istaknute malefične planete, doneti ozbiljne opasnosti po zdravlje i život osobi. Moramo svakako uzeti u obzir da je Piter Fonda u poodmaklim godinama i da njegovo telo nema snage da se snažno odupire bolestima.

Da rezimiramo:

Profekcioni Ascendent => u osmoj natalnoj kući.
Vladar godine => u osmoj natalnoj kući.
Vladar natalnog Ascendenta => u osmoj solarnoj kući.
Vladar solarnog Ascendenta => u osmoj solarnoj kući.
Solarni Ascendent => u osmoj profekcionoj kući.

U praćenju kada se u toku godine mogu aktivirati nepovoljne konfiguracije, možemo da koristimo distribucije solarnog povratka, mesečne profekcije, lunarne povratke i tranzite. Dva su lunarna povratka zanimljiva za praćenje – junski i avgustovski (u karti niže). Ipak, u ovom potonjem su pokazatelji markantniji. 

Piter Fonda lunarni povratak 8-2019
U spoljašnjem krugu je lunarni povratak Pitera Fonde za avgust 2019, a u unutrašnjem je solarni povratak

Prema mesečnim profekcijama, Ascendent je došao u šesti solarni znak – Blizanci, pa je podstakao temu bolesti. Posebno značajno jer su Blizanci natalno prvo polje. Merkur je vladar mesečne profekcije, a ranije smo videli da je u solarnoj osmoj kući tako da označava jedan problematičan period. U lunaru je u četvrtoj kući (solarna dvanaesta) u opoziciji sa Saturnom.

Ascendent lunarnog povratka se smestio u znak Ovna (mesto natalnog Saturna) koji solarni Saturn gleda kvadratom. On je u lunaru vrlo upadljiv pošto se popeo na vrh neba odakle suvereno dominira. Vidimo i antisciju Jupitera i Saturna, mada to ne bih posmatrao kao naročito povoljan znak s obzirom na vezu sa malefičnim kućama. Benefici ne aspektuju vladara meseca i samim tim ne pomažu da se eventualno izbori sa problemima. Vladar Ascendenta lunara je Mars koji se našao u Lavu, baš blizu natalne tačke smrti i solarnog Ascendenta. I ovde su malefici „uzjahali“.

Distribucijama, solarni Ascendent 13. avgusta ulazi u znak Jarca (osma natalna i šesta solarna kuća) i termin Merkura, čime otpočinje najkritičniji period u mesecu. Piter Fonda je preminuo 16. avgusta 2019. godine u 11.05 po lokalnom vremenu. Dnevna profekcija[3] je bila u Ovnu, a njen vladar Mars.
Tako su malefici svojim oštricama prekinuli životnu nit Pitera Fonde.


Napomene:

[1] Brojni autori, među kojima su i Sonders, Kalpeper i Gedberi, navode da Luna u Devici zbog značajnog uvećanja flegme i melanholije može da bude pokazatelj kancera. Naravno, ne uvek već samo kada je determinisana na bolest, kao što je ovde vladarka tačke bolesti.  ↩nazad na tekst
[2] Jupiter prirodno upravlja plućima. ↩nazad na tekst
[3] Prema Valensovom metodu. ↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *