Nikolas Kalpeper: Astrološka zbirka

kalpeper

Astrološka zbirka predstavlja kolekciju aforizama koje je čuveni engleski astrolog i lekar Nikolas Kalpeper, sakupio tokom života, veoma korisnih u analiziranju horarnih pitanja i izradi elekcionih horoskopa.

 

Nikolas Kalpeper (18.10.1616 – 10.1.1654) je rođen u Engleskoj, gde je proveo svoj kratak životni i radni vek. Poslat je na prestižni Kembridž da nastavi očevu tradiciju i studira teologiju, ali su mu anatomija i medicina privlačile veću pažnju.

U lečenju se pomagao još jednom veštinom – astrologijom, za koju se zainteresovao još kao desetogodišnji dečak. Bio je dobar poznavalac horarne astrologije, izrađivao je dekumbiturne karte (vrsta horarnih medicinskih pitanja), dok je elekcijama određivao najpovoljnije momente za tretmane nekim lekom.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su i danas od neprocenjivog značaja u medicinskoj astrologiji:

 • Directory for Midwives (1651);
 • An Astrological Judgement of Diseases (1651);
 • The English Physitian (1653);
 • Astrological Judgment of Diseases from the Decumbiture of the Sick (1655).

Astrološka zbirka predstavlja kolekciju aforizama koje je poznati engleski astrolog i herbalista, Nikolas Kalpeper, sakupio tokom života. Od velike su koristi u analiziranju horarnih pitanja i izradi elekcionih horoskopa. Knjigu je napisao 1647, a dopunio 1648. godine, da bi iz štampe izašla 1654. godine, ubrzo nakon njegove smrti.

Ukoliko želite da donirate novac i na taj način podržite buduće prevode, to možete da učinite putem Paypal-a (astroriznica@gmail.com). HVALA!!! ♡
astrološka zbirka

Knjigu možete preuzeti klikom na omot ispod, ili klikom na neki od ponuđenih linkova niže.

Scribd
Academia.edu


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

4 komentara

 1. Mladen kaže:

  Svaka cast na trudu u vezi sa prevodom starih tekstova. Prosto je neverovatno da u Srbiji do sada nisu prevedena i objavljena naka od najznacajnijih dela tradicionalne astrologije a nema ih bas mnogo. Mada ne mogu da se otmem utisku da je od svih pravila koja nam je dao Niki u vezi horarne astrologije najbolji onaj savet da se drzimo razuma i iskustva tj. u se, i u svoje kljuse.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Mladene,

   Hvala Vam na podršci.
   Nažalost, mnogo je problema koji sprečavaju ljude da se pozabave prevodima starih tekstova. Prevođenje oduzima dosta vremena jer je jezik kojim su dela pisana arhaičan, a ni neke kopije knjiga nisu u najboljem stanju. Publika koja bi prevode kupovala je malobrojna (mnogi ljubitelji astrologije baš i ne vole tradiciju), da ne pominjem ozbiljan problem piraterije, pa se štampanje ne isplati. Tako je sada, ali će se situacija možda promeniti nabolje u budućnosti (nadam se pre Sudnjeg dana popodne, kako bi Niki rekao). Okreni-obrni, svodi se na novac. Da imam više vremena na raspolaganju, spisak prevednih knjiga bi bio mnogo duži, međutim, od nečeg mora da se živi, a od prevoda ne može 🙂

   • Mladen kaže:

    Potpuno si u pravu Bojane, ne samo sto ne vole tradiciju nego beze od nje ko djavo od krsta. Secam se da su neki, danas vrlo popularni astrolozi, jos u casopisu Astrologos ( ne znam ni da li vise izlazi ) objavljivali tekstove o horarnoj astrologiji a danas na svom sajtu ni slovce. Verovatno su se nasukali kada su shvatili da horarna ne da nije laka nego je, ponekad, teska ko djavo. Problem je sto za horarnu treba da imas mozak koji ne radi samo racionalno analiticki vec i smisleno, neki bi to nazvali vincanski ili vedski um. Sa druge strane, zadovoljsto bavljenja horarnom astrologijom se ne moze meriti ni sa jednom drugom granom astrologije, bar ja to tako dozivljavam.

    • Bojan Šojić kaže:

     Upravo tako, Mladene. Svaka horarna karta treba da se tumači u skladu sa tradicionalnim pravilima (i dalje prema iskustvu i „osećaju“), a upravo je to tanak led na kom se većina nađe – jednostavno ih ne poznaju pa misle da mogu da ih zaobiđu. Nekad će u tome uspeti, ali u većini slučajeva ne. U modernoj astrologiji se ne možete susresti sa pojmovima kao što su kolekcija, translacija, frustracija, refranacija, evazija i mnogi drugi, a njihovo poznavanje je ključno za dobijanje valjanog odgovora. Na kraju, oni koji se u horarnoj ne snađu (a ni u tradiciji), proglase da ona ne radi, da nema veze s mozgom, da je sve to zastarelo i glupo, i da mu je mesto u srednjem veku 🙂 Mnogo će vremena proteći dok ne naučimo (ako ikad) da poštujemo istoriju, da poštujemo napore koje su neki drevni ljudi ulagali da bi mi imali sve ono prema čemu smo tako nehajni, i da shvatimo da gordost nije nikakva vrlina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *