Munakara – kada se planete ne slažu

Planete se mogu sukobljavati ili izražavati negodovanje na više načina, a jedan od njih nam opisuje munakara.

Munakara (neslaganje) je nalik obrnutom hajzu i dešava se kada se dnevna planeta nađe u domicilu noćne a ova potonja u domicilu dnevne planete; ili kada je noćna planeta u domicilu dnevne a ova potonja u domicilu noćne.

~ El-Biruni ~

 

Nije sasvim jasno koliko su stari majstori pridavali pažnje ovoj specifičnoj situaciji u kojoj se planeta može naći. Osim kod el-Birunija, doduše vrlo skromno u svega jednoj rečenici, nisam naišao na eksplicitan pomen termina munakara u delima drugih autora. Svakako je nešto što može biti zanimljivo i na šta bi se trebalo osvrnuti.

El-Biruni prilaže ovu definiciju odmah nakon razmatranja halba i hajza, navodeći kako je munakara nalik hajzu samo obrnuto. Da se podsetimo – hajz podrazumeva da planeta bude i u odgovarajućoj hemisferi i u odgovarajućem znaku. Tako bi isprva pretpostavili da je munakara situacija kada planeta nije ni u halbu niti polno srodnom znaku, međutim, malo je komplikovanije od toga. Preciznije, munakara je mnogo više u vezi sa sektom i ukazuje na gubitak lagodnosti i udobnosti koju planeta ima, i na postupke koji odatle proizlaze.

Munakara – primeri

munakara primer
Primer koji je naveden u napomeni #4 na str. 308 (Book of Instruction in the Elements of the Art of Astrology)

Na slici iznad vidimo dva primera munakare.
1. Saturn je dnevna planeta a našao se u domicilu noćne planete (Mars). Njegov dispozitor Mars je noćna planeta u domicilu dnevne planete (Jupiter). Saturn se nalazi u neprijatnoj poziciji tj. trpi munakaru.

=> =>

2. Mars je noćna planeta kog dispozituje dnevna planeta (Jupiter), a ovog potonjeg dispozituje noćna planeta (Venera). Mars trpi munakaru.

=> =>

Pošto se međusobno dispozituju planete koje nisu iste sekte, ne pripadaju istom taboru, očekivano je neslaganje među njima. Pri tom prva planeta trpi posledice tog odnosa – kao da je neprestano okružena konfliktima i prepirkama, i u njih, htela-ne htela, uvučena.

Svi smo na ovaj ili onaj način svedočili situaciji u kojoj se dvoje ljudi sukobljava, pa u taj sukob uvuku treću stranu ili se na njoj istresaju. Takve primere možemo naći u porodici, na poslu, među prijateljima, i uopšte svuda gde imamo interakcije.

munakara-2

Evo još jednog primera. Mars je noćna planeta i u Vodoliji je. Njegov dispozitor je Saturn, dnevna planeta, koji se našao u Raku. Vladarka Raka je Luna, noćna planeta. Sad zamislimo da su Saturn i Luna signifikatori roditelja, a Mars signifikator deteta.

=> =>

Pošto Saturn i Luna pripadaju različitim taborima, njihovo sukobljavanje i nerazumevanje će se odraziti i na dete. Ono će imati osećaj da je zapostavljeno, neshvaćeno, odbačeno, da je uzrok problemima i nevoljama. Ili može biti nervozno, uzrujano, osećati se napadnuto, pa će biti u stanju stalne napetosti i preduzimaće defanzivne poteze.

 

Oblast života odnosno kuća kojom vlada planeta u munakari može biti mesto gde smo preosetljivi, nemoćni, gde se osećamo napadnuto, gde smo izloženi gubicima. Ukoliko je u pitanju veza sa desetim poljem i prirodnim signifikatorima slave i ugleda, možda ćemo iskusiti teškoće u ostvarivanju društvenog statusa i uspeha, postizanju određenih ciljeva, ili ćemo biti u situaciji da stalno branimo ili opravdavamo svoje mišljenje i postupke. Takođe, defanzivan stav kada je reč o uticajnim osobama, autoritetima, ocu itd.

Ako su vladar Ascendenta ili Luna u munakari, to može biti pokazatelj velike osetljivosti, emocionalnog stresa, umanjene vitalnosti i potencijalno slabijeg zdravlja, osećaja izolovanosti ili straha od napuštanja i otuđenja, stidljivosti, uopšteno defanzivnog ponašanja. Prirodno se Luna odnosi na žene, pa može ukazati na problematičan odnos sa majkom, sestrom, ženom (u muškom horoskopu) ili ženama uopšteno (posebno starijim).

Venera u munakari može biti pokazatelj briga/strahova koji su u vezi sa lepotom, izgledom, seksom, partnerskim odnosima i brakom. Osoba je možda često u situaciji da se opravdava, jer se njeno ponašanje pogrešno tumači kao nabacivanje, flert, poziv na seks. I tako dalje.

Ono što treba imati na umu je da defanzivnost koju planeta podstiče ne mora biti u vezi s nekim konkretnim dešavanjima i objektivnim okolnostima. Naprotiv, osećaj napadnutosti može biti krajnje subjektivan.

  • Al-Biruni – The Book of Instruction In the Elements of the Art of Astrology, tr. R. Ramsay Wright (The Astrology Center of America, Astrology Classics, 2006).
Širi dalje!

PREPORUKA

septembar srbijaisvet srbija2021

PRATI ASTRORIZNICU
Ako želiš da dobijaš obaveštenja o novim tekstovima i ponudama

Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *