Munakara – kada se planete ne slažu

Planete se mogu sukobljavati ili izražavati negodovanje na više načina, a jedan od njih nam opisuje munakara.

Munakara (neslaganje) je nalik obrnutom hajzu i dešava se kada se dnevna planeta nađe u domicilu noćne a ova potonja u domicilu dnevne planete; ili kada je noćna planeta u domicilu dnevne a ova potonja u domicilu noćne.

— El-Biruni —

 

Nije sasvim jasno koliko su stari majstori pridavali pažnje ovoj specifičnoj situaciji u kojoj se planeta može naći. Osim kod el-Birunija, doduše vrlo skromno u svega jednoj rečenici, nisam naišao na eksplicitan pomen termina munakara u delima drugih autora. Svakako je nešto što može biti zanimljivo i na šta bi se trebalo osvrnuti.

El-Biruni prilaže ovu definiciju odmah nakon razmatranja halba i hajza, navodeći kako je munakara nalik hajzu samo obrnuto. Da se podsetimo – hajz podrazumeva da planeta bude i u odgovarajućoj hemisferi i u odgovarajućem znaku. Tako bi isprva pretpostavili da je munakara situacija kada planeta nije ni u halbu niti polno srodnom znaku, međutim, malo je komplikovanije od toga. Preciznije, munakara je mnogo više u vezi sa sektom i ukazuje na gubitak lagodnosti i udobnosti koju planeta ima, i na postupke koji odatle proizlaze.

Munakara – primeri

munakara primer
Primer koji je naveden u napomeni #4 na str. 308 (Book of Instruction in the Elements of the Art of Astrology)

Na slici iznad vidimo dva primera munakare.
1. Saturn je dnevna planeta a našao se u domicilu noćne planete (Mars). Njegov dispozitor Mars je noćna planeta u domicilu dnevne planete (Jupiter). Saturn se nalazi u neprijatnoj poziciji tj. trpi munakaru.

=> =>

2. Mars je noćna planeta kog dispozituje dnevna planeta (Jupiter), a ovog potonjeg dispozituje noćna planeta (Venera). Mars trpi munakaru.

=> =>

Pošto se međusobno dispozituju planete koje nisu iste sekte, ne pripadaju istom taboru, očekivano je neslaganje među njima. Pri tom prva planeta trpi posledice tog odnosa – kao da je neprestano okružena konfliktima i prepirkama, i u njih, htela-ne htela, uvučena.

Svi smo na ovaj ili onaj način svedočili situaciji u kojoj se dvoje ljudi sukobljava, pa u taj sukob uvuku treću stranu ili se na njoj istresaju. Takve primere možemo naći u porodici, na poslu, među prijateljima, i uopšte svuda gde imamo interakcije.

munakara-2

Evo još jednog primera. Mars je noćna planeta i u Vodoliji je. Njegov dispozitor je Saturn, dnevna planeta, koji se našao u Raku. Vladarka Raka je Luna, noćna planeta. Sad zamislimo da su Saturn i Luna signifikatori roditelja, a Mars signifikator deteta.

=> =>

Pošto Saturn i Luna pripadaju različitim taborima, njihovo sukobljavanje i nerazumevanje će se odraziti i na dete. Ono će imati osećaj da je zapostavljeno, neshvaćeno, odbačeno, da je uzrok problemima i nevoljama. Ili može biti nervozno, uzrujano, osećati se napadnuto, pa će biti u stanju stalne napetosti i preduzimaće defanzivne poteze.

 

Oblast života odnosno kuća kojom vlada planeta u munakari može biti mesto gde smo preosetljivi, nemoćni, gde se osećamo napadnuto, gde smo izloženi gubicima. Ukoliko je u pitanju veza sa desetim poljem i prirodnim signifikatorima slave i ugleda, možda ćemo iskusiti teškoće u ostvarivanju društvenog statusa i uspeha, postizanju određenih ciljeva, ili ćemo biti u situaciji da stalno branimo ili opravdavamo svoje mišljenje i postupke. Takođe, defanzivan stav kada je reč o uticajnim osobama, autoritetima, ocu itd.

Ako su vladar Ascendenta ili Luna u munakari, to može biti pokazatelj velike osetljivosti, emocionalnog stresa, umanjene vitalnosti i potencijalno slabijeg zdravlja, osećaja izolovanosti ili straha od napuštanja i otuđenja, stidljivosti, uopšteno defanzivnog ponašanja. Prirodno se Luna odnosi na žene, pa može ukazati na problematičan odnos sa majkom, sestrom, ženom (u muškom horoskopu) ili ženama uopšteno (posebno starijim).

Venera u munakari može biti pokazatelj briga/strahova koji su u vezi sa lepotom, izgledom, seksom, partnerskim odnosima i brakom. Osoba je možda često u situaciji da se opravdava, jer se njeno ponašanje pogrešno tumači kao nabacivanje, flert, poziv na seks. I tako dalje.

Ono što treba imati na umu je da defanzivnost koju planeta podstiče ne mora biti u vezi s nekim konkretnim dešavanjima i objektivnim okolnostima. Naprotiv, osećaj napadnutosti može biti krajnje subjektivan.

  • Al-Biruni – The Book of Instruction In the Elements of the Art of Astrology, tr. R. Ramsay Wright (The Astrology Center of America, Astrology Classics, 2006).
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *